Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2016,
5.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Sobota, 10. 9. 2016, 5.40

6 let, 7 mesecev

Barcelona, Španija – Prva vožnja prenovljenega modela

Mazda 6 – prenova z malimi, a pomembnimi novostmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Mazda 6 - fotogalerija prve vožnje prenovljenega modela

Mazda6 spada v razred, ki je v Evropi vse manj priljubljen, a ji kljub temu očitno uspeva dobro opravljati svoje delo. Ker so kupci še vedno zadovoljni z njenim videzom, so se lotili bolj ali manj le podkožnih izboljšav tehnike in opreme. Sama učinkoviteje zavira pri visokih hitrostih in gre še bolje skozi zavoje.

Poudarki

Tehnični podatki in vaše mnenje

Mazda6: s prenovo po štirih letih se videza niso dotaknili. | Foto: Mazda6: s prenovo po štirih letih se videza niso dotaknili. - dva znatno izboljšana asistenčna sistema (za samodejno zaviranje)

- sistem za prepoznavanje prometnih znakov

- izboljšana vozna dinamika z novim sistemom G-vectoring control

- manj notranjega trušča (posebno pri dizlih)

- boljša grafika zaslonov (projicirni in informacijski v merilnikih)

- bolj ergonomski volanski obroč in gumbi na njem, možnost ogrevanja

- v Sloveniji na prodaj oktobra, cene bodo ostale na enaki ravni

Mazda6 tretje generacije, predstavljene leta 2012, je eden tistih avtomobilov, ki se – vsaj oblikovno – stara počasneje od povprečja: takšna deluje že na oko, pa tudi kupci so, kažejo številke, z njo še vedno zadovoljni. Je pa v tem času na trg prišlo precej novosti, povezanih predvsem z elektroniko, zato so pri Mazdi svojo šestico za modelno leto 2017 v mnogočem posodobili. Del izboljšav tako temelji na elektroniki, a še zdaleč ne vse. | Foto: Mazda6 tretje generacije, predstavljene leta 2012, je eden tistih avtomobilov, ki se – vsaj oblikovno – stara počasneje od povprečja: takšna deluje že na oko, pa tudi kupci so, kažejo številke, z njo še vedno zadovoljni. Je pa v tem času na trg prišlo precej novosti, povezanih predvsem z elektroniko, zato so pri Mazdi svojo šestico za modelno leto 2017 v mnogočem posodobili. Del izboljšav tako temelji na elektroniki, a še zdaleč ne vse.

G-vectoring control (GVC) prilagaja motorni navor glede na voznikove akcije na volanu

Mazda 6 - fotogalerija prve vožnje prenovljenega modela | Foto: Ena od pridobitev mazde6, ki temelji zgolj na elektroniki, je sistem G-vectoring control. Temelji na starem spoznanju, da gre avtomobil bolje v ovinek, če voznik za hip spusti plin ali celo narahlo zavre – takrat se zadek avtomobila rahlo dvigne in dodatno obteži prednje zunanje kolo, ki s tem dobi več oprijema.

Kolo z večjim oprijemom pa lahko prenaša na cesto večji navor. GVC je učinkovit tako s prednjim kot s 4-kolesnim pogonom, ki je na voljo v dizelsko gnani mazdi6 combi.

Nadzor nad vzdolžnimi in prečnimi silami na vozilo

Sistem GVC je vezan na stabilizacijsko elektroniko, ki nežno in za potnike nezaznavno poustvari opisan zavorni učinek v različnih trenutkih vožnje oziroma voznih pogojev, glavna prednost pa je, da so gibanja vozila mehkejša in učinkovitejša. | Foto: Sistem GVC je vezan na stabilizacijsko elektroniko, ki nežno in za potnike nezaznavno poustvari opisan zavorni učinek v različnih trenutkih vožnje oziroma voznih pogojev, glavna prednost pa je, da so gibanja vozila mehkejša in učinkovitejša. Sistem GVC je vezan na stabilizacijsko elektroniko, ki nežno in za potnike nezaznavno poustvari opisan zavorni učinek v različnih trenutkih vožnje oziroma voznih pogojev, glavna prednost pa je, da so gibanja vozila mehkejša in učinkovitejša. To je prednost predvsem za potnike, a tudi za lego na cesti. Sistem ta učinek doseže tako, da nenehno usmerja ustrezno količino navora na enega od prednjih koles v odvisnosti od zasuka volanskega obroča. Izkaže se tudi, da je med vožnjo s tem sistemom potrebnih mnogo manj korekcij na volanu za vzdrževanje smeri, to pa spet vpliva na boljše počutje potnikov. Sistema ni mogoče izključiti in bo – poleg mazde6 – na voljo v vseh novih ali prenovljenih mazdah, začenši z mazdo 3.

