Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2016,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Mobilna magistrala

Sobota, 10. 9. 2016, 16.25

6 let, 6 mesecev

Avtomoto teden: potujoč, natančen, aktualen, malo pa tudi romantičen

Mobilna magistrala: tedenski videodnevnik redakcije Avtomoto – VLOG #12

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Edge

Avtomoto redakcija pred jesenjo stopnjuje formo. To smo dokazali s ponovnim odličnim poročanjem iz tujine (prva vožnja prenovljene mazde 6 in hibridne kie optime), pripravili smo fascinantno zgodbo o poseganju zunaj cone udobja z adrenalinskim BMW-jem M2 in pisali tudi o tragični nesreči voznika tesle S na Nizozemskem. Za piko na i pa smo vročo turbo sapo omenjenega M2 delili tudi s sodelavci, ki so se znašli na njegovem sopotniškem sedežu. Ogled videa je nujen.

Gasilci truplo iz tesle odstranili šele po petih urah

Mobilna magistrala 12 | Foto:

Trajnostna mobilnost v ekstremnih primerih lahko pomeni tudi povsem drugačen način postopanja ob (na primer) hudih prometnih nesrečah, ko pride do resnejših okvar baterij. Umrlega voznika, ki je ostal ukleščen v vozilu, so gasilci iz vozila zaradi nevarnosti električnega udara potegnili šele pet ur po trku.

Pred tem so ocenili, da je umrl ob trku z drevesom. V vednost – na reševanje oseb iz hibridnih ali električnih vozil so dobro pripravljeni tudi slovenski gasilci –, zaradi natančnih načrtov namreč dobro vedo, kje se v katerem vozilu nahajajo visokonapetostni kabli in baterije.

Kaj smo peljali tokrat?
Edge | Foto:

BMW M2 – v tem trenutku, sploh za takšno ceno (stane od 64 tisoč evrov naprej), ni veliko zabavnejših avtomobilov. Ciril Komotar se je z njegovo pomočjo vrnil v mladost. V čas, ko ga je iz cone udobja iztrgala vožnja po zadnjem kolesu. Našel je nekaj zanimivih vzporednic …

Vinko Kernc je pripravil test všečnega in velikega forda edge, ki je razvajal z bogato opremo, štirikolesnim pogonom in še čim. Najbolje se je odrezal na makadamskih cestah, takšni, sicer v teoriji tudi terensko sposobni šminki pa odsvetujemo teren. Hvalimo še prostornost, grajamo pa občutljivost zaslona na prstne odtise … Na makadam pa smo poslali tudi povsem samosvojega volva S60 cross conutry.

Kia optima je ponovno na voljo v hibridni izvedbi, na prvi vožnji pa smo zgolj s pomočjo elektrike presegli tudi 100 kilometrov na uro. Cenovno bo primerljiv z dobro opremljenimi dizelskimi izvedbami, njegov električni doseg pa bo zadoščal za okoli 50 kilometrov.

Vinko Kernc se je v barcelonskem zaledju spoznal s prenovljeno Mazdino šestico. Elegantno japonko, ki tudi po nekaj produktivnih in prodajno izjemno uspešnih letih ostaja privlačna, ni doletelo veliko sprememb, a ravno dovolj, da tudi v varnostnem vidiku sledi trendom. Odlična ostaja tudi na cesti.

Napaka Darsa, inženir zavrnil 20 milijonov, motocikli kar med vozili?

Mobilna magistrala 12 | Foto:

Medtem ko so se večno aktualnemu vprašanju temeljito posvetili v ameriški zvezni državi Kaliforniji in tovrstno početje tudi legalizirali, policistom pa prepustili presojo o posameznih primerih, takšno početje motoristov v Sloveniji še ni določeno kot kaznivo.

Več o vprašanju, ki bi se mu veljalo posvetiti v članku Gregorja Pavšiča, ki pa je kot vedno bdel tudi nad dogajanjem na slovenskem avtocestnem križu. Petega septembra je Dars pobaral o nedelujočem informativnem portalu Darsa pri Brezovici, ki je že tako dolg zastoj, ki je nastal zaradi prometne nesreče, še okrepil.

