SiolNET. Avtomoto Testi
5,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Motor V12 ima moč 448 kilovatov (600 "konjev"), do 100 km/h v 3,5 sekunde

BMW presežkov za 277 tisočakov: kako je luksuz zadnjega sedeža doživel Boštjan Nachbar #video

5,33

termometer

Vstopite v BMW z najhitrejšim pospeškom, poudarjenim luksuzom za lastnika na zadnjem desnem sedežu in gracioznostjo, ki izvira iz uglajenega 6,6-litrskega motorja V12. V avtomobilu smo gostili slovenskega košarkarja Boštjana Nachbarja, ki bi si z višino 206 centimetrov podobnega razvajanja med svojo kariero želel tudi na letalih. To je pač avtomobilski prvi razred za 277 tisoč evrov.

Video - Kako smo vozili vrhunski BMW in košarkarja Boštjana Nachbarja:

[video: 64260 / ]


Intervju - Adrian von Hooydonk, vodja oblikovanja BMW

Slovenski inženir: Odzval sem se na razpis in sodeloval pri razvoju BMW M1

Staro BMW delavnico v Ljubljani prebudil futuristični BMW i8


Elegantna limuzina je dolga 5,24 metra, modra barva je testnemu avtomobilu zelo dobro pristoji. Elegantna limuzina je dolga 5,24 metra, modra barva je testnemu avtomobilu zelo dobro pristoji. Foto: Gregor Pavšič Zapeljali smo se z avtomobilom presežkov, ki podobno kot audi A8 in mercedes-benz razreda S predstavlja vrh ponudbe nemške avtomobilske industrije. To resda ni petični rolls-royce ali bentley, vseeno pa ta impozantna, kolosalna limuzina s ceno skoraj 280 tisoč evrov, prepriča avtomobilsko zahtevne predsednike uprav, direktorje in bogate poslovneže.

To ni avtomobil za voznika, temveč za potnika na zadnjem desnem sedežu. Zagotavlja mu mobilno pisarno in prostor za počitek med službenimi potmi, pogonski 12-valjni motor pa dopolnjuje z odlično zvočno zatesnjenostjo vozila in ponuja pravo graciozno mobilnost. 

Povsem zatemnjen zadnji del vozila in podaljšana medosna razdalja, ki zagotavlja potrebni prostor na zadnjih sedežih. Povsem zatemnjen zadnji del vozila in podaljšana medosna razdalja, ki zagotavlja potrebni prostor na zadnjih sedežih. Foto: Gregor Pavšič

Noben BMW ne pospešuje tako hitro in silovito kot 2,1-tonska in 5,2 metra dolga limuzina

Podaljšano različico BMW-jeve serije 7 smo pobliže spoznali že lani, tokrat pa je bil avtomobil še bolj zanimiv zaradi neobičajnega motorja. V modernih avtomobilih so 12-valjniki zelo redki, dotični pri BMW pa kot pika na i zaokrožuje ponudbo za zdaj vrhnjega avtomobila znamke iz Münchna.

Podatki o motorju so sicer suhoparni, a zelo nazorni: ta vrhunski 6,6-litrski motor twinturbo V12 zmore 448 kilovatov (okroglih 600 "konjev") in 800 njutonmetrov navora. Več kot 5,2 metra dolg avtomobil kljub masi skoraj 2,2 tone do sto kilometrov na uro pospeši v 3,7 sekunde in tako je ta masivna limuzina celo BMW z najhitrejšim pospeškom do sto kilometrov na uro. Kdor bi doplačal poseben paket, bi lahko z njo užival hitrosti prek 300 kilometrov na uro.

Fotografije - Vstopite v svet avtomobilskega luksuza in prestiža

1 / 21
2 / 21
3 / 21
4 / 21
5 / 21
6 / 21
7 / 21
8 / 21
9 / 21
10 / 21
11 / 21
12 / 21
13 / 21
14 / 21
15 / 21
16 / 21
17 / 21
18 / 21
19 / 21
20 / 21
21 / 21
V avtomobil smo povabili slovenskega košarkarja, dolgoletnega reprezentanta in tudi nekdanjega igralca v ameriški ligi NBA Boštjana Nachbarja. S svojo višino 206 centimetrov se je udobja avtomobila seveda razveselil, saj je v času svoje kariere že spoznal vse ovire potovanj z avtomobili, avtobusi in predvsem letali. V avtomobil smo povabili slovenskega košarkarja, dolgoletnega reprezentanta in tudi nekdanjega igralca v ameriški ligi NBA Boštjana Nachbarja. S svojo višino 206 centimetrov se je udobja avtomobila seveda razveselil, saj je v času svoje kariere že spoznal vse ovire potovanj z avtomobili, avtobusi in predvsem letali. Foto: Gregor Pavšič Košarkar na zadnjem sedežu o potovanju z avtomobili, letali in vlaki, ki brzijo s 300 km/h

