Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2016,
11.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Mobilna magistrala

Sobota, 17. 9. 2016, 11.40

6 let, 7 mesecev

Avtomoto teden: v Srbiji, Italiji, Španiji, Nemčiji, na Švedskem in Škotskem

Mobilna magistrala: tedenski videodnevnik redakcije Avtomoto - VLOG #13

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Tako potovalno aktivnega tedna uredništvo Avtomota ne pomni. Naši novinarji so pozornost novim avtomobilskim modelom posvečali v državah od Srbije (toyota hilux) do Švedske (volvo V90 cross country), obenem pa držali korak z aktualnimi dogodki. Pisali so tudi o jubileju viadukta Črni Kal, primorski avtomobilski legendi, Slavku Komelu, uničujočih turbulencah, smrti Putinovega voznika in novem delu slovite Gymkhane.

Prijateljeva prošnja: preveri, če ima novi Toyotin dostavnik prostor za mojo prihodnost

Na mednarodni predstavitvi toyote proace smo na prošnjo prijatelja preverili kam paše njegova čudežna škatlica prihodnosti - Mobilna blagajna. Sedaj, ko vemo zakaj gre, ga popolnoma razumemo, da si želi, da je v dostavniku vse pri roki. Mobilnost podjetja in zmožnost prilagoditve storitve po načelu kjerkoli in kadarkoli danes pomeni veliko prednost. Je vredno malce pobrskati po poslovnih rešitvah Telekoma Slovenije.

Alfa romeo giulia – rekorderka tudi po obisku na Avtomotu

Mobilna magistrala 13 | Foto:

Kronski dokaz, s kakšno vnemo tudi slovenska avtomobilska javnost vpija informacije o novi najhitrejši alfi romeo, je na dlani.

Najbolj bran prispevek Avtomota tega tedna je nastal na testnem poligonu Balocco v Italiji, kjer je le teden za tem, ko se je Alfa Romeo pohvalila z rekordnim časom na slovitem Nürburgringu, v izvedenko quadrifoglio s 510 "konji" sedel tudi naš novinar Vinko Kernc. Kačo je prijel za vrat in poročal tako o vrhunski legi na cesti kot tudi o lahkotnem vodenju skozi ovinke.

Kot izvrstno protiutež športni italijanki smo ponudili test nove generacije volkswagna tiguana, ki nase ni opozoril le z uglajenostjo in udobjem, ampak tudi z razmeroma glasnim motorjem. Športni terenec z dvolitrskim dizlom v nosu je tudi dober opomnik, da je prva obletnica dizelske afere pred vrati. | Foto: Kot izvrstno protiutež športni italijanki smo ponudili test nove generacije volkswagna tiguana, ki nase ni opozoril le z uglajenostjo in udobjem, ampak tudi z razmeroma glasnim motorjem. Športni terenec z dvolitrskim dizlom v nosu je tudi dober opomnik, da je prva obletnica dizelske afere pred vrati.

Avtomoto ta teden v Srbiji, Italiji, Nemčiji, Španiji, na Švedskem in Škotskem

Ciril se je javil iz okolice Hamburga, kjer se je družil z najnovejšim Mercedesovim karavanom. | Foto: Ciril Komotar Ciril se je javil iz okolice Hamburga, kjer se je družil z najnovejšim Mercedesovim karavanom. Foto: Ciril Komotar

Evropska turneja redakcije Avtomoto se je začela v Srbiji (nekaj utrinkov najdete v videu), kjer smo z vožnjo po blatu Fruške gore s toyoto hilux spomnili tudi na nepozabno afriško avanturo. Nadaljevali smo na Švedskem, kjer si je Vinko Kernc od blizu pogledal Volvovega V90 cross country, za tem pa odleteli v Hamburg, kjer je naš novinar Ciril Komotar sedel za volan nove generacije Mercedesovega karavana razreda E.

Sočasno je novinar Jure Gregorčič na Škotskem spoznaval prednosti prenovljene Oplove mokke, novinar Gregor Pavšič pa je v trenutkih, ko to berete, še v Barceloni, kjer diha bencinske hlape svetovnega prvenstva v relikrosu.

Prizor iz skrivnostne in čarobne Škotske, kjer je Jure Gregorčič vozil novo mokko X. | Foto: Jure Gregorčič Prizor iz skrivnostne in čarobne Škotske, kjer je Jure Gregorčič vozil novo mokko X. Foto: Jure Gregorčič

Črni Kal – od začetka gradnje mineva 15 let

Mobilna magistrala 13 | Foto:

Ste si že ogledali atraktiven video, v katerem lahko najzahtevnejši premostitveni objekt na slovenskih avtocestah vidite z vseh kotov? Veličasten, dober kilometer dolg in skoraj sto metrov visok viadukt, ki prečka Osapsko dolino, je bil kljub konkurenci italijanskih inženirjev in gradbenikov v celoti razvit na Slovenskem. Nastajati je začel pred petnajstimi leti, vsak dan pa ga v povprečju prevozi več kot 20 tisoč vozil.