Gregor je tedenski hat trick zložil še z zelo branim člankom o tožbi Volkswagna s strani očeta menjalnika DSG, Wolfganga Schreiberja. Nekdanji vodja razvoja Bugattija in predsednik Bentleyja je zavrnil ponujenih 20 milijonov evrov. | Foto: Gregor je tedenski hat trick zložil še z zelo branim člankom o tožbi Volkswagna s strani očeta menjalnika DSG, Wolfganga Schreiberja. Nekdanji vodja razvoja Bugattija in predsednik Bentleyja je zavrnil ponujenih 20 milijonov evrov.

 

Slovenci, bomo večno zaostajali?

Mobilna magistrala 12 | Foto:

Medtem ko je javni prevoz na Bavarskem že povsem digitaliziran, Slovenci še zbiramo kovance. Primerjava med Münchnom in Ljubljano je danes povsem nemogoča.

Predlagamo branje prispevka, ki med drugim razkrije, da javni prevoz v bavarski prestolnici uporablja pol milijarde potnikov letno, večina od njih si pri poteh pomaga s posebej za to ustvarjenimi aplikacijami, ki pomagajo pri vodenju, omogočajo pa tudi negotovinsko plačevanje. Avtomobil tam počasi postaja odveč.

Urednik Avtomota je imel na zalogi še eno pestro iz Düsseldorfa. Predstavil je nizozemsko inovacijo, zanimivo, samonapihljivo šotorsko prikolico. Njena notranja zasnova ponuja razkošen tloris, modularna zasnova pa omogoča pripojitev dodatnih spalnic. | Foto: Urednik Avtomota je imel na zalogi še eno pestro iz Düsseldorfa. Predstavil je nizozemsko inovacijo, zanimivo, samonapihljivo šotorsko prikolico. Njena notranja zasnova ponuja razkošen tloris, modularna zasnova pa omogoča pripojitev dodatnih spalnic.

Ste vedeli?

Hyundai ponovno napada golfa

Hyundai je razkril podobo tekmeca v golfovem razredu, v Evropi razvitega in evropskemu okusu prilagojenega modela i30. Bojda so bili pod drobnogledom vsi tekmeci, rezultat pa naj bi bil odličen.

Mercedes bo dal 500 milijonov evrov za …

Mercedes izziva z električnim dostavnikom prihodnosti. Električna ofenziva zvezde iz Stuttgarta, namenjena predvsem razvoju napredne tehnologije in logistike pametnih dostavnikov, je odločna in v naslednjih petih letih "težka" vsaj pol milijarde evrov. Študija adVANceto, ni izzivalna le po videzu, ampak tudi po vsebini. Tovorni prostor je avtomatiziran, na strehi sta za zahtevnejše dostave parkirana kar dva drona …

Pozabite vse, kar ste vedeli o peugeotu 5008

Nekdaj enoprostorski model 5008 se je spremenil v drznega crossoverja, ki bo serijsko opremljen s sedmimi sedeži, videz, nastop in izdatnejše mere (od 5008 bo 11 centimetrov daljši in veliko višji) pa bosta pomagala pri iskanju tako želene pozornosti.

Alfisti, se veselite? Prihaja SUV stelvio!

Uradno: dolgo pričakovani, prvi športni terenec znamke Alfa Romeo se bo imenoval stelvio. Prvič bo predstavljen na novembrskemu avtosalonu v Los Angelesu – na tržišču, kjer bo imel ta SUV, kljub dejstvu, da se te italijanske znamke v ZDA ne drži najboljši sloves, veliko možnosti za uspeh.

Prihodnji teden nas znova čaka veliko kilometrov ...

V prihajajočem tednu se bomo tokrat najprej z novo toyoto hilux odpravili na stranpoti Srbije in v Hamburg odšli po prve kilometre za volan novega mercedes-benza razreda E v karavnski izvedbi. Se klikamo, kjerkoli in kadarkoli. 

Ne spreglejte