Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 8. 2021,
22.23

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

8

Natisni članek

hibridni avtomobili Prva vožnja toyota yaris cross Toyota

Četrtek, 26. 8. 2021, 22.23

2 leti, 8 mesecev

Prva vožnja: toyota yaris cross

Nov mali SUV v Slovenijo: ima izrazito prednost #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

8

Toyota yaris cross | Yaris cross je dolg 4,18 metra, širok je 1,76 metra in visok 1,59 metra. V primerjavi z yarisom je kar občutno daljši (za 24 centimetrov!), približno enako širok in kar nekaj centimetrov višji (9,5 centimetra). Medosna razdalja je z 2,56 metra enaka kot pri yarisu.  | Foto Toyota

Yaris cross je dolg 4,18 metra, širok je 1,76 metra in visok 1,59 metra. V primerjavi z yarisom je kar občutno daljši (za 24 centimetrov!), približno enako širok in kar nekaj centimetrov višji (9,5 centimetra). Medosna razdalja je z 2,56 metra enaka kot pri yarisu.

Foto: Toyota

Novi toyota yaris cross ni še eden od mnogih avtomobilov. Od njih se razlikuje po drugačnem razmerju avtomobilskih dimenzij in, predvsem, po pogonu. Ta 4,1 metra dolgi avtomobil nudi najboljši samopolnilni hibridni pogon v razredu. To pomeni od 50 do 70 odstotkov vožnje na elektriko in s tem zelo dobro razmerje med maso, električnimi kilometri ter predvsem ceno. V Sloveniji jih želijo do konca naslednjega leta prodati okrog 1.300 in se prebiti med prve tri modele na fizičnem trgu kompaktnega razreda SUV.

Mestece La Hulpe blizu Bruslja. Tu vsako leto dežuje 199,6 dneva na leto. Tako pravi statistika. Bil je ravno eden tistih dni, ko je bilo nebo v Belgiji oblačno in je tudi ves čas po malem rosilo. Tako da se je bilo res neprijetno sprehajati naokoli, in naslednji dan, ko je skozi oblake posijalo sonce, je bilo na ulicah vse polno ljudi.

V roke so mi potisnili ključe povsem novega avtomobila. Ime je že znano. Yarisa poznamo, zdaj je tu še yaris cross. Že tako natrpan razred kompaktnih športnih terencev je dobil še enega člana.

Tom Fux Toyota
Avtomoto Mojster avtoposla: Ljubljančan odgovoren za 40 milijard evrov

Pri Toyoti so yarisa cross razvili z mislijo na evropski avtomobilski trg. | Foto: Gregor Pavšič Pri Toyoti so yarisa cross razvili z mislijo na evropski avtomobilski trg. Foto: Gregor Pavšič Zadek nedvomno evropski, sprednji del prej iz Tokia kot iz Bruslja

Srečno v tej konkurenci, sem si mislil, ko sem od daleč odklepal vrata. Navzven ponuja yaris cross zanimivo obliko. Najbolj všeč mi je zadnji del. Je postaven, močan, simpatičen in spominja na tiste "kulske", nekoliko bolj "offroad" oblikovane športne terence. Tiste, malo ožje, višje, in na ljudi, ki vsaj navidezno ta vozila potiskajo še kam drugam kot le na urbane višje robnike.

Pogled s strani kaže vpadljiv avtomobil s plastičnimi obrobami okrog blatnikov ter največ 18-palčnimi kolesi. In če bo kaj, potem bo oblikovalska mnenja delil sprednji del. Če je zadek nedvomno evropski, potem bi sprednji del poslal prej v Tokio kot v Bruselj.

Zadnji del yarisa cross spominja na večji model RAV4. | Foto: Toyota Zadnji del yarisa cross spominja na večji model RAV4. Foto: Toyota

Vozniški prostor: hvalimo volanski obroč, osnovno ergonijo in udobje, vseeno pa bi si želeli še nekoliko bolj žlahtne materiale. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški prostor: hvalimo volanski obroč, osnovno ergonijo in udobje, vseeno pa bi si želeli še nekoliko bolj žlahtne materiale. Foto: Gregor Pavšič

Toyota yaris cross | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Na elektriko se vozimo tudi več kot 50 odstotkov kilometrov

V takem novem avtomobilu najprej iščem tiste elemente, ki ga naredijo drugačnega od tekmecev. Torej razloge, zakaj bi nekdo kupil ta avtomobil in ne enega od tistih, ki jih na trgu že prodajajo.

Prednost pred tekmeci je pri yarisu cross očitna. To je hibridni pogon in z njim prek električnih kilometrov povezane "neslišne" in udobne vožnje. Toyota zanj trdi, da bo omogočal več kot 50 odstotkov vožnje na elektriko. Ker je bilo prvo druženje z njim še prekratko, o tem še nimam izoblikovanega končnega mnenja, a, glede na izkušnje, Toyoti verjamem. Lani sem se s testnim yarisom po Ljubljani vozil kar 70 odstotkov na elektriko, na podeželski cesti je znašal delež električnih kilometrov 54 odstotkov, na avtocesti od Ljubljane do Celja in nazaj pa 17 odstotkov. Podrobnejši rezultati so na tej povezavi.

Osnovna cena yarisa cross bo znašala 16.900 evrov oziroma 15.100 evrov s financiranjem Toyote. V Sloveniji bodo začeli financiranje ponujati prek lastne finančne družbe in zato naj bi take ugodnosti trajale še naprej. Za hibridno različico bo treba odšteti vsaj 20.900 evrov oziroma 18.850 evrov z omenjenim financiranjem. Srednja paketa opreme sport in elegance ima redno ceno 24 tisoč oziroma 26.700 evrov. Doplačilo za štirikolesni pogon znaša 2.500 evrov. 
Toyota yaris
Avtomoto Izkupiček v praksi: 70 odstotkov vožnje ugasnjen bencinski motor

Yaris cross ima lahko od 16 do 18 palcev velika platišča. | Foto: Gregor Pavšič Yaris cross ima lahko od 16 do 18 palcev velika platišča. Foto: Gregor Pavšič Odlično razmerje med maso, električnimi kilometri in navsezadnje ceno

Samopolnilni hibridni pogon je danes ena najboljših alternativ klasičnim bencinskim ali dizelskim motorjem. Litij-ionska baterija je resda majhna in ima maso le 27 kilogramov, a če bi primerjali število dejanskih električnih kilometrov z maso baterije in nato vse skupaj dali še v tabelo z maloprodajnimi cenami, bi tak yaris cross imel zagotovo boljše razmerje od tudi polno električnih in priključno hibridnih avtomobilov.

V povprečju je električni avtomobil od primerljivega bencinskega dražji za okrog 15 tisočakov, priključni hibrid za deset tisočakov, vsaj v primeru Toyote pa je hibridni yaris cross od bencinskega dražjih za okvirnih 3.500 evrov. Dobre tri tisočake znaša tudi cenovna razlika yarisa cross s klasičnim yarisom.

Prostora na zadnji klopi je zadovoljivo veliko, a vseeno manj kot pri nekaterih tekmecih. | Foto: Gregor Pavšič Prostora na zadnji klopi je zadovoljivo veliko, a vseeno manj kot pri nekaterih tekmecih. Foto: Gregor Pavšič Na zadnji klopi tekmeci ponujajo več prostora

Pri yarisu cross je prtljažnik (od 397 do 1.097 litrov) prav gotovo soliden, pri prostornosti na zadnji klopi imajo prednosti tekmeci. Prodajno že zelo uspešna renault captur in peugeot 2008 nudita potnikom zadaj več prostora, volkswagnov T-cross ima tam tudi pomično zadnjo klop. Vozniški prostor je ergonomsko pri yarisu cross dober, sedi se udobno in načeloma je vse pri roki.

Pogled na zadnjo klop avtomobila. | Foto: Gregor Pavšič Pogled na zadnjo klop avtomobila. Foto: Gregor Pavšič

Dokaj ozek vstopni kot skozi zadnja vrata. | Foto: Gregor Pavšič Dokaj ozek vstopni kot skozi zadnja vrata. Foto: Gregor Pavšič

Varnostno-asistenčna oprema avtomobila je na zelo visoki ravni. | Foto: Gregor Pavšič Varnostno-asistenčna oprema avtomobila je na zelo visoki ravni. Foto: Gregor Pavšič Odličen volanski obroč odtehta nekaj več plastike, manjka pa še kakšen žlahtnejši dodatek

Vozniški prostor. Najboljši je volanski obroč, ki je ravno prav velik in debel za ravnovesje med športnim občutkom in praktičnostjo. Zdi se mi pomembno, saj navsezadnje volanski obroč v rokah držimo največ časa med vsemi sestavnimi deli avtomobila. Zato dober volan odtehta malo več plastike, kot sem jo pričakoval.