Putinov voznik umrl v BMW-ju

Jure Gregorčič je pisal o silovitem trčenju na moskovski aveniji Kutuzovski. Menjava voznega pasu nasproti vozečega voznika je bile nenadna, čelnega trka pa ni preživel pravilno vozeči Putinov voznik s 40-letnimi izkušnjami s protokolarnih voženj. Voznik mercedesa, ki je nesrečo povzročil, je v kritičnem stanju. Takoj po nesreči so, kako drugače, vzklile številne teorije zarote.

 

Primorska avtomobilska legenda nad težave tudi z mortadelo

Mobilna magistrala 13 | Foto:

Slavko Komel, dirkač, čigar starši sploh niso imeli vozniškega izpita, se je na svoj prvi reli v Beograd odpravil s tremi litri mleka in nekaj sendviči. Če vas ta podatek ne nažene k branju odličnega prispevka Gregorja Pavšiča o tem novogoriškem dirkaču, ste eden redkih, ki jih bencinski hlapi ne ganejo niti malo. No, morda vas k branju pripravimo z naslednjim citatom Komela: "Prva vožnja z oplom kadettom je bila boljša kot seks."

 

Družinsko srečanje pretekle in prihodnje ikone

Mobilna magistrala 13 | Foto:

Fordov focus RS kljub velikanskemu bremenu v obliki velikih pričakovanj avtomobilske javnosti in kultnega statusa slavnih predhodnikov zaradi izvrstnih voznih lastnosti, malo pa tudi zaradi sposobnosti drsenja počez postaja prava ikona.

Gregor ga je peljal na zmenek z RS cosworthom in preveril, ali genski zapis novinca vsebuje vse pomembne elemente, ki jih pravi športni avtomobil potrebuje. Focus RS je prepričal kot ena najboljših dvoživk – kljub izrazito poudarjeni športnosti se ni upiral vsakodnevni uporabnosti.

Gregor je focusa RS najbolje opisal s temi besedami: "Celovit paket focusa RS na cesti zagotavlja zelo hiter in zaradi štirikolesnega pogona ter Brembovih zavor realno tudi varen avtomobil. Za dobrih 40 tisočakov ponuja dovršen paket avtomobilske tehnike in vozniških užitkov." | Foto: Gregor Pavšič Gregor je focusa RS najbolje opisal s temi besedami: "Celovit paket focusa RS na cesti zagotavlja zelo hiter in zaradi štirikolesnega pogona ter Brembovih zavor realno tudi varen avtomobil. Za dobrih 40 tisočakov ponuja dovršen paket avtomobilske tehnike in vozniških užitkov." Foto: Gregor Pavšič

Ste vedeli?

Ken Block odpeljal že deveto Gymkhano

Gymkhana 9 je adrenalinska, glasna in pretežno drseča videoatrakcija, v kateri Ken Block ponovno izvaja avtomobilsko gimnastiko, svoj repertoar pa vedno znova bogati z novimi triki. Tokrat se je (med drugim) za las izognil vlaku in padcu v reko. Izbran avtomobil je bil tokrat ford focus RS RX – posebna predelava s kar "600" konji!

Toyota proace – velika vrnitev na slovenske ceste?

Prvo spoznavanje s Toyotinim dostavnikom je bilo temeljito, potekalo pa je v Varšavi na Poljskem. Prva vožnja avtomobilskega modela, ki na trg pravzaprav vstopa pod okriljem treh znamk (Toyota sodeluje še s Peugeotom in Citroënom), je potrdila pričakovano: ena potniška in tri tovorne različice iz danih gabaritov izvlečejo prostorski maksimum.

Potniki na letalih, pripravite se na vse več turbulenc

Analize letalske industrije kažejo na znatno povečevanje hujših turbulenc, samo letalsko industrijo v ZDA pa to stane več kot pol milijarde dolarjev letno. V hujših primerih poškodbe, lahko tudi smrt, niso izključene – če potnik ni privezan, ga lahko katapultira v strop, posledice pa so nepredvidljive. Prispevek postreže tudi z zgovornim videoposnetkom hujše turbulence.

V Slovenijo je pripeljal novi renault clio

Četrta generacija clia je tu – in kmalu bo tudi malo slovenska. Uradno velja, da bo februarja clio začel nastajati v novomeškem Revozu, po neuradni poti pa smo izvedeli, da so tekoči trakovi dolenjske tovarne že nekaj dni polni osveženega novinca. Bili smo na slovenski premieri in med drugim izvedeli, da bo za takšnega s klimatsko napravo (ob upoštevanju uvoznikovega popusta) treba odšteti vsaj 9.990 evrov.

Ne spreglejte