Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 9. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Hyundai i30 Avtosalon Pariz 2016 Hyundai

Četrtek, 8. 9. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Hyundai z novim adutom na avtomobilski salon v Pariz

Novi hyundai i30: Razvit v Nemčiji se je učil tudi od evropskih tekmecev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Novi hyundai i30 je postal še bolj prilagojen pričakovanjem zahtevnega evropskega kupca. Dimenzijsko je ostal približno enak, Korejci pa obljubljajo precej boljše vozne lastnosti in opremljenost notranjosti kombilimuzine. Novi i30 se zdi oblikovno enostavnejši. Inženirji priznavajo, da so pri razvoju upoštevali tudi dobre lastnosti tekmecev. Svetovna premiera avtomobila na avtomobilskem salonu v Parizu.

Model i30 je za Hyundai eden najpomembnejših v Evropi. V 25 letih so Korejci v Evropi skupno prodali okrog 400 tisoč avtomobilov. Hyundai stavi na privlačen in vpadljiv dizajn, za katerim stoji oblikovalec Peter Schreyer. | Foto: Hyundai Model i30 je za Hyundai eden najpomembnejših v Evropi. V 25 letih so Korejci v Evropi skupno prodali okrog 400 tisoč avtomobilov. Hyundai stavi na privlačen in vpadljiv dizajn, za katerim stoji oblikovalec Peter Schreyer. Foto: Hyundai

Razvojni inženirji so skrbno opazovali tekmece Hyundai je novi i30 razvil v svojem 13 let starem razvojno-raziskovalnem centru v nemškem Russelsheimu. | Foto: Hyundai Hyundai je novi i30 razvil v svojem 13 let starem razvojno-raziskovalnem centru v nemškem Russelsheimu. Foto: Hyundai

Novi hyundai i30 je dolg 4,34 metra, širok 1,79 metra in visok 1,45 metra. Dimenzijsko je rahlo zrasel, a vendarle zadržal že do zdaj znane osnovne dimenzije. Hyundai je tudi tretjo generacijo svoje kompaktne kombilimuzine razvil v Evropi in jo poskušal prilagoditi zahtevam zelo konkurenčnega evropskega trga tovrstnih avtomobilov.

Razred, v katerem je v Evropi tradicionalno prevladoval volkswagen golf, ima veliko izenačenih in obenem raznovrstnih tekmecev. Pri Hyundaiu pravijo, da so vzeli pod drobnogled prav vsakega med njimi in poskušali doseči posamične dobre lastnosti tekmecev.

Oblikovno se zdi novi i30 kot mešanica elementov številnih tekmecev: zadnje luči spominjajo na volkswagen golfa, določene linije zadka na nove kie, celoten sprednji del spominja tudi na mazdo 3 ...

Hyundaia i30 prodajajo predvsem zaradi oblikovanja zunanjosti

Zato lahko pričakujemo, da bo v novem i30 zagotovo nekaj nemškega, pa morda tudi francoskega in seveda korejskega. Hyundai i30 ima resnega tekmeca v kii cee'd že znotraj lastne avtomobilske hiše.

Tretji i30 je dobil precej drugačno zunanjost, s katero so želeli doseči boljši stilski vtis in večjo zaželenost med strankami. Za oblikovni del avtomobila skrbi znani oblikovalec Peter Schreyer, ki je pred leti že znal čustveno nadgraditi Kio, zdaj pa poskuša s privlačnimi linijami podobno storiti še pri novih hyundaiih.

Za doplačilo bo na sredinski konzoli stal osempalčni digitalni zaslon na dotik. | Foto: Hyundai Za doplačilo bo na sredinski konzoli stal osempalčni digitalni zaslon na dotik. Foto: Hyundai

Prihodnje leto na ceste tudi športni i30 z 250 "konji"

Z večjo količino visokotrdnega jekla, ki ga Hyundai proizvaja samostojno, bodo zagotavljali večjo vzvojno čvrstost karoserije. Bolj neposreden bo volanski mehanizem, dodelali so tudi podvozje in avtomobil naredili bolj dinamičnega ter vozniško bolj všečnega.

Vrhunec ponudbe novega i30 bo že dalj časa pričakovana različica športne serije N (ime bo predvidoma RN30) z dvolitrskim bencinskim turbo motorjem. Ta bo imel okrog 260 "konjev" in najvišjo hitrost 250 kilometrov na uro. Športni hyundaii bodo smiseln dodatek velikega vlaganja Hyundaia v svetovno prvenstvo v reliju, kjer nastopajo z lastno tovarniško ekipo.

Hyundai i30 | Foto: Hyundai Foto: Hyundai

Prvi hyundai z 1,4-litrskim bencinskim motorjem GDI Vgrajeni infozabavni sistem bo podpiral sistema Car Play in Android Auto, ki omogočata zrcaljenje aplikacij mobilnih telefonov. | Foto: Hyundai Vgrajeni infozabavni sistem bo podpiral sistema Car Play in Android Auto, ki omogočata zrcaljenje aplikacij mobilnih telefonov. Foto: Hyundai

V običajnem i30 bodo na voljo trije bencinski in sprva le en dizelski motor. Pri bencinskih bosta v ponudbi atmosferski in prisilno polnjeni 1,4-litrski motor ter prisilno polnjeni litrski trivaljni motor. Dizelsko izbiro bo predstavljal 1,6-litrski motor s tremi zmogljivostnimi različicami. Omenjeni športni i30 bo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta. Novost v hyundaiih je 1,4-litrski motor GDI z močjo 140 "konjev".

Hyundai v notranjosti obljublja znaten napredek in izbrane materiale. Osnovni digitalni zaslon bo petpalčni, mogoče pa bo dobiti tudi osempalčnega. Sistem bo združljiv z vmesnikoma Car Play oziroma Android Auto, mobilni telefon bo mogoče polniti tudi indukcijsko (brezžično), i30 bo kajpak na voljo tudi z vsemi že uveljavljenimi varnostno-asistenčnimi sistemi.

Na Nordschleifu so z različnimi hyundaii prevozili že 20 tisoč krogov

Avtomobilska znamka Hyundai je v Evropi prisotna okrog 25 let in od skromnih začetkov, ko so bili njihovi avtomobili veljali predvsem za preprosta in dostopna vozila, so storili velik kakovostni korak naprej. Hyundai je do zdaj v Evropi prodal okrog 400 tisoč vozil. Med dozdajšnjimi kupci modela i30 je bil glavni vzrok za nakup prav njegov dizajn. Hyundai je leta 2003 odprl svoj razvojno-raziskovalni center v Russelsheimu (tam je danes zaposlenih že 300 ljudi), pred tremi leti pa še testni center v sklopu Nürburgringa.

Hyundai je do zdaj na znamenitem Nordschleifu preskusil 40 različnih vozil in z njimi tam prevozil več kot 20 tisoč krogov. Prevoženih 416 tisoč kilometrov na tem nekdanjem dirkališču formule ena po oceni Korejcev enakovrednih 6,25 milijona prevoženih kilometrov v vsakdanjem prometu.

 

Ne spreglejte