Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
23. 11. 2017,
4.11

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta Blockchain Anton Shingarev Genevieve Leveille kmetijstvo Irska volitve glasovanje e-volitve

Četrtek, 23. 11. 2017, 4.11

4 leta, 5 mesecev

Tehnologija blockchain je veliko več kot zgolj kriptovalute

Pranje denarja je lažje z gotovino kot s kriptovalutami

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
blockchain | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Manj kot tretjina ljudi, ki nalagajo v bitcoine, razume tehnologijo blockchain, na kateri temeljijo kriptovalute, ocenjujejo strokovnjaki računalniške varnosti. Blockchain sicer odpira številne druge priložnosti.

Obeti zaslužkov, ki so jih nekateri ustvarili z bitcoinom in drugimi kriptovalutami, so dovolj vabljivi za mnogo vlagateljev, ki se podajajo v tovrstne naložbe. Toda strokovnjaki računalniške varnosti opozarjajo ne le na finančna tveganja, ki jih prinaša vsaka tovrstna naložba, temveč tudi na nepoznavanje tehnologije blockchain, ki je temelj kriptovalut – in še marsičesa drugega, kar bomo šele videli.

"Nihanja vrednosti kriptovalut ne pomenijo, da je tehnologija blockchain slaba"

"Vlade so prepočasne. Zanje se tehnologije razvijajo in spreminjajo prehitro," je prepričan podpredsednik za javne zadeve podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab Anton Shingarev. | Foto: "Vlade so prepočasne. Zanje se tehnologije razvijajo in spreminjajo prehitro," je prepričan podpredsednik za javne zadeve podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab Anton Shingarev. Kriptovalute so v svoji zgodovini imele obdobja zelo močne rasti, a kljub končnemu pozitivnemu učinku tudi obdobja velikih padcev.

"Ljudje ne vedo, kaj delajo, a jih močno privabljajo obeti zaslužka," je na konferenci Cyber Security Weekend v Dublinu povedal podpredsednik za javne zadeve podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab Anton Shingarev.

"Nestalnost kriptovalut je tveganje, ki ustvarja napetosti, toda če bitcoin izgublja vrednost, to nikakor ne pomeni, da je tehnologija blockchain slaba."

"Tudi interneta sprva veliko ljudi ni razumelo!"

Čeprav je pomanjkanje ustreznih znanj o bitcoinu ter kriptovalutah in tehnologiji blockchain gotovo velika težava, se lahko nekoliko potolažimo s tem, da smo še vedno v obdobju, ko tehnologija blockchain še ni povsem dozorela in ko vse njene priložnosti niso očitne.

"Bitcoinu se ni treba pojasnjevati, prav tako ne tehnologiji blockchain," je prepričan Shingarev. "Že čez dve leti bo drugače. Tudi interneta sprva mnogi niso razumeli, danes pa se ogromno zanašamo nanj."

Pametne pogodbe bodo odpravile posrednike in nižale stroške

Tehnologija blockchain pa bo po predvidevanjih strokovnjakov (lahko) spreminjala družbo na boljše. "Že zdaj tehnologija blockchain prek virtualnih valut spreminja neke načine interakcije v družini," je prepričan Shingarev.

"Bitcoinu se ni treba pojasnjevati, prav tako ne tehnologiji blockchain," je na konferenci Computer Security Weekend - Next v Dublinu povedal Shingarev. "Že čez dve leti bo drugače. Tudi interneta sprva mnogi niso razumeli, danes pa se ogromno zanašamo nanj." | Foto: "Bitcoinu se ni treba pojasnjevati, prav tako ne tehnologiji blockchain," je na konferenci Computer Security Weekend - Next v Dublinu povedal Shingarev. "Že čez dve leti bo drugače. Tudi interneta sprva mnogi niso razumeli, danes pa se ogromno zanašamo nanj."

Pojasnjuje na primeru nakupa nepremičnine: "Pri virtualnih valutah so v ozadju pametne pogodbe, kar pomeni, da sta v pravnem poslu samo prodajalec in kupec – odpadejo posredniki, banke in drugi vmesni členi s svojimi stroški, kar je na koncu za neposredne uporabnike ceneje."

Kako čim bolj preprosto pojasniti tehnologijo blockchain? Shingarev odgovarja: "To je distribuirana zbirka znanj in dogovorov, katerih podatki so na mnogo različnih mestih. Ker ni vse na enem mestu, je varneje, ker bi heker moral vdreti na vsa mesta, kjer so shranjeni ti podatki. Informacije se ne brišejo, ničesar ni mogoče spremeniti za nazaj, kar ustvarja zaupanje."

