Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2020,
6.52

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

10

Natisni članek

ZDA Koronavirus virus Donald Trump

Petek, 8. 5. 2020, 6.52

3 leta, 11 mesecev

Se v ZDA uresničuje črni scenarij?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

10

Koronavirus v ZDA | Po napovedih strokovnjakov bo zaradi rahljanja ukrepov za zajezitev virusa do konca maja v ZDA umrlo več kot sto tisoč bolnikov z boleznijo covid-19. | Foto Reuters

Po napovedih strokovnjakov bo zaradi rahljanja ukrepov za zajezitev virusa do konca maja v ZDA umrlo več kot sto tisoč bolnikov z boleznijo covid-19.

Foto: Reuters

V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 75.662 smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo 1,257 milijona ljudi. Do zdaj je ozdravelo 195 tisoč ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. V najhuje prizadeti državi New York je okuženih 327 tisoč ljudi. Umrlo je 26.144 ljudi, okrevalo pa jih je 55.547. Po napovedih strokovnjakov bo zaradi rahljanja ukrepov za zajezitev virusa do konca maja v državi umrlo več kot sto tisoč obolelih. V Rusiji so medtem že šesti dan zapored zabeležili več kot deset tisoč okužb v 24 urah.

21:04

V Franciji 26 tisoč umrlih

20:29

Avstrija in Nemčija o mejah

20:27

V Italiji upad okužb

20:25

Na Otoku 31 tisoč smrti

  • 21:04

    V Franciji 26 tisoč umrlih

    V Franciji je danes število mrtvih zaradi bolezni covid-19 preseglo 26 tisoč. V zadnjem dnevu so potrdili 243 novih smrti, skupno pa 26.230, so sporočili z ministrstva za zdravje. Še naprej pa v državi upada število bolnikov na intenzivni negi, teh je bilo v zadnjem dnevu 93 manj.

    Skoraj tri četrtine bolnikov v bolnišnicah imajo na širšem območju Pariza ter v regijah Grand Est, Auvergne-Rona-Alpe in Hauts-de-France. Na teh območjih, ki so bolj ogrožena, bodo ukrepe odpravljali počasneje.

    Že dlje časa v Franciji beležijo upad dnevnega števila smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 in počasi prihajajo iz krize. Na vrhuncu epidemije je bilo na intenzivni negi več kot sedem tisoč bolnikov, zdaj jih je 2.828, piše STA.

  • 20:29

    Avstrija in Nemčija o mejah

     Avstrija bi lahko mejo z Nemčijo odprla še pred poletjem, je na današnji videokonferenci s predstavniki gostinstva menil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Dejal je še, da je avstrijska vlada o možnostih za odprtje meje skoraj vsak dan v stiku z nemško stranjo.

    Dejal je še, da odprtje meje ni pomembno le zaradi turizma, ampak bi olajšalo življenje tudi številnim družinam, ki so trenutno ločene zaradi nadzora na meji. To velja tudi za delovne migrante ter vse, ki morajo potovati iz poslovnih razlogov.

    Mejni prehod | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Avstrijsko notranje ministrstvo je sicer zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, ta teden podaljšalo do 31. maja.

    Vstop v Avstrijo iz Slovenije, Madžarske, Nemčije, Italije, Švice, Liechtensteina, Češke in Slovaške je dovoljen le na določenih mejnih prehodih. Vsi potniki morajo ob vstopu v državo predložiti zdravniško potrdilo, da niso okuženi z novim koronavirusom, ki ne sme biti starejše od štirih dni. Dnevni migranti delavci morajo poleg osebnega dokumenta predložiti še dokazilo o zaposlitvi, piše STA.

  • 20:27

    V Italiji upad okužb

    V Italiji je do danes za koronavirusno boleznijo 19 umrlo več kot 30 tisoč ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 243 smrtnih žrtev, skupno pa 30.201. Kljub novim smrtnim žrtvam pa že dneve opažajo upad trenutno okuženih s koronavirusom. Ta številka je namreč v zadnjem dnevu upadla z 98.624 na 87.961.

    V italijanskih bolnišnicah je še 14.636 bolnikov, od tega 1.168 na intenzivni negi. V domači izolaciji je 72.157 oseb, so danes sporočili iz italijanske civilne zaščite. Od izbruha koronavirusa so v Italiji skupno potrdili 217.185 okužb, ozdravelo je 99.023 ljudi.

