Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
15.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

2

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 zakulisje lepotice

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 15.13

6 let, 6 mesecev

Čehinja, ki ni znala angleško, in avtomobili, ki jih ne moremo kupiti #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

2

Pogled v zakulisje avtomobilskega salona v Parizu in vprašanja, ki jih odpirajo vse manj bleščeči saloni. Zakaj veliko lepih deklet ob avtomobilih ne govori angleško in zakaj se v času digitalizacije in po 11 letih avtomobilski salon vrača tudi v Slovenijo?

Kako sta Mercedes in Robert Lešnik šokirala Francoze

Evropa silovito vrača rokavico Tesli Motors

Revolucionarni volkswagen, je res tako ključen kot nekoč hrošč?

Najlepša dekleta avtomobilskega salona v Parizu #foto

Renaulte bo Slovencem prodajal nečak Stjepana Mesića


Temeljit varnosti pregled pred vstopom na razstavišče na obrobju Pariza. | Foto: Gregor Pavšič Temeljit varnosti pregled pred vstopom na razstavišče na obrobju Pariza. Foto: Gregor Pavšič Pred razstaviščem temeljitejši varnostni pregled kot pred letališko stavbo

V Franciji je zaradi letošnjih terorističnih napadov varnost pričakovano poostrena. Pred vstopom na razstavišče je bil pregled celo bolj temeljit kot pred vstopom skozi vhodna vrata avle na letališču Charles De Gaulle.

Vsak predstavnik medijev je moral na vhodnih vratih odpreti torbo z opremo. Pregled je bil zelo hiter in dokaj površen, sledil je še ročni pregled telesa z detektorjem. Znotraj razstavišča ni bilo mogoče opaziti veliko varnostnikov. Imajo jih sicer avtomobilski proizvajalci, ki ne dovolijo dostopa do nekaterih razstavljenih primerkov, na primer do študij.

Opel ampera-e je bila skupaj z renaultom zoe ena glavnih zvezdnic evropske avtomobilske industrije, ki vse bolj aktivno razvija električne avtomobile.  | Foto: Gregor Pavšič Opel ampera-e je bila skupaj z renaultom zoe ena glavnih zvezdnic evropske avtomobilske industrije, ki vse bolj aktivno razvija električne avtomobile. Foto: Gregor Pavšič

Za volanom ekskluzivnega ferrarija la ferrari, ki stane več kot milijon evrov in ga v Sloveniji ni več mogoče kupiti. | Foto: Gregor Pavšič Za volanom ekskluzivnega ferrarija la ferrari, ki stane več kot milijon evrov in ga v Sloveniji ni več mogoče kupiti. Foto: Gregor Pavšič Bodo morali veliki mednarodni saloni dobiti večji prodajni poudarek?

Pariški avtomobilski salon je pokazal, da se vsaj v Evropi vloga avtomobilskih razstav spreminja. Pariz gosti drugi najpomembnejši avtomobilski salon v Evropi, a stara celina ni več ključni avtomobilski trg. Še posebej premium znamke raje razstavljajo na Kitajskem ali v ZDA, zato je večja pozornost namenjena tamkajšnjim salonom. V Parizu so bile v ospredju tri ključne domače znamke Citroën, Peugeot in Renault, kljub več kot milijonu pričakovanih obiskovalcev pa so se nekatere znamke v Parizu predstavljale manj bleščeče kot nekoč. Nekatere so salon namensko izpustile, pogrešali smo tudi več proizvajalcev superšportnih avtomobilov. Zanje je v Evropi še vedno najpomembnejši salon spomladi v Ženevi.

Poraja se vprašanje, ali bodo saloni v prihodnje dobili večjo vlogo prodajnih dogodkov. Tak je na primer največji evropski salon karavaninga v Düsseldorfu, kjer vozila niso samo  razstavljena, temveč trgovci sklepajo tudi konkretne pogodbe s kupci. Podobno velja za posebne avtomobilske dogodke, ki so jih namesto drage predstavitve v Parizu napovedali pri Fordu, Mazdi in Volvu. Kot nam je povedal direktor uvoznika Forda v Sloveniji David Jurič, so lani na svojem internem dogodku na Vranskem neposredno prodali več kot 3o vozil.

Pariški avtomobilski salon skozi fotografski objektiv

Fotogalerija
1 / 100

Zakaj se avtomobilski salon po 11 letih vrača v Slovenijo

Vloga avtomobilskih salonov bo na preizkušnji tudi za vse slovenske uvoznike, ki bodo prihodnjo pomlad na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani znova organizirali avtomobilski salon. Zaradi povečane prodaje avtomobilov ga zagovarja sekcija uvoznikov avtomobilskih znamk v Sloveniji, ki so združeni znotraj Trgovinske zbornice Slovenije. Sekcijo vodi prvi prodajnik Renaulta Marjan Murn, v predsedstvu pa je poleg Juriča še direktor Porsche Slovenija Danilo Ferjančič.

Ker nekatere uveljavljene znamke svojega predstavnika v sekciji nimajo (status PSA Peugeot Citroën je zamrznjen, Opel, Volvo in Kia Motors nista vključena, ker za prodajo skrbijo trgovci in znamka nima uradnega uvoznika), bomo natančen oris salona dobili šele v prihodnjih mesecih.