Prva velika sprememba od rimskega prava

Pametne pogodbe niso samo način za nižanje stroškov in števila vmesnih členov v poslovanju, temveč tudi način, ki že spreminja sklepanje dogovorov.

"V klasičnem poslovnem svetu vsi dogovori in posli temeljijo na rimskem pravu. Pametne pogodbe so prva velika sprememba po mnogo stoletjih," pravi Shingarev.

Še največ nepoznavanja o kriptovalutah in tehnologiji blockchain je med vladami

Toda velika neznanka in verjetna ovira na poti do pametnih pogodb so (toge) vlade in utečeni poslovni sistemi, ki ne sledijo tovrstnemu razvoju. "Neznanje je velika težava, več kot 70 odstotkov vlad ne razume tehnologij, ki stojijo za kriptovalutami, kaj šele da bi jih znali izkoristiti še v kakšne druge namene!"

"Če bitcoin izgublja vrednost, to nikakor ne pomeni, da je tehnologija blockchain slaba," opozarja Shingarev. | Foto: Thinkstock "Če bitcoin izgublja vrednost, to nikakor ne pomeni, da je tehnologija blockchain slaba," opozarja Shingarev. Foto: Thinkstock

Vlade branijo svoje ozemlje in vlogo

Neznanje in strah pa lahko pripeljeta do drastičnih reakcij – na Kitajskem so jih na primer prepovedali. "Vlade so prepočasne. Zanje se tehnologije razvijajo in spreminjajo prehitro," je prepričan Shingarev. Odzivi vlad po svetu so sicer zelo različni, od prepovedi prek ignoriranja do regulacije.

Vlade so glede mnogo vprašanj, tudi financ, precej teritorialne in, kot pravi Shingarev, "odločno branijo svoje ozemlje, kar (deloma) pojasnjuje, zakaj so nenaklonjene novim tehnologijam. Vlade se zelo bojijo, kajti če bo vse šlo na blockchain, kakšna bo potem sploh še njihova vloga?"

Kvantno računalništvo je za blockchain največje tveganje, a tudi priložnost

Tehnologija blockchain seveda ni brez tveganj, ta pa bodo z razvojem računalniških zmogljivosti še rasla. "Danes za razbijanje ključev potrebujemo vse življenje, ko bo na voljo kvantno računalništvo, pa bo to bistveno lažje – in to je največje tveganje tehnologije blockchain. Na srečo se poraja tudi rešitev: kvantni blockchain," je na konferenci na Irskem napovedal Shingarev.

Pri tehnologiji blockchain ni osrednje shrambe podatkov, ti so distribuirani na mnogo računalnikih, zato so množične kraje podatkov veliko težje. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Pri tehnologiji blockchain ni osrednje shrambe podatkov, ti so distribuirani na mnogo računalnikih, zato so množične kraje podatkov veliko težje. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kriptovalute so šele začetek

Kriptovalute, ki so predmet vzhičenja mnogih, so v resnici le majhen del tega, kar tehnologija blockchain že omogoča in še obljublja. "Blockchain je privzeto demokratičen. Obljublja, da je poštena tehnologija in da bo svet z njo bolj transparenten. Vemo že, da bo zmanjšano število posrednikov, kajti pri blockchainu neposredno komunicirata računalnika obeh končnih udeležencev, posledično bodo nižji tudi stroški."

Tehnologija blockchain obljublja tudi rešitve velikih svetovnih težav, kot je otroško delo, napovedujejo pri Organizaciji združenih narodov.

Ali bo blockchain rešil (irsko) kmetijstvo?

Tehnologija blockchain lahko pomaga poljedelcem, ki od setve do žetve nimajo prihodkov, je prepričana Genevieve Leveille, ki je sodelovala pri razvoju na tehnologiji blockchain temelječe mobilne aplikacije Agriledger za obvladovanje dobavnih verig in dostop do finančnih storitev. Namenjena je predvsem majhnim kmetijskim zadrugam. | Foto: Tehnologija blockchain lahko pomaga poljedelcem, ki od setve do žetve nimajo prihodkov, je prepričana Genevieve Leveille, ki je sodelovala pri razvoju na tehnologiji blockchain temelječe mobilne aplikacije Agriledger za obvladovanje dobavnih verig in dostop do finančnih storitev. Namenjena je predvsem majhnim kmetijskim zadrugam. Kot primer, kako bi lahko blockchain vplival na širša družbena vprašanja, je Genevieve Leveille iz podjetja 0TenTic8 (njihova  mobilna aplikacija Agriledger za obvladovanje dobavnih verig in dostop do finančnih storitev, namenjena predvsem majhnim kmetijskim zadrugam, uporablja tehnologijo blockchain) omenila vprašanje irskega kmetijstva.

