Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
27. 8. 2016,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Z družino na poti kampiranje Potovalni Avtomoto Adria Mobil

Sobota, 27. 8. 2016, 13.16

6 let, 6 mesecev

Slovenska vloga na največjem svetovnem salonu počitniških vozil: 55. Caravan Salon Düsseldorf 2016

Dolenjci že razmišljajo o hibridnem avtodomu in upajo, da Sloveniji uspe velik turistični preboj

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Adria Mobil na 55. karavaning salonu v Düsseldorfu | Foto Žiga Živulović jr. foto Bobo

Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

V enem izmed najpomembnejših gospodarskih središč Nemčije, v Düsseldorfu, je Slovenija prek proizvajalca avtodomov Adria Mobil dobila novo poslovno priložnost. Na največjem svetovnem karavaning salonu so Dolenjci predstavili domače znanje in razvoj ter v svet poslali sporočilo: "Slovenija je karavaning destinacija, kjer imamo sto urejenih postajališč za prikolice in avtodome, čaka pa vas 80 vrhunskih kampov in 88 turističnih kmetij."

Kaj so Dolenjci pripravili za novo sezono?

Znamka Sun Living za prihodnje leto napoveduje povsem nov začetek. Gre za modelno paleto, ki bo predstavljala nižji, dostopnejši vstopni prag v svet karavaninga. Dolenjci pravijo, da ne gre za klasičen nizkocenovnik. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Znamka Sun Living za prihodnje leto napoveduje povsem nov začetek. Gre za modelno paleto, ki bo predstavljala nižji, dostopnejši vstopni prag v svet karavaninga. Dolenjci pravijo, da ne gre za klasičen nizkocenovnik. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Adria Mobil je v Nemčijo pripeljala produkte, ki smo jih podrobneje predstavili že na začetku poletja.

Iz Planice v svet: Novomeščani na evropskem vrhu -  Adria prodajo povečala za 28 odstotkov in zaposlila 200 ljudi

Adria active - varčen in lahek bivalni kombi s šestimi sedeži in štirimi ležišči

Velja omeniti povsem nov začetek blagovne znamke Sun Living. Dolenjci so se odločili za vstop v ponudbo cenovno ugodnih počitniških vozil. To bo naloga znamke Sun Living, ki bo že za okoli 40 tisočakov prihodnje leto ponudila povsem na novo zasnovan bivalni kombi s kuhinjo in kopalnico. To bodo bivalniki, ki želijo postati prva izbira tistih najracionalnejših kupcev.

Adria Mobil ni edini slovenski proizvajalec v Düsseldorfu. Že drugo leto zapored svoje inovativne, tehnične in oblikovne rešitve pohištva za opremo bivalnih vozil in plovil razstavlja tudi  podjetje Podgorje iz Šentjerneja. Poleg njih se kot razvojni dobavitelj panoge predstavlja še Plastoform, specialist za umetne mase z lastnim razvojem in oblikovanjem, ki že proizvaja dele nadgradenj za številna velika imena.  | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Adria Mobil ni edini slovenski proizvajalec v Düsseldorfu. Že drugo leto zapored svoje inovativne, tehnične in oblikovne rešitve pohištva za opremo bivalnih vozil in plovil razstavlja tudi podjetje Podgorje iz Šentjerneja. Poleg njih se kot razvojni dobavitelj panoge predstavlja še Plastoform, specialist za umetne mase z lastnim razvojem in oblikovanjem, ki že proizvaja dele nadgradenj za številna velika imena. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Slovenija, zbudi se: 3.500 avtodomov in prikolic samo na parkirišču pred sejmiščem

