Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
2.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

3

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Donald Trump

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 2.01

6 let, 6 mesecev

Oster spopad na vse ali nič med Trumpom in Hillary

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

3

Donald Trump, Melania Trump, Ivanka Trump, Hillary Clinton, Bill Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

V St. Louisu se je končalo drugo predsedniško soočenje med Donaldom Trumpom in Hillary Clinton. Trump je bil tokrat veliko bolj odločen in napadalen. Clintonova je bila velikokrat potisnjena v obrambno držo. 

Ključni poudarki:

- Hillary Clinton je Donalda Trumpa predstavila kot seksista ter sovražnika muslimanov, Afroameričanov in Latinoameričanov.

- "Spoštujem ženske. Nikoli nisem nobene spolno nadlegoval," je zatrjeval republikanski kandidat Donald Trump.

- Trump je Clintonovi očital, da je njen mož Bill Clinton pred leti spolno napadel več žensk.

- Clintonova je napovedala ostrejšo hladnovojno politiko proti Putinovi Rusiji.

- "Če bom postal predsednik, bom zaradi izbrisanih e-sporočil uvedel preiskavo zoper Clintonovo," je poudaril Trump.

V nasprotju s prvim soočenjem je bilo drugo veliko bolj ostro. Da bo takšno, se je videlo že na začetku, saj si Trump in Clintonova pred soočenjem nista segla v roke. Pogosto sta tudi drug drugega označevala za lažnivca. Oba sta se tudi velikokrat izmikala vprašanjem in namesto tega rajši začela govoriti o drugih temah, ki so jima bolj pisane na kožo. 

Voditelja pustila vtis pristranskosti

Velik vpliv na smer soočenja sta seveda imela voditelja, voditeljica poročil na televizij ABC Martha Raddatz in voditelj poročil na CNN Anderson Cooper. Pri tej nalogi se novinarja, za katera so bili Trumpovi podporniki že pred soočenjem prepričani, da bosta naklonjena Clintonovi, nista ravno najbolj izkazala.

Donald Trump je tokrat pustil boljši vtis kot na prvem soočenju. Bo to dovolj za zmago? | Foto: Reuters Donald Trump je tokrat pustil boljši vtis kot na prvem soočenju. Bo to dovolj za zmago? Foto: Reuters

Njuna vprašanja so precej bolj ustrezala Clintonovi kot Trumpu. Prav tako je bilo očitno, da sta z vprašanji veliko bolj "vrtala" v republikanskega predsedniškega kandidata kot demokratsko predsedniško kandidatko. To je vznejevoljilo tudi Trumpa, ki se je včasih prepiral z Raddatzevo in potožil, da se mora sam boriti proti trem (Clintonovi in obema voditeljema, op. p.).

Trump v napad na Billa in Hillary

Soočenje se je začelo, kot je bilo pričakovati, s Trumpovimi sočnimi besedami iz leta 2005 o njegovih spolnih avanturah, ki jih je Washington Post objavil v petek. Trump je pojasnjeval, da so bile te izjave izrečene v zasebnem pogovoru, "moški pogovor v slačilnici", kot je dejal, in da ni ponosen nase. Zatrjeval je tudi, da spoštuje ženske in da ni nikoli spolno nadlegoval nobene.

Ni pa se samo branil, ampak je šel tudi v napad in Hillary očital, da je njen mož Bill Clinton pred leti spolno napadel več žensk. Še več, Trump je povabil nekaj teh žensk, domnevnih žrtev nekdanjega predsednika ZDA, da so prišle v dvorano, v kateri je potekalo soočenje. Verjetno dokaj mučen prizor za Billa. In tudi mučna tema za Hillary, saj o tem sploh ni hotela govoriti.

Trumpu je uspelo "načeti" Hillary

Če povzamemo: današnje soočenje je bilo videti kot spopad med opozicijskim (Trump) in pozicijskim politikom (Hillary). To je bila taktika, ki jo je Trump uporabil že na prvem soočenju 26. septembra, le da je bil tokrat veliko bolj napadalen, zbran in dosleden. Hillary je očital, da je že 30 let na oblasti, pa ni storila nič. Same besede so je, je poudaril.