Pri Mazdi obenem poudarjajo, da je učinkovitost sistema mogoča tudi zaradi možnosti natančnega nadzora navora motorjev skyactiv in zaradi zelo dobrega odziva podvozja mazde6.

Kolo z večjim oprijemom pa lahko prenaša na cesto večji navor. GVC je učinkovit tako s prednjim kot s 4-kolesnim pogonom, ki je na voljo v dizelsko gnani mazdi6 combi. | Foto: Kolo z večjim oprijemom pa lahko prenaša na cesto večji navor. GVC je učinkovit tako s prednjim kot s 4-kolesnim pogonom, ki je na voljo v dizelsko gnani mazdi6 combi.

Kamera spredaj, temelj ali pomočnik treh varnostnih sistemov

Kamera za prednjim steklom: ključna pri treh asistenčnih sistemih | Foto: Kamera za prednjim steklom: ključna pri treh asistenčnih sistemih Kar izdatna je sprememba oziroma izboljšava sistema za samodejno zaviranje pri mestnih hitrostih.

Pri tem so lasersko tipalo zamenjali s kamero, ki je omogočila večji hitrostni razpon delovanja sistema (prej 4-30, zdaj 4-80 kilometrov na uro) in prepoznavanje pešcev. Sistem s pomočjo ultrazvočnih tipal deluje zdaj tudi pri vzvratni vožnji v razponu od 2 do 8 kilometrov na uro.

Sistem za samodejno zaviranje pri večjih hitrostih so prav tako izboljšali, saj so dosedanjemu tipalu (mikrovalovni radar) dodali prej omenjeno kamero: interval, v katerem deluje ta sistem, je zdaj med 15 in 160 kilometri na uro (prej 145).

Kokpit: nekaj boljših materialov in ambientalna osvetlitev | Foto: Kokpit: nekaj boljših materialov in ambientalna osvetlitev V praksi se delovanje obeh sistemov v nekem področju prekriva, elektronika pa uravnava njuno delovanje tako, da sta najbolj učinkovita.

V paketu Mazdine proaktivne varnosti, kot mu pravijo, je še ena novost in sicer prepoznavanje prometnih znakov (hitrostne omejitve, znake za enosmerni promet …), tako kot zgornja dva sistema pa tudi TSR (traffic sign recognition) deluje z novim tipalom – optično kamero.

Desni merilnik ima zdaj več informacij ter novo, boljšo tehnologijo zaslona (TFT). | Foto: Desni merilnik ima zdaj več informacij ter novo, boljšo tehnologijo zaslona (TFT).

Sestavljen batni sornik z nihanjem izničuje neprijetne frekvence

Mazda 6 - fotogalerija prve vožnje prenovljenega modela | Foto: Mazdi6 so namenili nekaj dodatnih izolacijskih materialov, ki skrbijo za boljše zvočno udobje in za manj tresljajev, pri dizlih pa so za to dodatno poskrbeli še s posegom v sam motor. Tako kot že nedavno pri 1,5-litrskem turbodizlu so zdaj tudi 2,2-litrskim strojem namenili sestavljen batni sornik, katerega notranji del, vezan na ojnico, z nihanjem skrbi, da se tresljaji, nastali v procesu zgorevanja, preko batov ne prenašajo na ojnico, motorno gred in naprej.

Sistem v veliki meri izničuje trušč okoli 3.500 hercev, ki je po navadi človekovemu ušesu najbolj neprijeten. Z nadzorovanimi drobnim, le desetinko sekunde trajajočimi odstopanji v času in trajanju vbrizga, pa so dosegli znatno zmanjšanje frekvenc okoli 1.300, 1.700 in 2.500 hercev.

Tretja rešitev je izboljšanje nadzora nad naraščanjem tlaka v turbopuhalu v kombinaciji z izboljšanim nadzorom vbrizga goriva. Na ta način je odziv na pomik stopalke plina boljši predvsem pri majhnih obremenitvah motorja, posledično je pospeševanje mehko in bolj zvezno, s tem pa je tudi sunkov in tresljajev manj. Voznik to čuti kot za dizla nepričakovana mehak tek in delovanje motorja ter manj motornega trušča.

