Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
11.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

WRC Citroen Avtosalon Pariz 2016

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 11.22

6 let, 6 mesecev

Citroën C3 WRC za svež in mladostniški veter francoske znamke?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Čeprav glavni značilnosti citroënov nikoli nista bili dinamičnost in športnost, ima znamka v avtomobilskem športu bogato zgodovino in nepozabne dosežke. Z dirkalnikom na podlagi novega C3 se prihodnje leto vračajo v reli, kjer se z novimi tehničnimi pravili – ta bodo zagotovila hitrejše in atraktivnejše avtomobile – vračajo spomini na slavno skupino B.

Citroën je v Parizu razkril študijo svojega dirkalnika za svetovno prvenstvo v reliju, s katerim bodo prvič nastopili januarja na reliju v Monte Carlu. | Foto: Reuters Citroën je v Parizu razkril študijo svojega dirkalnika za svetovno prvenstvo v reliju, s katerim bodo prvič nastopili januarja na reliju v Monte Carlu. Foto: Reuters

Športni avtomobilizem je bil kljub velikim stroškom že pred več kot stotimi leti najpomembnejše gibalo avtomobilske industrije. Inženirsko sledenje zmogljivosti in hkratni vzdržljivosti je zahtevalo razmišljanje zunaj ustaljenih okvirov, pogum razvojnikov in obenem ljudi, ki so znali na prvi pogled povsem različne posameznike združiti v zmagovalno celoto.

Guy Frequelin (desno) skupaj s Sebastienom Loebom leta 2002 na začetku njegove šampionske športne poti. Frequelin je bil najbolj zaslužen za njegovo dolgoročno pogodbo s Citroënom. | Foto: Reuters Guy Frequelin (desno) skupaj s Sebastienom Loebom leta 2002 na začetku njegove šampionske športne poti. Frequelin je bil najbolj zaslužen za njegovo dolgoročno pogodbo s Citroënom. Foto: Reuters Oče športnega programa Citroëna je Guy Frequelin

Čeprav sta koncernska brata, sta Citroën in Peugeot tudi velika rivala v športnem avtomobilizmu. Oba sta posamične uspehe dosegala že pred več deset leti, Citroën na primer tudi s svojim legendarnim avtomobilom DS19. Peugeot je imel znotraj koncerna prednost. Sredi osemdesetih so pod taktirko Jeana Todta zasnovali Peugeot Sport, razvili dirkalnik skupine B in postavili temelje vsem poznejšim uspehom.

Tudi pri Citroënu so želeli svoje avtomobile predstavljati prek športa, toda pod isto avtomobilsko streho dolgo ni bilo proračuna za resnejši program obeh znamk. To je spremenil Guy Frequelin, legendarni francoski voznik relija in leta 1981 svetovni podprvak v reliju. Frequelin je postavil na noge Citroën Sport, obenem pa s svojim prefinjenim občutkom za talente na majhnih francoskih relijih odkril neizbrušen dragulj. To je bil Sebastien Loeb, ki bo z devetimi zaporednimi naslovi svetovnega prvaka v reliju in 78 posamičnimi zmagami postal nesmrtna podoba Citroënovih športnih uspehov

Citroën C3 WRC je četrti dirkalniki francoske znamke za rezultate na najvišji ravni svetovnega prvenstva v reliju. Z njim so letos opravili že na tisoče testnih kilometrov. | Foto: Citroën Citroën C3 WRC je četrti dirkalniki francoske znamke za rezultate na najvišji ravni svetovnega prvenstva v reliju. Z njim so letos opravili že na tisoče testnih kilometrov. Foto: Citroën

Renaultov direktor je k Citroënu spet prinesel športne ambicije

Kriza v avtomobilski industriji in tudi koncernu PSA, kjer je pred leti taktirko prevzel nekdanji renaultovec Carlos Tavares, tradicionalno velik podpornik avtomobilskega športa, je po umiku Loeba prinesla številne spremembe. Tovarniški program v svetovnem prvenstvu WTCC, kjer zmage v konkurenci z dvomljivo prisotnostjo tovarniških tekmecev (Honda, Lada) niso imele več take teže kot v Loebovem obdobju nepremagljivosti v svetovnem reli prvenstvu. 