Notranjost je, pod črto, zadovoljiva, dobra. Res je, da bo yarisa cross iskal bolj racionalen in vsaj delno konzervativen kupec, ki bo avtomobil izbiral s premislekom in ne toliko z očmi kot na primer novodobnega "francoza".

Toda vsaj kakšen bolj žlahten dodatek, morda celo kakšen "gadget", nekaj tistega za učinek "vav" avtomobil v tako natrpanem razredu potrebuje.

Hvalimo mehko polico nad prtljažnikom, ki jo je zelo enostavno odstraniti in zložiti. | Foto: Gregor Pavšič Hvalimo mehko polico nad prtljažnikom, ki jo je zelo enostavno odstraniti in zložiti. Foto: Gregor Pavšič Vsak četrti zasebni kupec v Sloveniji izbere kompaktni SUV 

Odločitev za tak avtomobil, skrb za kupce in 400-milijonska naložba v tovarno v Franciji pri Toyoti seveda niso presenetljive. Kompaktni športni terenci in križanci so že nekaj časa najpomembnejši avtomobilski razred v Evropi. Tu svoj novi avtomobil izbere največ kupcev, obenem pa je zato tudi konkurenca tu zelo številčna, dokaj izenačena in neizprosna.

Med fizičnimi kupci v Sloveniji je tržni delež tega razreda v štirih letih zrasel s 13 na 25 odstotkov trga. Medtem ko skupna prodaja fizičnim strankam v Sloveniji pada, število prodanih kompaktnih avtomobilov SUV raste. S tem pa se močno veča tudi tržni delež. Letos je v prvem polletju vsaj četrti zasebni kupec novega avtomobila v Sloveniji izbral kompaktni športni terenec oziroma križanec.

Z dobrih 400 litrov je mogoče prtljažnik s podiranjem sedežev povečati na nekaj čez tisoč litrov prostornine. | Foto: Gregor Pavšič Z dobrih 400 litrov je mogoče prtljažnik s podiranjem sedežev povečati na nekaj čez tisoč litrov prostornine. Foto: Gregor Pavšič

"Game changer" za položaj Toyote tudi v Sloveniji?

Skladno s prihodom v trenutno najbolj "vroč" evropski avtomobilski razred, so visoke tudi ambicije Toyote pri prodaji yarisa cross. To bo predvidoma postal najbolje prodajani model Toyote tako v Evropi kot tudi Sloveniji. Letos jih želijo slovenski trgovci prodati 300, prihodnje leto pa upajo na tisoč prodanih vozil.

"Naš cilj je priti med prve tri v tem avtomobilskem razredu, kar pomeni deset odstotkov trga. Trenutno so na vrhu renault captur, volkswagen T-cross in peugeot 2008, naš prodajni cilj bo torej prehiteti peugeota. Ciljamo na manjše družine in tiste uporabnike avtomobilov v urbanem svetu, ki so usmerjeni tudi v prihodnost. Yaris cross je bil za nas prva Toyota, ki so jo kupci naročili, ne da bi jo sploh videli v živo. Med kupci si obetam tudi tiste, ki bodo k nam prestopili od konkurence," pravi Gregor Mauko, direktor družbe Toyota Adria.

Če bi se njegovi prodajni načrti uresničili, bi se tudi Toyota z vsaj petodstotnim tržnim deležem lahko v Sloveniji zavihtela med prvo peterico avtomobilskih znamk in tako sledila opaznemu poskoku Japoncev na evropskem trgu.  

Toyota yaris cross | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič V primerjavi s klasičnim yarisom je občutno daljši, višji in le malenkostno širši

Pri Toyoti ne pričakujejo veliko interne konkurence med yarisom in yarisom cross. Kljub isti platformi, imenu in poreklu naj bi si bila namensko dovolj različna. Trgovci ne pričakujejo, da se bo nekdo, ki bo v salon prišel po yarisa, domov raje  odpeljal z yarisom cross. Ta bo tem predstavljal že začetno željo.