Projicirni zaslon: odslej barven, z več informacijami in z boljšo sliko | Foto: Projicirni zaslon: odslej barven, z več informacijami in z boljšo sliko

Pomembne informacije za voznika: odslej bolj pregledne

Volanski obroč: bolj ergonomski videz in možnost ogrevanja. Navolanski gumbi pa so bolj ergonomske oblike in zato bolj intuitivni. | Foto: Volanski obroč: bolj ergonomski videz in možnost ogrevanja. Navolanski gumbi pa so bolj ergonomske oblike in zato bolj intuitivni. Medtem ko je zunanjost pridobila le dve izboljšavi (večji utripalki v zunanjih ogledalih in samodejno zlaganje ogledal pri zaklepanju) in en nov barvni odtenek, je nekaj več izboljšav namenjenih neposredno vozniku.

Volanski obroč je nekoliko bolj ergonomske oblike in z možnostjo ogrevanja, gumbi na njem pa so prav tako bolj ergonomski – bolj intuitivni in priročni za upravljanje. Med merilniki so izboljšali informacijski zaslon skrajno desno: ta je zdaj barven TFT z dosti boljšima grafiko in ločljivostjo kot doslej.

Podobno velja za projicirni zaslon ali active driving display, kot mu rečejo pri Mazdi: tudi ta je zdaj barven ter ostrejši in prikazuje več informacij, vključno s prometnimi znaki. Če je mazda6 opremljena z električno nastavitvijo sedežev, si spominska funkcija zapomni položaj sedeža in vzvratnih ogledal ter nastavitve projicirnega zaslona.

V notranjosti so zamenjalni nekaj materialov z boljšimi in/ali lepšimi, nekoliko so izboljšali samodejnost klimatske naprave in dodali so ambientalno osvetlitev LED. V preostalem ostaja Mazdina šestica nespremenjena – z argumenti, s katerimi uspešno prepričuje kupce že štiri leta. | Foto: V notranjosti so zamenjalni nekaj materialov z boljšimi in/ali lepšimi, nekoliko so izboljšali samodejnost klimatske naprave in dodali so ambientalno osvetlitev LED. V preostalem ostaja Mazdina šestica nespremenjena – z argumenti, s katerimi uspešno prepričuje kupce že štiri leta.

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI (limuzina) PORABA in IZPUSTI (limuzina) CENA
Skyactiv-G 2.0 (145) bencinski 1,998 cm3, 107 kW, 210 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 208 km/h, 9,5 s ali 207 km/h, 10,5 s 5,5 l/100 km, 129 g/km CO2 ali 6,0 l/100 km, 139 g/km CO2 še ni podatka
Skyactiv-G 2.0 (165) bencinski 1,998 cm3, 121 kW, 210 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 216 km/h, 9,1 s ali 209 km/h, 10,1 s 5,9 l/100 km, 135 g/km CO2 še ni podatka
Skyactiv-G 2.5 (192) bencinski 2,488 cm3, 141 kW, 256 Nm samodejni (6) 223 km/h, 7,8 s 6,3 l/100 km, 148 g/km CO2 še ni podatka
Skyactiv-D 2.2 (150) dizelski 2,191 cm3, 110 kW, 380 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 210 km/h, 9,1 s ali 204 km/h, 9,8 s 3,9 l/100 km, 104 g/km CO2 ali 4,8 l/100 km, 127 g/km CO2 še ni podatka
Skyactiv-D 2.2 (175) dizelski 2,191 cm3, 129 kW, 420 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 223 km/h, 7,9 s ali 216 km/h, 8,4 s 4,5 l/100 km, 119 g/km CO2 ali 4,8 l/100 km, 127 g/km CO2 še ni podatka

Mazda6 je na trge prišla leta 2012. Se vam zdi, da se je oblikovno opazno postarala?

  • vsekakor ni več "vštric" z novimi tekmeci
    6,04 %
    20 glasov
  • malce se ji pa že poznajo leta
    3,93 %
    13 glasov
  • oblikovno je takšna, kot bi prišla nedavno na trge
    90,03 %
    298 glasov
Oddanih 331 glasov
Ne spreglejte