Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Ford Citroen

Torek, 9. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kdo sta Slovenca, ki prodajata najstarejša avtomobila pri nas?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Med avtomobili, ki jih v Sloveniji prodajajo na trgu rabljenih vozil, sta najstarejša citroën in ford iz leta 1923. Obnova starodobnikov iz tega obdobja zahteva veliko časa, a je stroškovno še sprejemljiva.

CV5 je Citroën izdeloval med letoma 1922 in 1926, ko je izdelal skoraj 81 tisoč primerkov.  Eden teh se nahaja tudi v Vojniku pri Celju. | Foto: Srečko Jereb CV5 je Citroën izdeloval med letoma 1922 in 1926, ko je izdelal skoraj 81 tisoč primerkov. Eden teh se nahaja tudi v Vojniku pri Celju. Foto: Srečko Jereb

V Sloveniji je trenutno mogoče kupiti dva starodobna avtomobila s spoštljivo starostjo, in sicer kar 93 let. Eden je citroën CV5, simpatičen avtomobil iz leta 1923, ki ga ima v Vojniku pri Celju že 11 let Srečko Jereb. CV5 je Citroën izdeloval med letoma 1922 in 1926, ko je izdelal skoraj 81 tisoč primerkov. Postavljal se je z lahko gradnjo in 800-kubičnim motorjem z močjo 8,2 kilovata.

Nekoč ga je vozil francoski podeželski zdravnik V Franciji ga je nekoč vozil podeželski zdravnik.  | Foto: Srečko Jereb V Franciji ga je nekoč vozil podeželski zdravnik. Foto: Srečko Jereb

"Vozilo smo kupili v Strasbourgu v Franciji leta 2005, in sicer od gospoda, ki je bil njegov lastnik kar nekaj let in ga je tudi popolnoma restavriral. Poleg je priložil tudi celotno dokumentacijo o restavraciji in popravilih vozila. Vozilo je kupil podeželski zdravnik, ki je nato z njim obiskoval svoje paciente na domovih. Še vedno ima originalno streho – tendo, ki je sicer na desni rahlo poškodovana, vendar originalni deli vedno dvigujejo ceno takim starinam," nam je povedal Jereb, ki cene za citroënov starodobnik uradno nima postavljene.

Kot nam je zaupal, je avtomobil v voznem stanju, vendar ga zaradi pomanjkanja časa ni veliko uporabljal. Dolgo ga je imel razstavljenega v svojem avtomobilskem podjetju, zdaj so se odločili za prodajo.

Ford T velja za prvi velikoserijski avtomobil. Motor je bilo treba vžgati še ročno. Ford ga je izdeloval med leti 1908 in 1927. | Foto: Gaber Keržišnik Ford T velja za prvi velikoserijski avtomobil. Motor je bilo treba vžgati še ročno. Ford ga je izdeloval med leti 1908 in 1927. Foto: Gaber Keržišnik

S 93 let starim avtomobilom tudi komentator motociklističnih dirk Avtomobil ima tudi originalni ročni dvostopenjski menjalnik, ki je nekoč spadal le med dodatno opremo. | Foto: Gaber Keržišnik Avtomobil ima tudi originalni ročni dvostopenjski menjalnik, ki je nekoč spadal le med dodatno opremo. Foto: Gaber Keržišnik

Enako star avtomobil ima v Ljubljani tudi znani televizijski komentator motociklističnih dirk Gaber Keržišnik. V njegovem primeru pa to ni francoski, temveč ameriški starodobnik s častitljivo starostjo. Ford model T je bil prvi velikoserijski avtomobil v zgodovini in tisti izdelek, s katerim je Henry Ford uresničil svoje sanje o avtomobilski mobilnosti za širšo javnost. Bil je eden ključnih avtomobilov za potovanje srednjega sloja Američanov, ki je imel dostopno ceno predvsem zaradi nekaterih Fordovih inovacij, med njimi predvsem uvedbe proizvodnje na tekočem traku.

Vozilo je originalno kovinsko-pločevinasto kabina, ki torej ni lesena. Z zasnovo poltovornjaka je med modeli T precej redka, saj so imela ponavadi ta vozila leseno nadgradnjo na Fordovi šasiji. Avtomobil ima tudi originalni ročni dvostopenjski menjalnik, ki je nekoč spadal le med dodatno opremo.

Obnove starodobnikov iz dvajsetih let prejšnjega stoletja so finančno še zmerno ugodne, zahtevajo pa precej dela. Zasnova avtomobilov je preprosta in v njih je le tisto, kar je voznik takrat resnično potreboval. Različni dodatki, na primer krom, je v ZDA postal priljubljen predvsem v času po 2. svetovni vojni. | Foto: Gaber Keržišnik Obnove starodobnikov iz dvajsetih let prejšnjega stoletja so finančno še zmerno ugodne, zahtevajo pa precej dela. Zasnova avtomobilov je preprosta in v njih je le tisto, kar je voznik takrat resnično potreboval. Različni dodatki, na primer krom, je v ZDA postal priljubljen predvsem v času po 2. svetovni vojni. Foto: Gaber Keržišnik

Do starega forda kar prek eBaya

"Če se prav spomnim, sem ta model T kupil celo prek eBaya. Imam več avtomobilov in ker veliko potujem po ZDA, tam občasno najdem zanimive starodobnike," pravi Keržišnik, ki trenutno za ford T želi nekaj več kot osem tisoč evrov.

"Seveda, z obnovo ne bo malo dela, na drugi strani pa stroški niso vrtoglavi. Načeloma velja, da je obnova avtomobilov letnika od 1920 do 1930 cenovno kar sprejemljiva. Novejši ko so starodobniki, več denarja potrebuje lastnik. Še posebej avtomobili iz petdesetih, na primer različni cadillaci, so z vsemi dodatki iz kroma, raznimi letvicami in podobnimi podrobnostmi velik finančni zalogaj," dodaja Ljubljančan, ki je poznan po ljubezni do starih ameriških avtomobilov.

Ne spreglejte