    V Lombardiji, ki je žarišče izbruha, so v zadnjem dnevu potrdili 94 smrti, skupno 14.839. Je pa na intenzivni negi le 400 bolnikov, kar je najmanj od 8. marca. Skupno jih je na zdravljenju v bolnišnicah 5.702.

    Stopnja kužnosti v Italiji je trenutno med 0,5 in 0,7, kar pomeni, da ena oseba nujno ne okuži več druge. Italijanski najvišji inštitut za varovanje zdravja ISS je sporočil, da so v vseh deželah opazili izboljšanje razmer, poroča STA.

  • 20:25

    Na Otoku 31 tisoč smrti

    Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Veliki Britaniji je danes preseglo 31 tisoč. V zadnjem dnevu je glede na podatke zdravstvenega ministrstva naraslo še za 626 in trenutno znaša 31.241.

    Med smrtnimi žrtvami zadnjega dne je tudi šest tednov star dojenček, ki je imel še druge zdravstvene težave. Država ima tako drugo najvišje število smrtnih žrtev na svetu, za ZDA, kjer je doslej umrlo več kot 76 tisoč ljudi. V Italiji je danes v prvi članici EU število umrlih za boleznijo covid-19 naraslo prek 30 tisoč.

    Koronavirus v Rusiji | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Kljub velikemu številu smrtnih žrtev pa se na premierja Borisa Johnsona krepi pritisk, naj zrahlja omejitvene ukrepe. A kot je danes posvarila vlada, s prihodnjim tednom še ni mogoče pričakovati večjih sprememb pri pravilih karantene.

    "Biti moramo realistični, da čez noč ne bo dramatičnih sprememb," je na novinarski konferenci dejal minister za okolje George Eustice. Kot je dodal, bodo pri rahljanju zelo previdni, saj podatki kažejo, da nevarnosti še ni konec.

    Regionalna vlada v Walesu je danes naznanila načrte za ponovno odprtje vrtnih centrov in knjižnic, širša karantena pa bo ostala v veljavi še vsaj tri tedne. Johnson bo lastne načrte prek televizijskega nagovora predstavil v nedeljo zvečer, piše STA.

New Yorku sledijo New Jersey s 134 tisoč okuženimi in 8.800 mrtvimi, Massachusetts s 74 tisoč okuženimi in 4.500 mrtvimi, Illinois z 71 tisoč okuženimi in 3.100 mrtvimi, Kalifornija z 62 tisoč okuženimi in 2.500 mrtvimi ter Pensilvanija s 56 tisoč okuženimi in 3.600 mrtvimi. Michigan ima ob 76 tisoč okužbah 3.400 mrtvih, Florida ima 39 tisoč okuženih in 1.600 mrtvih, Teksas 36 tisoč okuženih in 985 mrtvih, Connecticut pa 32 tisoč okuženih in skoraj 2.800 mrtvih.

Nicolas Maduro
Novice Trump zavrnil vpletenost ZDA v poskus vdora v Venezuelo

Trump se posveča predvsem ponovnemu zagonu gospodarstva

Ameriški predsednik Donald Trump se s koronavirusom ne ukvarja več toliko kot v preteklih tednih. Predsednik nima več rednih novinarskih konferenc delovne skupine Bele hiše za boj proti novemu koronavirusu, odgovornost za ukrepe je predal v roke zveznim državam, sam pa se posveča pozitivnim izjavam o ponovnem odpiranju oziroma zagonu gospodarstva, piše STA.

V primerih preteklih epidemij je glavno vlogo seznanjanja javnosti in oblikovanja ukrepov prevzel Center za nadzor nad boleznimi v Atlanti (CDC), ki pa ga je Trump dal na stranski tir. CDC je na primer izdelal podrobna navodila zveznim državam za postopno varno odpiranje gospodarstva oziroma družb, vendar pa Bela hiša ni dovolila njihove objave, ker naj bi bila preveč natančna.