Zanimanje za karavaning v Evropi znova močno narašča. Dan po odprtju salona je gneča nepopisna. Dogodek privabi družine, predstavlja tudi medgeneracijsko druženje, hišni ljubljenčki pa so dobrodošli. Ne nazadnje je treba preveriti, ali bo v novi prikolici oziroma avtodomu dovolj prostora za vse, tudi za kosmatinca. Lani so v tednu dni našteli 203 tisoč obiskovalcev z vsega sveta.  | Foto: Jure Gregorčič Zanimanje za karavaning v Evropi znova močno narašča. Dan po odprtju salona je gneča nepopisna. Dogodek privabi družine, predstavlja tudi medgeneracijsko druženje, hišni ljubljenčki pa so dobrodošli. Ne nazadnje je treba preveriti, ali bo v novi prikolici oziroma avtodomu dovolj prostora za vse, tudi za kosmatinca. Lani so v tednu dni našteli 203 tisoč obiskovalcev z vsega sveta. Foto: Jure Gregorčič Zadnji konec tedna v avgustu glavno mesto nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Düsseldorf, ki je tudi eno najpomembnejših gospodarskih središč Nemčije, tradicionalno postane svetovna destinacija za vse novodobne nomade, ki svet raziskujejo v svojih hišah na kolesih. Gre za enega največjih in najpomembnejših poslovnih dogodkov za vso evropsko in svetovno industrijo počitniških vozil. 

Na 26 hektarjih pokritih razstavnih površin se zbere smetana vseh, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vozil za prosti čas in dodatne opreme ter s ponudbo različnih storitev, vezanih na kakovostno preživljanje prostega časa.

Salon karavaninga v Düsseldorfu slovi tudi kot eden ključnih poslovnih barometrov prihajajoče sezone. Proizvajalci se javnosti predstavijo s tehnološkimi, produktnimi in tudi vsebinskimi storitvenimi novostmi, ki krojijo prihodnost gradnje hiš na kolesih.

Slovenija se je zganila. Karavaning ponuja več priložnosti, kot bi si kdo utegnil misliti. | Foto: Jure Gregorčič Slovenija se je zganila. Karavaning ponuja več priložnosti, kot bi si kdo utegnil misliti. Foto: Jure Gregorčič Zato je še toliko bolj pomembno, da je del tega izjemno pestrega turistično-poslovnega dogodka letos končno postala tudi Slovenija. Kot država, ki si želi karavano avtodomov in prikolic s svojih cest zaustaviti ob naših rekah in jezerih, v toplicah ter ob vznožju gora. Želi gostiti in pisati spomine vseh novodobnih nomadov, ki znajo uživati, se zaradi lepih doživetij peljati zelo daleč ter porabiti denar za kakovostno ponudbo kulinarike in doživetij. Za kako pomembne goste gre, govori podatek, da razstavišče v Düsseldorfu za njih pripravi poseben bazni tabor s 3.500 parkirnimi mesti za prikolice in avtodome z vso pripadajočo infrastrukturo, kot so priključki za vodo in elektriko, ter z ustreznimi sanitarnimi bloki.

Caravan Center Düsseldorf je dokaz, da je tudi za vsega osem dni, kolikor traja sejem, vredno pripraviti kakovostno PZA-parkirišče. 70 tisoč obiskovalcev se na ta prostor s svojimi počitniškimi vozili pripelje z vseh koncev Evrope. To je tista številka, ki mora zbuditi Slovenijo, da bo znala na tisoče počitniških vozil, ki se vsako leto prepeljejo na naše avtoceste, zaustaviti in jih prepričati, da so v državi, ki je lahko njihov zelo zanimiv, če ne celo končni cilj karavaning počitnic.

Slovenija se mora zbuditi in postaviti na karavaning zemljevid, da bo znala na tisoče počitniških vozil, ki se vsako leto prepeljejo na naše avtoceste, zaustaviti in jih prepričati, da so v državi, ki je lahko njihov zelo zanimiv, če ne celo končni cilj karavaning počitnic. | Foto: Jure Gregorčič Slovenija se mora zbuditi in postaviti na karavaning zemljevid, da bo znala na tisoče počitniških vozil, ki se vsako leto prepeljejo na naše avtoceste, zaustaviti in jih prepričati, da so v državi, ki je lahko njihov zelo zanimiv, če ne celo končni cilj karavaning počitnic. Foto: Jure Gregorčič

