Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
13. 10. 2016,
6.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

2

Natisni članek

Varnost BMW

Četrtek, 13. 10. 2016, 6.08

6 let, 7 mesecev

Nova petica, ki je v bistvu mala sedmica, v Slovenijo pride februarja, mi za volan že decembra

Novi BMW 5 - tehnološki magisterij po vzoru sedmice

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

2

BMW 5 - napoved nove generacije | Foto BMW

Foto: BMW

Tehnološki primat petica potrjuje z novimi sistemi, nekatere od njih povzema od večje sedmice. Polavtonomno bo vozila do hitrosti 210 kilometrov na uro. Športno-elegantna karoserija za rekordno nizek količnik zračnega upora. Poslovneži bodo v njej videli osebnega asistenta.

Revolucijska evolucija – je to sploh mogoče?

BMW 5 - napoved nove generacije | Foto: BMW Foto: BMW Prve, s strani BMW zanesenjakov skoraj nemogoče težko pričakovane fotografije, razkrivajo jasno evolucijo dizajna. Znano je, zakaj – BMW se je pred več kot desetletjem nekajkrat opekel z radikalnim pristopom trendseterskega oblikovalskega genija, Chrisa Bangla.

Tudi zato nova petica, tako kot njena predhodnica, "le" povzema uveljavljen oblikovalski jezik in ga s pomočjo razločnega kimanja športnosti (kako bo videti šele M5!) pelje naprej. Je tudi najbolj aerodinamični BMW vseh časov, količnik upora 0,22 pa ga postavlja tudi na zanesljivo prvo mesto segmenta. Presenetljivo pri tem je, da je BMW-ju odličen rezultat uspel brez zanašanja na padajoč zadek – trik, ki ga najučinkoviteje izrabljajo sodobni limuzinski mercedesi.


Motorji - zmogljivosti in poraba

BMW futuristična flota prihodnosti

BMW 5 predstavitveni video

Test nove karoserijske izvedbe: BMW 740 Ld xDrive - To je avtomobilsko razkošje za 170 tisoč evrov.


BMW-ju je do danes uspelo prodati več kot 7,6 milijona petic prvih šestih generacij – razmeroma veliko tudi v Sloveniji. Zapolniti pnevmatike tako uspešnih predhodnikov še nikoli ni bila naloga za slabiče in upoštevajoč tradicijo se petica na cunamiju visokih pričakovanj ne bo izneverila vsestransko zahtevnim kupcem. Preveč je na kocki, da je ne bi BMW na borbo s ta hip najsposobnejšim tekmecem, mercedesom E, temeljito pripravil. | Foto: BMW BMW-ju je do danes uspelo prodati več kot 7,6 milijona petic prvih šestih generacij – razmeroma veliko tudi v Sloveniji. Zapolniti pnevmatike tako uspešnih predhodnikov še nikoli ni bila naloga za slabiče in upoštevajoč tradicijo se petica na cunamiju visokih pričakovanj ne bo izneverila vsestransko zahtevnim kupcem. Preveč je na kocki, da je ne bi BMW na borbo s ta hip najsposobnejšim tekmecem, mercedesom E, temeljito pripravil. Foto: BMW

V Slovenijo februarja, Avtomoto za volan še pred koncem leta

Petica bo na trgu od 17. februarja, eden od novinarjev Avtomota pa bo za njen volan na Portugalskem sedel že v prvih dneh decembra.

Takrat bomo iz prve roke povedali, ali držijo obljube o izboljšani vozni dinamiki, varčnosti motorjev, predvsem pa, kako delujejo novi aktivno-varnostni sistemi ter drugi priboljški, ki jih bo novinec poln.

Kabina – kot pomanjšana sedmica

BMW 5 - napoved nove generacije | Foto: BMW Foto: BMW Športna eleganca kokpita v arhitekturnem smislu ne odstopa od videnega in izkušenega pri sedmici in obenem velja, da tudi petica vpeljuje preverjeno kombiniranje površin, občutljivih na dotik (gretje sedežev, menjava radijskih postaj, vrh okroglega upravljalnika na desni strani sredinskega grebena …) in klasičnih stikal. Upravljanje glasnosti audio sistema in nastavljanja temperature kabine bo še vedno pripadlo klasičnim vrtljivim gumbom.

Na vrhu armaturne plošče dominira 10,25-palčni zaslon, okno v svet naprednega digitalnega sveta, znotraj katerega se bo voznik znašel bodisi z upravljalnikom iDrive nove generacije, glasovnim upravljanjem, delno pa tudi z vnaprej določenimi gestami – kot pri sedmici, torej.

