Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
15. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

6

Natisni članek

Volkswagen

Sobota, 15. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Volkswagen proda golfa vsakih 40 sekund

Kmalu prenovljeni volkswagen golf, kaj že vemo o njem?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

6

Volkswagen bo v začetku novembra predstavil prenovljenega golfa sedme generacije. Avtomobil bo dobil večji digitalni zaslon, kot prvi v razredu pa tudi upravljanje infozabavnega sistema s kretnjami rok. Golf je najbolje prodajani avtomobil vseh časov, ki novega kupca najde vsakih 40 sekund.

Volkswagen danes golfa izdeluje v petih različnih tovarnah, od katerih sta dve v Evropi. V povprečju vsak dan izdelajo več kot 2.200 golfov. Prenovljeno sedmo generacijo bodo predstavili v začetku novembra, uradnih fotografij avtomobila za zdaj še ni. Zunanje spremembe bodo sicer pričakovano le kozmetične. | Foto: Reuters Volkswagen danes golfa izdeluje v petih različnih tovarnah, od katerih sta dve v Evropi. V povprečju vsak dan izdelajo več kot 2.200 golfov. Prenovljeno sedmo generacijo bodo predstavili v začetku novembra, uradnih fotografij avtomobila za zdaj še ni. Zunanje spremembe bodo sicer pričakovano le kozmetične. Foto: Reuters

Volkswagen je kot največji evropski proizvajalec avtomobilov oktobrski salon v Parizu namenil predvsem svojemu električnemu programu prihodnosti, prenovljenega golfa sedme generacije pa bodo predstavili prihodnji mesec. Po naših podatkih bo mogoče že letos golfa v živo videti tudi blizu Slovenije, in sicer na avtomobilskem salonu oziroma motoršovu v italijanski Bologni.

Vsakih 40 sekund so v zadnjih 43 letih prodali enega golfa

Golf je najpomembnejši model znamke Volkswagen. Do konca lanskega leta so jih prodali že 32,5 milijona, kar ga postavlja na vrh najbolj uspešnih avtomobilov vseh časov. V 43 letih so uspeli trgovci po vsem svetu vsaj enega golfa prodati vsakih 40 sekund. Nemci jih danes vsak dan dnevno izdelajo več kot dva tisoč. Danes ga izdelujejo v petih tovarnah (Nemčija, Brazilija, Mehika in Kitajska), prodajajo pa ga v 155 državah.

 

Konkurenca v tako imenovanem golfovem razredu je vse močnejša

Volkswagen golf je bil tradicionalni kralj spodnjega srednjega avtomobilskega razreda, kjer pa je v zadnjih letih dobil tehnološko dobro izpopolnjene tekmece. Golf danes v razredu ne predstavlja tehnološkega vrhunca, saj na primer Opel z astro že ponuja matrične žaromete LED. Golf bo s prenovo zagotovo dobil klasične žaromete LED, ki jih je imel do zdaj le v električni in hibridni različici.

Prenova avtomobila predvidoma ne bo prinesla večjih tehnoloških in oblikovalskih premikov, saj bodo v Wolfsburgu največ pozornosti namenili notranjosti avtomobila.

Volkswagen je do zdaj izdelal sedem generacij golfa | Foto: Reuters Volkswagen je do zdaj izdelal sedem generacij golfa Foto: Reuters

Ključni elementi prenove bodo večji digitalni zaslon, upravljanje s kretnjami in boljša povezljivost

To še posebej velja za infozabavni del vozila na sredinski konzoli, ki bo po za zdaj še neuradnih napovedih dobil največji digitalni zaslon v razredu. Do zdaj je bil ta osempalčni, po prenovi pa bo na voljo tudi 9,5-palčni v razmerju 16 : 9, prenovljenega golfa napovedujejo pri nemškem Autobildu.

Vmesnik bo kot prvi v tem razredu omogočal upravljanje s kretnjami  rok. Z njimi je bilo mogoče pri golfu in seat leonu do zdaj spremeniti le prikaz menijev. Prenovljeni golf bo brez dotika, torej z ročno gesto, omogočal tudi spremembo radijskih postaj, nastavitev glasnosti in podobno. Po za zdaj še nepotrjenih informacijah nemških medijev bo tak digitalni zaslon stal dodatnih tri tisoč evrov, doplačilo digitalnega zaslona za volanom pa bo podobno kot v passatu stala okrog 500 evrov.

Prenovljeni golf bo iz passata dobil tudi več elektronskih varnostnih in asistenčnih sistemov. Osvežitev bo dobila tudi ponudba motorjev.

Spodnji senzor pri golfu in leonu že zdaj zazna bližino roke in aktivira meni na infozabavnem vmesniku. | Foto: Ciril Komotar Spodnji senzor pri golfu in leonu že zdaj zazna bližino roke in aktivira meni na infozabavnem vmesniku. Foto: Ciril Komotar

Polovico vseh volkswagnov so letos kupili Kitajci

Volkswgen golf GTE proizvodnja | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Vodstvo znamke Volkswagen je z veseljem predstavilo letošnje prodajne rezultate, saj so do konca septembra na globalnih trgih prodali že več kot 4,3 milijona svojih vozil.

Prav s septembrom so uspeli prvič preseči lansko skupno prodajo v primerljivem obdobju. V Evropi volkswagne najraje kupujejo v zahodnoevropskih državah, globalno pa je Volkswagen za uspešne rezultate najbolj hvaležen Kitajski.

Tam so letos namreč prodali že 2,1 milijona vozil, kar torej predstavlja slabo polovico vseh prodanih vozil na svetu.

Prodaja novih avtomobilov v EU se je tudi septembra povečala. Prvič je bilo registriranih 1,455 milijona vozil, kar je 7,2 odstotka več kot septembra lani in največ v posameznem septembru doslej. V prvih devetih mesecih se je prodaja okrepila za osem odstotkov, je danes objavilo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA). Med avtomobilskimi proizvajalci ima največjo prodajo nemški Volkswagen, ki je imel avgusta 22,8-odstotni delež, v prvih devetih mesecih pa 23,8-odstotnega. Sledijo Renault (8,9 in 10 odstotkov) in PSA (8,7 in 10 odstotkov) ter Ford (7,3 in 7,1 odstotka). | Foto: Prodaja novih avtomobilov v EU se je tudi septembra povečala. Prvič je bilo registriranih 1,455 milijona vozil, kar je 7,2 odstotka več kot septembra lani in največ v posameznem septembru doslej. V prvih devetih mesecih se je prodaja okrepila za osem odstotkov, je danes objavilo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA). Med avtomobilskimi proizvajalci ima največjo prodajo nemški Volkswagen, ki je imel avgusta 22,8-odstotni delež, v prvih devetih mesecih pa 23,8-odstotnega. Sledijo Renault (8,9 in 10 odstotkov) in PSA (8,7 in 10 odstotkov) ter Ford (7,3 in 7,1 odstotka).

Ne spreglejte