Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
30. 8. 2016,
6.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Torek, 30. 8. 2016, 6.25

6 let, 7 mesecev

Največji salon počitniških vozil na svetu: 55. Caravan Salon Düsseldorf

Počitniška vozila: od šotora na strehi do milijonskega luksuza #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Karavaning salon Düsseldorf 2016 | Foto Messe Düsseldorf/ctillmann

Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

V Düsseldorfu smo obiskali največji salon počitniških vozil na svetu, ki tradicionalno napove nove trende v tej barviti industriji gradnje hiš na kolesih. V velikem vzponu so manjši kompaktni avtodomi in bivalniki VAN, v katerih bivalni tlorisi znotraj petih oz. šestih metrov že mejijo na prostorske čudeže. Vse glasneje se govori tudi o hibridih in celo električnih avtodomih. Prava paša za oči ostajajo največji, pri katerih sta meja le domišljija in širina ceste.

55. Caravan Salon Düsseldorf v številkah

Vse pomembnejša in čedalje bolj domiselna je tudi integracija dodatne opreme za prevoz koles, motorjev, prostora za hišne ljubljenčke … | Foto: Jure Gregorčič Vse pomembnejša in čedalje bolj domiselna je tudi integracija dodatne opreme za prevoz koles, motorjev, prostora za hišne ljubljenčke … Foto: Jure Gregorčič 590 razstavljavcev

12 razstavnih dvoran

210 tisoč kvadratnih metrov razstavnih površin

130 različnih blagovnih znamk bivalnih vozil in opreme

2.100 razstavljenih počitniških vozil vseh velikosti, cenovnih razredov in oblik

70 tisoč obiskovalcev na salon pride z lastnimi počitniškimi vozili

Karavaning salon Düsseldorf 2016 - trendi | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič 3.500 parcel z vso infrastrukturo za avtodome in prikolice, Caravan Center Düsseldorf ima največje PZA-parkirišče ob sejmišču

18 evrov na dan stane parkirišče za avtodom v tem sejemskem kampu, če ne uporabljate elektrike, in 25 evrov, če imate tudi električni priključek

14 evrov stane vstopnica, šest evrov za otroke (od 6 do 12 let) ter deset evrov za dijake in študente

Foto: Sprehodite se skozi razstavišče 55. karavaning salona v Düsseldorfu

Fotogalerija
1 / 46

Kraj, kjer Slovenci spadamo med velike in pomembne igralce

Karavaning salon Düsseldorf 2016 - trendi | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Ta največji in najpomembnejši svetovni salon počitniških vozil, ki se že 55 let tradicionalno začenja na zadnji avgustovski konec tedna, je kraj, kjer Slovenci v zadnjih letih spadamo med velike in pomembne igralce.

Adria Mobil iz Novega mesta na tem sejmu razstavlja kar 42 vozil na razstavnem prostoru, velikem 2.343 kvadratnih metrov.

O tem, kako zelo pomembna je letošnja slovenska zasedba tudi z vidika predstavitve Slovenije kot pomembne turistične karavaning destinacije, smo že poročali neposredno s salona. Veseli podatek, da so akterji združili moči.

Da smo na tem salonu Slovenci res prepoznavni, smo se na lastne oči prepričali, ko smo se pogovarjali z različnimi proizvajalci. Vedo za pol stoletja tradicije Adrie Mobil, vedo za Plastoform, v ospredje se prebijata dizajn in kakovost Podgorja iz Šentjerneja. Vse več malih slovenskih proizvajalcev nišnih bivalnih nadgradenj se predstavlja na tem pomembnem salonu.   

Trg bivalnih vozil in opreme znova močno narašča. Organizatorji tega največjega in najpomembnejšega tovrstnega salona na svetu pričakujejo, da ga bo letos do 4. septembra znova obiskalo rekordno število ljudi. Glede na gnečo, ki smo jo doživeli na dan odprtja, ne gre dvomiti o tej napovedi. Lani si je ta počitniški spektakel v živo ogledalo nič manj kot 203.116 obiskovalcev. | Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann Trg bivalnih vozil in opreme znova močno narašča. Organizatorji tega največjega in najpomembnejšega tovrstnega salona na svetu pričakujejo, da ga bo letos do 4. septembra znova obiskalo rekordno število ljudi. Glede na gnečo, ki smo jo doživeli na dan odprtja, ne gre dvomiti o tej napovedi. Lani si je ta počitniški spektakel v živo ogledalo nič manj kot 203.116 obiskovalcev. Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

Prostorski čudeži …

Karavaning salon Düsseldorf 2016 - trendi | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Letošnji salon, čeprav organizator pravi, da gre za najbogatejšo in največjo razstavo v zgodovini, ni postregel z revolucionarnimi rešitvami.