Menijska struktura vmesnika bo odvisna od želja uporabnika, velik del vsebine pa bo namenjen povezljivosti, ki pri petici prehaja na novo raven – tako v družini kot tudi širše. BMW-jev sistem connectedDrive, na primer, po novem ponuja tudi storitve, kot so informacije za parkiranje na ulici (OSPI) in parknow, ki pomagajo uporabnikom pri iskanju parkirnega mesta. Sinhroniziranje koledarja, elektronske pošte in stikov prek poštnega strežnik Microsoft exchange. In sistem se da upravaljati tudi z gestami, brez dotika. | Foto: BMW Menijska struktura vmesnika bo odvisna od želja uporabnika, velik del vsebine pa bo namenjen povezljivosti, ki pri petici prehaja na novo raven – tako v družini kot tudi širše. BMW-jev sistem connectedDrive, na primer, po novem ponuja tudi storitve, kot so informacije za parkiranje na ulici (OSPI) in parknow, ki pomagajo uporabnikom pri iskanju parkirnega mesta. Sinhroniziranje koledarja, elektronske pošte in stikov prek poštnega strežnik Microsoft exchange. In sistem se da upravaljati tudi z gestami, brez dotika. Foto: BMW

100 kilogramov lažja – a brez karbonskega jedra

Nekoliko večje zunanje mere zdaj znašajo 4935 mm v dolžino, 1868 mm v širino in 1466 mm v višino. | Foto: BMW Nekoliko večje zunanje mere zdaj znašajo 4935 mm v dolžino, 1868 mm v širino in 1466 mm v višino. Foto: BMW S štirimi metri in triindevetdesetimi centimetri je tri centimetre daljša, malenkost širša in višja od avtomobila, ki ga je po sedmih letih poslala v zaslužen pokoj. Merski prirastek v teoriji pomeni približno enako (povprečno) prostorno kabino in deset litrov večji, 530-litrski prtljažnik.

So pa BMW-jevi inženirji z izdatno uporabo lažjih materialov in posledično lažje konstrukcije olajšali delo vzmetenju – ne samo da so mu (odvisno od izvedenke) privarčevali do 100 kilogramov mase, ta je po novem porazdeljena enakomerneje, tudi torzijska togost karoserije pa je povečana. Omeniti velja, da petica ne izkorišča uslug kompozitnih vlaken, kot to velja za sedmico.

Najboljši na cesti?

Za več varnosti je na voljo še barvni BMW head-up projektor tretje generacije s 70 odstotkov večjo površino projekcije na vetrobransko steklo v visoki ločljivosti. | Foto: BMW Za več varnosti je na voljo še barvni BMW head-up projektor tretje generacije s 70 odstotkov večjo površino projekcije na vetrobransko steklo v visoki ločljivosti. Foto: BMW Točno to obljubljajo BMW-jevi inženirji, odgovorni za vozno dinamiko. Petica torej ne glede na rast, poudarjanje tehnološke superiornosti, vso sodobno tehnologijo, ki ji zagotavlja naziv polavtonomnega vozila, ohranja temeljne vrednote predhodnikov.

Podvozje je bilo zasnovano na novo. Sprednje in zadnje vzmetenje se ponaša z novo geometrijo, optimiziranimi točkami vpetja, večjim številom lažjih in čvrstejših aluminijastih komponent (nevzmetene mase so zato manjše), izboljšano je tudi delovanje blažilnikov.

K ugodnemu rezultatu pa nedvomno pomaga tudi prej omenjeno 100-kilogramsko hujšanje in čvrstejše ogrodje. Za piko na i ostaja prisotno tudi serijsko štirikolesno krmiljenje, ki ne bo prineslo tudi nekaj lahkotnosti, ampak bo tudi prvič na voljo z znižanim športnim vzmetenjem ali pa v kombinaciji s štirikolesnim pogonom xDrive.

Vsi modeli, razen BMW 520d, moč in navor na cesto prenašajo prek serijskega 8-stopenjskega menjalnika steptroni. Ta strategijo menjavanja prestav v samodejnem načinu izbira tudi glede na osnovo navigacijskih podatkov. | Foto: BMW Vsi modeli, razen BMW 520d, moč in navor na cesto prenašajo prek serijskega 8-stopenjskega menjalnika steptroni. Ta strategijo menjavanja prestav v samodejnem načinu izbira tudi glede na osnovo navigacijskih podatkov. Foto: BMW

V borbo za tehnološki primat

Ključ z zaslonom omogoča funkcije, kot je daljinski nadzor parkiranja. | Foto: BMW Ključ z zaslonom omogoča funkcije, kot je daljinski nadzor parkiranja. Foto: BMW Sprejela je izziv sodobnega časa in ob pomoči obsežne digitalizacije postala najpametnejši avtomobil svojega razreda. Velik del njene elektronske pameti je namenjen uresničevanju obljub o varni izvedbi polavtonomne vožnje.