Temelji so postavljeni …

Adria Mobil na 55. karavaning salonu v Düsseldorfu | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Zeleno, aktivno, zdravo so besede, s katerimi od danes na razstavnem prostoru Adrie Mobil Slovenija kot zanimiva karavaning destinacija z novo zloženko pod blagovno znamko I feel Slovenija nagovarja obiskovalce salona. Izvršni direktor prodaje in trženja Matjaž Grm, eden ključnih akterjev dolenjske zgodbe o uspehu, poudarja, da so temelji postavljeni, recept za preboj Slovenije pa je v sodelovanju vseh akterjev:

"Zelo sem vesel, da nam je uspelo združiti iniciative, čeprav je čutiti nekaj negodovanja in nasprotovanja. Slovenija bo s svojo velikostjo oziroma majhnostjo, s svojim potencialom, ki ga ima, lahko zmagovala le, če bodo ljudje sodelovali med seboj. Vesel sem, da je ta projekt nastal iz takega sodelovanja. Ogromno je dobrih iniciativ, trenutno pa jim manjka še kritična masa, da bodo lahko naredile naslednji korak. V sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo bomo poskusili vse skupaj dvigniti na višjo raven. Ta skupna promocija je šele začetek. Ideja je, da Slovenijo postavimo na zemljevid Evrope kot karavaning destinacijo. Vso infrastrukturo in naravne danosti za ta turizem namreč imamo."

Naj se val s ceste razlije in dvigne gladino zaslužka

Direktor prodaje in trženja Adrie Mobil Matjaž Grm o naglem vzponu trga: "Rast nas je presenetila. Tudi dobavitelje je povpraševanje presenetilo, tako da imamo nekaj težav z dobavo posameznih komponent. To z veliko pridnostjo in fleksibilnostjo naša proizvodnja nekako rešuje, tako da kapo dol. Treba se je znati prilagajati takrat, ko gre navzgor, pa tudi, ko gre navzdol. Ta naša panoga je ciklična in ta rast ne bo večna, zato je prav, da smo trdno na tleh. Da, trenutno imamo sladke skrbi, ki pa so vseeno skrbi." | Foto: Jure Gregorčič Direktor prodaje in trženja Adrie Mobil Matjaž Grm o naglem vzponu trga: "Rast nas je presenetila. Tudi dobavitelje je povpraševanje presenetilo, tako da imamo nekaj težav z dobavo posameznih komponent. To z veliko pridnostjo in fleksibilnostjo naša proizvodnja nekako rešuje, tako da kapo dol. Treba se je znati prilagajati takrat, ko gre navzgor, pa tudi, ko gre navzdol. Ta naša panoga je ciklična in ta rast ne bo večna, zato je prav, da smo trdno na tleh. Da, trenutno imamo sladke skrbi, ki pa so vseeno skrbi." Foto: Jure Gregorčič Potencial uspešnega posla je torej na vidiku, ključno pa je, da Slovenija ni zgolj prehodna država. Projekt promocije se mora torej osredotočiti na to, da bi naša dežela s ponudbo zajezila reko počitniških vozil in jo speljala na svoj mlin. Pa ne gre zgolj za neposredni zaslužek, gre za nove priložnosti in nova delovna mesta. Poznavalec karavaning industrije Matjaž Grm pravi:

"To je ključna ideja. Skozi Slovenijo se vsako leto pelje ogromno počitniških vozil, avtodomov in prikolic. Ta val si želimo za začetek vsaj v 20 odstotkih zaustaviti v Sloveniji za vsaj dva ali tri dni, kar je osnovna ideja tega koncepta."

Ob tem se postavlja vprašanje, ali je tudi tovarna počitniških sanj, kjer so v celoti razvite in narejene prepoznavne slovenske hiše na kolesih, lahko zanimiva destinacija kot tehnična dodana vrednost v odkrivanju dežele. Kdaj bo torej Adria Mobil naredila PZA-parkirišče za avtodome pred tovarno v Novem mestu? Matjaž Grm v tem vidi pomen:

"Da, skoraj bi ga že morali narediti. Nam je pomembna promocija tudi s tega vidika. Ne glede na to, ali gre za izdelek za deset tisoč evrov maloprodajne cene ali za 120 tisoč evrov, kupec želi vedeti, od kod ta izdelek prihaja. Če se Slovenija promovira kot pristna karavaning destinacija, lahko s tem še dvigujemo vrednost blagovne znamke."

