Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
10. 11. 2016,
17.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

6

Natisni članek

Donald Trump Jeff Bezos Amazon predsedniške volitve volitve v ZDA 2016 digizgodbe

Četrtek, 10. 11. 2016, 17.02

6 let, 6 mesecev

"Uf, kakšne probleme jim bom naredil, če postanem predsednik ..."

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

6

Za Jeffa Bezosa, direktorja ameriškega spletnega trgovca Amazon, je bilo zadnjih 24 in še nekaj ur zagotovo stresnih. Dobro se verjetno spomni obtožb glede plačevanja prenizkih davkov, ki jih je na njegov račun in račun Amazona izrekel Donald Trump. Še bolj so se mu v spomin verjetno vtisnile obljube Trumpa, da bo Bezosu in Amazonu, če postane predsednik ZDA, posvetil posebno pozornost.

Donald Trump (levo) in Jeff Bezos (desno)  |  Foto: Reuters/Gregor Jamnik | Foto: Donald Trump (levo) in Jeff Bezos (desno) | Foto: Reuters/Gregor Jamnik

Zakaj gre Jeff Bezos v nos Donaldu Trumpu?

Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor podjetja Amazon, ki je največja spletna trgovina na svetu, je leta 2013 kupil Washington Post. Ta ameriški časopis je eden najbolj branih in obenem tudi najbolj vplivnih medijev v ZDA. Washington Post je leta 1974 posredno povzročil odstop takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona, na primer. 

Washington Post v zadnjih treh letih po dnevni nakladi skače med sedmim in desetim mestom najbolj branih časopisov v ZDA. Prvega mesta se zanesljivo oklepa USA Today z dnevno naklado več kot dva milijona izvodov. | Foto: Reuters Washington Post v zadnjih treh letih po dnevni nakladi skače med sedmim in desetim mestom najbolj branih časopisov v ZDA. Prvega mesta se zanesljivo oklepa USA Today z dnevno naklado več kot dva milijona izvodov. Foto: Reuters

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump meni, da je Washington Post Bezosovo orodje za zmanjševanje davkov, ki jih plačuje Amazon. Washington Post ustvarja izgubo, kar pomeni davčne olajšave za Bezosovo drugo neprofitabilno podjetje, Amazon, je v seriji objav na Twitterju 7. decembra lani pisal Trump:

Amazon je sicer 9 od 15 četrtletij v času pred zapisi novega predsednika ZDA ustvaril dobiček


Hillary Clinton: Ta poraz boli, ampak nikoli ne smemo nehati verjeti

Učna ura za slovenske politike 

TRUMP! #kolumna

Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo

Američanka v Sloveniji: Vesela sem, da sem dobila stavo z možem!


Donald Trump je Bezosa februarja letos tudi obtožil, da si je z nakupom Washington Posta v Združenih državah Amerike zagotovil velik politični vpliv. "Jeff Bezos si zelo želi političnega vpliva, s tem pa bo veliko pridobil njegov Amazon," je dejal Trump (v videoposnetku spodaj). 

"Verjemite mi - če postanem predsednik ZDA, uf, kakšen problem jim bom naredil, kakšne probleme bodo imeli ..." je sklenil Trump. 

Trump rad najprej govori in nato razmišlja

Trump, ki je poročen s Slovenko Melanio Trump, je Bezosa maja letos (in z njim Amazon) oklical tudi za monopolista, spet pa se ni pozanimal o dejstvih. "Bezos noče, da bi si še kdo drug odrezal kos ameriškega trga. Tudi meni ne pusti," je dejal za medij Fox News.

Čeprav je res, da Amazon obvladuje velik delež spletnega trga (Amazon.com) in ponudbe računalništva v oblaku (Amazon Web Services), bi težko rekli, da ima monopol.

V ZDA, na primer, ima Amazon okrog 15-odstotni tržni delež, kar zadeva vse trgovce, poroča medij Business Insider. 

Bezos: Trumpa bi poslal v vesolje

Jeff Bezos se je na Trumpove obtožbe pred nekaj tedni odzval z mnenjem, da je Trump grožnja ameriški in svetovni demokraciji. "Grožnje, da bo zaprl protikandidatko, če postane predsednik? Tega se v sodobni demokraciji ne dela," je dejal Bezos. 

 Bezos je v odzivu na Trumpove tvite decembra lani v šali zapisal, da mu bo rezerviral sedež na prvi raketi Blue Origin (Bezos je ustanovitelj vesoljske družbe, ki si prizadeva postati turistična agencija za polete v Zemljino orbito) in ga poslal v vesolje. Je s tem med vrsticami povedal, da bi Trumpa raje videl tam in ne v Beli hiši? | Foto: Reuters  Bezos je v odzivu na Trumpove tvite decembra lani v šali zapisal, da mu bo rezerviral sedež na prvi raketi Blue Origin (Bezos je ustanovitelj vesoljske družbe, ki si prizadeva postati turistična agencija za polete v Zemljino orbito) in ga poslal v vesolje. Je s tem med vrsticami povedal, da bi Trumpa raje videl tam in ne v Beli hiši? Foto: Reuters

Ne spreglejte