Medtem ko tekmeca, kot sta mercedes E in volvo S90, med avtonomnim pilotiranjem v vsakem trenutku zahtevata voznikove roke na volanu, petica s pomočjo podobne tehnologije, podprte s stereo kamero, radarskimi in ultrazvočnimi tipali, dovoljuje po 30-sekundne, popolnoma samostojne časovne intervale, ko voznik lahko upravljanje prepusti vozilu.

Samostojno do hitrosti 210 kilometrov na uro

BMW 5 - napoved nove generacije | Foto: BMW Foto: BMW Omenjeno zgoraj podpre tudi s privlačnim dejstvom, da bo inteligentni asistent krmiljenja deloval zbrano, pospeševal in zaviral, upošteval okolico ter vozilo na svojem pasu povsem samodejno zadrževal pri hitrostih 0 do 210 kilometrov na uro. O zmogljivostih njegovih procesorjev, sposobnosti pravočasnega, varnega in učinkovitega varovanja o izdatnem trudu BMW-jevih inženirjev to pove veliko.

Poleg tega bo petica lahko opremljena tudi z opozorilnikom pred prečnim prometom, asistentom menjav voznega pasu, inteligentnim omejevalcem hitrosti, ki bo samodejno upošteval hitrostne omejitve, opozorilnikom za prednostno cesto in pomočnikom za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred bočnim trkom. Seveda bo na voljo tudi sistem pomoči v primeru izogibanja oviri v kritičnih trenutkih. In mimogrede, omenjeni sistemi so le vrh ledene gore aktivno-varnostnih pomagal, s katerimi bo avtomobil opremljen.

Obsežen nabor aktivnih asteničnih sistemov za voznika v petici predstavlja naslednji korak proti avtomatizirani vožnji. Asistent pri krmiljenju in za ohranjanje voznega pasu npr. deluje pri hitrosti do 210 km/h. Druge, za ta avtomobil nove asistenčne funkcije, so asistent pri menjavi voznega pasu in inteligentni asistent za omejitev hitrosti (vključene omejitve hitrosti v asistentu za uravnavanje hitrosti), pomoč pri izogibanju, opozorilo pred prečnim prometom, opozorilo za prednostno cesto in asistent za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred bočnim trkom. Povezani avtomobili BMW tudi označijo bližajoče se nevarnosti. | Foto: BMW Obsežen nabor aktivnih asteničnih sistemov za voznika v petici predstavlja naslednji korak proti avtomatizirani vožnji. Asistent pri krmiljenju in za ohranjanje voznega pasu npr. deluje pri hitrosti do 210 km/h. Druge, za ta avtomobil nove asistenčne funkcije, so asistent pri menjavi voznega pasu in inteligentni asistent za omejitev hitrosti (vključene omejitve hitrosti v asistentu za uravnavanje hitrosti), pomoč pri izogibanju, opozorilo pred prečnim prometom, opozorilo za prednostno cesto in asistent za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred bočnim trkom. Povezani avtomobili BMW tudi označijo bližajoče se nevarnosti. Foto: BMW

Poslovneži, petica je postala vaš nov asistent

Internetne zmogljivosti: povezava WiFi za do 10 naprav, je pa ta funkcija odvisna od trga. Nekatere funkcionalnosti in storitve še niso na voljo za slovenski trg. | Foto: BMW Internetne zmogljivosti: povezava WiFi za do 10 naprav, je pa ta funkcija odvisna od trga. Nekatere funkcionalnosti in storitve še niso na voljo za slovenski trg. Foto: BMW Voznikom bo koristilo BMW-jevo sodelovanje z Microsoftom, saj bo uporabnikom računa microsoft office 365 omogočal samodejno sinhronizacijo koledarskih vnosov, stikov ali elektronske pošte že ob vstopu v vozilo, Apple Car Play bo prvič na voljo v povsem brezžičnem načinu, na nekaterih trgih (slovenski ni med njimi) bo funkcija BMW connected drive omogočala celo pomoč pri iskanju parkirnega mesta, tehnologija "park now" pa digitalno rezervacijo in plačevanje parkirnih mest vnaprej.

