Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
5. 7. 2016,
5.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

BMW luksuz menedžer

Torek, 5. 7. 2016, 5.44

6 let, 6 mesecev

Test nove karoserijske izvedbe: BMW 740 Ld xDrive

To je avtomobilsko razkošje za 170 tisoč evrov. Tudi za slovenske menedžerje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
BMW 740 Ld Xdrive | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Podaljšana izvedba BMW-ja razreda 7 je od klasične izvedbe dražja za dobra dva tisočaka, prinaša pa dodatnih 14 centimetrov dolžine in pravi luksuz potovanja na zadnjih sedežih. To je avtomobil, ki je namenjen tistim z lastnim voznikom. Ključna oseba je torej potnik na zadnjem desnem sedežu.

Poudarki BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Modeli nove serije 7 so tehnološko najbolj dovršeni BMW-ji do zdaj, ki pa svoj pravi potencial pokažejo šele v karoserijski izvedbi s 14 centimetrov podaljšano medosno razdaljo. Takrat postane glavna oseba v avtomobilu potnik na zadnjem desnem sedežu. To je avtomobil, ki je popolnoma prilagojen njegovemu udobju na službeni poti ali potovanju. Tam si lahko tudi s povsem iztegnjenimi nogami privošči spanec, si na osempalčnem zaslonu ogleda nogometno tekmo ali film, udobnost zračnega vzmetenja mu nudi tudi pravo okolje za vzpostavitev učinkovite in s spletom podprte mobilne pisarne. Avtomobil je torej namenjen predvsem nekaj sto kilometrov dolgim službenim potem, ki jih lahko menedžer preživi z udobjem na ravni prvega razreda širokotrupnega letala.

Za nameček je BMW zelo zmogljiv, saj do sto kilometrov na uro kljub dolžini 5,2 metra in masi skoraj dveh ton pospeši le v dobrih petih sekundah, ima zgledno porabo goriva in se zdi zavoljo majhnega obračalnega kroga okreten kot dva metra krajši avtomobil. Cena je relativna, toda trdimo, da za tehnologijo in udobje, ki ga nudi, za ciljnega uporabnika take limuzine ni pretirana.

Motor: trilitrski dizelski šestvaljni motor (moč: 253 kilovatov, 320 "konjev")
Poraba goriva: 8,1 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena: 171.154 evrov

VIDEO
CENA
ZA PIKOLOVCE
VAŠE MNENJE
TEHNIČNI PODATKI

Fotogalerija
1 / 50

Video:Razkošje zadnjih sedežev v BMW 740 Ld xDrive


Test: BMW 730d Xdrive

Staro BMW delavnico v Ljubljani prebudil futuristični i8


Dodatnih 14 centimetrov je ključnih

Prek zgornje povezave si lahko preberete naš obširen prvi test novega BMW serije 7, ki ga lahko le še enkrat več opišemo kot trenutno tehnološko najbolj dovršen avtomobil bavarske znamke in najbrž tudi kot trenutno najboljšo izbiro v tem razredu poslovnih premium limuzin. Resno kritiko si je v njem zaslužila le prostornost na zadnjih sedežih, kjer je bilo premalo prostora tako za glavo kot noge. Visokorasli menedžer bi se tam počutil zelo utesnjeno.

Toda, ker smo vedeli, da BMW z novo serijo 7 ponuja tudi različico s podaljšano medosno razdaljo, nas ta pomanjkljivost dejansko niti ni presenetila. Gledano skozi oči BMW, je edina prava izbira avtomobila prav daljša izvedba in dober prodajni adut zanjo je dejansko prav osnovna različica. Potencialni kupec, ki bi se iz osnovne presedel v podaljšano izvedbo, bi nemudoma občutil veliko razliko in pri nakupu dejansko ne bi dolgo razmišljal. Cenovna razlika med obema izvedbama znašal le od dva do tri tisoč evrov. BMW prav zaradi potenciala daljše izvedbe avtomobila v ZDA, na enemu izmed ključnih trgov, sploh ne bo ponujal osnovne izvedbe.

BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Glavni ni voznik, temveč potnik desno zadaj: ta lahko spi, dela, gleda televizijo …

Ta avtomobil je dejansko nekaj posebnega. Čeprav avtomobile preizkušamo z vidika vseh potnikov, je pri večini vendarle najpomembnejši voznik. Pri BMW-ju to ne drži več. To limuzino bodo kupili predvsem tisti, ki se bodo nato vozili na zadnjih sedežih in tam izkoriščali ves luksuz in udobje, ki jim ga ponuja.

