Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2016,
8.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

Mobilna magistrala

Sobota, 13. 8. 2016, 8.54

6 let, 6 mesecev

Poletni kilometri in zanimive vsebine

Mobilna magistrala: tedenski videodnevnik redakcije Avtomoto – VLOG #8

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Bralci Avtomota ste s svojo pozornostjo ponovno nagradili skrajno raznolike vsebine. Zlata medalja branosti tokrat pripada sodelovanju Volkswagna in Gorenja, ki je v obliki hladilnika v kuhinjo pretihotapilo legendarni kombi bulli, srebro gre članku o dveh najstarejših vozilih, ki sta na prodaj v Sloveniji, bron pa prispevku, ki odgovarja, zakaj z vozil rolls-royce ni mogoče ukrasti zlatega kipca. Vabljeni k ogledu osmega dela edinstvene mobilne magistrale in pregledu najopaznejših Avtomoto vsebin tedna.

Mimogrede, bi prisedli v focusa RS?

Mobilna Magistrala #8 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Če želite iz prve roke videti, občutiti, slišati in zavohati tisto, kar na asfaltu zmore zver, obuta v ustrezne gume, potem kliknite in se potegujte za sovozniški sedež, na katerem boste z nami drseli prek zavojev dirkališča, pravi uvod članka, v katerem vabimo na druženje v hitrem RS.

Jazbec, počivaj v miru

Še kratko pojasnilo. Ubogi jazbec ob cesti, ki ga lahko vidite v zgornjem videu, ni končal pod kolesi našega testnega vozila. Naj počiva v miru in iskreno sožalje njegovi družini. Vselej se trudimo izogniti naletu živali, vedno pa se vseh ne da rešiti. Žal.

Bralci ste navdušeni nad retrom

Mobilna Magistrala #8 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Pa še kako! Gorenje je pripravilo ekskluzivno serijo hladilnikov z jasnim poklonom verjetno najbolj kultnemu kombiju vseh časov – Volkswagnovemu bulliju. Serija retro obuja spomin na kombi T1 iz leta 1950. Hladilnik naj bi povzemal praktičnost in izvirnost simbola nemškega gospodarskega čudeža in štirikolesnih sanj hipijev. Atraktiven kuhinjski element bo prvič uradno predstavljen na sejmu IFA septembra v Berlinu.

In ko smo že pri retro stilu – Gregor Pavšič je našel dva najstarejša avtomobila, ki sta na prodaj v Sloveniji. Oba, citroën CV5 (nekoč ga je v Franciji vozil podeželski zdravnik) in prelomni Fordov model T (prvi velikoserijski avtomobil), izvirata iz davnega leta 1923. In še zanimivost – ford je v lasti televizijskega komentatorja Gabra Keržišnika. Pravi, da ga je kupil prek eBaya, prodaja ga pa za okoli osem tisoč evrov.


CV5 je Citroën izdeloval med letoma 1922 in 1926, ko je izdelal skoraj 81 tisoč primerkov. Postavljal se je z lahko gradnjo in 800-kubičnim motorjem z močjo 8,2 kilovata. | Foto: Siol.net/ A. P. K. CV5 je Citroën izdeloval med letoma 1922 in 1926, ko je izdelal skoraj 81 tisoč primerkov. Postavljal se je z lahko gradnjo in 800-kubičnim motorjem z močjo 8,2 kilovata. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Mislite, da bi vam uspelo ukrasti dragocen kipec?

Medtem ko starejši rolls-roycei niso odporni proti rokam tatov znamenite "leteče Emily", so vsa sodobna vozila rolls-royce serijsko opremljena s sistemom, ki v trenutku, ko se nekdo grobo dotakne simbola avtomobilske nedosegljivosti, odpre varnostno loputo in ga v neverjetno kratkem času skrije pod pokrov motorja.

Kako dobro se spoznate na karavaning?

Mobilna Magistrala #8 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Gregor Pavšič se je pobližje spoznal z Adrijinim 7,3-metrskim bivalnikom coral XL plus – vreden je 75 tisoč evrov, narejen pa je na osnovi fiata ducata. Spalno razkošje slovenskih korenin, ki je na sto kilometrov zahtevalo od 12 do 13 litrov dizelskega goriva, je namenjeno največ petim potnikom. Preberite več o vozilu, ki s prostorskim razkošjem konkurira tudi polnointegriranim bivalnikom.

Gregor Pavšič: Coral XL ni le bivalniški kombi, na primer novomeški model active, prav tako ne njihov manjši bivalnik zasnove crossover z iztegljivim spalnim delom, temveč potovalnik za večje družine (ali več manjših) s poudarkom na udobju. Tako po dimenzijah kot ravni udobja je bližje razredu sonic oziroma polnointegriranih bivalnikov, kakršna vozita tudi Tina Maze in Jakov Fak. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Gregor Pavšič: Coral XL ni le bivalniški kombi, na primer novomeški model active, prav tako ne njihov manjši bivalnik zasnove crossover z iztegljivim spalnim delom, temveč potovalnik za večje družine (ali več manjših) s poudarkom na udobju. Tako po dimenzijah kot ravni udobja je bližje razredu sonic oziroma polnointegriranih bivalnikov, kakršna vozita tudi Tina Maze in Jakov Fak. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Z modrim porschejem po cesti, na kateri se je raznežil celo Jeremy Clarkson

Mobilna Magistrala #8 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K. Ciril Komotar je že v uvodu drugega dela, kjer opisuje svojo romunsko pustolovščino, okuženo z dodelano Porschejevo tehniko, zapisal, da macan GTS spreminja pravila SUV-igre. Z njim se je v neprekinjenem šprintu pognal na vrh prelaza Transfagarasan, po eni najlepših cest na svetu.

