Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 12. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

6

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta Ripple

Sreda, 20. 12. 2017, 4.06

6 let, 4 mesece

Sanjate o zaslužku z internetnim denarjem? Morda še ni prepozno.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

6

Medtem ko so oči večine špekulantov in finančnih analitikov uprte v bitcoin, vodilno kriptovaluto oziroma digitalno valuto, ki v zadnjem tednu menca pred magično cenovno mejo 20 tisoč ameriških dolarjev, se v ozadju dogaja nekaj zanimivega. Močno je začel rasti ripple, še ena kriptovaluta, ki je za vlagatelje danes lahko precej zanimiva.

Kaj je ripple?

Prepoznavni logotip podjetja Ripple.  | Foto: Reuters Prepoznavni logotip podjetja Ripple. Foto: Reuters

Ripple je hkrati ime podjetja, plačilnega sistema in digitalne valute oziroma kriptovalute. Podjetje Ripple je bilo ustanovljeno leta 2004, njegov cilj pa je ustvariti globalno finančno mrežo, ki bi omogočala preprost in poceni prenos denarja kamor koli na svetu.

To od leta 2012 počne plačilni sistem Ripple, ki, na primer, nekomu v Sloveniji omogoča, da želeno vsoto evrov zamenja v interno valuto sistema in jo v nekaj sekundah pošlje v ZDA, kjer prejemnik interno valuto zamenja nazaj v dolarje.

Ta interna valuta se prav tako imenuje ripple. Podjetje Ripple jo izdaja za opisane finančne transakcije, mogoče pa jo je tudi kupiti na nekaj spletnih borzah (šifra XRP) in z njo trgovati oziroma špekulirati kot z drugimi kriptovalutami, na primer bitcoinom. 

Podobno kot bitcoin je ripple decentraliziran, kar pomeni, da bosta tako plačilno omrežje kot valuta delovala oziroma obstajala tudi, če podjetje Ripple propade.

Zaradi hitrosti prenosa sredstev in velike varnosti je Ripple sicer zelo zanimiv za finančne inštitucije - za tehnologijo v ozadju se jih zanima že več sto, med drugim tudi velikani, kot sta American Express (na fotografiji) in Bank of America. | Foto: Reuters Zaradi hitrosti prenosa sredstev in velike varnosti je Ripple sicer zelo zanimiv za finančne inštitucije - za tehnologijo v ozadju se jih zanima že več sto, med drugim tudi velikani, kot sta American Express (na fotografiji) in Bank of America. Foto: Reuters

En bitcoin stane več kot 15 tisoč evrov. Koliko stane en ripple?

Glavni razlog, da je kriptovaluta ripple danes lahko zanimiva za nekoga, ki bi še išče priložnost za naložbo v digitalne valute, je njena cena. En ripple danes stane malce manj kot 65 evrskih centov oziroma 0,64 evra. To pomeni, da je za razmeroma skromen vložek, na primer 100 evrov, mogoče kupiti veliko ripplov, medtem ko se pri bitcoinu ali ethereumu, drugi veliki kriptovaluti, to ni več mogoče, saj sta preprosto predraga.

100 evrov nam danes kupi 0,006 bitcoina. Pod sto evri je bil nazadnje zdaj že davnega julija 2013.  | Foto: Reuters 100 evrov nam danes kupi 0,006 bitcoina. Pod sto evri je bil nazadnje zdaj že davnega julija 2013. Foto: Reuters

Cena rippla je za nameček v zadnjih 12 mesecih zrasla za več kot 130-krat oziroma za več kot 13 tisoč odstotkov, 20. decembra lani je bilo treba za enega odšteti 0,006 ameriškega dolarja, 19. decembra zvečer pa 0,8 ameriškega dolarja.

Če bi se takšen trend rasti ponovil tudi v prihodnjih dvanajstih mesecih in bi danes kupili 156 ripplov, kolikor jih ob trenutni ceni dobimo za 100 evrov, bi jih 20. decembra 2018 lahko prodali za skoraj 13 tisoč evrov

Graf, ki prikazuje, kako zelo je v zadnjem letu zrasla cena kriptovalute ripple (XRP) v ameriških dolarjih (zelena črta - oranžna je cena rippla glede na bitcoin). Samo v zadnjih desetih dneh je ripple poskočil za skoraj štirikrat. Poznavalci kriptovalut hitro rast cene rippla pripisujejo vzpenjanju drugih kriptovalut, ki za sabo vlečejo vse ostale, v prvi vrsti bitcoina in ethereuma. Ripple je v tem tednu sicer celo prehitel litecoin in postal kriptovaluta s četrto največjo tržno kapitalizacijo (vrednostjo vseh kovancev v obtoku).  |  Foto: Coinmarketcap | Foto: Graf, ki prikazuje, kako zelo je v zadnjem letu zrasla cena kriptovalute ripple (XRP) v ameriških dolarjih (zelena črta - oranžna je cena rippla glede na bitcoin). Samo v zadnjih desetih dneh je ripple poskočil za skoraj štirikrat. Poznavalci kriptovalut hitro rast cene rippla pripisujejo vzpenjanju drugih kriptovalut, ki za sabo vlečejo vse ostale, v prvi vrsti bitcoina in ethereuma. Ripple je v tem tednu sicer celo prehitel litecoin in postal kriptovaluta s četrto največjo tržno kapitalizacijo (vrednostjo vseh kovancev v obtoku). | Foto: Coinmarketcap

Kako do ripplov

Kriptovaluto ripple je mogoče kupiti na spletni borzi s slovenskimi koreninami Bitstamp in še na nekaterih zaupanja vrednih borzah, to so med drugim Poloniex, Kraken in Bitfinex.

Tečaj rippla na"slovenski" borzi s kriptovalutami Bitstamp. | Foto: Matic Tomšič Tečaj rippla na"slovenski" borzi s kriptovalutami Bitstamp. Foto: Matic Tomšič

Kupec mora na borzi najprej ustvariti uporabniški račun in nato dokazati svojo identiteto tako, da jo potrdi prek mobilnega telefona in borzi pošlje fotografijo svojega osebnega dokumenta. Nazadnje je treba dodati tudi način plačila, to pa je lahko kreditna kartica ali nakazilo s tekočega računa, vendar postopek za začetek nakupovanja kriptovalut v drugem primeru traja malce dlje. 

Alternativa nakupu je seveda tudi, da ustvarite spletno denarnico za prejemanje ripplov (na primer na portalu GateHub) in vam jih nato nekdo, ki ga poznate, preprosto pošlje. 

Številni analitiki sicer opozarjajo, da so naložbe v kriptovalute visoko špekulativne in napovedujejo, da bo balonček slej ko prej počil. Vlagateljem predlagajo, da v kriptovalute vložijo le toliko denarja, kot so ga pripravljeni izgubiti.

 

Ne spreglejte