Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
1. 12. 2015,
12.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Družinski Avtomoto Mazda

Torek, 1. 12. 2015, 12.53

6 let, 7 mesecev

Mazda 3 G100: brez dvoma veliko avtomobila za 16 tisočakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Osnovna mazda 3 kljub "le" 74-kilovatnemu atmosferskemu bencinskemu motorju več kot zadovolji večino voznikov in za 16 tisoč evrov nudi spodoben avtomobilski paket. Pogrešali smo le parkirne senzorje.

"Hm, kako dolgo pa bo zdržala tale turbina!?"

Mazdino novo generacijo modela 3 smo že spoznali v močnejši bencinski motorni različici in tudi limuzinski karoserijski izvedbi, japonska kombilimuzina pa se tudi dobro leto po svoji svetovni premieri še vedno ponaša s svežo, oblikovno usklajeno in tehnično na zanimiv način podprto kombilimuzino.

Mazdini avtomobili so prav tisti, ki uspešno kljubujejo splošnemu trendu motornega "downsizinga" v avtomobilski industriji, ko proizvajalci vse agresivneje motorje majhnih delovnih prostornin združujejo s turbinskimi polnilniki.

Kdor vozi mazdo, ki prisega na večje atmosferske motorje brez turbinskega polnilnika, se bo pri sosedih zagotovo izognil pogosto neprijetnemu vprašanju: "Hm, kako dolgo pa vam bo zdržala tale turbina!?"

Čeprav je to le vstopni bencinski motor, karakterju mazde 3 odlično pristoji. Z več kot solidnimi voznimi lastnostmi in nizko porabo morda celo presega privlačnost močnejšega 88-kilovatnega bencinskega motorja.  | Foto: Čeprav je to le vstopni bencinski motor, karakterju mazde 3 odlično pristoji. Z več kot solidnimi voznimi lastnostmi in nizko porabo morda celo presega privlačnost močnejšega 88-kilovatnega bencinskega motorja.

Atmosferskih 74 kilovatov bo zadovoljilo večino voznikov

 | Foto: Mazdo 3 smo tokrat preskusili z osnovnim bencinskim motorjem. Marsikdo bi se ob atmosferskem motorju s 74 kilovati le razvajeno namrdnil, toda nad uporabnostjo avtomobila smo bili tokrat presenečeni tudi sami. Motor namreč povprečnim voznikom, ki iščejo predvsem vozilo za racionalno pot od točke A do B in ne za dinamično uživanje z avtomobilom na ovinkih, nudi odličen kompromis med zmogljivostmi, stroški in navsezadnje ceno vozila.

Kljub temu, da motor nima turbinskega polnilnika, prave luknje navora pri nižjih vrtljajih sploh nismo opazili. Motor zagotavlja dovolj moči za več kot spodobno vožnjo, natančen šeststopenjski ročni menjalnik pa primerno tišino in udobje pri višjih hitrostih. Mazda se pregovorno zelo dobro izkaže tudi na ovinkih, svoje dodajo še udobni sedeži s pravo mero stranskega oprijema. Celoten občutek za voznika je nad povprečjem mazdinega razreda.

Kdor pazi, lahko sto kilometrov prevozi z manj kot šestimi litri bencina

Zmernemu vozniku je lahko ta avtomobil hvaležen tudi z nizko porabo, ki kljub bencinskemu poreklu ostane tudi pod šestimi litri na sto prevoženih kilometrov. S 74-kilovatnim bencinskim motorjem je tako mazda zanimiva predvsem za tiste, ki letno prevozite tja do 15 tisoč kilometrov. Kdor bi se z njo več vozil po avtocesti ali v mestu, bo porabo morda dvignil do še vedno pohvalnih sedem litrov.

Kljub nizkemu paketu opreme ima avtomobil večino tistega, kar voznik res potrebuje

 | Foto: Poudariti je treba, da je ta testna mazda 3 stala dobrih 16 tisoč evrov, s čimer se je spustila celo na raven dobro opremljenih majhnih avtomobilov, ki pa se po vsakdanji uporabnosti in vozniški izkušnji kakopak ne morejo primerjati z dimenzijsko in varnostno več kot spodobno kombilimuzino nižjega srednjega razreda.

Svoje dodaja opremski paket challenge, kar je sicer pri Mazdi drugi najnižji paket. Ta vključuje samodejno klimatsko napravo, sedempalčni zaslon na dotik, primerno debel usnjen volanski obroč, tempomat, sistem za izogibanje trku, prostoročno telefoniranje s povezavo bluetooth, po višini in globini nastavljiv volan ter ostale elemente opreme, ki zaokrožujejo celoto avtomobila. Iskreno smo pogrešali le sprednje in zadnje parkirne senzorje, ki bi pri ciljnem kupcu take vstopne mazde 3 bržkone spadali v paket avtomobila.

Mazda 3 je lahko z njim precej varčen avtomobil, hvalimo pa tudi opremljenost vozila. Opremi bi dodali le parkirne senzorje in vzvratno kamero, saj se nam zdi doplačilo za ciljnega voznika takega avtomobila smiselno. | Foto: Mazda 3 je lahko z njim precej varčen avtomobil, hvalimo pa tudi opremljenost vozila. Opremi bi dodali le parkirne senzorje in vzvratno kamero, saj se nam zdi doplačilo za ciljnega voznika takega avtomobila smiselno.

Svetujemo doplačilo za parkirne senzorje in vzvratno kamero za 610 evrov

Parkirni senzorji in vzvratna kamera sta (poleg ogrevanega sedeža in biksenonski žarometov) namreč že del višje opreme attraction, ki pa je že 1.700 evrov dražja in se večini najbrž ne izplača. Zato pa priporočamo doplačilo parkirnih senzorjev (220 evrov) in vzvratne kamere (390 evrov).

Za dobrih 16 tisočakov torej mazda nudi vse tisto, kar voznik potrebuje, razni električni dodatki pa večinoma (izjemi sta radarski tempomat in pametni ključ) uporabnosti vozila objektivno bistveno ne izboljšajo.

Ne spreglejte