Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Sreda,
9. 11. 2016,
21.50

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

24

Natisni članek

ZDA Hillary Clinton Donald Trump volitve v ZDA 2016

Sreda, 9. 11. 2016, 21.50

7 let, 5 mesecev

Učna ura za slovenske politike

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

24

Donald Trump in Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za slovenske politike težko razumljivo: zmagovalec poudari, da je predsednik vseh državljanov; poraženec v interesu države pozove svoje volivce, naj spoštujejo svojo ustavo in svojega predsednika.

Vabimo vas, da si ogledate današnja govora ključnih oseb letošnje ameriške volilne kampanje. Za slovenske razmere nepredstavljivo in še nikoli videno, da bi poraženec zmogel v ospredje tako jasno postaviti interes države. Ni prostora za osebni poraz. Ni prostora za objokovanje poraženčevih ran. Kampanja ni bila za enega človeka, bila je za vrednote stranke. S tabo nismo mogli zmagati, poslovi se dostojno, kajti odhajaš v zgodovino.

Govor zmagovalca, 45. predsednika ZDA, Donalda Trumpa


V ZDA je tradicija, da poraženec prizna poraz. Šele nato ima zmagovalec svoj zmagovalni govor. V nobenem od teh govorov ni prostora za obračunavanja z nasprotno stranjo. Kampanja je bila svinjska, pritlehna, krivična, ampak zdaj ni več kampanja, pred državo je nov dan. Govor je namenjen zahvali kandidatovim podpornikom in pogledu v prihodnost. Oba, tako poraženec kot zmagovalec, se trudita na besedni ravni čim bolj združiti razdeljeni narod. Pa čeprav nekaj tisoč zaposlenih iz stranke poraženca ve, da bo izgubilo službo, ker je njihov kandidat izgubil volitve.

To je namreč bistvo gentlemenstva in civiliziranosti: nasprotnik ni nič manj človek, poraženec ni nič manj človek kot zmagovalec. Ko je dvoboj mimo, morata oba še naprej skupaj živeti na istem planetu, v isti državi.

Predsednik je predsednik vseh, tudi tistih, ki se z njim ne strinjajo. Mandat, ki ga je dobil, je časovno omejen - v tem času ima v rokah vzvode, ki mu omogočajo, da favorizira interese večine - vendar ne na račun zatiranja manjšine. Če ne ravna v skladu s temi načeli, potem se bo lahko manjšina morda že na naslednjih volitvah maščevala nad njim in njegovimi ...

Govor poraženke Hillary Rodham Clinton

Si predstavljate, da bi takšen govor, v katerem bi v ospredje postavili interes Slovenije, zmogli Tone Rop, Janez Janša, Borut Pahor, Alenka Bratušek, Miro Cerar? Ali pa Lojze Peterle ali Danilo Türk? Daleč so ZDA za Slovenijo ...

Ne spreglejte