Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
11. 9. 2016,
6.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

Nova Gorica Opel Slavko Komel reli

Nedelja, 11. 9. 2016, 6.59

6 let, 7 mesecev

Slavko Komel – Bo prihodnje leto v dirkalniku praznoval tudi svojih 60 let?

Primorska avtomobilska legenda je težave rešila z dobro voljo in mortadelo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Avtomobilizem ima na severnem Primorskem veliko podporo in že trideset let jo lahko povezujemo tudi z imenom Slavka Komela. Nasmejani dolgolasec je postal dirkač, čeprav njegova starša nista imela vozniškega izpita. Tako dolgo je ostal zvest športu, ki zahteva veliko denarja in odrekanja, ker je okrog sebe zbral ekipo na osnovi strasti in navdušenja. Bo prihodnje leto za dirkalnim volanom pričakal tudi svojo 60-letnico?

"Moj zelo dober prijatelj mi je nekoč dejal, da sem kot nasmejani klovn z žalostnim srcem. Mogoče. Nekatere stvari tudi skrijem, vse ni tako idealno. Širok nasmeh prinese pozitivno energijo meni, celotni ekipi in tudi preostalim sotekmovalcem," pravi danes 59-letni novogoriški dirkač Slavko Komel. | Foto: Gregor Pavšič "Moj zelo dober prijatelj mi je nekoč dejal, da sem kot nasmejani klovn z žalostnim srcem. Mogoče. Nekatere stvari tudi skrijem, vse ni tako idealno. Širok nasmeh prinese pozitivno energijo meni, celotni ekipi in tudi preostalim sotekmovalcem," pravi danes 59-letni novogoriški dirkač Slavko Komel. Foto: Gregor Pavšič

Reli Nova Gorica: Le italijanska škoda fabia R5 premočna za Aleksa Humarja


Pred devetimi leti je za dirkalnim volanom praznoval Abrahama

7. julij 2007 je bil zanj prav poseben dan. Slavko Komel je na reliju v Mariboru na svoj dirkalni avtomobil namestil številko 50. Imela je velik simbolni pomen. Ravno na dan štarta relija je namreč praznoval svojo petdesetletnico. Kot vedno je bil široko nasmejan in srečen, da lahko jubilej praznuje ravno za volanom dirkalnega avtomobila. Čeprav je takrat razmišljal, da bi lahko pri 50 letih vendarle sklenil dirkaško kariero, je devet let pozneje za volanom še vedno aktiven.

Leta 2007 je na reliju v Mariboru praznoval 50 let. Ob tej priložnosti je od organizatorja dobil tudi štartno številko 50. | Foto: Gregor Pavšič Leta 2007 je na reliju v Mariboru praznoval 50 let. Ob tej priložnosti je od organizatorja dobil tudi štartno številko 50. Foto: Gregor Pavšič

Na dirke z orodjem, gumami in slastno mortadelo

"Če bi imel ekipo, ki bi jo moral plačevati, bi kariero že zdavnaj končal. Toda okrog sebe imam ljudi, ki imajo voljo delati, kaj dobrega pojesti in popiti. Brez dobre volje ne gre in po njeni zaslugi tudi lahko gremo naprej in vztrajamo v tem športu," razlaga Komel.

Danes 59-letni Novogoričan dodaja, da je bila v spremljevalnem kombiju poleg orodja in gum pogosto tudi slastna mortadela. Po dirkah so se z mehaniki pogosto usedli, kaj popili in pojedli ter se odkrito pogovorili. To je bila njihova spovednica in na tak način so v tem športu, ki ga zaznamujejo visoki stroški in so zahtevana odrekanja, lahko ostali več kot 30 let.