"Predstavljajte si, da bi morali zdaj oditi v vrtec in tam sedeti na tistem majhnem stolu. Vedno sedimo postrani. Bolje je bilo v NBA, kjer imajo klubi svoja letala, ki so ustrezno prilagojena. Vsak ima dovolj prostora, neposreden prevoz z avtobusom do letala pa močno olajša celotno potovanje. V Evropi, kjer so poleti pogosto precej kratki, bi se osebno raje usedel v udoben avtomobil in se odpeljal tja. Letalo je zaprt prostor, avto pa daje neko svobodo. Kadarkoli želiš, se lahko ustaviš. V Španiji smo se na številna gostovanja peljali z vlakom, ki vozijo tudi s hitrostjo 300 kilometrov na uro. Iz Seville smo v Madrid prispeli v dveh urah," nam je med vožnjo z BMW-jem M760 Li razlagal Nachbar.

Dravograjčan, ki se z družino pripravlja na vrnitev v Sevillo, pri avtomobilih (ob dveh otrocih in psih) v ospredje postavlja udobje, praktičnost in varnost. Sam zase pravi, da ima avtomobile in tehniko zelo rad, a da na pamet za vsak avtomobil ne pozna njegovih tehničnih karakteristik. V času kariere tudi ni kupoval dragih športnih avtomobilov. "Raje sem se usedel h kakemu soigralcu in me je zapeljal en krog. Američani so imeli marsikaj, na primer ferrarije, maseratije, lamborghinije ..."

Nachbar je med igranjem v NBA spoznal tudi ameriško dojemanje avtomobila in prometa, ki se precej razlikuje od evropskega. Američani veliko dajo na udobje in luksuz, a besedo "luxury" povezujejo predvsem s prostorsko radodarnimi in ne zgolj dragimi avtomobili. "Promet v ZDA je precej bolj miren. Vsi vozijo enakomerno in se na šestpasovnici vozijo z enako hitrostjo. Tu pri na vedno kdo skače levo in desno, prehiteva in podobno."

Pogonski motor ima delovno prostornino kar 6,6 litra. To je dejansko isti motor (le nekoliko močnejši), kot ga Rolls-Royce uporablja za svoje modele dawn, wraith in ghost. Pogonski motor ima delovno prostornino kar 6,6 litra. To je dejansko isti motor (le nekoliko močnejši), kot ga Rolls-Royce uporablja za svoje modele dawn, wraith in ghost. Foto: Gregor Pavšič Pozabite na grmenje, ta motor prinaša uglajenost, prefinjenost in avtomobilsko gracioznost

Dejstvo je, da prav 12-valjni motor avtomobilu doda ključno komponento luksuza. Kdor bo v takem avtomobilu od motorja pričakoval gromek zvok ali pobalinsko pokanje skozi izpušno cev, bo presenečen (morda celo razočaran) nad njegovo uglajenostjo. Motor je precej tih že navzven, še toliko manj pa sicer rezek in uglajen zvok razvaja ušesne končiče potnikov v notranjosti. Med vsakdanjo vožnjo ima voznik s svojimi potniki občutek, kot da se pelje v vrhunskem hibridnem ali celo električnem avtomobilu, na primer v tesli S.

Šele odločen pritisk na stopalko za plin z zvokom nekoliko dvigne zaznavanje in srčni utrip potnikov. Poudarjamo, tak avtomobil je namenjen petičnim kupcem in osebam, ki v takem avtomobilu predvsem počivajo ali celo delajo. To torej ni pravo okolje za hrupen motor in zato je 12-valjnik v tej limuzini s svojo uglajenostjo tako odličen. Pravzaprav ga ob celotni izkušnji avtomobila nismo pogrešali. Še podatek o porabi: pri dokaj zmerni vožnji je znašala dobrih 16 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Osnovni model BMW M760 Li stane slabih 239 tisoč evrov, cena testnega z dodatno opremo pa je znašala 277 tisočakov. Za tak denar je mogoče na slovenski obali na primer kupiti trisobno stanovanje.

