Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 10. 2016,
12.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Mobilna magistrala

Nedelja, 16. 10. 2016, 12.46

6 let, 6 mesecev

Avtomoto teden: druženje z najglasnejšim majhnim mercedesom

Mobilna magistrala: Asfaltiranje prvega slovenskega dirkališča, novi BMW 5 in test zimskih gum – VLOG #17

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Mobilna magistrala 17

Presek še enega Avtomoto tedna. Tokrat v središču pozornosti tudi novi BMW 5, asfaltiranje prvega slovenskega dirkališča, najbolj kritični odseki slovenskih cest, test novega fiata tipa in test zimskih gum 2016/2017. V vlogu pa tudi napad na Pohorje z mercedesom CLA 45 AMG.

Najbolj bran članek preteklega tedna: test zimskih gum

Mobilna magistrala 17 | Foto:

Bralci Avtomota ste ponovno dokazali, kako pomembna je skrb za dobrobit vozila in njegove vsebine. Na prvo mesto branosti preteklega tedna ste postavili test zimskih gum za sezono 2016/2017, v katerem smo objavili rezultate neodvisnega testa evropskih avtomobilskih klubov, pri katerem je sodelovala tudi slovenska AMZS.

Preverite zmagovalce in poražence testov dveh različnih dimenzij pnevmatik (185/65 R 15 in 225/45 R 17) in preberite tudi, koliko menjav črnega zlata, ki lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo, vsako leto opravijo slovenski vulkanizerji.

Srebro in bron: kritične ceste v Sloveniji in fiat tipo

43 jih je – najbolj kritičnih odsekov državnih cest v Sloveniji, ki jih bodo v prihodnjega pol leta obnovili. Drugi najbolj brani članek tedna podeli tudi podatek o tem, da namerava država za krpanje teh odsekov nameniti deset milijonov evrov. Bo to, čeprav ne gre za večje rekonstrukcijske posege, dovolj? Preverite, kje so ti odseki in koliko bo predvidoma stala njihova sanacija. Bron tedna pripada testu fiata tipa na fotografiji spodaj.

Fiat tipo – nekdaj tudi v Sloveniji skrajno priljubljena kombilimuzina, je v uredništvo prišla zagovarjat svoj obstoj v limuzinski obliki. Upravičeno smo si zastavili vprašanje, ali je to najboljši avtomobilski nakup do 20 tisočakov – takšen naziv je namreč pridobil kot zmagovalec Autobestovega avtomobila leta. Preverite, ali so Italijani res pripravili zmagovalni paket. | Foto: Fiat tipo – nekdaj tudi v Sloveniji skrajno priljubljena kombilimuzina, je v uredništvo prišla zagovarjat svoj obstoj v limuzinski obliki. Upravičeno smo si zastavili vprašanje, ali je to najboljši avtomobilski nakup do 20 tisočakov – takšen naziv je namreč pridobil kot zmagovalec Autobestovega avtomobila leta. Preverite, ali so Italijani res pripravili zmagovalni paket.

Se Slovenci lahko veselimo dirkališča?

Mobilna magistrala 17 | Foto:

Gregor Pavšič je pisal o obnovi slovenskega dirkališča nekdaj znanega kot Mobikrog v sklopu vojaškega letališča v Cerkljah. Ali bo projekt Gaj zrasel v avtomobilsko varnostno središče s pridihom športa, je osnovno vprašanje, na katerega Anton Anderlič, predsednik zveze za avtošport AŠ2005, odgovarja pritrdilno, a se obenem čaka še na naklonjenost domačinov. Preberite več tudi o prvem koraku k obnovi - novi asfaltni podlagi.

Po kratki promocijski avtomobilski dirki so na stezo zapeljali stroji, ki so se že lotili asfaltiranja. Že precej utrujene betonske plošče bo torej zamenjal asfalt, kot so načrtovali v prvi fazi obnove dirkališča. Vrednost so pri AŠ2005 ob predstavitvi projekta ocenjevali na 1,2 milijona evrov. | Foto: Po kratki promocijski avtomobilski dirki so na stezo zapeljali stroji, ki so se že lotili asfaltiranja. Že precej utrujene betonske plošče bo torej zamenjal asfalt, kot so načrtovali v prvi fazi obnove dirkališča. Vrednost so pri AŠ2005 ob predstavitvi projekta ocenjevali na 1,2 milijona evrov.

Za volanom najlepšega renault megana?