Med popolnimi novostmi bo tudi funkcija remote 3D, sodobni varnostni element, ki bo izkoriščal prednosti napredne povezljivost in na zaslon pametnega telefona lastnika s pomočjo kamer na vozilu v kateremkoli trenutku priklical neposredno okolico vozila. Gre za iste kamere, ki bodo sicer tudi v 360-stopinjskem načinu pomagale pri parkiranju.

Nov koncept notranje akustike vključuje blažilce zvoka, ki so vgrajeni na stropni oblogi, in akustično zasteklitev vetrobranskega stekla. Električna nastavitev sedeža z uporabo senzorjev, občutljivih na dotik. Dodatni multifunkcijski sedež z 20 zračnimi prekati pa nudi osem masažnih programov. | Foto: BMW Nov koncept notranje akustike vključuje blažilce zvoka, ki so vgrajeni na stropni oblogi, in akustično zasteklitev vetrobranskega stekla. Električna nastavitev sedeža z uporabo senzorjev, občutljivih na dotik. Dodatni multifunkcijski sedež z 20 zračnimi prekati pa nudi osem masažnih programov. Foto: BMW

Udobje in varnost – skrb za dobrobit voznika je izredna

Novinec bo serijsko oborožen z LED-žarometi s samodejnim uravnavanjem dolgega snopa žarometov, na doplačilnem seznamu pa se je znašla že zmogljivejša LED-alternativa s prilagodljivim snopom in 500-metrskim dometom.

Skrb za udobje pa se tu šele dobro začne. V stropne obloge bodo v prid dušenja zvočne nesnage vgrajeni posebni blažilci zvoka, podoben učinek zmanjševanja motečih decibelov bo imelo tudi posebno akustično vetrobransko steklo.

11. februarja 2017 prihaja na ceste s štirimi različicami motorjev (štiri- in šestvaljni bencinski in dizelski motorji) z zadnjim pogonom ali pa znanim elektronsko nadzorovanim sistemom štirikolesnega pogona BMW xDrive. | Foto: BMW 11. februarja 2017 prihaja na ceste s štirimi različicami motorjev (štiri- in šestvaljni bencinski in dizelski motorji) z zadnjim pogonom ali pa znanim elektronsko nadzorovanim sistemom štirikolesnega pogona BMW xDrive. Foto: BMW

Wi-Fi bo sprejel do 10 različnih naprav

Voznik in sopotnik bosta funkcije svojih sedežev, ki bodo ponujali do osem različnih masažnih programov, prvič v zgodovini upravljala s pomočjo površin, občutljivih na dotik, projekcijski sistem tretje generacije bo na vetrobransko steklo prikazoval podatke o prometnih znakih, delovanju aktivnovarnostnih sistemih, izbrani radijski postaji, naslove predvajanih skladb ali navigacijske napotke ali prikazoval na kar 70 odstotkov večji projekcijski površini.

Na njegov Wi-Fi se bo lahko priklopilo do deset različnih naprav, razumljivo pa je tudi, da bo v kabini tudi posebna površina, namenjena indukcijskemu (brezžičnemu) polnjenju mobilnikov.

Neprecenljiva darila sedmice

Imeti večjo in prestižnejšo sestro, ki v marsičem, predvsem v visokotehnološkem smislu, orje ledino, je lahko le dobro. Med drugim bo petica od nje povzela interaktivni ključ z zaslonom, občutljivim na dotik, ki ne bo omogočal preverjanja osnovnih funkcij vozila (njegovo delovanje smo imeli priložnost temeljito preveriti že pri testu običajne in podaljšane sedmice), z njegovo pomočjo bo voznik lahko tudi ukazal povsem avtonomno parkiranje vozila.

video: kako je na našem testu sedmica parkirala sama ...

Za začetek dva dizla in dva bencinarja, kmalu tudi priključni hibrid z dvolitrsko porabo in V8 stroj za nego čustev

Kmalu pride tudi BMW M550i xDrive - športni vrhunec BMW serije 5. Njegov motor V8  razvije 340 kilovatov oziroma 462 "konjev" in 650 Nm navora. Do stotice pospeši v štirih sekundah. | Foto: BMW Kmalu pride tudi BMW M550i xDrive - športni vrhunec BMW serije 5. Njegov motor V8 razvije 340 kilovatov oziroma 462 "konjev" in 650 Nm navora. Do stotice pospeši v štirih sekundah. Foto: BMW Pogonska paleta, v celoti podprta s tehnologijo twinPower turbo (v povprečju do 12-odstotkov varčnejša kot pri predhodni generaciji), bo v začetku obsegala dva bencinska motorja z oznakama 530i in 540i – v primeru prvega gre za štirivaljni turbomotor z 252 "konji" in 5,4-litrsko porabo. Zmogljivejša alternativa, trilitrski vrstni šestvaljnik, bo v doplačljivem sodelovanju s štirikolesnim pogonom xDrive (na voljo pri vseh motornih izvedenkah) sposoben do sto pospešiti v le 4,8 sekunde – približno tako hitro kot BMW M5 dve generaciji nazaj.