Po koncu projekta v WTCC so se pri Citroënu Loebu odrekli in Francoz danes brani barve Peugeota. Z njimi je osvojil ameriški Pike's Peak, prav včeraj pa tudi svojo prvo zmago v svetovnem prvenstvu relikrosa.

Citroën je v Parizu na eno izmed sten nalepil izrezke iz časopisov, ki spominjajo na njihove uspehe v dirkaškem športu. Največ jih je povezanih s Sebastienom Loebom. | Foto: Gregor Pavšič Citroën je v Parizu na eno izmed sten nalepil izrezke iz časopisov, ki spominjajo na njihove uspehe v dirkaškem športu. Največ jih je povezanih s Sebastienom Loebom. Foto: Gregor Pavšič

Novi citroën C3 WRC za drugi resen poskus v svetovnem reliju

Citroën se na drugi strani po nekaj letih polovičnih programov v svetovnem reliju na novo sezono pripravlja zelo resno. Dirkalnik bo nastal na novi generaciji modela C3, Francozi izkoriščajo tudi nov sveženj tehničnih pravil in dirkalnik že vse leto testirajo na različnih podlagah. Če sklepamo po resnih in temeljitih pripravah, bodo že januarja lahko kos Volkswagnu. Po xsari WRC, C4 WRC in DS3 WRC bo to četrti Citroënov pravi tovarniški dirkalnik za najvišja mesta v skupni razvrstitvi. Eksota iz 80. let, citroëna BX 4TC skupine B, v to skupino razumljivo ne štejemo.

citroen C3 WRC | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Pet poudarkov novih dirkalnikov WRC za sezono 2017:

- Še vedno bodo izhajali iz avtomobilov spodnjega srednjega razreda (VW polo, citroën C3, ford fiesta, hyundai i20 in toyota yaris).

- Imeli bodo več moči: namesto 33-milimetrskega restriktorja bodo imeli na turbopuhalu večji, 36-milimetrski restriktor dovoda zraka. Več zraka pomeni več moči, ki se bo z zdajšnjih dobrih 300 "konjev" povečala na kar 380 "konjev". Delovna prostornina motorjev ostaja nespremenjena.

- Avtomobili bodo za 5,5 centimetra širši kot danes, kar prinaša več svobode pri oblikovanju zunanje karoserije, agresivnejšega odbijača in večjega zadnjega spojlerja. Aerodinamični del novih avtomobilov je med glavnimi poudarki novih tehničnih pravil WRC. Več podtlaka ob večji moči pomeni odlično stabilnost in še višje hitrosti skozi ovinke.

- Dirkalniki bodo ne le močnejši, temveč tudi lažji. Minimalna masa dirkalnikov bo 1.175 kilogramov, kar je 25 kilogramov manj kot pri zdajšnjih avtomobilih.

- Zaradi dodatne širine bosta voznik in sovoznik lahko sedela bližje sredini avtomobila, kar bo ob stranskih trkih povečalo njuno zaščito.

Katerih napak Citroën Sport z novim programom ne bi smel ponoviti?

Kljub številnim rekordom, osvojenim zmagam in naslovom svetovnih prvakov tudi Citroën Sport ni bil nezmotljiv. Največjo napako je pred leti storil takratni vodja ekipe Olivier Quesnel, ki je na čelu moštva nasledil znamenitega Frequelina. Quesnel nikoli ni bil dirkač in je veliko slabše krmaril med muhavostjo, zahtevami in potrebami vrhunskih mojstrov volana. Loeb se je bližal koncu kariere v svetovnem reliju, Citroën in Frequelin pa sta v Sebastienu Ogierju že pred tem našla odličnega naslednika.

Video - Kako Citroen testira svoj novi dirkalnik za sezono 2017:

Sebastienu Ogierju letos manjka le še pet točk do četrtega naslova svetovnega prvaka med vozniki. | Foto: Volkswagen Sebastienu Ogierju letos manjka le še pet točk do četrtega naslova svetovnega prvaka med vozniki. Foto: Volkswagen Citroënovo darilo Volkswagnu, za katero so mu v Wolfsburgu še danes hvaležni

Toda Quesnel ni znal obvladovati obeh zvezdnikov v eni ekipi. Sledili so prepiri, celo medsebojna nagajanja in obtoževanja. Loeb je v moštvu ostal, Ogier pa iz njega odšel neposredno k velikemu tekmecu Volkswagnu. Veliki talent, ki ga je torej našel Citroën in neposredno s francosko avtomobilsko zvezo FFSA tudi financiral njegov razvoj, je postal v zadnjih letih nepremagljiv voznik največjega evropskega proizvajalca.