Renault trezor oziroma zaklad je bil vpogled v prihodnjo oblikovalsko vizijo glavnega oblikovalca Renaulta Laurensa van den Ackerja. | Foto: Ciril Komotar Renault trezor oziroma zaklad je bil vpogled v prihodnjo oblikovalsko vizijo glavnega oblikovalca Renaulta Laurensa van den Ackerja. Foto: Ciril Komotar

Boj za avtomobilsko prevlado Evrope in ZDA

Pariški avtomobilski salon je na drugi strani pokazal, da ima Evropa v globalni avtomobilski industriji še vedno vodilno vlogo pri razvoju in naprednih rešitvah. Toda ker se avtomobilska industrija vse bolj zbližuje z informacijskimi in tehnološkimi podjetji, so izzivi vse večji. ZDA so na področju samodejne vožnje prevzele vodilno vlogo s področja svobodnejšega preizkušanja tehnologij in zakonodaje, Tesla in General Motors pa s svojim dometom dvigujeta možnost električnega preboja. Evropa z izjemo Renaulta in BMW-ja za zdaj odgovarja le z napovedmi in študijami.

Na avtomobilskih salonih so ob razstavljenih avtomobilih nepogrešljiva tudi dekleta. | Foto: Ciril Komotar Na avtomobilskih salonih so ob razstavljenih avtomobilih nepogrešljiva tudi dekleta. Foto: Ciril Komotar

Ker salon ni prodajne narave, tudi dekleta niso avtomobilske trgovke. | Foto: Ciril Komotar Ker salon ni prodajne narave, tudi dekleta niso avtomobilske trgovke. Foto: Ciril Komotar Izpoved hostese v polomljeni angleščini. Dekleta ob avtomobilih pač niso trgovke.

Kljub pomanjkanju blišča in prestiža, če izvzamemo ferrarija la ferrari za več kot milijon evrov, je pariški avtomobilski salon v petih razstavnih halah predstavil avtomobilsko industrijo v malem. Gostje so in še bodo v prihodnjih dneh zaužili veliko hrane in pijače, medtem pa razstavljene avtomobile predstavljajo nepogrešljiva dekleta.

"Prvič delam na salonu. Tu smo od jutra do večera, posebnih nalog za nas ni. Čez dan se menjamo s kolegicami, zato nam v petkah ob avtomobilih ni treba stati čisto ves dan," nam je v polomljeni angleščini povedala ena izmed Čehinj, tudi sicer pa med dekleti tokrat nismo začutili toliko šarma kot na prejšnjih avtomobilskih salonih.

Hostese ob avtomobilih o svojem delu nerade govorijo, saj tega ne želijo njihovi naročniki. Tudi o avtomobilih, ob katerih stojijo, jim zato ni treba prav veliko vedeti. Za novinarje imajo avtomobilske znamke pripravljene tiskovna sporočila, vse ključne informacije pa je mogoče z nekaj kliki dobiti na internetu. Tudi sicer avtomobilski saloni prvotno niso namenjeni prodaji, postavna dekleta ob avtomobilih pa niso trgovke.

Toyota yaris WRC je pripravljena za prihodnje svetovno prvenstvo v reliju. Kdor bo želel dirkati s takim avtomobilom, bo potreboval posebno dovoljenje mednarodne avtomobilske zveze FIA. | Foto: Gregor Pavšič Toyota yaris WRC je pripravljena za prihodnje svetovno prvenstvo v reliju. Kdor bo želel dirkati s takim avtomobilom, bo potreboval posebno dovoljenje mednarodne avtomobilske zveze FIA. Foto: Gregor Pavšič

Mercedesu je pripadla čast najbolj navdušujoče študije na letošnjem salonu v Parizu. | Foto: Reuters Mercedesu je pripadla čast najbolj navdušujoče študije na letošnjem salonu v Parizu. Foto: Reuters Avtomobili, ki jih ne smemo voziti, in študije, ki jemljejo sapo

Med razstavljenimi avtomobili so bili tako modeli, ki jih zaradi ekskluzivnosti ni mogoče več kupiti, kot tudi športni avtomobili, za vožnjo katerih klasično vozniško dovoljenje ne zadostuje. To so novi dirkalniki WRC za prihodnje svetovno prvenstvo v reliju. Vsakdo jih načeloma lahko vozi v vsakdanjem prometu, ne pa na uradnih dirkah za svetovno prvenstvo. Tovarniški vozniki bodo prihodnje leto zanje potrebovali dovoljenje mednarodne zveze FIA. Superlicence se torej iz formule ena selijo tudi v reli.

Ker smo pri študijah navajeni oblikovalskih prototipov, ki so videti kot s steroidi napolnjene avtomobilske "vesoljske ladje", je presežek v Parizu pripadel Mercedes-Benzu. Skoraj šest metrov dolga študija maybacha je resnično vredna občudovanja, saj gre za sožitje avtomobilskega retrosloga s športnostjo in ekskluzivnostjo.

Nova nissan micra je bila prijetno presenečenje. Od predhodnice je ostalo dejansko le še ime. | Foto: Gregor Pavšič Nova nissan micra je bila prijetno presenečenje. Od predhodnice je ostalo dejansko le še ime. Foto: Gregor Pavšič

Ko te enako navdušita tako Mercedesova študija kot nova nissan micra

Za konec še dokaz, kako raznovrsten je bil skoraj 24-urni novinarski delovnik v enem izmed uvodnih dni pariškega avtomobilskega salona. Enako kot sedenje v ferrariju za milijon evrov, občudovanje Mercedesove študije ali razmišljanje ob dirkalnikih WRC, kako napete bodo prihodnje leto dirke v svetovnem prvenstvu v reliju, nas je namreč navdušila tudi nova generacija nissan micre. Mestni avtomobil japonske znamke, ki je v zadnjih dveh generacijah v Evropi razočarala, je zdaj spet bližje evropskim voznikom, kar dokazuje njegova privlačna zunanjost. Od stare micre je res ostalo le še ime.

Ne spreglejte