Pri avtodomih v ospredje stopa obvezna uporaba motorjev Euro 6 pri največjih in najmanjših. V velikem porastu so bivalniki VAN in manjši bivalni kombiji. Adria je za ta segment na primer imela posebni razstavni prostor.

Ti mali bivalniki so seveda cenovno dostopnejši, primernejši za potepanja ter raziskovanja mestnih središč in ozkih cest.

Kar dve hali so s tovrstnimi vozili zasedli tako veliki kot mali proizvajalci.

Anton Kastrevc, prvi človek razvoja Adrie Mobil iz Novega mesta, poudarja, da je čedalje več zanimanja za majhne kompaktne bivalnike VAN, v katerih je celotni tloris postavljen znotraj osnovne karoserije baznega vozila. Pravi, da je tu v želji po večji praktičnosti pomembna bitka za vsak razpoložljiv milimeter prostora. Vse več se govori tudi o hibridnih pogonih. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Anton Kastrevc, prvi človek razvoja Adrie Mobil iz Novega mesta, poudarja, da je čedalje več zanimanja za majhne kompaktne bivalnike VAN, v katerih je celotni tloris postavljen znotraj osnovne karoserije baznega vozila. Pravi, da je tu v želji po večji praktičnosti pomembna bitka za vsak razpoložljiv milimeter prostora. Vse več se govori tudi o hibridnih pogonih. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Seveda v tem segmentu poteka prava tekma, bitka, kdo bo na manjši površini naredil pravi prostorski čudež, ki bo na od petih do šestih metrih omogočal prepričljivo uporabniško izkušnjo celo za štiri potnike.

Vse več je tudi razširljivih tlorisov z izvlečnimi stenami, a predvsem na večjih, težjih in dražjih baznih vozilih. Adria compact SLS s svojo kompaktno dolžino šestih metrov in polmetrskim podaljškom zadnje stene, ki omogoča vzdolžno postavitev ležišč, letos prave konkurence v svojem segmentu pravzaprav ni dobil in zato ga naroča vse več ljudi.

Slovenski razvojnik Anton Kastrevc iz Adrie Mobil pravi, da se v Novem mestu že temeljito pripravljajo na prvega hibrida, preizkušajo pa tudi sisteme nove generacije pametne napeljave, vodene s pomočjo aplikacij na pametnih telefonih. V prihodnjih letih bo torej iz slovenske tovarne počitniških vozil zagotovo pripeljal tudi hibridni avtodom. Veliko pa bo odvisno od razvoja in cene baterij, poudarja.

Med najdražje luksuzne bivalnike spada volkner mobil performance S, narejen na osnovi 12-metrskega Volvovega avtobusa. Gre za vrhunsko opremljen in izjemno razkošen bivalnik z garažo na premični ploščadi in ceno 1,5 milijona evrov. To je najdražji razstavljeni model na letošnjem salonu. | Foto: Jure Gregorčič Med najdražje luksuzne bivalnike spada volkner mobil performance S, narejen na osnovi 12-metrskega Volvovega avtobusa. Gre za vrhunsko opremljen in izjemno razkošen bivalnik z garažo na premični ploščadi in ceno 1,5 milijona evrov. To je najdražji razstavljeni model na letošnjem salonu. Foto: Jure Gregorčič

Luksuz na metre in tone

Karavaning salon Düsseldorf 2016 | Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann Prava paša za oči je razred največjih in najbolj razkošnih. Gre za znamke Morelo, Concorde, Volkner Mobil, Phoenix, Vario Mobil … Take bivalnike je mogoče voziti s kategorijo C vozniškega izpita, dolgi pa so od osem do 12 metrov. V tem razredu je dodatni bonus tudi garaža za manjše avtomobile, predvsem trendovske, na primer fiata 500 ali minija. Pri teh bivalnikih se cene gibljejo od 350 tisoč evrov in zlahka presežejo tudi 1,5 milijona evrov.