Čeprav je povpraševanje po njihovih izdelkih stalno, mladi praviloma ne ostajajo na podeželju, zato je povprečna starost irskih kmetov že visokih 58 let. Dodatna težava za poljedelce (ne samo na Irskem) je, da od setve do žetve nima prihodkov tako, kot jih imajo redno zaposleni z mesečnimi (ali na zahodu tudi tedenskimi) plačami.

Prav njim bi zmanjševanje posrednikov, kar obljublja tehnologija blockchain, lahko zelo pomagalo pri odpravljanju omenjenih neravnovesij in prispevalo k ohranjevanju življenja na irskem podeželju, je prepričana Leveille.

Popolna decentralizacija ni nujna, distribucija je zelo dobrodošla

Prednosti se vrstijo: ena je tudi ta, da ni centralnih zbirk, zato ne bo mogoče naenkrat ukrasti sto milijonov podatkov o kreditnih karticah. Toda Shingarev opozarja: "To ne pomeni, da mora biti sistem popolno decentraliziran, a je zelo dobro, da je distribuiran."

Kjer so dobri (in poceni) programerji, je zanimanje za blockchain večje

Nekateri ugotavljajo, da je zanimanje za blockchain veliko večje v Rusiji in Ukrajini kot v Silicijevi dolini, in ravno sloves teh držav na področju računalniškega kriminala je razlog za nezaupanje v to tehnologijo.

Zmanjševanje števila posrednikov (ali njihovo popolno odpravljanje) v oskrbovalni in prodajni verigi, kar obljublja tehnologija blockchain, bi lahko prispevalo k ohranjevanju življenja na irskem podeželju in tudi drugod, je prepričana Leveille. | Foto: Zmanjševanje števila posrednikov (ali njihovo popolno odpravljanje) v oskrbovalni in prodajni verigi, kar obljublja tehnologija blockchain, bi lahko prispevalo k ohranjevanju življenja na irskem podeželju in tudi drugod, je prepričana Leveille.

"Tehnologija blockchain je mednarodni trend, ki se dogaja povsod in distribuirano. Kjer so dobri programerji, je zanimanje še večje. V Rusiji so programerji cenejši kot v Londonu. Blockchain je zapletena matematika. Kdor se želi s tem ukvarjati, mora imeti dobre osnove matematike."

Glasovanje eden od najstarejših delujočih distribuiranih sistemov

Veliko vidnega napredka pri uporabi tehnologije blockchain lahko vidimo pri glasovanju, ki je že po definiciji eden od najstarejših delujočih distribuiranih sistemov. "Ljudje razumejo, kako to deluje, zaupajo, je transparentno, s tem imajo možnost izražanja svojega mnenja," pravi Shingarev.

Ali bosta tranasparentnost ter zmanjševanje posrednikov in posledično tudi stroškov prepričali mlade, da ostanejo na (irskem) podeželju? Povprečna starost irskega kmeta je danes kar visokih 58 let! | Foto: Thinkstock Ali bosta tranasparentnost ter zmanjševanje posrednikov in posledično tudi stroškov prepričali mlade, da ostanejo na (irskem) podeželju? Povprečna starost irskega kmeta je danes kar visokih 58 let! Foto: Thinkstock

Priznava, da je mogoče manipulirati, a ni najbolj preprosto in je pravzaprav težje kot pri klasičnem glasovanju. "Volitve bodo prej ko slej elektronske. Ne moremo vedeti, ali čez pet ali 15 let ali še pozneje, ampak bodo. Danes je vse na internetu. Mladi drugače razumejo svet veliko kot smo ga mi. Bolj ko je podobno igri, bolj je preprosto za rabo in večje so možnosti uspeha."

Tehnologiji je mogoče zaupati tudi brez njenega poznavanja

Kako javnost prepričati v tehnologijo blockchain ter njene prednosti in uporabnost? "Za uspeh tehnologije bo najpomembnejša varnost, šele potem bo prišla preprosta uporaba. Malokdo pozna tehnologijo SSL, a mnogi vseeno zaupajo spletnim nakupom in vedo, da je številka njihove kreditne kartice varna med spletnim nakupom."

Zaupanje omaja dejstvo, da tehnologijo blockchain uporabljajo tudi nepridipravi. Shingarev odgovarja: "Res je, a v premislek tistim, ki pravijo, da so pri tehnologiji blockchain nepremostljiva tveganja, povem le, da je pranje denarja veliko lažje z gotovino kot s kriptovalutami!"

Ne spreglejte