Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
29. 9. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Urbani Atomoto Nissan Avtosalon Pariz 2016

Četrtek, 29. 9. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Vroči nissan želi prepričati kupce pola, fieste, clia ...

Nissan micra – večja in pametnejša si želi revolucije, staro je le ime

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Nissan micra - nova generacija | Foto Nissan

Foto: Nissan

Nissan želi z novo micro 5. generacije vstopiti v najbolj množičen in konkurenčen evropski avtomobilski razred. Micra je daljša, nižja in širša ter bolj dramatično oblikovana. Prerasla je tekmece, kot sta toyota yaris in suzuki swift, po novem se želi pomeriti s cliom, polom, fiesto, corso ... Obljublja veliko vozniške inteligence in razredno revolucijo.

Želi si revolucije

Nova micra na trg prihaja marca prihodnje leto. Za evropske ceste jo bodo izdelovali v Renaultovi tovarni Flins v Franciji. | Foto: Nissan Nova micra na trg prihaja marca prihodnje leto. Za evropske ceste jo bodo izdelovali v Renaultovi tovarni Flins v Franciji. Foto: Nissan Pri Nissanu trdijo, da bo čisto sveža peta generacija za mnoge že odpisane nissan micre pretresla najbolj množičen in prodajno uspešen evropski avtomobilski razred segmenta B. V tega spadajo uveljavljena imena, kot so clio, polo, fiesta, corsa, fabia ... Paul Willcox, predsednik Nissan Europe, je na salonu v Parizu novinko predstavil kot razredno nosilko inovacij:

"Svojo zavezo o inovacijah in navdušenju vsakogar izpolnjujemo s predstavitvijo nove micre, sodobnega vozila za življenje v sodobnem mestu, ki utrjuje naš vodilni položaj v avtomobilskem dizajnu in slogu. S svojo vizijo inteligentne mobilnosti, ki povsem na novo opredeljuje način vožnje, pogona in integracije avtomobilov v družbo, z eno nogo stojimo trdno v prihodnosti. Mnoge gradnike te vizije lahko najdemo v novi micri."

Video: nova micra na stezi

Micra v dolžino meri le malce manj kot clio in za pet milimetrov ostaja pod mejo štirih metrov. Dolžinski prirastek zanaša kar 17 centimetrov, v širino pa je pridobila malce manj kot osem centimetrov (1,742 metra). Zelo konkurenčna je glede na nove tekmece tudi njena medosna razdalja, ki znaša dobra dva metra in pol (2.525 milimetrov), kar je okoli 7,5 centimetra več kot pri tekmecih. To se bo seveda poznalo na udobju zadnje klopi in v prtljažniku. | Foto: Nissan Micra v dolžino meri le malce manj kot clio in za pet milimetrov ostaja pod mejo štirih metrov. Dolžinski prirastek zanaša kar 17 centimetrov, v širino pa je pridobila malce manj kot osem centimetrov (1,742 metra). Zelo konkurenčna je glede na nove tekmece tudi njena medosna razdalja, ki znaša dobra dva metra in pol (2.525 milimetrov), kar je okoli 7,5 centimetra več kot pri tekmecih. To se bo seveda poznalo na udobju zadnje klopi in v prtljažniku. Foto: Nissan

Večja, prostornejša in pametnejša

Nissan micra - nova generacija | Foto: Nissan Foto: Nissan Micrina razredna selitev je zahtevala povsem nove prostorske dimenzije. Pri Nissanu pravijo, da kupce tega avtomobilskega razreda kljub vsemu zanima prostor za prtljago, ki jim je po raziskavah celo pomembnejši kot udobje na zadnji klopi. Medosna razdalja zato presega 2,5 metra. Precej podrobno so se lotili tudi voznikovega položaja. Ta je zdaj nižji ter z boljšim razmerje za upravljanje pedalk in prestavne ročice.

Japonci razredno letvico visoko dvigujejo tudi z umetno inteligenco nove micer. Prva bo v svojem razredu ponudila sistem za preprečevanje naleta, ki prepoznava tudi pešce.

Poleg tega bosta med njenimi vozniškimi pripomočki še sistem za nadzor mrtvih kotov in sistem za ohranjanje smeri znotraj voznega pasu, micra bo aktivno upravljala svetlobni snop svojih luči, brala prometne znake in vozniku ponujala že znano 360-stopinjsko živo sliko iz okolice vozila. Skratka, ponudila bo kar precej rešitev Nissanove tehnologije Intelligent mobility, ki jo razvijajo v smeri popolnoma avtonomne vožnje.

