Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
15. 10. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

7

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Sobota, 15. 10. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja limuzinskega megana

Renault megane grandcoupe – to so prednosti limuzine

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

7

Renault megane grand coupe - prva vožnja nove karoserijske izvedbe | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Renault grandcoupe je prilagojen utrujenim voznim podlagam in se bo dobro znašel tudi v Sloveniji, kamor prihaja v sredini decembra. Stal bo 13.490 evrov – 500 evrov več kot kombilimuzina in 500 evrov manj kot karavan. Preberite, kaj ponuja.

Poudarki:
Trend prodaje limuzin v zahodni Evropi raste. Kako bo v Sloveniji? Je zares vse odvisno od videza? | Foto: Ciril Komotar Trend prodaje limuzin v zahodni Evropi raste. Kako bo v Sloveniji? Je zares vse odvisno od videza? Foto: Ciril Komotar
Motorji in vaše mnenje ter električni renault fluence Z.E

Renault grandcoupe je tretja karoserijska izvedenka modela megane, ki v Slovenijo za okoli 13.500 evrov pride v sredini decembra.

Povzema vso napredno tehnologijo, ki je med varnejše in sodobnejše predstavnike segmenta potisnila že petvratno kombilimuzino in karavana.

Vzmetenje zadnje osi je prilagojeno vzhodnoevropskim trgom s slabše vzdrževanimi cestami, zato je grandcoupe najudobnejši od treh bratov.

Druga sedežna vrsta ponuja izdatno količino prostora za noge, malo manj za glave. 550-litrski prtljažnik je širok in globok, dostop je otežen zaradi razmeroma odprtine.

Največ povpraševanja zanj prihaja iz Turčije, kjer bo Renault prodal kar polovico vseh limuzinskih meganov. Zahodni Evropi se namerava prikupiti s privlačno obliko.

Uvaja tri segmentne premiere: odpiranje prtljažnika z brco pod zadnji del vozila, veliko pomično strešno okno in barvni sistem projiciranja podatkov na vetrobransko steklo.

Na cesti je udobnejši od kombilimuzine

Renault megane grand coupe - prva vožnja nove karoserijske izvedbe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Kljud dejstvu, da smo v grandcoupeju sedeli in ga peljali prvič, se z večino avtomobila že dobro poznamo. Renault je vzel osnovo, na kateri sta zasnovana tudi kombilimuzina in karavanski grandtour, ter jo s privlačno integracijo prtljažnika spremenil v alternativo.

O tem, ali limuzina, kot je veljalo za predhodno generacijo, v čemerkoli zaostaja za v Sloveniji bolj priljubljenima karoserijskima izvedenkama, je odgovor odločni ne. So jo pa malenkostno prilagodili, zaradi česar se bo lažje in udobneje spopadala z dotrajanimi cestišči.

Prilagojeno je vzmetenje zadnje osi, s čimer je Renault povečali raven udobja in poskrbel, da vozilo grbine in luknje sprejema malenkost bolj graciozno, kot smo bili vajeni od petvratne izvedenke. Sprememba, ki bo nedvomno prišla prav tudi slovenskim kupcem, je torej dobrodošla. | Foto: Ciril Komotar Prilagojeno je vzmetenje zadnje osi, s čimer je Renault povečali raven udobja in poskrbel, da vozilo grbine in luknje sprejema malenkost bolj graciozno, kot smo bili vajeni od petvratne izvedenke. Sprememba, ki bo nedvomno prišla prav tudi slovenskim kupcem, je torej dobrodošla. Foto: Ciril Komotar

Jean-Claude Loffi: Privlačnost je ključ do uspeha

Renault | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Medtem ko so vzhodnoevropski trgi zaradi tradicije in statusnega simbola, ki se drži limuzinske zasnove, že v izhodišču nagnjeni k kupovanju klasičnih limuzin, zahodna Evropa ostaja zadržana.

Mlačen odnos do limuzin nižjih cenovnih razredov je razumljiv. Še generacijo ali dve nazaj je bil oblikovalski trud, v zahodni Evropi zelo cenjena avtomobilska vrlina, vložen v limuzinske izpeljanke sicer uspešnih modelov, skoraj zanemarljiv.

Druga plat je izključno uporabne narave – prtljažniki limuzin so kljub običajno izdatnim prostorninam dejansko manj uporabni zaradi ozke odprtine in visokega nakladalnega roba. Zahodnoevropske kupce so kombilimuzine razvadile. V Turčiji, kjer bo Renault prodal polovico limuzinskih meganov, pa uporabna vrednost očitno tiči nižje na lestvici želja.

Pa vendar tudi trgi, ki tovrstnim limuzinam niso bili naklonjeni, beležijo rast priljubljenosti. Namestnik glavnega inženirja razvoja megana Jean-Claude Loffi priložnost grand coupeja vidi v videzu: "Spreminjanje načina razmišljanja je izredno težko, a smo prepričani, da bomo z oblikovalskim zanosom in privlačno obliko nove generacije limuzinskega modela megane prispevali k trendu. Njegov videz je element presenečenja in s tem v rokah držimo ključ do uspeha. Kupci to pogrešajo in želijo!"

 Dober del poti presedel zadaj

Nad glavo sta mi ostala še okrogla dva centimetra, Renaultovi inženirji trdijo, da bodo zadaj udobno sedeli visoki do 180 centimetrov. To je pač davek, ki ga terja oblika. | Foto: Ciril Komotar Nad glavo sta mi ostala še okrogla dva centimetra, Renaultovi inženirji trdijo, da bodo zadaj udobno sedeli visoki do 180 centimetrov. To je pač davek, ki ga terja oblika. Foto: Ciril Komotar

4,63 metra dolg grandcoupe je od petrvratnega megana (enako kot karavanski grandtour) daljši za 27 centimetrov. Štiri centimetre je daljše tudi medosje – z 2,71 metra najdaljše med njemu podobnimi. Razlika prispeva k večjemu prostorskemu udobju druge vrste, kjer sem presedel dobršen del uvodnih testnih kilometrov.