Cena testnega modela: 277.235 EUR
Cena osnovnega testnega modela: 238.900 EUR

Dodatna oprema: 38.335 EUR
BMW individual usnjeno oblazinjenje: 8.872 EUR, ekskluzivni salon: 6.445 EUR, Bower&Wilkins diamond surrond sound sistem: 5.401 EUR, hladilni sistem zadaj: 1.699 EUR, televizija: 1.517 EUR, panoramska streha sky lounge: 2.549 EUR, ogrevanje na mestu z daljinskim upravljalnikom: 2.063 EUR, BMW night vision s fujnkcijo prepoznavanja oseb: 2.670 EUR …

Med vsakdanjo vožnjo ima voznik s svojimi potniki občutek, kot da se pelje v vrhunskem hibridnem ali celo električnem avtomobilu, na primer v tesli S. Med vsakdanjo vožnjo ima voznik s svojimi potniki občutek, kot da se pelje v vrhunskem hibridnem ali celo električnem avtomobilu, na primer v tesli S. Foto: Gregor Pavšič

Delovni prostor na sedežu zadaj desno: tablica s televizijo, iztegljiva mizica, avtomobilski telefon ... Delovni prostor na sedežu zadaj desno: tablica s televizijo, iztegljiva mizica, avtomobilski telefon ... Foto: Gregor Pavšič

Hvalimo izbiro materialov, izdelavo in počutje na sprednjih sedežih, toda konkurenčni mercedes razreda S spredaj nudi več prestiža, precej večja digitalna zaslona in občutnejši odmik od "ljudskih" različic vozila. Hvalimo izbiro materialov, izdelavo in počutje na sprednjih sedežih, toda konkurenčni mercedes razreda S spredaj nudi več prestiža, precej večja digitalna zaslona in občutnejši odmik od "ljudskih" različic vozila. Foto: Gregor Pavšič

To je najprej serija 7 in šele nato avtomobil družine M

Prav zato ima pri tem avtu tudi črka M drugačen pomen. To je limuzina, ki je najprej predvsem "sedmica" in šele nato avtomobil družine M. Inženirji so mu sicer nekoliko prilagodili podvozje, avto je dobil serijsko štirikolesno krmiljenje in aktivno krmiljenje volana. Zaradi štirikolesnega pogona so lahko motorju dodali še 600 kubičnih centimetrov prostornine in nekaj moči, saj v nasprotnem primeru ne bi bilo mogoče zgolj na zadnji kolesi prenesti toliko moči in navora. Po potrebi se lahko del moči (nikoli pa več kot 50 odstotkov) prenese tudi na sprednji par koles. Vse te nadgradnje in črka M – ta je dejansko tudi odgovor na avtomobile tekmecev, na primer Mercedesovega razreda S AMG – pa niso bistveno vplivale na udobje in razkošje.

Vozniški prostor manj prestižen kot v primerljivem mercedesu

Čeprav je treba avtomobil takega razreda in namembnosti začeti ocenjevati na zadnjih sedežih, najprej vendarle skok v vozniški prostor. Ta odraža klasične smernice BMW, ki ostajajo osredotočene na voznika. V primerjavi z Mercedesovim razredom S je spredaj manj prestižen, luksuzen in glamurozen. Udobje je kajpak vrhunsko, celoten prostor pa je obdan z odličnimi materiali. Če bi želeli iskati prostor za napredek, je lahko eden izmed elementov tudi velikost digitalnega zaslona na sredinski konzoli. Na primer navpičen, kakršnega imajo tesle in volvi, bi dodal še kanček visokotehnološkega vtisa.

Taki elementi bi v elitnem modelu lahko zagotovili pomemben preskok v dojemanju avtomobila. Kdor se usede za volan, pred seboj vidi približno enak koncept vozniškega prostora kot v desetkrat cenejših BMW-jih. Tudi najbolj luksuzna serija 7 je tem modelom spredaj zelo podobna. Zato je iz vidika znamk, kot sta Rolls-Royce in Bentley, BMW dejansko "ljudska" znamka, ki pa si kot poslovna skupina BMW Group prestižnejši Rolls-Royce seveda lasti.

