Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 9. 2016,
15.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

letalo turbulenca

Torek, 13. 9. 2016, 15.37

6 let, 7 mesecev

Kako se zaščititi, da 30-metrski padec letala preživimo nepoškodovani

Klimatologi: Potniki na letalih, pripravite se na vse več turbulenc #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Turbulence lahko med poletom nastanejo brez opozorila in presenetijo pilote, še bolj pa neprivezane potnike. Hujše jih lahko tudi resneje poškodujejo. Klimatologi napovedujejo, da se bo zaradi podnebnih sprememb in večje količine CO2 v ozračju število hujših turbulenc le še povečevalo.

Samo letalske družbe v ZDA turbulence stanejo pol milijarde dolarjev letno

Za večino potnikov na letalih so turbulence zgolj neprijetna motnja sicer mirnega potovanja na višini več tisoč metrov. Toda analize letalske industrije kažejo, da se število hujših turbulenc znatno povečuje. Ob upoštevanju rasti letalskega prometa se je število primerov, v katerih so poškodbe na poletu nastale zaradi turbulenc, samo med letoma 1982 in 2003 podvojilo.

Danes samo letalski industriji v ZDA turbulence prinesejo več kot pol milijarde dolarjev škode, poroča britanski The Guardian. V ZDA imajo letno že več kot 50 poškodovanih potnikov zaradi turbulenc.

Velika potniška letala so vse pogosteje zoperstavljena nenadnim turbulencam, na katere tudi piloti niso opozorjeni. | Foto: Reuters Velika potniška letala so vse pogosteje zoperstavljena nenadnim turbulencam, na katere tudi piloti niso opozorjeni. Foto: Reuters

Letalo se lahko hipoma dvigne ali spusti tudi za 30 metrov Ob srednje močni turbulenci se potnikom polije pijača, ob močnejših se lahko tudi resneje poškodujejo. | Foto: Reuters Ob srednje močni turbulenci se potnikom polije pijača, ob močnejših se lahko tudi resneje poškodujejo. Foto: Reuters

Letalstvo turbulence deli na tri osnovne stopnje jakosti. Na najnižji so za potnike zgolj neprijetne, stopnjo višje pa že lahko povzročijo vznemirjenje na krovu letala, polijejo pijačo in podobno.

Najresnejše oblike turbulenc lahko povzročijo nenaden dvig ali padec letala tudi za 30 metrov. Tako hudih turbulenc povprečen potnik ne bo doživel nikoli, saj so tudi za pilote, ki imajo za seboj že več tisoč preletenih ur, redke.

Zračni tok je kot široka in globoka reka, ki potuje z visoko hitrostjo. Ta lahko doseže tudi 400 kilometrov na uro. Ob robu tega zračnega toka se pojavljajo enote zraka, ki potuje z nižjo hitrostjo. Tam se srečata zračna tokova dveh različnih hitrosti in tako nastane turbulenca. Najbolj nepredvidljive so tiste, ki nastanejo med poletom v navidezno idealnih vremenskih razmerah.

Video - posledice turbulence znotraj letala

Ko udari turbulenca, po letalu letijo človeška telesa

Pred nekaj tedni je moralo letalo družbe United Airlines, ki je bilo na poti iz Houstona v London, zasilno pristati v Shannonu v Veliki Britaniji. Zaradi silovite turbulence je bilo lažje poškodovanih 23 od 200 potnikov na krovu letala. Nekateri videoposnetki potnikov iz drugih letal prikazujejo, kako nemočno je lahko človeško telo, ko je nenadoma izpostavljeno velikim fizikalnim silam.

Kdor ni privezan, lahko z glavo udari v strop letala, iz letal so prihajala tudi že poročila o hujših poškodbah, na primer zlomih in zvinih. Leta 1997 je zaradi nenadnega 30-metrskega padca na boeingu 747 umrla potnica.

Kakšni so preventivni varnostni ukrepi? Zavihki kril prav tako pripomorejo k manjšemu vplivu turbulenc oziroma oba zračna tokova (nad in pod krili) usmerjajo stran od krila. | Foto: Reuters Zavihki kril prav tako pripomorejo k manjšemu vplivu turbulenc oziroma oba zračna tokova (nad in pod krili) usmerjajo stran od krila. Foto: Reuters

Edini pravi preventivni ukrep proti turbulencam je uporaba varnostnega pasu, s katerim bi morali biti med poletom ves čas privezani. To je morda samoumevno na krajših regionalnih poletih, ne pa na več ur dolgih medcelinskih poletih. Na teh potniki odhajajo na stranišče, se sprehajajo po krovu letala in podobno.

Nenadne turbulence presenetijo tudi pilote, še toliko bolj pa nič hudega sluteče potnike. Medtem ko turbulence za varnost letala načeloma niso nevarne, nanje pa so dobro pripravljeni tudi piloti, lahko tiste z večjo jakostjo poškodujejo neprivezane potnike.

Znani so prototipi sistemov, ki pred letalo pošiljajo ultravijolične žarke in glede na njihov odboj ugotovijo, ali obstaja nevarnost zračnega žepa. | Foto: Reuters Znani so prototipi sistemov, ki pred letalo pošiljajo ultravijolične žarke in glede na njihov odboj ugotovijo, ali obstaja nevarnost zračnega žepa. Foto: Reuters

Zaradi večje količine ogljikovega dioksida v ozračju bo nastajalo še več turbulenc

Klimatologi napovedujejo, da se bo število nenadnih in močnejših turbulenc v prihodnje le še povečevalo. To povezujejo z večjo količino ogljikovega dioksida na potovalni višini večjih komercialnih letal (od 10 do 12 tisoč metrov), ki zaradi temperaturnih razlik med posameznimi sloji zraka prav tako vpliva na različno hitrost in s tem nastanek turbulenc.

"V zadnjih desetletjih smo bili priča stalni rasti števila nenadnih turbulenc. Po svetu turbulence vsako leto zahtevajo več žrtev na majhnih letalih in vse več poškodovanih potnikov na velikih komercialnih letalih. Ker raven ogljikovega dioksida v ozračju narašča, bo enako tudi s številom turbulenc," je za Guardian povedal Paul Williams, raziskovalec z univerze v Readingu.

Sistem, ki z ultravijolično svetlobo predvidi zračne žepe, je za letalsko industrijo še predrag

Medtem ko je zmanjševanje ravni onesnaženosti ozračja z ogljikovim dioksidom predvsem politično vprašanje, se na zaznavanje turbulenc pripravlja tudi letalska industrija. Znani so prototipi sistemov, ki pred letalo pošiljajo ultravijolične žarke in glede na njihov odboj ugotovijo, ali obstaja nevarnost zračnega žepa. Toda ker so ti sistemi za zdaj še zelo dragi in bi njihova vgradnja v vsa potniška letala presegla stroške, ki jih turbulence povzročajo letalskim družbam, njihova vloga ostaja razvojna, ne praktična.

Ne spreglejte