Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 12. 2017,
9.41

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

Natisni članek

Gramatik kriptovaluta bitcoin Ethereum

Sreda, 20. 12. 2017, 9.41

6 let, 4 mesece

Kako je slovenski glasbenik v 24 urah zaslužil dva milijona evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

2

Za svetovno znani britanski medij BBC je včeraj spregovoril slovenski ustvarjalec elektronske glasbe in producent Denis Jašarević, bolj znan po vzdevku Gramatik. Pojasnil je, zakaj se je kot prvi glasbenik na svetu odločil za prodor na področje digitalnih valut. Pred mesecem in pol je namreč predstavil svoj digitalni žeton GRMTK, celotno zalogo pa so ljubitelji njegove glasbe pokupili v manj kot 24 urah. 

Denis Jašarević - Gramatik prihaja iz Portoroža, danes pa živi na Manhattnu v New Yorku v ZDA. | Foto: Facebook/Gramatik Denis Jašarević - Gramatik prihaja iz Portoroža, danes pa živi na Manhattnu v New Yorku v ZDA. Foto: Facebook/Gramatik

Kaj je naredil Denis Jašarević - Gramatik

9. novembra letos je Denis Jašarević kot prvi znani glasbenik na svetu začel zbirati zagonska sredstva z izdajo tako imenovanih kriptožetonov oziroma lastne digitalne valute.

Ljubitelji njegove glasbe so žetone GRMTK lahko kupili z uveljavljeno kriptovaluto ether (oziroma ethereum), cena posameznega pa je bila 0,0003 etherja, kar je bilo ob takratni vrednosti etherja okrog 0,09 ameriškega dolarja.

Gramatik je v enem dnevu prodal vseh 25 milijonov kriptožetonov GRMTK, s čimer je pridobil 2,25 milijona ameriških dolarjev oziroma skoraj 2 milijona evrov kapitala v kriptovaluti ether. 

Zakaj bi kdo sploh kupil kriptožetone glasbenika

Kdor je kupil Gramatikove kriptožetone, jih bo lahko porabil za nakup njegovih novih albumov in vstopnic za koncerte, piše britanski medij BBC, za katerega je včeraj spregovoril slovenski ustvarjalec glasbe.

Gramatik je na kriptožetone prenesel vso svojo intelektualno lastnino in pravice za izplačilo licenčnin za predvajanje njegove glasbe. | Foto: Facebook/Gramatik Gramatik je na kriptožetone prenesel vso svojo intelektualno lastnino in pravice za izplačilo licenčnin za predvajanje njegove glasbe. Foto: Facebook/Gramatik

Če bo Gramatik v prihodnosti s prodajo svoje glasbe zaslužil več kot danes, bo vrednost kriptožetonov morda tudi narasla. Kdor jih ima, jih bo lahko prodal za večji znesek od nakupnega, s čimer bo neposredno udeležen pri delitvi dobička od glasbenikovega dela, še piše BBC.

"Ne moti me, da sem poskusni zajček"

Kot je Jašarević pojasnil za britanski medij BBC, se je za korak na področje kriptovalut kot prvi glasbenik na svetu odločil zato, da bi se znebil posrednikov pri trženju glasbe - založb, ki pogosto izkoriščajo svoje kliente in bogatijo na njihov račun.

"Imel sem slabo izkušnjo z glasbeno založbo, imam pa tudi prijatelje, ki so imeli z založbami naravnost grozljive izkušnje," je za BBC dejal Jašarević. "Tehnologija veriženja podatkovnih blokov (tehnologija, na kateri temeljijo kriptovalute, op. p.) je to težavo zame odpravila."

BBC še pojasnjuje, da tehnologija veriženja podatkovnih blokov, s katero zdaj eksperimentira Gramatik, omogoča zelo preprosto delitev dobička med glasbenikom in vsemi njegovimi sodelavci - instrumentalisti, producenti, pisci besedil. Kliknite na fotografijo in preberite, kako pravzaprav sploh deluje tehnologija veriženja podatkovnih blokov. | Foto: Thinkstock BBC še pojasnjuje, da tehnologija veriženja podatkovnih blokov, s katero zdaj eksperimentira Gramatik, omogoča zelo preprosto delitev dobička med glasbenikom in vsemi njegovimi sodelavci - instrumentalisti, producenti, pisci besedil. Kliknite na fotografijo in preberite, kako pravzaprav sploh deluje tehnologija veriženja podatkovnih blokov. Foto: Thinkstock

"Ne moti me, da sem poskusni zajček," je za BBC še dodal Jašarević. "Ta tehnologija ima potencial, da spremeni svet."

Gramatik je že novembra za glasbeni medij Billboard opozoril, naj ljudje njegovih kriptožetonov nikar ne kupujejo samo zato, ker bi želeli z njimi zaslužiti. Dejal je, da to ni namen projekta in da ne more zajamčiti ugodne tržne vrednosti žetonov GRMTK v prihodnosti. 

Pesmi, po katerih je najbolj znan Denis Jašarević - Gramatik:

 

 

 

Ne spreglejte