Mobilna magistrala 17 | Foto:

Ciril Komotar je na Poljskem opravil prve testne kilometre z limuzinsko izvedbo renaulta megana s pomenljivim imenom grandcoupe. V njegovem prispevku preberite vse o limuzini, ki ji bodo najbolj naklonjeni vzhodnoevropski trgi, zaradi izdatnega udobja pa se bo dobro počutila tudi na slabših slovenskih cestah.Cenovno se grandcoupe uvršča med kombilimuzino in karavana, uvaja pa kar tri segmentne premiere – preberite, katere.

Najem avtomobila v Ljubljani postal cenejši od taksija

Mobilna magistrala 17 | Foto:

Električna vozila, mreža dvanajstih postaj in nova aplikacija ljubljanskega sistema souporabe avtomobilov Avant2Go so osnova, zaradi katere lahko o ekološko prizanesljivejši alternativi taksijem razmišljajo tudi Ljubljančani.

Registracija v sistem AvantGo sicer stane enkratnih 59 evrov (za prvih sto uporabnikov 29 evrov), nato pa se cena najema obračuna glede na prevoženo razdaljo in čas najema. Uporabnik prek telefona dobi tudi podatek o napolnjenosti baterije v posameznem električnem vozilu. V članku preberite, kateri avtomobili so na voljo in koliko konkretno stane najem.

To je novi BMW 5

BMW je pokazal prve fotografije in razkril prve konkretne podatke nove generacije težko pričakovane serije 5. Tehnološki primat petica potrjuje z novimi sistemi, nekatere od njih povzema od večje sedmice. Polavtonomno bo vozila do hitrosti 210 kilometrov na uro, poslovneži pa bodo v njej videli osebnega asistenta.

Preden naš Ciril Komotar sede za volan v prvih decembrskih dneh, preberite, kaj konkretno poslovna limuzina ponuja in zakaj ji lahko rečete kar pomanjšana sedmica. | Foto: Preden naš Ciril Komotar sede za volan v prvih decembrskih dneh, preberite, kaj konkretno poslovna limuzina ponuja in zakaj ji lahko rečete kar pomanjšana sedmica.

Ste vedeli?

Volkswagen bo kmalu prenovil golfa

Prenovljeni golf bo dobil večji digitalni zaslon, kot prvi pa bo v razredu, poimenovanem po njem, dobil tudi možnost upravljanja infozabavnega vmesnika s kretnjami rok. V prispevku ponujamo atraktiven pregled njegove zgodovine v številkah.

Dars je za floto novih vozil odštel 411 tisoč evrov

Darsovi uslužbenci se bodo vozili z osemnajstimi novimi citroëni berlingo. Vsi so opremljeni z 1,5-litrskim dizelskim motorjem. Dars ima trenutno odprt tudi razpis za dobavo tovornih vozil in opreme, najvišja vrednost naročila vseh vključenih sklopov znaša 3,1 milijona evrov.

Na Dolenjskem smo ujeli predserijskega renault twinga GT

Urednik Avtomota Jure Gregorčič je na poti v Ljubljano na dolenjski avtocesti zasačil predserijskega twinga GT, avtomobil, ki bo uradno na ceste zapeljal šele novembra. Mali twingo GT bo imel 110 "konjev" in bo stal krepko pod 20 tisočaki.

Nori Mike mimo prepada z 240 kilometri na uro

Kaj se zgodi, če novozelandskemu drifterju zapreš cestni prelaz v Južni Afriki? Zadimljena norija z mazdo RX-8 z 800 "konji", v kateri boste videli več dima kot avtomobila. Nori Mike je mimo prepadov drvel tudi s hitrostjo, večjo od 240 kilometrov na uro.

Zakaj limuzine nimajo zadnjega brisalca

Drži, da zračni tok med vožnjo posuši steklo limuzine. Kako pa se v dežju ali snegu vzvratno spelje s parkirišča? Mar ne bi bili brisalci zadnjega stekla takrat zelo zaželen? Preberite, kdo vse je zaljubljen v limuzine in kaj je najboljša alternativa brisalcem, ki jih ni.

Avtomobilski sedež, ki bo spremenil vse

Lexus pripravlja sedežno revolucijo, ki jo razvijata Japonec in Mehičan. Kinetični sedež bi lahko pomenil revolucionarno spremembo pri snovanju avtomobilskih sedežev, saj upošteva zakonitosti naravnega gibanja človeškega telesa. Oblazinjenje privlačnega koncepta je pajkova mreža!

Euro NCAP: blestela kia niro

Preverite, kako so se na zadnjih varnostnih testih obnesli novi renault scenic, kia niro, subaru levorg, toyota hilux, peugeot 3008 in novi mercedes E, ki se je najbolj izkazal pri zaščiti odraslih potnikov in otrok. Zanimivi so bili predvsem rezultati testiranja sistemov za preprečevanje trka s pešci …
Ne spreglejte