To je torej predvsem avtomobil za menedžerje, ki jih pogosto čakajo nekaj sto kilometrov dolge službene poti in ki želijo na njih počivati, se sproščati ali pa delati. Tisto, kar jim nad deset tisoč metri omogoča potovanje v prvem letalskem razredu ali ekskluzivna kabina najhitrejšega vlaka v Nemčiji, lahko zdaj doživijo tudi na cesti. Tu je čas najbolje izkoriščen in čas je v poslovnem svetu seveda vreden zlata.

BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Spalni položaj za potnike, ki niso bistveno višji od 180 centimetrov

V BMW-ju je zadaj prostor za dva potnika. Pomembnejši med njima, ki mu je med vožnjo namenjenega še več udobja, sedi za sovoznikovim sedežem. Usnjeni sedeži in dodatno oblazinjeno naslonjalo za glavo prepričajo že ob prvem stiku z osrednjim jedrom luksuza. Pri tem je najbolj izrazit prav prostor za noge.

Tisti, ki sedi zadaj desno, lahko pomakne sprednji sedež še za dodatnih devet centimetrov naprej. Naslonjalo se spravi naprej, na zadnjem delu pa se s pomočjo elektronike iztegne dodatno naslonjalo za noge.

Če potnik ni bistveno višji od 180 centimetrov, bi lahko ob skrajnem položaju svojega in sprednjega sovoznikovega sedeža sedel z udobno iztegnjenimi nogami. To je tako imenovani spalni položaj, ki ga zna avtomobil ob tovrstni želji voznika oziroma sopotnika nastaviti samodejno. Ob udobni vožnji, ki ga že sicer zagotavlja prilagodljivo in zračno vzmeteno podvozje BMW-ja, je ta položaj namenjen tistim redkim trenutkom za pravi oddih.

BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Zadnja zaslona z režo za lastni medij

V testnem avtomobilu zato tokrat ni bilo pripomb glede udobja in prostornosti na zadnjih sedežih. Oba potnika na zadnjih sedežih imata pred seboj tudi osempalčna zaslona, ki sta namenjena večpredstavnostnim vsebinam najrazličnejših izvorov (USB, HDMI …), med drugim je mogoče spremljati tudi televizijske programe. V prednjem delu sredinske konzole se skriva vmesnik, kamor je na primer mogoče vstaviti zgoščenko z glasbo ali DVD s filmom (ali risankami, če namesto predsednika uprave zadaj vozite otroka), ki se nato predvaja na zadnjih zaslonih.

Ta zaslona torej potrebujeta dodaten medij za predvajanje vsebine, ki je ločen od zaslona na sredinski konzoli pri vozniku in sovozniku.

BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Daljinec, iztegljiva mizica, osem programov masaže …

Za upravljanje z meniji imata potnika na zadnjih sedežih na voljo čisto pravi daljinski upravljalnik, ki bo prav gotovo kar precej v roki. Čeprav je upravljanje z vmesnikom na voljo tudi s tablico, ki je nameščena na dvignjeni konzoli med potnikoma na zadnjih sedežih, je ta za upravljanje precej zapletena, počasna in manj primerna od omenjenega daljinskega upravljalnika.

Dodatno udobje potniku na desni strani avtomobila nudi še iztegljiva mizica, ki se skriva v zadnji sredinski konzoli, prav tako obsežen nabor osmih različnih masažnih funkcij s tremi stopnjami intenzivnosti. BMW ponuja celo program vaj za razgibavanje med daljšimi vožnjami, ki še povečajo telesno regeneracijo.

BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Na parkirišču se kljub dolžini 5,2 metra zdi zelo krotek in obvladljiv BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

BMW, ki se kljub dolžini 5,2 metra odlično pelje,je  zaradi podaljšane medosne razdalje že navzven videti impresivno in ima v nasprotju s pričakovanji zelo majhen obračalni krog, testna različica pa je stala dobrih 171 tisoč evrov.

Cena je kajpak relativna. Na prvi pogled se zdi 170 tisoč evrov za avtomobil veliko denarja, a glede na vso tehnologijo in udobje, ki ga ta BMW nudi, cena vendarle ni tako skrajna. Na cesti je veliko avtomobilov, ki stanejo več kot sto tisočakov, a vendarle se med njimi le redki (če sploh kdo) bavarski limuzini približajo z vidika udobja in razkošja.

Cena je sprejemljiva tudi z vidika osnovne namembnosti vozila. To v prvi vrsti ni avtomobil za posameznika, temveč vozilo za uspešno podjetje in njegovega uspešnega menedžerja. Varna, udobna in sproščujoča službena pot, med katero si lahko privošči spanec ali pa brez težav opravi zadnje delovne obveznosti, je z vidika takega podjetja lahko neprecenljiva.