"Asfaltna kača kljub slabi formi (obeta se preplastitev) še vedno zagotavlja uresničitev vozniških ekstaz. Sanjski razgled je le še dodana vrednost, ki jo za vekomaj naložiš v svoj spomin in je ne želiš (ne smeš!) pozabiti," je cesto vseh cest slikovito opisal naš Ciril.

Morda vas kot vabilo k branju prepriča tale odstavek: Petdeset metrov pred ostrim zavojem, za katerim vidim le nebeško modrino, vso moč svoje desne noge uporabim za silovit pritisk na levo stopalko. Njegov nos se potopi komaj kaj. V nadzorovanem nastopu izrednih pojemkov se moder macan ovinku približuje z vsem zanosom, na katerega so upali njegovi očetje v Stuttgartu. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Morda vas kot vabilo k branju prepriča tale odstavek: Petdeset metrov pred ostrim zavojem, za katerim vidim le nebeško modrino, vso moč svoje desne noge uporabim za silovit pritisk na levo stopalko. Njegov nos se potopi komaj kaj. V nadzorovanem nastopu izrednih pojemkov se moder macan ovinku približuje z vsem zanosom, na katerega so upali njegovi očetje v Stuttgartu. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ali ste vedeli?

Ste vedeli, da so vzglavniki iz prestižnega volva S90 slovenski?

Postojnski Kolektor, ki zaposluje 230 ljudi, je kar dve leti razvijal dele sredinske konzole zadnjih sedežev in vzglavnike za limuzino in karavana, vstopnica v lastništvo katerih v Sloveniji stane vsaj 50 tisoč evrov. Konkretneje – v konzoli je 20, v vzglavniku pa osem njihovih delov.

Škoda prvič pokazala jasne (pa čeprav delne) fotografije kodiaqa

Čehi so že začeli redno draženje, ki se bo stopnjevalo vse do prvega septembra, ko bo kodiaq – poimenovan po aljaškem medvedu – predstavljen v Berlinu.

Letalski navdušenci: 2. in 3. septembra v Zeltweg!

Organizatorji letalskega mitinga airpower 2016 v Zeltwegu pričakujejo kar 240 letal in 300 tisoč obiskovalcev. Pripravljenih bo kar 18 ur programa, med razstavljenimi letali pa bo tudi slovenski galeb G2.

Američan bi v zameno za porscheja 918 spyder dal otok

Zanesenjaštvo je huda reč. Še posebej če količina sredstev ni dovolj velika. Ima pa Emilio Cirelli iz ZDA dobro rešitev, ki bi mu v njegovo garažo pripeljala enega najhitrejših superšportnikov ta hip. Zanj ponuja enega od treh svojih otokov v bližini Floride.

 

Dva testa – bavarec vreden toliko kot stanovanje in kia z apetiti po kraljestvu passata

Mobilna Magistrala #8 | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ciril Komotar je razčlenil vsebino BMW-jevega najnovejšega X, že petega po vrsti. Medtem ko X4 po videzu (in ceni) močno spominja na večjega X6, se po izkušnji v kabini, tudi zaradi slabših materialov, od njega krepko razlikuje. Križanec je navdušil na cesti, prepričljivo vlogo pa je ponovno odigral tudi dvolitrski štirivaljnik v kombinaciji s samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom xDrive.

Večina naključnih opazovalcev, ki si je ogledovala testno kio optimo, je v njej takoj prepoznala znamko, mnogi med njimi pa niso bili prepričani o tem, kam bi jo dali. Četrta generacija tega pri nas ne prav pogostega vozila je namreč po vsega štirih letih krepko spremenila podobo in kakovost svoje predhodnice. Avto ima potencial.

Lahko torej kia optima premeša štrene v passatovem kraljestvu?
Aleš Črnivec je svojo modrost in novinarske izkušnje tokrat delil v povezavi z novo generacijo Kijine optime – srednjerazrednika, ki predhodnika v vseh pogledih presega. Uredniški starosta je hvalil udobje, delovno okolje ter ekonomičen 1,7-litrski dizelski motor, manj pa je bil navdušen nad odsotnostjo petih vrat, ki bi jih oblika karoserije na zadku na prvi pogled omogočala. Pravi, da bi dodatna vrata optimi pomagala pri iskanju naklonjenosti evropskim kupcem. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Aleš Črnivec je svojo modrost in novinarske izkušnje tokrat delil v povezavi z novo generacijo Kijine optime – srednjerazrednika, ki predhodnika v vseh pogledih presega. Uredniški starosta je hvalil udobje, delovno okolje ter ekonomičen 1,7-litrski dizelski motor, manj pa je bil navdušen nad odsotnostjo petih vrat, ki bi jih oblika karoserije na zadku na prvi pogled omogočala. Pravi, da bi dodatna vrata optimi pomagala pri iskanju naklonjenosti evropskim kupcem. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne spreglejte