BMW M760 li Foto: Gregor Pavšič

Dvanajstvaljnik je uglajen in odlično zaokroža celoten paket avtomobila. Dvanajstvaljnik je uglajen in odlično zaokroža celoten paket avtomobila. Foto: Gregor Pavšič Izkušnja na zadnjih sedežih: sedež z naslonjalom za noge, mizica, televizija, hladilnik ...

Na zadnjih sedežih smo doživeli tisto, kar smo tam tudi pričakovali. Bistvo je v zadnjem desnem sedežu, kjer dejansko Hladilnik je prtljažniku sicer odvzel lep del uporabnosti, a zato imata lahko potnika na zadnjih sedežih vedno pri roki ohlajeno pijačo. Hladilnik je prtljažniku sicer odvzel lep del uporabnosti, a zato imata lahko potnika na zadnjih sedežih vedno pri roki ohlajeno pijačo. Foto: Gregor Pavšič sedi velika večina kupcev, lastnikov oziroma uporabnikov takih avtomobilov. Če si izposodimo besede Roberta Lešnika, zunanjega oblikovalca pri Mercedesu, ki nam je nedavno opisoval prenovljeni razred S: "Zadaj sedi šef, 'The Boss'. Devet od desetih razredov S prodamo v različici s podaljšano razdaljo. Na Kitajskem se ne spodobi, da bi lastnik sam vozil avtomobil. Zaposlenega mora imeti šoferja, on pa uživa zadaj."

Zadnji desni sedež je mogoče spraviti v skoraj ležeči položaj. Sovoznikov sedež se po vnaprej pripravljenem programu pomakne naprej in nagne skrajno naprej, na njegovi zadnji strani pa se iztegne še naslonjalo za noge tistega zadaj. Kdor je visok okrog 180 centimetrov, bo lahko povsem stegnil noge in se v avtomobilu počutil kot na domačem kavču ali v letalskem prvem oziroma poslovnem razredu.

Pri roki ima tablico za upravljanje vozila (senčniki, masaža sedeža, upravljanje infozabavnih vsebin, osvetlitve ...), iztegljivo mizico, daljinski upravljalnik za zaslon pred sabo (ta lovi signal TV, predvaja filme in podobno) in celo avtomobilski telefon. Prek odprtine na sredini zadnjega naslonjala ima dostop še do hladilnika, ki se skriva v prtljažnem prostoru in mu ohlaja pijačo zase ali za poslovne partnerje. Tak avtomobil prav gotovo lahko označimo za mobilno pisarno na štirih kolesih, ki je z odlično zvočno izolacijo in uglajenostjo primerna tudi za pomembne sestanke.

Laserski žarometi poskrbijo za odlično vidljivost ponoči, vozniku pa je v dodatno pomoč še sistem "night vision". Laserski žarometi poskrbijo za odlično vidljivost ponoči, vozniku pa je v dodatno pomoč še sistem "night vision". Foto: Gregor Pavšič

Več kot 5,2 metra dolg avtomobil kljub masi 2,3 tone do sto kilometrov na uro pospeši v 3,7 sekunde. Več kot 5,2 metra dolg avtomobil kljub masi 2,3 tone do sto kilometrov na uro pospeši v 3,7 sekunde. Foto: Gregor Pavšič

 

Tehnični podatki - BMW M760 Li

Motor
Bencinski V12 twinpower-turbo, moč: 448 kW pri 5.500 vrt./min., navor: 800 Nm pri 1.550 vrt./min.

Mere
dolžina: 5,24 m, širina: 1,90 m, višina: 1,48 m, obračalni krog: 12,9 m, prostornina prtljažnika: 515 l, gume: 245/40 R20 (spredaj) in 275/35 R20 (zadaj); masa praznega vozila: 2.180 kg; nosilnost: 660 kg; največja masa vlečnega tovora: 2.300 kg

Zmogljvosti
Pospešek do 100 km/h: 3,7 s, najvišja hitrost: 250 km/h (paket M Driver 305 km/h);  tovarniška poraba goriva (standard ECE): 12,8 l/100 km (test: 16,3 l/100 km); izpust CO2: 294 g/km

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 100
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin