Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 12. 2021,
11.29

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

hibridni avtomobili Hibrid Toyota aygo Toyota

Petek, 10. 12. 2021, 11.29

2 leti, 4 mesece

Stjin Peeters, vodja razvoja za Toyotin model aygo X

Boj med ceno in atraktivnostjo: zakaj nima hibrida?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Toyota aygo X Stjin Peeters | Stjin Peeters je prepričan, da bo aygo X s platneno streho, terenskimi karoserijskimi dodatki in igrivim značajem postal zvezda najmanjšega razreda v Evropi. | Foto Gašper Pirman

Stjin Peeters je prepričan, da bo aygo X s platneno streho, terenskimi karoserijskimi dodatki in igrivim značajem postal zvezda najmanjšega razreda v Evropi.

Foto: Gašper Pirman

Potem ko smo prvič potipali novo generacijo toyote aygo X, smo nekaj besed spregovorili še s Stjinom Peetersom, vodjo razvoja za model aygo X. Toyota se je namreč odločila, da ne zapusti segmenta najmanjših mestih avtov. Povrhu vsega so po umiku skupine PSA na svoja pleča prevzeli razvoj nove generacije, eden ključnih dejavnikov pa je bila cena − zaradi same velikosti avtomobila ta ne sme biti previsoka, saj kupcem na vrata tam že trkajo avtomobili z dimenzijsko večjega razreda.

Toyota aygo
Avtomoto Vsi so obupali, Toyota ne: sedli smo v njihov najmanjši avto #video

Vstop v Toyotin svet

Aygo X je v primerjavi s predhodnikom zrasel za skoraj 24 centimetrov. Po drugi strani je prehod na novo arhitekturo TNGA, ki si jo Aygo X je z dvobarvno zunanjostjo vsekakor oblikovno poseben in všečen mestni malček. | Foto: Gašper Pirman Aygo X je z dvobarvno zunanjostjo vsekakor oblikovno poseben in všečen mestni malček. Foto: Gašper Pirman deli z yarisom, prinesel še dodatnih devet centimetrov daljše medosje. Najmanjši Toyotin model tako meri 3,7 metra, serijska so 17-palčna platišča in varnostni paket TSS. Očitno je aygo X storil velik korak naprej in mogoče tudi želi biti podoben večjim modelom. Zakaj se je Toyota sploh odločila ostati v tem segmentu? To vprašanje smo si v resnici zastavili že ob predstavitvi koncepta, zdaj pa smo ga v živo lahko postavili verjetno najbolj primernemu človeku − vodji razvoja novega ayga.

"Kot smo pojasnili, je bil aygo za nas v Evropi zelo pomemben avto. Je vstopni avto v naši znamki, ki je dosegljiv večini kupcev in zato je pomembno, da smo ostali v tem segmentu, toda brez kompromisov pri varnostni, ceni in uporabnosti," nam je kratko in jedrnato odgovoril Peeters. A s tem izgovorom nismo bili povsem zadovoljni. 17-palčna platišča s tankimi pnevmatikami, dvobarvna zunanjost in s samodejnim menjalnikom CVT ne dajejo vtisa, da bo aygo ostal cenovno izredno dostopen, še posebej ne v razredu, ki v zadnjih letih pospešeno izgublja kupce. "Čeprav ne poznam cenovne politike za vašo državo, vem pa to, da iz razvojne in proizvodne faze novi aygo ni veliko dražji kot pretekli aygo. Še posebej se to vidi, ko pogledamo h konkurenci, ki mora najti bistveno dražje rešitve, da na trg pripelje na manjši avtomobil. Takrat bo naš avtomobil dokazano cenovno zelo konkurenčen."

Kje se je izgubil hibrid?

Čeprav so pri Toyoti znotraj hiše našli vse, kar so potrebovali za razvoj nove generacijo, na voljo so imeli tudi odlični hibridni pogonski sklop iz yarisa, so se odločili ter raje obdržali litrski trivaljni atmosferski motor. Ker je Toyota vodilna sila pri hibridnih motorjih in ponuja to pogonsko opcijo pri skoraj vseh svojih modelih, je bilo seveda logično vprašanje: Kje se je pri aygu izgubil hibrid?

"Yarisova arhitektura omogoča možnost hibridnega pogona, a z vidika koncepta avtomobila − male dimenzije in cenovna dostopnost − smo se odločili, da hibridnega pogona ne bomo vgradili v ayga. Raje smo se osredotočili na vgradnjo čim bolj učinkovitega bencinskega pogona z manjšim emisijskim izpustom, povprečna poraba je le 4,7 litra," je pojasnil Peeters, zakaj hibrida v aygu preprosto ne bo.

Kot pravi Peeters, bomo presenečeni nad vstopno ceno modela. Ta naj bi kljub številnim novostim ostala dostopna in primerljiva s podobno opremljenim predhodnikom. | Foto: Gašper Pirman Kot pravi Peeters, bomo presenečeni nad vstopno ceno modela. Ta naj bi kljub številnim novostim ostala dostopna in primerljiva s podobno opremljenim predhodnikom. Foto: Gašper Pirman

Vse bližje yarisu

"Razumem, da lahko nekdo dobi občutek, da aygo ni bistveno manjši od yarisa. A to je le zaradi oblikovne podobe in terenskih elementov. V dolžino vseeno meri le 3,7 metra. Zrasel je, a ohranil krajše medosje. Ne bojimo se, da bi tekmoval s prodajo yarisa, ker gre za namenski model za mestno rabo in le za občasno rabo na avtocesti. Yaris ima drugačno prednostno rabo in tudi večji je, zato se oba lepo dopolnjujeta v naši modelni paleti ter dovolj razlikujeta."

Kot smo že omenili prej, ima aygo X serijsko nameščena 17-palčna platišča. Zaradi povečane uporabnosti so na platiščih precej ozke in visoke pnevmatike, ki izboljšujejo udobje ter pripomorejo k prijetnejši zunanji podobi. A vsaj v naših očeh obstaja strah, da bi se takšna platišča lahko hitro poškodovala ob mestnih robnikih. "Verjamemo, da želijo kupci, kljub cenovni poziciji avtomobila, na cesti izstopati in biti drugačni. Velikost kolesa v primerjavi z velikostjo karoserije je resnično impresivna, zato je to pomemben oblikovni dejavnik novega ayga. Ker je pnevmatika visoka, po drugi strani ni skrbi z neudobno vožnjo, hkrati pa tudi varuje platišče pred robniki. Zaradi ozke pnevmatike pa smo ohranili majhen radij kroga, udobje je na koncu enako kot pri 15-palčni pnevmatiki," je najin pogovor zaključil Peeters.

Toyota hibrid
Avtomoto Prodaja hibridov raste: tak izkoristek imajo na cestah v Sloveniji
Toyota yaris cross
Avtomoto Nov mali SUV v Slovenijo: ima izrazito prednost #foto
Ne spreglejte