Nova micra je veliko bolj dinamično oblikovana. S svojo podobo želi okrepiti obljubljene dinamične vozne lastnosti s poudarkom na agilnosti in stabilnosti. Daljše in širše telo se zgleduje po konceptu sway, ki so ga pred letom in pol predstavili v Ženevi. Videz nosu povzema elemente vseh novih Nissanovih modelov. Med drugim so poskrbeli za boljšo zvočno izolacijo in optimizirali aerodinamiko. Njen zračni količnik znaša 0,29.  | Foto: Nissan Nova micra je veliko bolj dinamično oblikovana. S svojo podobo želi okrepiti obljubljene dinamične vozne lastnosti s poudarkom na agilnosti in stabilnosti. Daljše in širše telo se zgleduje po konceptu sway, ki so ga pred letom in pol predstavili v Ženevi. Videz nosu povzema elemente vseh novih Nissanovih modelov. Med drugim so poskrbeli za boljšo zvočno izolacijo in optimizirali aerodinamiko. Njen zračni količnik znaša 0,29. Foto: Nissan

Več veselja, natančnosti in zanesljivosti med ovinki

Nissan micra - nova generacija | Foto: Nissan Foto: Nissan Popolnoma na novo micra definira tudi vozne lastnosti, kar pomeni na novo zasnovano podvozje in blaženje. Zanimiv je sistem active trace control, ki s pomočjo samodejnega posredovanja zavor zmanjšuje težnjo po podkrmiljenju v ostrih zavojih. Udobje in vozniško ostrino izboljšuje še s sistemom active ride control, ki aktivno prilagaja blaženje. To rešitev sta do zdaj uporabljala le qashqai in X-trail. Natančnejše krmiljenje bo micra zagotavlja z novim električno podprtim volanom.

Ob vstopu na trg bosta pod motornim pokrovom na voljo 0,9-litrski turbobencinski trivaljnik in znani 1,5-litrski dizel serije dCi. Oba bosta razvila 66 kilovatov največje moči. Malce pozneje se jima bo pridružil še litrski atmosferski bencinski motor s 54 kilovati. Ob ročnih menjalnikih bo najverjetneje na voljo tudi znani Nissanov brezstopenjski samodejni menjalnik CVT.

Nova armaturna plošča bo postregla s sedempalčnim barvnim zaslonom na dotik. Seveda nista vprašljivi povezljivost in popolna integracija aplikacij pametnega telefona. Na voljo bo glasovno vodenje (Siri) s souporabo Apple CarPlaya.  | Foto: Nissan Nova armaturna plošča bo postregla s sedempalčnim barvnim zaslonom na dotik. Seveda nista vprašljivi povezljivost in popolna integracija aplikacij pametnega telefona. Na voljo bo glasovno vodenje (Siri) s souporabo Apple CarPlaya. Foto: Nissan

Glasbeno doživetje

Nissan micra - nova generacija | Foto: Nissan Foto: Nissan Med zanimivo opremo spada tudi napreden opcijski avdiosistem Bose Personal s šestimi zvočniki. Ta sistem ozvočenja je kot prvi svoje vrste povsem prilagojen vozniku:

zvočnika Bose sta skupaj z virtualno avdiotehnologijo Bose PersonalSpace vgrajena v vzglavnik voznikovega sedeža, kar mu zagotavljata nepozabno in polno zvočno izkušnjo.

Poskrbljeno je tudi za udobje preostalih potnikov v vozilu – v leva in desna sprednja vrata sta vgrajena zvočnika Bose Super65, ki poudarjata nizke tone, visokotonska zvočnika v sprednjih stebričkih pa poskrbita za jasnost zvoka.

V skladu z modnimi trendi bo micra omogočala tudi precej svobode pri izberi personaliziranega videza. Na voljo bo deset različnih barvnih odtenkov, pa tudi 16- ali 17-palčna platišča in dodatki v notranjosti, skupaj obljubljajo 125 različnih kombinacij. Veliko pozornost so posvetili tudi zmanjševanju hrupa v potniškem prostoru.  | Foto: Gregor Pavšič V skladu z modnimi trendi bo micra omogočala tudi precej svobode pri izberi personaliziranega videza. Na voljo bo deset različnih barvnih odtenkov, pa tudi 16- ali 17-palčna platišča in dodatki v notranjosti, skupaj obljubljajo 125 različnih kombinacij. Veliko pozornost so posvetili tudi zmanjševanju hrupa v potniškem prostoru. Foto: Gregor Pavšič  

Prvi vtisi in številke z jesenskega avtomobilskega spektakla: Pariške vizije Nemcem, prodajni apetiti Francozom #foto

Video: Kako se nova micra pelje ...

Ne spreglejte