Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 9. 2016,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

Natisni članek

Tesla Motors nesreča nesreča gasilci

Četrtek, 8. 9. 2016, 9.35

6 let, 7 mesecev

Zakaj so gasilci truplo iz razbite tesle S odstranili šele po petih urah?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

1

Nizozemec je ob trku v drevo izgubil življenje, zaradi delno poškodovanih baterij pa so gasilci čakali več ur in šele nato iz vozila odstranili truplo. Bili so prepričani, da je voznik umrl že takoj ob trku, je povedal vodja gasilske enote. Na reševanje iz specifičnih električnih vozil so dobro pripravljeni tudi slovenski gasilci.

Nesreča je bila silovita, saj je tesli odtrgalo sprednja kolesa. Prav zaradi huje poškodovanega vozila je bilo reševanje in dostop do baterij, ki bi jih lahko gasilci sicer izklopili, precej oteženo. | Foto: Nesreča je bila silovita, saj je tesli odtrgalo sprednja kolesa. Prav zaradi huje poškodovanega vozila je bilo reševanje in dostop do baterij, ki bi jih lahko gasilci sicer izklopili, precej oteženo.

Nizozemski voznik električne tesle S je imel prometno nesrečo, v kateri je zaradi silovitega trka v drevo izgubil življenje. Baterijski sklop je bil v nesreči razbit, del baterij pa je po trku zajel tudi požar, ki so ga gasilci s težavo pogasili.

Ker je del baterij ostal v vozilu, so gasilci, ker so se zavedali možnosti električnega udara, potrebovali več ur, da so njegovo truplo odstranili iz razbitega avtomobila, je poročal nizozemski dnevnik De Telegraaf.

Gasilci so bili prepričani, da je voznik življenje izgubil že takoj ob trku

Predstavnik gasilske enote je za nizozemske medije povedal, da imajo natančna navodila, kako pristopiti k rezanju električnih vozil in reševanju potnikov. Gasilci so na kraju nesreče tudi ocenili, da je bil voznik mrtev že takoj ob trku v drevo in da zato ni bilo smiselno tvegati življenja gasilcev in hiteti z reševanjem trupla iz vozila. To so storili šele po prihodu strokovnjaka Tesle Motors na prizorišče nesreče.

Odzvali so se tudi pri Tesli Motors, kjer bodo s pristojnimi nizozemskimi organi poskušali najti vzrok nesreče in ugotoviti, ali je voznik v času nesreče uporabljal sistem samodejne vožnje Autopilot.

Vsako intervencijsko vozilo ima na prenosnem računalniku natančne reševalne mape za posamezna električna vozila. | Foto: Klemen Korenjak Vsako intervencijsko vozilo ima na prenosnem računalniku natančne reševalne mape za posamezna električna vozila. Foto: Klemen Korenjak

Na reševanje iz električnih vozil dobro pripravljeni tudi slovenski gasilci

Tudi slovenski gasilci so že dobro pripravljeni na reševanje v primeru trkov vse bolj množičnih električnih ali hibridnih avtomobilov. Vsako intervencijsko vozilo ima namreč na prenosnem računalniku natančen načrt oziroma reševalne mape, kje imajo posamezni avtomobili visokonapetostne kable in baterije ter kako pristopiti k rezanju vozil in tudi gašenju.

Ne spreglejte