Že od leta 1989 je Komel večinoma dirkal z Oplovimi dirkalniki. Leta 1994 je začel voziti opel oziroma vauxhall astro, s katero je aktiven tudi v letošnji sezoni.  | Foto: Gregor Pavšič Že od leta 1989 je Komel večinoma dirkal z Oplovimi dirkalniki. Leta 1994 je začel voziti opel oziroma vauxhall astro, s katero je aktiven tudi v letošnji sezoni. Foto: Gregor Pavšič

Komel sinonim priljubljenosti avtomobilskega športa na Goriškem Po začetkih s stoenko se je Komel doma uveljavil z vožnjo zastave yuga. S tem avtomobilom je bil leta 1988 na reliju Piancavallo 25. skupno in prvi v razredu do 1.150 kubičnih centimetrov. | Foto: Gregor Pavšič Po začetkih s stoenko se je Komel doma uveljavil z vožnjo zastave yuga. S tem avtomobilom je bil leta 1988 na reliju Piancavallo 25. skupno in prvi v razredu do 1.150 kubičnih centimetrov. Foto: Gregor Pavšič

Komel seveda ni edino uveljavljeno ime športnega avtomobilizma v okolici Nove Gorice. Prav zaradi svojega načina vožnje, pozitivne energije in predanosti športu pa je njegova prepoznavnost presegla meje njegovega rojstnega mesta.

Nova Gorica ima dolgoletno tradicijo prirejanja tekmovanj v avto-moto športu. Do leta 1971, ko je bila tudi zadnja, so po ulicah mesta pripravili 17 motociklističnih dirk. Domače društvo je bilo pozneje aktivno v večini disciplin avto-moto športa, skupaj s kolegi iz italijanske Gorice so v osemdesetih letih organizirali tudi slovensko hitrostno preizkušnjo takratnega italijanskega relija Coli Goriziani, ukvarjali so se s kartingom, motokrosom in drugimi disciplinami.

Domačina Leon in Metka Poberaj sta bila že v sedemdesetih letih s fiatom 128 med udeleženci slavnega relija Monte Carlo.

Organizatorji relija v Novi Gorici so se spomnili tudi nekaterih domačih avtošportnih legend. Skrajno levo sta Leon in Marjetka Poberaj, ki sta leta 1977 vozila na reliju za svetovno prvenstvo v Monte Carlu. Ob njiju so večkratna državna prvaka Brane Kuzmič in Silvan Lulik, Andrej Jereb in Aleš Bucik, nekdanji dirkač in danes župan občine Renče-Vogrsko. | Foto: WRC Croatia Organizatorji relija v Novi Gorici so se spomnili tudi nekaterih domačih avtošportnih legend. Skrajno levo sta Leon in Marjetka Poberaj, ki sta leta 1977 vozila na reliju za svetovno prvenstvo v Monte Carlu. Ob njiju so večkratna državna prvaka Brane Kuzmič in Silvan Lulik, Andrej Jereb in Aleš Bucik, nekdanji dirkač in danes župan občine Renče-Vogrsko. Foto: WRC Croatia

Oče in mama nista imela vozniškega izpita

Avtomobilski šport ima v teh krajih še danes takšno tradicijo, zato je tudi včerajšnji reli v Novi Gorici privabil več tisoč gledalcev. Komela zaradi okrevanja po poškodbi reber na reliju v Velenju izjemoma ni bilo na štartu. Čeprav smiselna, je v dirkaškem nemirnem duhu taka odločitev vselej težka, nam je priznal nekaj minut pred petkovim štartom. Tako je ob progi stiskal pesti za svoje naslednike. Mnogi med njimi se takrat, ko je sam prvič usedel v dirkalni avtomobil, sploh še niso rodili.

"Ko sem bil jaz mlad, nisem mogel kar tako iti na dirke. Doma ne oče ne mama nista imela vozniškega izpita. Pri hiši torej ni bilo avtomobila, bil sem kot samorastnik. Bencin pa mi je vedno dišal. Najprej pri mopedih, nato pri avtomobilu," se začetkov spominja Komel, ki je leta 1979 na prvi reli odšel kot sovoznik Emila Košute.

Zaradi dolge tradicije je avtomobilski šport na Goriškem in severnem Primorskem še danes zelo priljubljen, kar dokazuje tudi obisk tamkajšnjih avtomobilskih prireditev. | Foto: WRC Croatia Zaradi dolge tradicije je avtomobilski šport na Goriškem in severnem Primorskem še danes zelo priljubljen, kar dokazuje tudi obisk tamkajšnjih avtomobilskih prireditev. Foto: WRC Croatia

Na prvi reli s tremi litri mleka in nekaj sendviči

Po krajšem premoru je začel s prijateljem in pozneje dolgoletnim sovoznikom Cvetom Kristančičem doma udarniško pripravljati prvo zastavo 101. Ker nista imela denarja in so bile njune stoenke že zastarele, sta jih morala več zamenjati. Ko jima je uspelo, da sta si v klubu Kompas Hertz zagotovila boljše pogoje, je stoenke zamenjal modernejši zastava yugo.