Hillary Clinton v Rusiji in Putinu vidi največjega sovražnika ZDA.  | Foto: Reuters Hillary Clinton v Rusiji in Putinu vidi največjega sovražnika ZDA. Foto: Reuters

Če pa je že kaj storila, so bile to napačne odločitve. Trump je spretno poudarjal sporne Hillaryjine odločitve: strmoglavljenje Moamerja Gadafija, ki je Libijo pahnilo v kaos, vzpon Islamske države v Siriji in Iraku, popuščanje Iranu ... Clintonova je bila pogosto vidno v zadregi. Trumpu je uspelo tudi bolj kot na prvem soočenju poudariti glavne točke svojega programa: strožji nadzor nad mejami, boj proti islamskemu terorizmu, nasprotovanje trgovinskim sporazumom ...

Hillary kot mati nacije

Hillaryjina taktika na soočenju je bila podobna kot že vso njeno kampanjo. Trumpa je predstavljala kot seksista, žaljivega sovražnika muslimanov, Afroameričanov, Latinoameričanov ... Kot moralno spornega človeka, ki zaradi svojega značaja ni primeren za predsednika ZDA. A tokrat je bila manj prepričljiva kot na prvem soočenju.

Na drugi strani se je pred volivci s svojim poudarjanjem sodelovanja, enotnosti, spoštovanja kljub vsemu predstavila kot topla, čustvena oseba. Kot nekakšna bodoča mati nacije, ki bo poskrbela za vse svoje "otroke". Če le ne bi bilo njenih izključevalnih izjav glede Trumpovih volivcev kot zagrenjenih, odvečnih obupancev (izvirno: deplorables) .... 

Hillary bi novo hladno vojno z Rusijo

Po drugi strani je skušala pokazati svojo trdo, nepopustljivo držo, ko je napovedala ostrejšo hladnovojno politiko proti Putinovi Rusiji. Kot da bi se vrnili nekaj desetletij nazaj in poslušali Ronalda Reagana med govorom o Sovjetski zvezi (Rusiji) kot imperiju zla. Je to poskus Hillary, da bi dobila na svojo stran republikance, ki se še spominjajo hladne vojne?

Hillary po volitvah v zaporu?

Bo pa zagotovo za veliko debat in kresanja mnenj poskrbela Trumpova napoved, da bo, če bo postal predsednik ZDA, zaradi izbrisanih zaupnih e-sporočil uvedel posebno preiskavo zoper Clintonovo. Želi Trump svojo tekmico videti v zaporu?

Že pred soočenjem je Trump na novinarski konferenci predstavil domnevne žrtve spolnih napadov Billa Clintona. Na fotografiji je Juanita Broaddrick, ki naj bi jo Bill Clinton posilil pred desetletji. Več kot očitno taktika, da bi nevtraliziral afero z izjavami iz leta 2005. | Foto: Reuters Že pred soočenjem je Trump na novinarski konferenci predstavil domnevne žrtve spolnih napadov Billa Clintona. Na fotografiji je Juanita Broaddrick, ki naj bi jo Bill Clinton posilil pred desetletji. Več kot očitno taktika, da bi nevtraliziral afero z izjavami iz leta 2005. Foto: Reuters

Prvo predsedniško soočenje je bilo v ponedeljek, 26. septembra. Na njem se je bolje odrezala Clintonova, toda sreča v nesreči za Trumpa je bila, da je bil boljši od nje v prvem delu, ko je soočenje gledalo največ gledalcev. Voditelj soočenja je bil voditelj poročil na televiziji NBC Lester Holt, ki je več neprijetnih vprašanja postavljal Trumpu kot Clintonovi. Tako je republikanskega kandidata spraševal glede davčne napovedi in njegovih trditev, da se Barack Obama ni rodil v ZDA, medtem ko Clintonovi ni postavil vprašanja glede zaupnih e-pisem, ki jih je pošiljala z nezavarovanega zasebnega strežnika, in delovanja spornega sklada zakoncev Clinton. 

Zadnje, tretje soočenje bo v sredo, 19. oktobra.
 

Ne spreglejte