Teorija pravi, da je prostora (tako kot v karavanu) za kolena 216 milimetrov, slabe štiri centimetre več kot v kombilimuzini in praksa to potrjuje – centimetrov za noge tudi veliko višjim od mojih 175 centimetrov ne bo zmanjkalo.

Prtljažnik je velik, 550-litrski

Renault megane grand coupe - prva vožnja nove karoserijske izvedbe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Globok je 1.083 in širok 1.393 milimetrov, a v klasično limuzinskem slogu zaradi ozke odprtine tudi težje dostopen. Kritika, ki turških, egipčanskih in gotovo še katerih voznikov z Bližnjega vzhoda ne moti, sčasoma pa očitno postaja manj sporna tudi v Evropi.

Kot prvi avtomobil v segmentu omogoča tudi daljinsko odpiranje prtljažnika s kretnjo – zadostuje le brca pod zadnji del vozila. Fluence, njegov predhodnik, ki je že leta 2014 odštel v pokoj, se je ponašal z enako velikim prtljažnikom, a sta nosilca pokrova nerodno posegala v prostor. Po novem sta integrirana v skrajna roba karoserije in to je le ena od številnih izboljšav v primerjavi s predhodnikom. | Foto: Ciril Komotar Fluence, njegov predhodnik, ki je že leta 2014 odštel v pokoj, se je ponašal z enako velikim prtljažnikom, a sta nosilca pokrova nerodno posegala v prostor. Po novem sta integrirana v skrajna roba karoserije in to je le ena od številnih izboljšav v primerjavi s predhodnikom. Foto: Ciril Komotar

V kabini enak kot karavan in kombilimuzina

Renault megane grand coupe - prva vožnja nove karoserijske izvedbe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

V prvi vrsti je grandcoupe, ker povzema vso naprednost petvratnika in karavana, tudi v tehnološkem in varnostnem smislu superioren modelu fluence in obenem v stiku s sodobnimi avtomobilskimi trendi.

Sredinsko konzolo krasi vmesnik R-link druge generacije s pokončnim zaslonom in prilagodljivo menijsko strukturo, pri katerem kot običajno hvalimo preglednost, malo manj pa odzivnost. Prav tako bo na voljo sistem multisense – priročno izbiranje v naprej nastavljenih parametrov vozila, ki posegajo tako v udobje kot tudi v vozniško izkušnjo.

Kabina je tako kot pri bratih dobro sestavljena, kakovost materialov je na visoki ravni in ergonomija dobra. Uvaja še eno segmentno premiero – pomično strešno panoramsko okno. | Foto: Ciril Komotar Kabina je tako kot pri bratih dobro sestavljena, kakovost materialov je na visoki ravni in ergonomija dobra. Uvaja še eno segmentno premiero – pomično strešno panoramsko okno. Foto: Ciril Komotar

Fluence, si še živ?

Garcia Yolina, produktna vodja programa megane | Foto: Ciril Komotar Garcia Yolina, produktna vodja programa megane Foto: Ciril Komotar

Garcia Yolina, produktna vodja programa megane, je razkrila, da bo električni renault fluence Z.E., ki danes še živi kot skupni projekt sodelovanja s kitajskim partnerjem Dongfeng, svojo pot kmalu nadaljeval kot del povsem nove kitajske avtomobilske znamke.

"V skladu s spremembami vse strožje zakonodaje na Kitajskem glede izpustov škodljivih emisij, ki bo začela veljati leta 2018 in zaradi katere njihov avtomobilski trg pričakuje eksplozijo prodaje hibridnih in električnih vozil, bo v Evropi odslužena električna limuzina živela še naprej – seveda izboljšana in z daljšim dosegom."

Megane mi je najbolj všeč kot:

  • 5-vratna kombilimuzina
    12,87 %
    65 glasov
  • Karavan grandtour
    47,92 %
    242 glasov
  • Limuzina grand coupe
    39,21 %
    198 glasov
Oddanih 505 glasov
RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI
SCe 115 turbobencinski, 1598 cm3, 84 kW, 156 Nm ročni, petstopenjski 190 km/h, 11,8 s 6,3 l/100 km, 142 g/km CO2
SCe 115 CVT turbobencinski, 1598 cm3, 84 kW, 156 Nm ročni, petstopenjski 180 km/h, 13,2 s 6,6 l/100 km, 153 g/km CO2
TC3 130 EDC turbobencinski, 1198 cm3, 96 kW, 205 Nm samodejni sedemstopenjski 200 km/h, 10,9 s 5,4 l/100 km, 122 g/km CO2
dCi 90 turbodizelski, 1461 cm3, 66 kW, 220 Nm ročni, šeststopenjski 176 km/h, 13,7 s 3,7 l/100 km, 95 g/km CO2
dCi 110 turbodizelski, 1461 cm3, 81 kW, 260 Nm ročni, šeststopenjski 190 km/h, 11,6 s 3,7 l/100 km, 95 g/km CO2
dCi 110 EDC turbodizelski, 1461 cm3, 81 kW, 250 Nm samodejni, sedemstopenjski 190 km/h, 12,5 s 3,7 l/100 km, 95 g/km CO2
dCi 130 turbodizelski, 1461 cm3, 96 kW, 320 Nm ročni, šeststopenjski 201 km/h, 10,5 s 4,0 l/100 km, 103 g/km CO2
Ne spreglejte