Dolenjci so na tej najpomembnejši tržnici počitniških vozil zasedli veliko razstavno površino: dobrih 2.300 kvadratnih metrov. Za lažjo predstavo: na tako površino bi brez težav postavi štiri enodružinske hiše. Novomeščani so v ta vrtinec dogajanja, ki napoveduje sezono 2017, pripeljali 42 vozil za prosti čas. Izbor v Nemčiji je sestavljen iz 13 počitniških prikolic in 11 avtodomov blagovne znamke Adria, osmih vozil blagovne znamke Sun Living in desetih vanov blagovne znamke Adria. | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Dolenjci so na tej najpomembnejši tržnici počitniških vozil zasedli veliko razstavno površino: dobrih 2.300 kvadratnih metrov. Za lažjo predstavo: na tako površino bi brez težav postavi štiri enodružinske hiše. Novomeščani so v ta vrtinec dogajanja, ki napoveduje sezono 2017, pripeljali 42 vozil za prosti čas. Izbor v Nemčiji je sestavljen iz 13 počitniških prikolic in 11 avtodomov blagovne znamke Adria, osmih vozil blagovne znamke Sun Living in desetih vanov blagovne znamke Adria. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

 

Novi active iz Novega mesta je svoje mesto dobil na uradnem razstavišču dobavitelja baznih vozil Renaulta. | Foto: Jure Gregorčič Novi active iz Novega mesta je svoje mesto dobil na uradnem razstavišču dobavitelja baznih vozil Renaulta. Foto: Jure Gregorčič Adria Mobil je v prvem polletju letošnjega leta dosegla 23-odstotno rast prihodkov od prodaje.

V prvih šestih mesecih so na evropske ceste poslali 1.114 več avtodomov in prikolic kot lani. Številke prodaje so naslednje: 48 odstotkov prodanih izdelkov predstavljajo počitniške prikolice, 52 odstotkov pa avtodomi in vani. 

Se obeta nov prodajni rekord? Bo tovarna postala pretesna? So na vidiku nove zaposlitve?

Prerez nove prikolice adria aviva, ki v ospredje postavlja predvsem preprosto uporabo in praktičnost. | Foto: Jure Gregorčič Prerez nove prikolice adria aviva, ki v ospredje postavlja predvsem preprosto uporabo in praktičnost. Foto: Jure Gregorčič S temi ključnimi vprašanji smo se sredi vročega dogajanja na razstavnem prostoru Adrie obrnili na direktorico Sonjo Gole.

"Dvakratna zaporedna rast po več kot 20 odstotkov v zadnjih dveh letih je nekaj, kar je že povsem na meji izvedljivega v smislu zagotavljanja visoke kakovosti produktov. Dejansko je res, da kapacitete, ki jih imamo v tovarni v Novem mestu, dosegajo oziroma bodo v letošnji sezoni dosegle limit. In v tem kontekstu smo pred vprašanjem nove strategije: ali se osredotočiti na omejeno količino in to nadgraditi v smislu kakovosti in večje dodane vrednosti ali zagotoviti povečanje kapacitet?"

Sonja Gole je za krmilom Adrie Mobil že dve desetletji.  | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Sonja Gole je za krmilom Adrie Mobil že dve desetletji. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Bodo torej v Novem mestu potrebovali novo tovarno, nove proizvodne linije in nove sodelavce? Sonja Gole odgovarja:

"Da, povečanje kapacitet pomeni iskanje nove lokacije ali pa širitev tovarne in nova delovna mesta. Za zdaj lahko samo rečem, da je pred nami še eno leto z več kot 20-odstotno rastjo, koliko časa bo trajal tak trend rasti, pa je resnično težko napovedati. Pred nami je zato težka odločitev, saj je celotno panogo trg nekoliko presenetil v smislu takšne rasti. Ostati moramo previdni in prilagodljivi, tudi ko se bo ta trend umiril."

Evropski ljubitelji karavaninga so pripravljeni znova investirati, trg je s porastom presegel napovedi in polno zaposlil večino proizvajalcev. Se torej obeta nov rekord proizvodnje?

