Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
9. 8. 2016,
6.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

1

Natisni članek

Športni Avtomoto SUV Avtomoto Porsche

Torek, 9. 8. 2016, 6.45

6 let, 6 mesecev

Drugi del romunske pustolovščine s porscheji

Z macanom, zanimivim tudi za slovenske kupce, po najlepši romunski cesti #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

1

Porsche macan GTS - prva vožnja nove izvedbe | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

S porschejem po cesti, ki jo je Jeremy Clarkson označil za najlepšo na svetu. Od vznožja do vrha in spet nazaj. Večkrat. Macan GTS spreminja pravila SUV-igre. Zanimiv je tudi za Slovenijo. Osnovna cena znaša okoli 63 tisoč evrov.

Kako je videti osvajanje dveh najlepših romunskih prelazov #video

Jaz zavijem. On zagrabi.

GTS se odziva poslušno, brez ugovarjanj in še pomembneje – ves čas brez kakršnihkoli informacij, ki bi mi dale vedeti, da vozim dvignjen avtomobil. To je zame povsem nova izkušnja. | Foto: Ciril Komotar GTS se odziva poslušno, brez ugovarjanj in še pomembneje – ves čas brez kakršnihkoli informacij, ki bi mi dale vedeti, da vozim dvignjen avtomobil. To je zame povsem nova izkušnja. Foto: Ciril Komotar

Petdeset metrov pred ostrim zavojem, za katerim vidim le nebeško modrino, vso moč svoje desne noge uporabim za silovit pritisk na levo stopalko. Njegov nos se potopi komaj kaj. V nadzorovanem nastopu izrednih pojemkov se moder macan ovinku približuje z vsem zanosom, na katerega so upali njegovi očetje v Stuttgartu.

Z zadnjico, hrbtom in rameni čutim, kako zadek postane lahek in se težišče vozila pomakne naprej. Jaz zavijem, on zagrabi. Potrpežljivo počakam na vrh zavoja in pohodim. Katapultiran sem v naslednjo zgodbo. Eno od stoterih v tistem dnevu.

Ko moder GTS pod taktirko kolega osvaja zavoj za zavojem na dobrih dveh tisočakih nadmorske višine, se zdi, kot da poslušaš Pavarotijev koncert na Everestu. Sanjski cestni elementi so seveda pevčev notni zapis. | Foto: Ciril Komotar Ko moder GTS pod taktirko kolega osvaja zavoj za zavojem na dobrih dveh tisočakih nadmorske višine, se zdi, kot da poslušaš Pavarotijev koncert na Everestu. Sanjski cestni elementi so seveda pevčev notni zapis. Foto: Ciril Komotar

Transfăgărășan – od ideje diktatorja do izvedbe neznanega genija

Prelaz Transfăgărășan je bil odprt leta 1974. Narejen za pobeg pred morebitno rusko invazijo je najprej nastal v glavi diktatorja Nicolaeja Ceausescuja. | Foto: Ciril Komotar Prelaz Transfăgărășan je bil odprt leta 1974. Narejen za pobeg pred morebitno rusko invazijo je najprej nastal v glavi diktatorja Nicolaeja Ceausescuja. Foto: Ciril Komotar

Ravnokar sem opisal le dobrih sto metrov večstokilometrske izkušnje z macanom GTS (Gran Turismo Sport) – športno nadgradnjo običajnih izvedenk, a raven nižje od kralja družine – turba.

Nekaj vmes, torej. A več kot dovolj za strastne poljube pnevmatik z robniki ceste, ki je v strahu pred invazijo najprej nastala v glavi diktatorja, izpeljava pa je bila, o tem ne dvomim, zaupana arhitekturnemu geniju. Človeku, ki ni izkoristil le celotnega potenciala gore, v katero je vpeta, ampak je sanjskemu asfaltnemu traku dodal še nekaj dodatnih prelomov samo zato, da bi bilo vse skupaj še bolj zanimivo.

Poznate Porschejevo zgodbo o črkah GTS?

Porsche macan GTS - prva vožnja nove izvedbe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Veste, da so kratica za Gran Turismo Sport? In da se je njihov pomen od 60. let do danes popolnoma spremenil, obenem pa zadržal svoj čar? Dolga zgodba na kratko: Porsche je oznako leta 1964 pripel cestnemu športniku z uspešno dirkaško kariero.