BMW 740 Ld Xdrive | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Bi imeli lastnega šoferja?

  • Da - tako bi čas vožnje do polnosti izkoristil
    26,50 %
    53 glasov
  • Ne - raje vozim sam in izkoristim avtomobil
    73,50 %
    147 glasov
Oddanih 200 glasov

Za pikolovce

Ob vsem udobju na zadnjih sedežih smo v avtomobilu, ki stane več kot 170 tisoč evrov, pogrešali zavese na zadnjih stranskih oknih. Polna zatemnitev zadnjih sedežev je nujna tako za počitek kot za delo.

CENA

CENA TESTNEGA AVTOMOBILA:
171.154 EUR
OSNOVNA CENA MODELA:
118.700 EUR
DODATNA OPREMA:
52.454 EUR
Barva mineral white: 1.315 EUR
Ekskluzivno usnje Nappa: 1.782 EUR
Integralno aktivno krmiljenje: 1.734 EUR
Funkcija Executive Drive Pro: 3.528 EUR
Soft-Close funkcija za vrata: 813 EUR
Paket M Sport: 6.172 EUR
20'' lita aluminijasta platišča: 1.555 EUR
BMW ključ z ekranom: 299 EUR
Panoramska steklena streha Sky Lounge: 2.511 EUR
Instrumentalna plošča v usnju: 1.734 EUR
Ambientalni osvežilci zraka: 383 EUR
Masažna funkcija za sprednja sedeža: 897 EUR
Keramične obrobe za merilnike: 682 EUR
Prilagodljivi žarometi LED: 2.093 EUR
Pomočnik pri vožnji plus: 2.284 EUR
Kamera za celostni pogled: 885 EUR
Pomočnik pri parkiranju: 419 EUR
Daljinski nadzor parkiranja: 658 EUR
Harman Kardon Surrund Sound sistem: 1.435 EUR
Komfortna telefonija z brezžičnim polnjenjem mobilnega telefona: 132 EUR
BMW ukazi s kretnjami: 227 EUR
BMW night vision s funkcijo prepoznavanja oseb: 2.631 EUR
Ekskluzivni salon: 14.889 EUR
Aktivna ventilacija za sprednja sedeža: 1.423 EUR
Komfortni paket ogrevanja spredaj in zadaj: 478 EUR
Televizija: 1.495 EUR

 

 

 

TEHNIČNI PODATKI: BMW 740 Ld xDrive
ZASNOVA: višji razred, 4-vratna limuzina, 5 sedežev
MOTOR: turbodizelski, tekočinsko hlajeni, 6-valjni, V zasnove, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 2.993 cm3; največja moč: 235 kW pri 4.000 vrt/min; največji navor: 680 Nm od 1.750 do 2.250 vrt/min
PRENOS MOČI: stalni 4-kolesni pogon Xdrive; 8-stopenjski samodejni menjalnik; gume: 225/60 R17 99 Y
MERE in MASE: dolžina: 5.238 mm; širina: 2.169 mm; višina: 1.479 mm; medosna razdalja: 3.210 mm; masa vozila: 1.975 kg, nosilnost: 670 kg,  prostorrnina posode za gorivo: 78 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 250 km/h, čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 5,3 s; mestna vožnja: 6,8 l/100 km, odprte ceste: 4,6 l/100 km, kombinirano: 5,4 l/100 km; emisije: 142 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: ABS, senzor trka, BMW sistem za klic v sili, dinamični nadzor stabilnosti (DCS), dinamični nadzor oprijema (DTC), isofix,
SERIJSKA OPREMA: streha iz umetne mase ojačana z ogljikovimi vlakni (CRP), dinamične zavorne poti, dinamično uravnavanje blažilnikov, servotronic, samodejna funkcija start&stop, nadzor razdalje pri parkiranju spredaj in zadaj, asistent za uravnavanje hitrosti z zavorno funkcijo, omejevalnik hitrosti, funkcija Follow me home, ogrevani sedeži spredaj in zadaj, električno nastavljiv volanski drog po višini in globini, samodejno delovanje vrat prtljažnika, konzola zadaj, držala za obleke, elektronski imobilizator motorja, funkcija Soft-Close prtljažnih vrat, ogrevani šobi za pranje vetrobranskega stekla, navigacijski sistem Professional, BMW head-up projektor, storitve BMW Teleservices, storitve BMW ConnectedDrive
GARANCIJA: jamstvo Repair inclusive: 6 let ali 200 tisoč prevoženih kilometrov
Ne spreglejte