Ameriški predsednik Donald Trump se s koronavirusom ne ukvarja več toliko kot v preteklih tednih. | Foto: Getty Images Ameriški predsednik Donald Trump se s koronavirusom ne ukvarja več toliko kot v preteklih tednih. Foto: Getty Images

Ameriški mediji so do navodil, ki bi morala biti objavljena v petek, prišli po ovinkih in jih objavili. CDC na primer restavracijam priporoča, da po odprtju naredijo varnostne pregrade pri blagajnah za obrambo pred kihanjem, odsvetujejo jim samopostrežbo za stranke in svetujejo oddaljenost med mizami najmanj 1,8 metra.

Bela hiša je konec aprila izdala bolj splošne smernice državam za ponovno odpiranje, ki pravijo, da naj se sledi navodilom zvezne vlade, delodajalci naj spremljajo zdravje zaposlenih in upoštevajo družbeno distanciranje na delovnem mestu, poroča STA.

Novice Hrvaška: strmoglavilo šolsko vojaško letalo, minister odstopil #foto

Član Trumpovega osebja okužen s koronavirusom

Spomnimo, da je Belo hišo v sredo zajel preplah, ko je test pri članu Trumpovega osebja pokazal okužbo s koronavirusom. Ameriškega predsednika so takoj spet testirali na novi koronavirus, test pa je bil negativen. Bela hiša uporablja teste, ki v nekaj minutah potrdijo ali zavržejo okužbo, Trumpov novi test pa je bil spet negativen. Na novi koronavirus so testirali tudi ameriškega podpredsednika Mika Pencea, test pa tudi v tem primeru ni pokazal okužbe.

Ameriški mediji poročajo, da je bil predsednik zelo razburjen, ko je izvedel, da je član njegovega osebja, ki je pripadnik ameriške mornarice, okužen. V Beli hiši zaposlene redno testirajo, ni pa jim treba nositi mask in upoštevati posebnih ukrepov za ohranjanje družbene distance, poroča STA.

Michael Flynn
Novice Ameriško pravosodno ministrstvo odstopilo od pregona Michaela Flynna

V Rusiji že šesti dan zaporedoma več kot deset tisoč novih okužb

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 10.669 novih okužb z novim koronavirusom. To je že šesti dan zaporedoma, ko država beleži več kot deset tisoč okužb na dan. Skupaj so do zdaj zabeležili 187.859 okuženih z novim virusom. V zadnjih 24 urah je za boleznijo covid-19 umrlo 98 ljudi, skupno 1.723.

Število na novo okuženih je v zadnjih 24 urah sicer nekoliko nižje kot dan prej, ko so potrdili rekordnih 11.231 novih okužb z novim koronavirusom. Kot je danes sporočil ruski krizni štab za boj proti pandemiji covid-19, 5.232 na novo okuženih nima nobenih simptomov. Rusija je tako na petem mestu po številu okuženih z novim koronavirusom na svetu, in sicer za ZDA, Španijo, Italijo in Združenim kraljestvom.

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 10.669 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 10.669 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Žarišče epidemije novega koronavirusa v državi je Moskva, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili 5.846 novih primerov okužbe, skupno pa 98.522. V prestolnici je 956 prebivalcev umrlo za boleznijo covid-19, od tega 51 v zadnjem dnevu. Moskovski župan Sergej Sobjanin je v četrtek sporočil, da so "samoizolacijo prebivalcev" prestolnice podaljšali do 31. maja.

Karanteno so v mestu uvedli 29. marca. Poudaril je, da je še prezgodaj za odpiranje restavracij, gledališč in športnih dvoran. Od 12. maja pa bodo morali nositi rokavice in zaščitne maske v trgovinah in v javnem prometu. Kljub nagli rasti števila okuženih v Rusiji smrtnost po uradnih podatkih ostaja nizka v primerjavi z drugimi državami, kot so Italija, Španija in ZDA, poroča STA.

Avstrijski kancler pričakuje odprtje meje z Nemčijo pred poletjem

Avstrija bi lahko mejo z Nemčijo odprla še pred poletjem, je na današnji videokonferenci s predstavniki gostinstva menil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Dejal je še, da je avstrijska vlada glede možnosti za odprtje meje skoraj vsak dan v stiku z nemško stranjo. Kot je poudaril, odprtje meje ni pomembno le zaradi turizma, ampak bo olajšalo življenje tudi številnim družinam, ki so trenutno ločene zaradi nadzora na meji. Avstrijsko notranje ministrstvo je sicer zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi s Slovenijo, ta teden podaljšalo do 31. maja. (STA)

Ne spreglejte