"Da, letos bomo na ceste poslali več kot 12 tisoč počitniških vozil," z nasmehom pove Goletova.

Letos nameravajo v Novem mestu narediti več kot 12 tisoč avtodomov in prikolic.  | Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo Letos nameravajo v Novem mestu narediti več kot 12 tisoč avtodomov in prikolic. Foto: Žiga Živulović jr. foto Bobo

Razmišljajo tudi o hibridnem ali celo električnem avtodomu

Zelena prihodnost alternativnih pogonov v segmentu počitniških vozil bo v veliki meri odvisna od poguma dobaviteljev baznih vozil, na katerih zraste bivalna nadgradnja. | Foto: Jure Gregorčič Zelena prihodnost alternativnih pogonov v segmentu počitniških vozil bo v veliki meri odvisna od poguma dobaviteljev baznih vozil, na katerih zraste bivalna nadgradnja. Foto: Jure Gregorčič Ker letošnji salon na splošno ni ponudil nekih revolucionarnih novosti, ostaja vprašanje, kako učinkovito bodo v Novem mestu sledili razvojnemu razpotju silovitega napredka avtomobilske industrije. Matjaž Grm se zaveda, da gre za velik izziv:

"To je zelo dobro vprašanje. Zagotovo bomo govorili o nekakšnih hibridih, če ne celo o popolnoma električnih avtodomih. Težava je, da aerodinamika ni narejena pravilno. Ali bomo govorili tudi o samovozečih avtodomih in prikolicah, je drugo, naslednje vprašanje. Zagotovo bo avtomobilska industrija do te točke prišla hitreje, kot si marsikdo zamišlja oziroma predstavlja. Ker so trendi v zadnjih letih tako zelo očitni, se bodo spremenili tudi predpisi. Glede tega, ali karavaning industrija te spremembe že ima v svoji zavesti, pa sem malo skeptičen. To je namreč odvisno tudi od dobaviteljev baznih vozil za naše nadgradnje, od tega, kako daleč so oni v tem razmišljanju, pa od prometnih predpisov ... Naša panoga je od pet do deset let za razvojem avtomobilske industrije in približno tolikšen bo tudi zaostanek v razvoju nekega novega prebojnega, revolucionarnega počitniškega vozila."

Sonja Gole pravi, da je le vprašanje časa, kdaj bo na vrsti hibrid, je pa to precej odvisno od partnerjev, ki dobavljajo bazna vozila, na katerih nastane nadgradnja. Izpostavlja razvoj po meri mlajših generacij:

"V prihodnje bo treba zagotovo več poudarka nameniti razvoju produktov, ki bodo bolj pisani na kožo mlajšim generacijam s prijaznejšimi, bolj praktičnimi ali tehnološko bolj dovršenimi rešitvami. Zagotovo bo treba razmišljati tudi o drugačnih baznih vozilih, torej o drugačnem pogonu. Verjamem, da Adria v prihodnje ne bo uspešna samo na evropskem trgu, ampak bo resnično postala globalni igralec. Vsekakor bomo zelo pozorni in takoj, ko bomo ugotovili, da je ponudba na strani dobaviteljev baznih vozil takšna, da jo lahko uspešno nadgradimo z našo bivalno nadgradnjo, bomo naredili tak avtodom." | Foto: Jure Gregorčič "V prihodnje bo treba zagotovo več poudarka nameniti razvoju produktov, ki bodo bolj pisani na kožo mlajšim generacijam s prijaznejšimi, bolj praktičnimi ali tehnološko bolj dovršenimi rešitvami. Zagotovo bo treba razmišljati tudi o drugačnih baznih vozilih, torej o drugačnem pogonu. Verjamem, da Adria v prihodnje ne bo uspešna samo na evropskem trgu, ampak bo resnično postala globalni igralec. Vsekakor bomo zelo pozorni in takoj, ko bomo ugotovili, da je ponudba na strani dobaviteljev baznih vozil takšna, da jo lahko uspešno nadgradimo z našo bivalno nadgradnjo, bomo naredili tak avtodom." Foto: Jure Gregorčič

Ne spreglejte