Sprva so bile črke GTS sinonim za izboljšanje udobja v sicer minimalističnih, špartansko opremljenih in vsestransko surovih športnikih. Danes velja, da vozniki GTS-ov vozijo razmeroma udobne stroje z izostrenim posluhom za športnost ali, preprosteje, izvedenke GTS tvorijo most med njihovimi običajnimi in najbolj ekstremnimi izvedbami.

Vektoriranje navora je izraz, ki pri nekom, ki še ni držal volana porscheja, ne pove veliko. V praksi lahko inteligentno razporejanje zmogljivosti štirikolesnega pogona pomeni popolno zaupanje voznika stroju. Tudi zato je izziv gorske ceste še bolj poseben prav pri takšnem avtomobilu, ki mu je uspelo zabrisati običajno jasno ločnico med športnim avtomobilom in športnim terencem. | Foto: Ciril Komotar Vektoriranje navora je izraz, ki pri nekom, ki še ni držal volana porscheja, ne pove veliko. V praksi lahko inteligentno razporejanje zmogljivosti štirikolesnega pogona pomeni popolno zaupanje voznika stroju. Tudi zato je izziv gorske ceste še bolj poseben prav pri takšnem avtomobilu, ki mu je uspelo zabrisati običajno jasno ločnico med športnim avtomobilom in športnim terencem. Foto: Ciril Komotar

Kaj morate vedeti o macanu GTS

Porsche macan GTS - prva vožnja nove izvedbe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Poganja ga trilitrski biturbo šestvaljnik s 360 "konji" in 500 njutonmetri največjega navora. Spojen je z dvosklopčnim menjalnikom PDK (Porsche Doppel Kuplung), ki v primerjavi z običajnim samodejnim v cayennu GTS prestave (sploh v športnem programu sport plus) skoraj dobesedno nastrelja. Vsak premik zobnikov v njegovem drobovju je dovolj hiter, da mu do sto kilometrov na uro pomaga v okroglih petih sekundah.

Je nižji in vsestransko športnejši od običajnih macanov, v primerjavi s cayennom GTS, ki sem ga le dan pred tem gnal po Transalpini, pa je znotraj (tudi zaradi bolj zadržane izbire dodatne opreme) malenkost manj kričeč.

Izkušnja v kokpitu ni tipično SUV-jevska. Je razmeroma utesnjen, oborožitev sredinskega grebena s 34 stikali (ta pristop je pred leti prva vpeljala panamera) je svojevrstna popestritev, a obenem kliče tudi po izdatnejši uporabi površin na dotik. | Foto: Ciril Komotar Izkušnja v kokpitu ni tipično SUV-jevska. Je razmeroma utesnjen, oborožitev sredinskega grebena s 34 stikali (ta pristop je pred leti prva vpeljala panamera) je svojevrstna popestritev, a obenem kliče tudi po izdatnejši uporabi površin na dotik. Foto: Ciril Komotar

Nazaj na cesto!

Porsche macan GTS - prva vožnja nove izvedbe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Elektronsko krmiljenje blažilnikov je izvrstno, podvozje v mojih očeh letvico pomakne nad vse tekmece iz preprostega in prej naštetega razloga – razen očitne višine sedenja nimam občutka, da peljem športnega terenca.

Vzdolžna in lateralna nagibanja karoserije so zmanjšana na minimum, obrabljena in poškodovana podlaga pa pomeni zahteven preizkus za vzvojno togost karoserije.

GTS ga odpravi z odliko – tudi zaradi dejstva, da številnih delov ne držijo skupaj zakovice, ampak posebno lepilo. Beri: pri uporabljanju zakovic na mikrolokacijah uporabljenega materiala se pojavljajo termične obremenitve, z njimi pa se spreminjajo tudi njegove izvirne lastnosti, pojavi pa se lahko tudi poslabšanje vzvojne togosti.

"Kot bi dirkališče preslikal na pobočje gore!"

Po eni najlepših cest na svetu ne voziš pogosto. Spomini se beležijo z vidom, fotoaparati in seveda tudi s telefoni. Macan je na njej upravičil sloves zabavnega SUV-ja. | Foto: Ciril Komotar Po eni najlepših cest na svetu ne voziš pogosto. Spomini se beležijo z vidom, fotoaparati in seveda tudi s telefoni. Macan je na njej upravičil sloves zabavnega SUV-ja. Foto: Ciril Komotar

Ravnice so dolge in kratke, serpentine široke in ponekod celo obrobljene z rdeče-belimi robniki. Kolega Saša Kapetanovič iz Avto Magazina vse skupaj povzame na popoln način: "Kot da bi dirkališče prestavil na pobočje."

