Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 8. 2016,
5.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

1

Natisni članek

Kolektor Volvo

Sreda, 10. 8. 2016, 5.30

2 leti, 2 meseca

Postojnski Kolektor ATP zaposluje 230 ljudi, med posrednimi naročniki tudi Volvo

Udobje volva S90: vzglavniki in naslonjala za roke potnikov so Kolektorjevi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

1

Prestižni limuzini volvu S90, ki v Sloveniji stane vsaj 50 tisoč evrov, pravšnjo raven udobja in prestiža nudijo tudi elementi Kolektorja. Sestavne dele zadnje konzole in vzglavnika so razvijali dve leti.

Vzglavnik je eden pomembnejših elementov avtomobilskega udobja. Vzglavniki volva S90 nastajajo v proizvodnih halah od Slovenj Gradca do Postojne.  | Foto: Jure Gregorčič Vzglavnik je eden pomembnejših elementov avtomobilskega udobja. Vzglavniki volva S90 nastajajo v proizvodnih halah od Slovenj Gradca do Postojne. Foto: Jure Gregorčič


Prva vožnja: volvo S90 in V90


Volvov neposredni tekmec mercedes-benza E, audija A6, BMW-ja serije 5 … Novi volvo S90 je ena najbolj vročih limuzin premium razreda, ki ima visoke ambicije tudi v Sloveniji. | Foto: Ciril Komotar Novi volvo S90 je ena najbolj vročih limuzin premium razreda, ki ima visoke ambicije tudi v Sloveniji. Foto: Ciril Komotar

Volvo je z novo generacijo modela S90 z velikimi koraki stopil v svet poslovnih limuzin, kjer avtomobil navdušuje tako s karizmatično obliko, napredno tehnologijo, kakovostjo in zdaj le še štirivaljnimi motorji. Poudarek švedske limuzine je na dovršenosti izdelave, minimalizmu in prefinjenemu občutku v notranjosti, s katerimi na trgu premium avtomobilov ponuja rešitev zunaj klasičnih okvirov nemškega premium trojčka BMW–Audi–Mercedes.

Deli naslonjala za roko in glavo izvirajo iz Postojne Počutje v prestižnih limuzinah ne pozna kompromisov. Tak volvo stane vsaj 50 tisoč evrov. | Foto: Jure Gregorčič Počutje v prestižnih limuzinah ne pozna kompromisov. Tak volvo stane vsaj 50 tisoč evrov. Foto: Jure Gregorčič

Koliko pozornosti inženirji in oblikovalci posvečajo najmanjšim podrobnostim svoje največje limuzine, so na svoji koži spoznali tudi pri idrijskem koncernu Kolektor. V hčerinski družbi Kolektor ATP iz Postojne, ki zaposluje 230 ljudi, so namreč za novega volva S90 izdelali elemente konzole na zadnjih sedežih in vzglavnikov.

"Izdelujemo plastične dele za konzolo in vzglavnik za volvo S90. V konzoli se nahaja 20 naših izdelkov, v vzglavniku pa je takih delov osem. Razvoj oziroma celoten proces je trajal skoraj dve leti," nam je povedala Tea Nemanič, vodja prodaje pri Kolektor ATP. Te dele iz Postojne dostavijo v Slovenj Gradec, kjer jih za pri družbi Johnson Controls še oblečejo s peno. Po naših informacijah je tudi oblazinjenje rezultat slovenskega znanja.

Nemaničeva dodaja, da poleg plastičnih izdelkov v Postojni izdelujejo tudi ostale zunanje in notranje elemente za številne druge avtomobilske proizvajalce.

Razvoj na prvi pogled enostavnih plastičnih delov zadnje sredinske konzole pri premium znamkah traja tudi več let. | Foto: Volvo Razvoj na prvi pogled enostavnih plastičnih delov zadnje sredinske konzole pri premium znamkah traja tudi več let. Foto: Volvo

Materiali morajo biti na daljši rok odporni na vplive okolja

Tako dolgotrajen proces izdelave za navidezno enostavne dele se zdi morda laikom nepričakovano obsežen, toda med premium znamkami se morajo vsi dobavitelji izkazati in izpolniti zelo stroge standarde. Zelo pomembno je na primer, kako se plastični element obnese po dolgotrajnih toplotnih obremenitvah in ali čez eno leto spremeni barvo oziroma postane na otip drugačen – vse to so lastnosti delov, kjer proizvajalci nočejo sprejemati kompromisov.

Za volva S90 v Sloveniji vsaj 50 tisoč evrov

Ko smo junija v Španiji z volvom S90 opravili prve kilometre, je imel Volvo zanj že več kot 8.300 naročil. V Sloveniji se zanj cene pri bencinski različici (187 kilovatov) začnejo pri dobrih 50 tisoč evrih, različica z dizelskim motorjem (140 kilovatov) je za dobrih 2.300 evrov dražja.

V prihodnjih tednih lahko tudi na Siol.net pričakujete izčrpen test Volvove limuzine.

Ne spreglejte