Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Rolls-royce BMW

Sreda, 12. 10. 2016, 13.00

6 let, 6 mesecev

BMW futurizem: motocikel, ki ne pade, samovozeči rolls royce in povezani mini

BMW futuristična flota prihodnosti in motor, ki ne pade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
BMW next 100 - BMW-jeva prihodnost | Foto BMW

Foto: BMW

BMW je v Los Angelesu predstavil svoj pogled razvoja trajnostne mobilnosti, ki rešitve in storitev visoke tehnologije še vedno gradi tudi na vozniških čustvih. V naslednjem stoletju bo vsak njihov voznik - ultimativni voznik v smislu varnosti in užitka. Svetovna premiera: motocikel, ki nikoli ne pade.

Strategija BMW za naslednje stoletje: čustva ostajajo!

Futuristična flota visokotehnoloških vozil, ki predstavlja napredno vizijo skupine BMW imenovano BMW vision next 100, predstavlja odgovor na BMW razmišljanje o razvoju mobilnosti v prihodnosti. Bavarci pravijo, da izziv upošteva številne spremembe in se razvija v skladu s spremembami družne, ekonomije, življenjskih navad in načina bivanja.

Predstavljena vozila v zavetju visoke tehnologije in storitvami odgovarjajo na prej naštete izzive, še vedno pa ohranjajo vrednote korenin posamezne znamke. Ključne teme, rdeča nit celotne  flote za naslednje stoletje, pa je avtonomna vožnja z ničelnimi izpusti. | Foto: BMW Predstavljena vozila v zavetju visoke tehnologije in storitvami odgovarjajo na prej naštete izzive, še vedno pa ohranjajo vrednote korenin posamezne znamke. Ključne teme, rdeča nit celotne flote za naslednje stoletje, pa je avtonomna vožnja z ničelnimi izpusti. Foto: BMW

BMW VISION NEXT 100 – užitek v vožnji bo ostal

BMW next 100 - BMW-jeva prihodnost | Foto: BMW Foto: BMW

BMW zatrjuje, da bo kljub jasnim spremembam mobilnosti v prihodnosti voznik ostal v ospredju. Osredotočenost na vozniško izkušnjo, ki je temelj znamkine prodajne strategije že desetletja, torej ostaja eden glavnih BMW-jevih stebrov.

Bavarci nameravajo v prihodnosti več poudarka nameniti dobremu počutju v kabini, zato je bila ta izhodišče pri ustvarjanju študije.

Notranjost povsem prilagodljiva

BMW next 100 - BMW-jeva prihodnost | Foto: BMW Foto: BMW

Notranjost je prostorna in prilagodljiva, kokpit pa ponuja dva programa – ease za trenutke, ko se bo posadka prepustila avtonomni vožnji, in boost za čas, ko bo popoln nadzor nad vozilom prevzel voznik – v tem primeru bo iz armaturne plošče proti vozniku podano krmilo.

Voznikovo krmilo na fotografiji desno je med načinom samodejne vožnje umaknjeno v armaturno ploščo.

Vozilo se bo učilo voznikovih navad in sčasoma začelo samodejno prilagajati številne paramatre njegovim navadam – sčasoma naj bi, tako verjame BMW, voznik  s pomočjo umetne inteligence postal ultimativni voznik. | Foto: BMW Vozilo se bo učilo voznikovih navad in sčasoma začelo samodejno prilagajati številne paramatre njegovim navadam – sčasoma naj bi, tako verjame BMW, voznik s pomočjo umetne inteligence postal ultimativni voznik. Foto: BMW

Unikatna rešitev – prilagodljiva geometrija vozila

Posebnost študije je prilagodljiva geometrija vozila, ki je zasnovana s pomočjo osemstotih premikajočih trikotnikov. Povedano preprosto: vozilo je sposobno med vožnjo spreminjati obliko karoserije in kabine glede na vozne razmere, zahteve voznika ali dogajanje v okolici. Gibanje trikotnikov bi najlažje povezali s sinhronim letenjem jate ptic, katerih popolna koordinacija zagotavlja nemoten let tisočih in prilagajanje okolici v realnem času. Študija z voznikom komunicira s projiciranjem podatkov na celotno vetrobransko steklo.

Mini VISION NEXT 100 – digitalna inteligenca za car sharing

BMW next 100 - BMW-jeva prihodnost | Foto: BMW Foto: BMW

Vsak mini je moj mini je ideja vizije, ki v ospredje postavlja odgovorno izkoriščanje osebne mobilnosti. Vozilo predstavlja prilagodljivost v svetu car sharinga.

Vsak ljubitelj znamke Mini bi si lahko minija, ki ga bo vozil v okviru car sharinga, kjerkoli in kadarkoli prilagodil po svojih željah.

Futuristično vozilce bo seveda sposobno povsem avtonomne vožnje in se bo po uporabnika pripeljalo samo, potem pa bo videz, vozne karakteristike in povezljivost prilagodil potniku. | Foto: BMW Futuristično vozilce bo seveda sposobno povsem avtonomne vožnje in se bo po uporabnika pripeljalo samo, potem pa bo videz, vozne karakteristike in povezljivost prilagodil potniku. Foto: BMW

Rolls-Royce VISION NEXT 100 – prestižno zatočišče esktremno bogatih

Koliko inovativnih rešitev bodo vozila rolls royce dejansko povzela v prihodnosti, je seveda vprašanje, nobenega dvoma pa ni, da znamka razmišlja o ekstremih in ravno ti so tisti, ki so jo že v začetku prejšnjega stoletja dvignili na piedestal, od koder še ni sestopila. | Foto: BMW Koliko inovativnih rešitev bodo vozila rolls royce dejansko povzela v prihodnosti, je seveda vprašanje, nobenega dvoma pa ni, da znamka razmišlja o ekstremih in ravno ti so tisti, ki so jo že v začetku prejšnjega stoletja dvignili na piedestal, od koder še ni sestopila. Foto: BMW

Povsem avtonomen orjak bo prestiž popeljal na novo, še bolj ekstravagantno raven. Njegova kabina nadgrajuje z luksuzom prepojene notranjosti današnjih modelov v skrajno futurističnem slogu.

Elegantni kokpit bo nudil zatočišče najzahtevnejšim, virtualni asistent bo vozil in obenem izpolnjeval želje potnikov. Skupaj z vrati se bo odprla tudi kupolasta streha, zato bodo lahko petični vozilo zapuščali stoje.

 

 

BMW motorrad VISION NEXT 100 – čelada bo odveč

Delitev informacij med motoristom in strojem bo potekala prek pametnega vizirja na voznikovi glavi – vsi ključni podatki bodo projicirani naposredno pred voznikove oči.  | Foto: BMW Delitev informacij med motoristom in strojem bo potekala prek pametnega vizirja na voznikovi glavi – vsi ključni podatki bodo projicirani naposredno pred voznikove oči. Foto: BMW

Ključna ideja futurističnega motocikla je ponuditi neomadeževano vozniško izkušnjo, občutek svobode pa nameravajo ustvariti tudi z izboljšano povezanostjo voznika in motocikla. Asistenčni sistemi BMW-jeve dvokolesne vizije prihodnosti bodo ne bodo le samodejno reagirali in varovali voznika, ampak morebitne kritične situacije tudi predvidevali.

Tehnološka naprednost in povečana stopnja varnosti bo po BMW-jevih trditvah odslovila potrebe po zaščitni opremi, ki jo poznamo danes, vključno s čeladami. Motocikel je opremljen z mehanizmom, ki ga samodejno drži pokonci med vožnjo in v mirovanju.

Oblika motocikla nadvih išče v BMW-jevem prvem motociklu R32 iz leta 1923, ohišje pogonskega sklopa namiguje, da se v njem skriva tradicionalni bokserski motor, v resnici pa gre za dvokolesnika, ki se bo vozil brez oddajanja škodljivih emisij. | Foto: BMW Oblika motocikla nadvih išče v BMW-jevem prvem motociklu R32 iz leta 1923, ohišje pogonskega sklopa namiguje, da se v njem skriva tradicionalni bokserski motor, v resnici pa gre za dvokolesnika, ki se bo vozil brez oddajanja škodljivih emisij. Foto: BMW

 

Ne spreglejte