"Začetki so bili bolj proletarski, saj denarja ni bilo. Vsega smo se morali naučiti in vse narediti sami. Ko sem odšel na prvi reli, smo zjutraj kupili tri litre mleka, naredili nekaj sendvičev in se odpeljali v Beograd. Avtomobila na reliju nismo smeli razbiti, saj je bil naše edino prevozno sredstvo nazaj domov."

Video: Vožnja Slavka Komela na lanskem reliju v Novi Gorici:

Zmage z yugom na reliju Piancavallo se spomni še danes

Le nekaj kilometrov od Komelovega doma je bila Italija, meka avtomobilizma in avtomobilskega športa. Primorci so hodili na močne in odmevne dirke onkraj državne meje. Ena takih je bil reli Piancavallo, takrat eden najmočnejših italijanskih relijev. Komel in Kristančič sta bila tam nekajkrat kot gledalca, nato sta zbrala denar in se leta 1988 na štart v italijanski konkurenci podala z zastavo yugom.

"Tam sem že prej v živo videl ase, kot so bili Attilo Bettega in podobni vozniki iz takratnega vrha svetovne elite. Vsi smo imeli široko odprte oči. Doma smo imeli stoenke, fičke in katrce, tam pa smo v živo videli fiata 131 mirafiori. V Piancavallu mi je uspelo z yugom zmagati v razredu do 1.150 kubičnih centimetrov. Ta zmaga je močno odmevala v Italiji in takrat sem si tudi tam naredil ime," se spominja Komel, ki je bil v Piancavallu v skupni razvrstitvi po štirih in pol urah dirkanja uvrščen na 25. mesto.

Med udeleženci takratnega relija je bil še nekdanji svetovni prvak Stig Blomqvist (ford sierra RS cosworth), z renault 5 turbo je vozil tudi Claudio De  Cecco, zmagovalec včerajšnjega relija v Novi Gorici. Poleg Komela je bil v cilju na 12. mestu tudi Andrej Erklavec (renault 11 turbo), Silvan Lulik (BMW M3) pa je moral odstopiti.

Slavko Komel je kot sovoznik na relijih prvič sodeloval leta 1979, njegovo ime pa se na vozniški strani avtomobila pojavlja vse od leta 1983.  | Foto: Gregor Pavšič Slavko Komel je kot sovoznik na relijih prvič sodeloval leta 1979, njegovo ime pa se na vozniški strani avtomobila pojavlja vse od leta 1983. Foto: Gregor Pavšič

Dirkalni opel kadett je bil boljši kot seks

Iz yuga se je leta 1989 usedel v opel kadetta, s katerim je leta 1992 postal tudi slovenski državni prvak v skupini A. Takrat se mu je iz nižjih razredov uspelo prebiti do boja za najvišja mesta.

"Prve vožnje opel kadetta ne bom nikoli pozabil. Bilo je bolje kot seks. To je bil moj prvi pravi dirkalni avtomobil. Vsako pretikanje menjalnika je bilo čisti užitek. Lovil sem Braneta Küzmiča, a na etapi so me ustavili policisti. Toliko časa so me nadlegovali, da sem postal živčen in nato odlomil prestavno ročico. Denarja ni bilo veliko, zato nas je tehnika marsikdaj pustila na cedilu. Toda imeli smo veliko dobre volje in smo vztrajali iz sezone v sezono. In danes smo tu," nadaljuje Komel, ki je leta 1994 na reliju Saturnus prvič vozil opel astro skupine A.

Kljub vmesnemu obdobju nastopanja s peugeotom 206 RC, Komel s to isto astro nastopa še danes. Dokler mu bo to zdravje dopuščalo in dokler bo astra v domači garaži tehnično brezhibna, bomo Komela najbrž še videvali na dirkah.

Bo prihodnje leto na astro namestil štartno številko 60 in na eni izmed dirk, tam kjer se je vedno počutil tako sijajno, aktivno praznoval še svojo 60-letnico?

Ne spreglejte