Bencinarjema se pridružujeta še dva dizla, štirivaljnik s 190 in šestvaljnik z 265 "konji". Za skrajno varčnega štirivaljnika z oznako EfficientDynamics edition BMW napoveduje le 3,8-litrsko porabo. Več o pogonskih sklopih v priloženi tabeli. Vse različice (razen najšibkejšega dizla) bodo združene z BMW-jevim odličnim in preverjenim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki ga odlikuje nezaznavno delovanje, tokrat pa bo dvignil raven uslug in bo v prid še boljšega delovanja v realnem času upošteval še podatke o cesti in terenu, pridobljene iz navigacijskega sistema.

BMW je za spomlad že napovedal prihod priključnega hibrida z oznako 530e iPerformance s skupno sistemsko močjo 252 "konjev", 45-kilometrskim električnim dosegom in uradno deklarirano porabo dveh litrov na sto kilometrov. | Foto: BMW BMW je za spomlad že napovedal prihod priključnega hibrida z oznako 530e iPerformance s skupno sistemsko močjo 252 "konjev", 45-kilometrskim električnim dosegom in uradno deklarirano porabo dveh litrov na sto kilometrov. Foto: BMW

Različica: Motor: Moč in navor: Menjalnik: Pospeški od 0 do 100 km/h: Kombinirana poraba in izpusti:
BMW 530i in BMW 530i xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 4-valjni twinpower turbo bencinski motor, 1998 cm3 185 kW/252 KM pri 5200 do 6500 vrt/min in 350 Nm pri 1450 do 4800 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 6,2 s ali 6,0 s 5,4 l/100 km ali 5,7 l/100 km; 126 g/km ali 133 g/km CO2
BMW 540i in BMW 540i xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 6-valjni vrstni twinpower turbo bencinski motor, 2998 cm3 250 kW/340 KM pri 5500 do 6500 vrt/min
in 450 Nm pri 1380 do 5200vrt/min
8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 5,1 s ali 4,8 s 6,5 l/100 km ali 6,7 l/100 km; 150 g/km ali 156 g/km CO2
BMW 520d in BMW 520d xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 4-valjni twinpower turbo dizelski motor, 1995 cm3 140 kW/190 KM pri 4000 vrt/min in 400 Nm pri 1750 do 2500 vrt/min 6-stopenjski ročni menjalnik ali 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic (tudi z xDrive) 7,7 s ali 7,6 s 4,0 l/100 km ali 4,2 l/100 km; 107 g/km ali 112 g/km CO2
BMW 520d in BMW 520d xDrive (na voljo ob vstopu na trg 11. februar 2017) 6-valjni vrstni twinpower turbo dizelski motor, 2993 cm3 195 kW/265 KM pri 4000 vrt/min in 620 Nm pri 2000 do 2500 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 5,7 s ali 5,4 s 4,5 l/100 km ali 4,7 l/100 km; 118 g/km ali 125 g/km CO2
BMW 530e iPerformance (prihod marca 2017) 4-valjni twinpower bencinski motor in električni pogonski sistem BMW eDrive - priključni hibrid, 1998 cm3. skupne zmogljivosti sistema: 185 kW/252 KM pri 4460 od 6500 vrt/min in 420 Nm pri 1450 do 4000 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 6,2 s 45 kilometrov električnega dosega; 2,0 l/100 km; 146 g/km CO2
BMW 520d EfficientDynamics edition (prihod marca 2017) 4-valjni twinpower turbo dizelski motor, 1995 cm3 140 kW/190 KM pri 4000 vrt/min in 400 Nm od 1750 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 7,5 s 3,9 l/100 km; 102 g/km CO2
BMW M550i xDrive (prihod marca 2017) V8 twinpower turbo bencinski motor, 4395 cm3 340 kW/462 KM pri 5500 vrt/min in 650 Nm od 1800 vrt/min 8-stopenjski samodejni menjalnik steptronic 4,0 s 8,9 l/100 km; 204 g/km CO2

video: vse kar morate vedeti o novem BMW serije 5

Ne spreglejte