Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 10. 2016,
3.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

8

Natisni članek

brisalec limuzine

Torek, 11. 10. 2016, 3.54

6 let, 7 mesecev

Zakaj avtomobilske limuzine nimajo zadnjega brisalca?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

8

Avtomobilske limuzine brisalca zadnjega stekla nimajo zaradi aerodinamike. Steklo med vožnjo posuši zračni tok. Veliko težje je z limuzino v dežju ali snegu vzvratno speljati s parkirišča. Najboljši nadomestek brisalca je vzvratna kamera.

Limuzine tvorijo osnovo avtomobilskega oblikovanja, vseeno pa so v zahodni Evropi in tudi Sloveniji precej manj priljubljene kot kombilimuzine. | Foto: Ciril Komotar Limuzine tvorijo osnovo avtomobilskega oblikovanja, vseeno pa so v zahodni Evropi in tudi Sloveniji precej manj priljubljene kot kombilimuzine. Foto: Ciril Komotar

Limuzine predstavljajo avtomobilsko klasiko oziroma avtomobilski smoking. Uradnega protokolarnega prevoza si danes ni mogoče predstavljati brez tovrstnega elegantnega avtomobila. Limuzine veljajo za osnovno celico avtomobilskega oblikovalskega razvoja in izhodišče za druge karoserijske izvedenke, kot so karavani in v Evropi zelo priljubljene limuzine z odrezanim zadkom (hatchback oziroma kombilimuzine).

Zadek avtomobila usmerja zračni tok in preprečuje, da bi se voda in umazanija oprijela zadnjega stekla.  | Foto: Ciril Komotar Zadek avtomobila usmerja zračni tok in preprečuje, da bi se voda in umazanija oprijela zadnjega stekla. Foto: Ciril Komotar Vzhodnjaki trdijo, da avtomobil brez zadka ni pravi avtomobil

V večini zahodnoevropskih držav je povpraševanje po limuzinskih avtomobilih precej majhno, povsem drugače je na evropskem vzhodu. Tam ljudje pravijo, da avtomobil brez limuzinskega zadka preprosto ni pravi avtomobil.

Čeprav tudi Slovenija spada med države, kjer so limuzine z odrezanim zadkom (kombilimuzine) prevladujoče, je na trgu tudi precej klasičnih limuzin. Ne le tistih višjega cenovnega (premium) razreda, vračajo se tudi v "ljudsko" ponudbo, v razred pod 20 tisoč evrov. Tudi eden najcenejših avtomobilov v Sloveniji, dacia logan, je prav limuzina.

Ker se na koncu strehe linija vrat prelomi strmo navzdol, za avtomobilom med vožnjo nastaja območje vrtinčenja zračnih tokov. Zato se na zadnje steklo pri kombilimuzinah ali crossoverjih nabere veliko prahu.  | Foto: Ciril Komotar Ker se na koncu strehe linija vrat prelomi strmo navzdol, za avtomobilom med vožnjo nastaja območje vrtinčenja zračnih tokov. Zato se na zadnje steklo pri kombilimuzinah ali crossoverjih nabere veliko prahu. Foto: Ciril Komotar

Steklo namesto brisalca posuši zračni tok, toda …

Posebnost štirivratnih limuzin je zadnje steklo, ki nima brisalca. Osnovni razlog je aerodinamika. Oblika strehe in naklon zadnjega stekla v kombinaciji z zadkom usmerjata zračni tok, zaradi katerega voda na steklu že pri mestnih hitrostih samodejno odteče s stekla. Dodatni brisalec bi negativno vplival na aerodinamiko avtomobila, s tem pa v določeni meri tudi na porabo goriva.

Proizvajalci prav tako navajajo prostorsko problematiko, kam vgraditi potreben mehanizem za delovanje takega brisalca. Drugi avtomobili imajo zadnje steklo z brisalcem kot del dodatnih petih vrat. To velja tudi za redke petvratne limuzine, kot sta na primer škoda octavia in opel insignia. Tam se vrata odpirajo navzgor v celoti skupaj s steklom in oba avtomobila imata zadaj tudi brisalec.

Petvratne limuzine, kot je na primer opel insignia, imajo na zadnjih vratih tudi brisalec. | Foto: Ciril Komotar Petvratne limuzine, kot je na primer opel insignia, imajo na zadnjih vratih tudi brisalec. Foto: Ciril Komotar

Vzvratno vožnjo lajšajo parkirni senzorji, na še varnejše speljevanje pa vpliva vzvratna kamera

Čeprav teorija o aerodinamičnem vplivu na čiščenje stekla deluje tudi v praksi, lahko ima voznik limuzine težavo vsakič, ko hoče v slabem vremenu vzvratno speljati s parkirišča. Kapljice ali umazanijo na steklu lahko odstrani le ročno, saj se mora v nasprotnem primeru vzvratno peljati na slepo. Enako velja tudi za vožnjo med sneženjem, ko se sneg oprijemlje zadnjega stekla.

Avtomobilska industrija vztraja pri uveljavljenih smernicah in to kljub dejstvu, da si želijo pristojni organi v ZDA kot del obvezne serijske opreme postaviti vzvratno kamero. Američani vsako leto beležijo veliko tragičnih nesreč zaradi neprevidne vzvratne vožnje in ena najučinkovitejših rešitev za tovrstne dogodke je trenutno kamera. ZDA prav tako spadajo med države, kjer so limuzine s slabšo vzvratno preglednostjo zelo priljubljene.

Ne spreglejte