Yaris cross je dolg 4,18 metra, širok je 1,76 metra in visok 1,59 metra. V primerjavi z yarisom je kar občutno daljši (za 24 centimetrov!), približno enako širok in kar nekaj centimetrov višji (9,5 centimetra). Medosna razdalja je z 2,56 metra enaka kot pri yarisu. Vse to prinaša že omenjen, bolj izrazit zunanji videz klasičnega malega "terenskega" vozila, s čimer se oblikovno lahko postavi ob bok prvi generaciji RAV4. Za tak vtis pomaga tudi 2,5 centimetra povečana oddaljenost yarisa cross od tal, ki tako znaša 17 centimetrov.

Toyota yaris cross | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Priročna odlagalna površina pod zaslonom. Oblečena je z gumo in namenjena predvsem mobilnim telefonom. | Foto: Gregor Pavšič Priročna odlagalna površina pod zaslonom. Oblečena je z gumo in namenjena predvsem mobilnim telefonom. Foto: Gregor Pavšič

Toyota yaris cross | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič S štirikolesnim pogonom ima avtomobil dva elektromotorja

Približno dva od treh kupcev yarisa cross bosta izbrala avtomobil s hibridnim pogonom. Ta je enak kot v yarisu. Sestavljata ga 1,5-litrski bencinski trivaljni motor in dodatni sprednji elektromotor, ki skupaj zagotavljata sistemsko moč 68 kilovatov (92 "konjev"), bencinski motor ima ob tem 120 njutonmetrov navora.

Tak pogon ni zares dinamičen in eksploziven, česar pa v takem avtomobilu tudi ne pričakujemo. Ko dosežemo želeno hitrost, je pogon tudi ob delovanju bencinskega motorja tih, in predvsem, vsaj sodeč po izkušnjah iz klasičnega yarisa, bo mogoče veliko mestnih in tudi podeželskih kilometrov odpeljati le na elektriko.   

Tudi v primeru štirikolesnega pogona, kar pomeni še dodatni 3,9-kilovatni elektromotor na zadnji osi, ostaja skupna moč pogona enaka. V primeru štirikolesnega pogona lahko krmilnik del navora, to je do 60 odstotkov, po potrebi prenese na zadnji kolesi.

Zaslon je dobil boljšo grafiko, omogoča tudi brezžično povezavo z vmesnikoma Car Play in Android Auto. | Foto: Gregor Pavšič Zaslon je dobil boljšo grafiko, omogoča tudi brezžično povezavo z vmesnikoma Car Play in Android Auto. Foto: Gregor Pavšič Alternativa je tudi močnejši in le bencinski trivaljnik

Ker je izkupiček električnega delovanja pogona dober, tudi ne čudi, da je pri kompaktnem športnem terencu toliko več povpraševanja po resda šibkejšem hibridnem pogonu. Različica zgolj z 1,5-litrskim bencinskim motorjem ima namreč moč 92 kilovatov (125 "konjev"). To je 30 "konjev" in tudi 33 dodatnih njutonmetrov navora več. Toda tak bencinski yaris cross ne pozna le električnih kilometrov in prijetne vožnje skozi mesto ali podeželje vsakič, ko stopalka za plin ni polno obremenjena.

Naša prva vožnja z yarisom cross v okolici Bruslja in Waterlooja je bila sicer dokaj kratka ter omejena prav na mestno in primestno vožnjo. Poraba goriva je znašala 4,1 litra na sto prevoženih kilometrov. Med obsežnejšim testom klasičnega yarisa, ki je resda nekoliko manjši in lažji, smo imeli povprečno kombinirano porabo 4,4 litra na sto prevoženih kilometrov.

Gumbi za nekatere asistenčne sisteme na volanskem obroču. | Foto: Gregor Pavšič Gumbi za nekatere asistenčne sisteme na volanskem obroču. Foto: Gregor Pavšič

Pri hibridnem pogonu se moč na kolesa prenaša prek brezstopenjskega menjalnika e-CVT, pri klasičnem bencinskem pogonu je na voljo tudi ročni menjalnik. | Foto: Gregor Pavšič Pri hibridnem pogonu se moč na kolesa prenaša prek brezstopenjskega menjalnika e-CVT, pri klasičnem bencinskem pogonu je na voljo tudi ročni menjalnik. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte