Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
12. 8. 2016,
12.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

Natisni članek

SUV Avtomoto BMW Terenski Avtomoto

Petek, 12. 8. 2016, 12.38

6 let, 7 mesecev

Test prve generacije modela X4

BMW X4 2,0 xDrive: kako zanimiv je za Slovence pomanjšani X6?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

2

BMW X4 2,0d Xdrive - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

BMW X4 se v Sloveniji za svoj prostor v ozko odmerjeni niši bori z Jaguarjevim F-pace, mercedesom GLC coupe in range roverjem evoque, cilja pa tudi na kupce, ki ne sežejo do večjega X6. Na cesti blesti, opremljen z osnovnim motorjem zna biti tudi varčen, cena pa je hitro zelo visoka.

Poudarki:

Tehnični podatki, fotogalerija, vaše mnenje, pikolovci in cena ter oprema
BMW X4 2,0d Xdrive - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar
Prvo daljše druženje je utrdilo pričakovanja – BMW X4 je dinamično izvrsten avtomobil, ki s stasom spominja na večji, elegantnejši in dražji X6, obenem pa spretno izkorišča znanje nabrano z evolucijskim napredkom omenjenega SUV brata in drugih članov družine X.

Najšibkejši dizelski motor s 190 "konji" ni niti približno šibek. V povprečju bo zahteval okoli 7,7 litra goriva na sto kilometrov. V primerjavi s šestvaljniki mu manjka uglajenosti – občasno je preglasen.

Na področju uporabnosti klasičnim karoserijskim zasnovam priznava premoč zaradi padajoče strehe, tehnično pa predvsem v pogonskem smislu poleg varčnosti (preizkusili smo najšibkejšo dizelsko različico) ponuja tudi dovolj zmogljivosti, da se kupci ne bodo počutili na kakršen koli način opeharjene.

Cena je za marsikoga sporna. Za pregled dodatne opreme, vredne skoraj 25 tisočakov, predlagamo ogled tabele.

Motor: 2,0-litrski turbo dizel s 140 kilovati
Poraba na testu: 7,7 l/100 km
Cena testnega vozila: 75.543 evrov

 "Aha, to je majhni X6, če prav razumem …"

BMW X4 2,0d Xdrive - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Pogosta opazka tistih, ki so ga videli od blizu, je povsem na mestu. BMW je sledil uveljavljenemu konceptu modela X6, s katerim je debitirala tudi kratica SAC. BMW trdi, da gre za "sports activity vehicle" in ne SUV (sports utility vehicle).

In ko pride do njegovega nastopa, složno s skromnejšimi merami in nekoliko bolj zadržanim dizajnom, kljub podobno padajoči strehi in očitno splošnemu povzemanju potez X6, novinec v X družini nase povleče občutno manj pozornosti. V vsakem primeru je to voda na mlin tekmecem, kot sta sveža jaguar F-pace in mercedes GLC coupe – oba ponosna zagovornika predrznih potez.

Znotraj in pod pločevino predvsem v tehnološkem smislu povzema model X3, od katerega je malenkost daljši in, razumljivo, nižji. V prid poudarjanju športnega značaja pa sta širša koloteka. Z omenjenimi atributi se je v primerjavi z X3 znižalo tudi težišče – eden ključnih dejavnikov pri ohranjanju tradicionalne zavezanosti športnim voznikom. | Foto: Ciril Komotar Znotraj in pod pločevino predvsem v tehnološkem smislu povzema model X3, od katerega je malenkost daljši in, razumljivo, nižji. V prid poudarjanju športnega značaja pa sta širša koloteka. Z omenjenimi atributi se je v primerjavi z X3 znižalo tudi težišče – eden ključnih dejavnikov pri ohranjanju tradicionalne zavezanosti športnim voznikom. Foto: Ciril Komotar

Na klopi dobrodošli otroci, odrasli tja le za krajše poti

Ambient je tipično BMW-jevski. Beri: sedi se odlično, videz je razmeroma zadržan, preglednost slaba zaradi karoserijske zasnove (z enako težavo se ubadajo vsi podobni modeli), le kakovost uporabljenih materialov v kabini bi glede na ceno vozila morala biti večja. Plastika je na nekaterih mestih pretrda, to pa je tudi edina večja pripomba. Dejstvo je, da bo prenova v letu ali dveh prinesla nekaj izboljšav tudi na tem področju.

Prostora v prvem delu kabine je dovolj. Medtem ko davek padajoče strehe v drugi vrsti ni prehud (otroci so dobrodošli, odrasli pa le za krajše poti), bolj do izraza pride prtljažniku. Družinsko naravnani bodo najverjetneje prej pogledali v smer X3. | Foto: Ciril Komotar Prostora v prvem delu kabine je dovolj. Medtem ko davek padajoče strehe v drugi vrsti ni prehud (otroci so dobrodošli, odrasli pa le za krajše poti), bolj do izraza pride prtljažniku. Družinsko naravnani bodo najverjetneje prej pogledali v smer X3. Foto: Ciril Komotar

Na asfaltu in makadamu blestel

BMW X4 2,0d Xdrive - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Glede na pretekle izkušnje z vožnjo dvignjenih BMW-jev, predvsem X6, ki nas je eno poletje nazaj ponovno odpihnil z enim najboljših podvozij v segmentu SUV (oz. SAC), smo veliko pričakovali in zahtevali tudi od X4 – navsezadnje so njegove prednosti tudi manjša masa in kompaktne mere, zaradi česar bi moral ovinke odpravljati s še večjim veseljem.

Na cesti pričakovano blesti, in sicer zaradi razmeroma majhnega lateralnega in vzdolžnega nagibanja karoserije ter zaradi izvrstnega blaženja in visoke ravni udobja, ki jo ponuja kljub velikim, 19-palčnim kolesom. Presenetljivo dobro odzivno je tudi krmiljenje.

BMW-jevi inženirji so še enkrat dokazali, da spadajo v sam vrh med ustvarjalci vsestransko ugodnih voznih izkušenj. Agilnost je s prisotnostjo štirikolesnega pogona seveda dodatno izboljšana – a jo bodo bolj kot športni vozniki izkoriščali tisti, ki vsekolesni pogon cenijo predvsem na podlagah s slabšim oprijemom. | Foto: Ciril Komotar BMW-jevi inženirji so še enkrat dokazali, da spadajo v sam vrh med ustvarjalci vsestransko ugodnih voznih izkušenj. Agilnost je s prisotnostjo štirikolesnega pogona seveda dodatno izboljšana – a jo bodo bolj kot športni vozniki izkoriščali tisti, ki vsekolesni pogon cenijo predvsem na podlagah s slabšim oprijemom. Foto: Ciril Komotar

Najšibkejši dizel – med prednostmi tudi varčnost

BMW X4 2,0d Xdrive - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

V celoten koncept se harmonično sklada tudi pogonski sklop – dvolitrski dizel, najšibkejša izbira, s 190 "konji", združen z odličnim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Prednost štirivaljnika je prožnost, pomanjkljivost pa glasnost v prostem teku in pri visokih vrtljajih. Kdor bo pred nakupom preizkusil le ta motor, bo iz vozila najverjetneje stopil zelo zadovoljen. Če pa bo slišal hrumenje šestvaljnika, bo zgodba drugačna, saj šestvaljnik ni veliko, če sploh, potratnejši.

Testno vozilo je v povprečju zahtevalo 7,7 litra na sto kilometrov, na avtocesti pa ne več kot 6,6. Dobri podatki za razmeroma težak avtomobil s stalnim štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom.

Tekmeci privlačnejši?

X4 je zelo dober avtomobil. Sicer ima razmeroma zadržan videz, a odlično vozno dinamiko, le razmeroma zmogljiv, a varčen motorj, štirikolesni pogono in neuradno oznako "mali X6". V realnosti se bo moral spoprijeti z jaguarjem F-pace in mercedesom GLC coupe, ki sta daljša (za šest oziroma osem centimetrov), prostornejša, sodobnejša in na prvi pogled veliko bolj vpadljiva.

#Foto: Bavrski SUV iz vseh kotov ...

Fotogalerija
1 / 29
Za pikolovce ...

Okoli cene za katero se v Sloveniji že dobi kar nekaj kvadratnih metrov stanovanja bi se dalo razpravljati na dolgo in široko. Razumemo, da gre za premium avtomobil z veliko opreme, a se kljub temu velja zamisliti nad vsoto, ki jo Bavarci zahtevajo za svoje izdelek.

 

CENA TESTNEGA VOZILA 75.543 EUR
OSNOVNA CENA (izvedba: 2,0 d xDrive) 50.850 EUR
DODATNA OPREMA:

- paket xLine: 3.100 EUR
- barva mineral white: 969 EUR
- usnje nevada oyster črna: 1.307 EUR
- steptronic menjalnik s prestavnima ročicama: 2.505 EUR
- integrirana daljinska naprava: 370 EUR
- komfortni sistem dostopa: 642 EUR
- vzvratna kamera: 457 EUR
- strešni nosilci aluminium satinated: 359 EUR
- steklena panoramska streha: 1.198 EUR
- temnejša stekla: 425 EUR
- avtomatska zatemnitev ogledal: 599 EUR
- električna nastavitev sprednjih sedežev s spominom: 1.198 EUR
- športna sprednja sedeža: 599 EUR
- ogrevana sprednja sedeža: 403 EUR
- prilagodljivi LED-žarometi: 1.949 EUR
- opozorilnik pri menjavi voznega pasu: 610 EUR
- kamera surround view: 534 EUR
- parkirni asistent: 381 EUR
- HiFi ozvočenje: 425 EUR
- 19-palčna alu platišča Y-spoke: 1.035 EUR
- notranje okrasne letve fineline anthracite: 327 EUR
- BMW connected drive advanced paket: 2.668 EUR
- driving assistant plus: 1.263 EUR
- paket inovacij: 1.370 EUR
24.693 EUR

Največji tekmec BMW X4 je:

  • BMW X3
    13,41 %
    33 glasov
  • Range rover evoque
    12,20 %
    30 glasov
  • Jaguar F-pace
    16,26 %
    40 glasov
  • Mercedes-benz GLC coupe
    58,13 %
    143 glasov
Oddanih 246 glasov
Tehnični podatki: BMW X4 2,0 d xDrive
ZASNOVA razred crossoverjev, SUV, pet sedežev
MOTOR: dizelski štirivaljni turbo motor; delovna prostornina: 1995 cm3; moč: 140 kW pri 4.000 vrt/min; navor: 400 Nm pri 1.750 vrt/min
PRENOS MOČI: štirikolesni pogon xDrive, osemstopenjski samodejni menjalnik
MERE IN MASE: dolžina: 4.671 mm; širina: 1.881 mm; višina: 1.624 mm; medosna razdalja: 2.810 mm; prtljažnik: od 500 do 1.400 l; masa vozila: 1.820 kg; največja dovoljena masa: 2.335 kg; posoda za gorivo: 67 l
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA: največja hitrost: 212 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,0 s; mestna vožnja: 6,0 l/100 km, odprte ceste: 5,0 l/100 km, kombinirano: 5,5 l/100 km; emisije: 145 g CO2/km; Euro 6
VARNOST: BMW klic v sili; senzor trka; ABS; varnostni zračni blazini; zračne zavese; dinamični nadzor stabilnosti; DSC; dinamični nadzor oprijema DTC; isofix;
SERIJSKA OPREMA (velja za preizkušeno izvedenko): BMW sistem za klic v sili; aktivna vzglavnika spredaj; preformance nadzor; variabilno športni krmiljenje; senzor obrabe zavornih oblog, nadzor pri spustu avtomobila; xDrive štirikolesni pogon; nadzor razdalje pri parkiranju zadaj; asistent za uravnavanje hitrosti z zavorno funkcijo; luči za meglo; senzor za dež; funkcija "follow me home"; multifunkcijski volan; usnjen športni volan; alarmna naprava; avtomatsko odpiranje pokrova prtljažnika; AUX-in povezava; bluetooth; regeneracija energije pri zaviranju; samodejna zatemnitev vzvratnega ogledala; LED-luči za meglo; asistent za dolgo luč; BMW individual shadow line visok sijaj; okrasni elementi na armaturni plošči; nadzor razdalje pri parkiranju zadaj; paket luči: navigacijski sistem proffessional; storitve connected drive; BMW head-up projektor

 

Ne spreglejte