Asfaltna kača kljub slabi formi (obeta se preplastitev) še vedno zagotavlja uresničitev vozniških ekstaz. Sanjski razgled je le še dodana vrednost, ki jo za vekomaj naložiš v svoj spomin in je ne želiš (ne smeš!) pozabiti.

Njegov prilagodljiv štirikolesni pogon, v teoriji sposoben tudi omejenega hribolazenja, zna z vektoriranjem navora vozniško izkušnjo preplesti v spogledljiv ples, v katerem lahko nadzor prevzame tudi zadek. Previdnost ni odveč. | Foto: Ciril Komotar Njegov prilagodljiv štirikolesni pogon, v teoriji sposoben tudi omejenega hribolazenja, zna z vektoriranjem navora vozniško izkušnjo preplesti v spogledljiv ples, v katerem lahko nadzor prevzame tudi zadek. Previdnost ni odveč. Foto: Ciril Komotar

Je macan najzabavnejši SUV na svetu? Če ni, je pa zelo blizu.

Povabilo odprtih vrat velja tudi slovenskim kupcem, ki se po novem najbolj zanimajo za vstopno izvedenko, ki stane dobrih 63 tisoč evrov.  | Foto: Ciril Komotar Povabilo odprtih vrat velja tudi slovenskim kupcem, ki se po novem najbolj zanimajo za vstopno izvedenko, ki stane dobrih 63 tisoč evrov. Foto: Ciril Komotar

Porsche macan GTS je danes najbolj športni in za mnoge tudi najzabavnejši SUV. To misel je vame kakor klin zabijal z vsakim pridobljenim metrom nadmorske višine.

Iz romunskih cest, pa ne le tistih gorskih, potrjujem, kar smo spoznali že streljaj od njegove visokotehnološke porodnišnice – je dejanska uresničitev Porschejeve trditve, da je najprej športnik in šele za tem vse drugo.

Z dvolitrskim štirivaljnikom dostopen tudi Slovencem

Porsche macan GTS - prva vožnja nove izvedbe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Medtem ko izvedba GTS brodi globoko po območju, v katerem morajo kupci upoštevati davek na luksuz, je vstopnica v svet macana bistveno dostopnejša, kot bi si marsikdo mislil. Osnovno izvedbo namreč poganja "le" dvolitrski vrstni motor s štirimi valji, 185 kilovati največje moči in izpusti, ki ne presegajo 172 gramov CO2 na prevoženi kilometer.

To pomeni, da se njegov kupec srečuje z običajnim davkom na motorna vozila, izračunanim na podlagi emisij – njegova izhodiščna cena je 63.397 evrov. Menda, tako trdijo pri uvozniku, je nov vstopni model še dodatno povečal že tako izdatno povpraševanje po Porschejevem kompaktnem športnem terencu v Sloveniji.

Danes je sloviti Transfagarašan na nekaterih mestih že znatno dotrajan, pokrpan in utrujen od štirih desetletij mučenja. Pa vendar še vedno, pa ne le zato, ker je tako rekel Jeremy Clarkson, drži naslov najlepše ceste na svetu. Značaj mu dajejo tudi živi akterji – črede ovac, v našem primeru pa tudi mladi pastir Marian in njegov pes Bobi. Na fotografiji Marian, Bobi in novinar revije Avto Magazin Saša Kapetanovič. | Foto: Ciril Komotar Danes je sloviti Transfagarašan na nekaterih mestih že znatno dotrajan, pokrpan in utrujen od štirih desetletij mučenja. Pa vendar še vedno, pa ne le zato, ker je tako rekel Jeremy Clarkson, drži naslov najlepše ceste na svetu. Značaj mu dajejo tudi živi akterji – črede ovac, v našem primeru pa tudi mladi pastir Marian in njegov pes Bobi. Na fotografiji Marian, Bobi in novinar revije Avto Magazin Saša Kapetanovič. Foto: Ciril Komotar  

Tehnični podatki: porsche macan GTS
Izvedba: Pogonski sklop: Poraba/izpusti/učinkovitost: Zmogljivosti: Cena v Nemčiji:
GTS 3,0-litrski bencinski šestvaljni motor, 7-stopenjski samodejni PDK menjalnik, stalni štirikolesni pogon z vektoriranjem navora 8,8–9,2 l/100 km, 207-2015 g CO2/km 5,0 do 100 km/h (s paketom sport chrono pack), najvišja hitrost: 256 km/h od 73.400 EUR

 

Ne spreglejte