V Wolfsburgu so Quesnelu in Citroën Sportu za tako darilo danes, ko se nezadržno bližajo četrtemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka med vozniki in proizvajalci, še danes iskreno hvaležni. Volkswagen Motorsport je namreč z njim le podpisal pogodbo, s Francozom pa dobil že izdelanega dirkača.

Peugeotov adut za novo zmago na reliju Dakar. | Foto: Gregor Pavšič Peugeotov adut za novo zmago na reliju Dakar. Foto: Gregor Pavšič Peugeot 3008 DKR za novo zmago na reliju Dakar

Peugeot ima v reliju podobno slavno zgodovino kot Citroën, a trenutno je njihov najpomembnejši športni program svetovno prvenstvo v vztrajnostnih relijih. Januarja so s peugeotom 2008 DKR prvič zmagal na reliju Dakar, za to legendarno preizkušnjo po brezpotjih Južne Amerike pa so v Parizu razkrili nov dirkalnik peugeot 3008 DKR. Poganja ga trilitrski dizelski motor V6, ki zmore okrog 340 "konjev", moč pa se prenaša na zadnji kolesi. Dirkalnik je seveda pravi prototip.

Se še spomnite kratice VTS? Bo športnim uspehom sledil tudi serijski avtomobil s športnim pedigrejem?

Citroën ima tudi danes v svojih vrstah dva velika talenta. Craig Breen in Stephane Lefebvre, še eden v vrsti hitrih francoskih voznikov, sta naložba za prihodnost. Odprto ostaja vprašanje, ali bo Citroën ob svojem športnem programu pripravil tudi vsakdanji osebni avtomobil z izrazito športnimi geni. Nekoč je srčni utrip dvigala oznaka VTS, znanilec športnih citroënov, danes v ponudbi njihovih modelov ni avtomobila za neposredno poistovetenje kupca s tovarniškimi dirkalniki. Oznako VTS je imel zadnji v ponudbi model C4, ki je bil takrat na voljo tudi v posebni različici Sebastien Loeb.

Colin McRae je leta 2003 vozil tudi za Citroënovo tovarniško moštvo. | Foto: Reuters Colin McRae je leta 2003 vozil tudi za Citroënovo tovarniško moštvo. Foto: Reuters

Kako Citroën na ceste vrača duh legendarnega Colina McRaeja

Citroën danes vseeno ima svojega športnega junaka, ta pa po dolgem času ni Francoz. Tako kot je s citroënom DS19 zmagoval Pauli Toivonen, oče poznejšega zvezdnika svetovnega relija Henrija Toivonena, v Parizu danes veliko stavijo na Britanca. Kris Meeke, dirkač v zrelih letih, ima podpisano triletno pogodbo in je v zadnjem obdobju navduševal s konstantnostjo in hitrostjo. Meeke je letos dobil dva relija za svetovno prvenstvo, praktično od štarta do cilja je vodil na najzahtevnejši in najspektakularnejši dirki po Finski.

Meeke v dirkalnike vrača duh Colina McRaeja, svojega nekdanjega mentorja in podpornika. Najbolj prepoznavnega voznika relija vseh časov, ki se je v helikopterski nesreči ubil pred devetimi leti, se navdušenci še danes spominjajo po brezkompromisnem, napadalnem in zmagovalnem slogu vožnje. Če sklepamo po predstavah v zadnjem letu in tudi zadovoljstvu s testiranjem novega citroëna C3 WRC, se zdi 37-letni voznik pravi za zastavonošo Citroënovega ponovnega pohoda proti prestolu svetovnega relija.

V konkurenci Volkswagna, Hyundaia, Toyote in Forda – vsi so veliki tekmeci na avtomobilskem trgu – bo šampanjec po vsaki zmagi še posebej sladek. Nova sezona svetovnega relija z novimi pravili, dirkalniki in ekipami se sicer začne januarja s tradicionalnim relijem Monte Carlo.

Ne spreglejte