Pri opremi in udobji v tem segmentu ni nič prepuščeno naključju. Izbrani materiali, velike lastniške spalnice in kopalnice v slogu navtike, keramika in popolna klimatizacija ter multimedija, kjer seveda šteje tudi širokopasovna povezava. Najbogatejši izstopajo še z izvlečnimi terasami in osrednjimi saloni.

Velika pozornost je namenjena tudi razvoju aplikacij za nadzor nad sistemi bivalnih nadgradenj. Počitniška vozila postajajo vse bolj pametna in podobno kot pri nepremičninah je mogoče gretje, klimo in alarmno napravo usmerjati na daljavo s pomočjo pametnega telefona.  | Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann Velika pozornost je namenjena tudi razvoju aplikacij za nadzor nad sistemi bivalnih nadgradenj. Počitniška vozila postajajo vse bolj pametna in podobno kot pri nepremičninah je mogoče gretje, klimo in alarmno napravo usmerjati na daljavo s pomočjo pametnega telefona. Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

Video: Unimog iz Bimobila za raziskovanje dežel s slabimi cestami ali brez njih

Vrača se platno, v ospredju so štirikolesni pogon in ekspedicijske nadgradnje

Najdražjo šotorsko prikolico za dobrih 25 tisočakov smo našli pri Holtkamperju. | Foto: Jure Gregorčič Najdražjo šotorsko prikolico za dobrih 25 tisočakov smo našli pri Holtkamperju. Foto: Jure Gregorčič Še vedno je mogoče čutiti trend napredka lahkih potovalnih prikolic ter hibridov med šotori in prikolicami. Gre za željo karavaninga po vrnitvi h koreninam, čim bolj v naravo, stran od resortov z bazeni in prenapolnjenimi plažami. Najdražjo šotorsko prikolico smo našli pri Holtkamperju, kjer za svoj platneni grad s karbonskim ogrodjem in samopostavitvijo s pomočjo ventilatorja hočejo več kot 25 tisoč evrov. Gre za čudovit in zelo kakovosten izdelek, preizkušen v surovem okolju Islandije.

Za raziskovanje stranpoti je vse več malih in velikih avtodomov zgrajenih na terenskih baznih vozilih z resnimi izvedbami podvozij in štirikolesnih pogonov.

Karavaning salon Düsseldorf 2016 - trendi | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V ospredju so tako tudi šotorske prikolice, prilagojene za vleko s terenskimi vozili po brezpotju, pa številni strešni šotori in bivalne enote, postavljene na poltovornjake oziroma pickupe.

Novodobne nomade še vedno privlačijo oddaljena obzorja, puščave, savane, ledeniki … V ta namen je tudi vedno več naprednih storitev najema in delitve počitniških vozil, ki se zgledujejo po avtomobilski industriji.

Gre za globalne servise, ki omogočajo najem teh vozil brez logističnih zapletov tudi na drugih celinah.

V bivalnih vozilih je z vidiki udobja in avtonomije vse več naprednejših sistemov za učinkovito proizvodnjo in rabo energije. Pametno ogrevanje pri tem igra pomembno vlogo, zlasti pri vsesezonskih modelih. | Foto: Jure Gregorčič V bivalnih vozilih je z vidiki udobja in avtonomije vse več naprednejših sistemov za učinkovito proizvodnjo in rabo energije. Pametno ogrevanje pri tem igra pomembno vlogo, zlasti pri vsesezonskih modelih. Foto: Jure Gregorčič

Vse več je tudi ekoloških pristopov. Ta bivalna prikolica je narejena iz tetrapakov. Sedem let naj bi se uspešno upirala vremenu, potem sledi menjava sten in strehe. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Vse več je tudi ekoloških pristopov. Ta bivalna prikolica je narejena iz tetrapakov. Sedem let naj bi se uspešno upirala vremenu, potem sledi menjava sten in strehe. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Tudi v karavano počitniških vozil vstopajo novi poslovni modeli najema in souporabe, ki omogočajo širšo izbiro počitniških vozil za različne načine potovanja. Povezave segajo tudi na druge celine. | Foto: Jure Gregorčič Tudi v karavano počitniških vozil vstopajo novi poslovni modeli najema in souporabe, ki omogočajo širšo izbiro počitniških vozil za različne načine potovanja. Povezave segajo tudi na druge celine. Foto: Jure Gregorčič

Ne spreglejte