Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2020,
7.29

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Venezuela Donald Trump aretacija ZDA

Sreda, 6. 5. 2020, 7.29

3 leta, 11 mesecev

Trump zavrnil vpletenost ZDA v poskus vdora v Venezuelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Nicolas Maduro | Ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil, da ZDA niso vpletene v domnevni poskus vdora plačancev iz Kolumbije v Venezuelo. Na fotografiji venezuelski predsednik Nicolas Maduro. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil, da ZDA niso vpletene v domnevni poskus vdora plačancev iz Kolumbije v Venezuelo. Na fotografiji venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek zagotovil, da nima nič z domnevnim poskusom vdora plačancev v Venezuelo, potem ko je vlada v Caracasu objavila imeni dveh aretiranih Američanov. Gre za nekdanja pripadnika posebnih enot ameriške vojske.

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da je šele v torek izvedel za aretacijo Luka Denmana in Airana Berryja, ki sta povezana z zasebnim varnostnim podjetjem Silvercorp s sedežem na Floridi. Oba plačanca sta nekdanja pripadnika posebnih enot ZDA zelenih baretk, ki sta se odlikovala med služenjem v Iraku, poroča STA.

Nicolas Maduro
Novice V Venezueli zaradi domnevnega vdora v državo aretirali Američana

Trump: To nima nič opraviti z našo vlado

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro trdi, da sta oba del skupine plačancev, ki je poskušala iz Kolumbije s hitrimi čolni vdreti v Venezuelo in ga ubiti. "To nima nič opraviti z našo vlado," je novinarjem zagotovil Trump.

"To nima nič opraviti z našo vlado," se je na dogajanje v Venezueli odzval ameriški predsednik Donald Trump. | Foto: Reuters "To nima nič opraviti z našo vlado," se je na dogajanje v Venezueli odzval ameriški predsednik Donald Trump. Foto: Reuters

Ustanovitelj Silvercorpa Jordan Goudreau je sicer prevzel odgovornost za organizacijo operacije Gideon, ki je poskušala izkrcati plačance v Venezueli v nedeljo. Venezuelska vojska jih je v spopadih ubila šest. Poznavalci medtem vlečejo vzporednice s podobno operacijo ZDA oziroma obveščevalne agencije Cia proti komunistični Kubi pred desetletji v Prašičjem zalivu, ki je prav tako neslavno propadla, ampak z veliko več žrtvami.

Nicolas Maduro
Novice Venezuelska vlada trdi, da je preprečila vdor plačancev iz Kolumbije

Goudreau: Želeli smo zgolj ugrabiti Madura

Vpletenost ameriške vlade je zanikal tudi State Department, ki je dodal, da gre za kampanjo dezinformacij Madurovega režima, da odvrne pozornost sveta od krvavih nemirov v zaporu, med katerimi je umrlo 40 ljudi. State Department pravi, da bodo dejstva znana šele po koncu Madurovega režima.

Vpletenost v operacijo je zanikal tudi vodja venezuelske opozicije Juan Guaido. Goudreau pa je izjavil, da so želeli Madura le ugrabiti, a v dogovoru in po pisnem sporazumu z Guaidojem. Ta sicer to gladko zanika, poroča STA.

Ne spreglejte