Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
8. 3. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,88

4

Natisni članek

intervju Adrian van Hooydonk BMW

Sreda, 8. 3. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Intervju: Adrian van Hooydonk, vodja oblikovanja BMW Group

"Vrhunsko oblikovanje prodaja avtomobile, BMW-je še posebej …" #intervju

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,88

4

Adrian van Hooydonk, ki je odgovoren za oblikovanje avtomobilov BMW Group, meni, da prav zunanji videz postaja eden ključnih elementov pri prodaji izenačenih premium avtomobilov in da bo nova tehnologija tudi za oblikovalce prinesla številne nove priložnosti.

52-letni Nizozemec je kot zunanji oblikovalec pri BMW začel delati že leta 1992. Leta 2009 je svojo zdajšnjo funkcijo, s katero nadzoruje oblikovanje znamk BMW, Mini in Rolls-Royce, nasledil od predhodnika Chrisa Bangla. | Foto: Gregor Pavšič 52-letni Nizozemec je kot zunanji oblikovalec pri BMW začel delati že leta 1992. Leta 2009 je svojo zdajšnjo funkcijo, s katero nadzoruje oblikovanje znamk BMW, Mini in Rolls-Royce, nasledil od predhodnika Chrisa Bangla. Foto: Gregor Pavšič

Služba, ki se dejansko nikoli ne konča

"Ko sem se odločil za študij oblikovanja, si nisem želel klasične službe od devete do pete ure popoldne. Na koncu sem dobil službo, ki traja od pete do devete ure zvečer. Praktično nikoli se ne konča. Hobi sem spremenil v službo in meje med njima so zelo zabrisane. To je lahko včasih tudi slabo, a tudi med koncih tedna pač dobim ideje," nam je na avtomobilskem salonu v Ženevi povedal Adrian van Hooydonk, direktor oblikovanja pri BMW Group.

Danes 52-letni Nizozemec je kot zunanji oblikovalec pri BMW začel delati že leta 1992. Leta 2009 je svojo zdajšnjo funkcijo, s katero nadzoruje oblikovanje znamk BMW, Mini in Rolls-Royce, nasledil od predhodnika Chrisa Bangla. V lovu za kupci premium znamk, kjer so razlike v prodaji in tehnoloških razlikah med BMW, Audijem in Mercedes-Benzom majhne, odločajo malenkosti in oblikovanje je prav gotovo med najpomembnejšimi aduti posamezne avtomobilske znamke.

Uradno: BMW je Škodi speljal glavnega oblikovalca Josefa Kabana


Nedavno ste napovedali sodelovanje z oblikovalcem Jozefom Kabanom, ki je bil v zadnjem obdobju prvi oblikovalec Škode. Zakaj ste se odločili zanj in kaj pričakujete od sodelovanja?

Pri nas uradno še ni začel delati, saj ima še vedno pogodbo s Škodo. Vesel sem, da se nam je pridružil. Sledil sem njegovi karieri, Jozef je odličen oblikovalec. Obenem je tudi zelo prijetna osebna in dober človek. Z njim je lahko komunicirati, obenem pa je do oblikovanja avtomobilov zelo strasten. To ustreza naši ekipi. Vem, da komaj čaka na začetek sodelovanja, in tudi mi ga že nestrpno pričakujemo. Seveda pa bomo spoštovali njegov preostali pogodbeni odnos s Škodo.

"Kot dober oblikovalec se moraš zliti z inženirsko ekipo, reševati moraš kompleksne težave, še vedno pa razmišljati in delati kot umetnik." | Foto: Gregor Pavšič "Kot dober oblikovalec se moraš zliti z inženirsko ekipo, reševati moraš kompleksne težave, še vedno pa razmišljati in delati kot umetnik." Foto: Gregor Pavšič

Kakšne lastnosti mora imeti danes oblikovalec, da se uveljavi pri eni izmed vodilnih avtomobilskih znamk?

Oblikovalec mora biti kombinacija med umetnikom in inženirjem. Umetnine navdahnejo in pritegnejo ljudi. Niso sicer nujne, a če najdeš nekaj, kar se te dotakne, to polepša tvoje življenje. Inženirski del znanja je potreben, ker je avtomobil zelo kompleksen produkt. Misliti je treba na veliko pravil, predpisov in podobno. Kot dober oblikovalec se moraš zliti z inženirsko ekipo, reševati moraš kompleksne težave, še vedno pa razmišljati in delati kot umetnik. Narediti moraš nekaj več in znamki prinesti čustva. Lahko povem, da sam uporabljam povsem drug jezik, ko se pogovarjam s kolegi oblikovalci ali pa z inženirji.

Koliko časa traja, da oblikovalska ekipa izdela nov avtomobil?

Celoten proces traja tri leta. To ni veliko, saj je bil ta čas v času začetka moje kariere dvakrat daljši. Faza dizajna vzame eno leto, to pomeni nastanek modela od prve skice na belem listu papirja. Nato potrebujemo še dve leti, da avtomobil postavimo v proizvodnjo, naredimo prototipe, prilagodimo proizvodnjo in podobno. V svoji ekipi imam 600 ljudi po vsem svetu, ki pa seveda delajo za več različnih znamk in so vključeni v številne različne projekte.

Van Hooydonk ob novi karavanski izvedbi BMW serije 5, ki ima nov oblikovalski element na boku in ki ga ne bo imelo nobeno drugo vozilo te nemške avtomobilske znamke. | Foto: Gregor Pavšič Van Hooydonk ob novi karavanski izvedbi BMW serije 5, ki ima nov oblikovalski element na boku in ki ga ne bo imelo nobeno drugo vozilo te nemške avtomobilske znamke. Foto: Gregor Pavšič

Zdi se, da je avtomobilizem pred velikimi spremembami, saj prihajajo električni avtomobili in samodejna vozila. Kakšni izzivi čakajo oblikovalce?

Sprememb je resnično veliko. Naslednjih od pet do deset let bo zelo zanimivih. Prav gotovo se bo zgodilo več sprememb kot v zadnjih desetih letih. Že danes pripravljamo avtomobile, ki bodo na trg prišli šele leta 2020 in pozneje. V teh napovedanih spremembah vidim priložnosti, to velja tudi za oblikovanje. Tehnologija v avtomobilih je do zdaj napredovala postopno, zdaj pa čakamo precej hitrejši zasuk navzgor.

Lahko delo oblikovalca postane ključno za neopredeljenega kupca premium avtomobila? Kako torej z oblikovalskim elementom doseči večjo lojalnost strank?

Prihodnost je vedno težko napovedovati. Lani smo ob naši stoletnici izdelali koncept prihodnosti za vsako našo znamko. V teh študijah so bile ideje za mnogo prihodnjih let. Tehnologija bo postala dosegljiva za vse avtomobilske znamke, treba pa jo bo izkoristiti. Primer so žarometi LED, ki so bili pred leti največja nova velika stvar. Danes jih ima že skoraj vsaka avtomobilska znamka, le mi pa smo jih prek svojevrstne zasnove in oblike izkoristili za krepitev blagovne identitete. Tudi danes so naši avtomobili po njih prepoznani in to cenijo tudi kupci. Uporabili smo tehnologijo, ki jo imajo na voljo vsi, in naše avtomobile z njo naredili unikatne.

BMW iz vidika oblikovanja povsem loči pristop do električnih in tradicionalnih bencinskih oziroma dizelskih avtomobilov. | Foto: BMW iz vidika oblikovanja povsem loči pristop do električnih in tradicionalnih bencinskih oziroma dizelskih avtomobilov.

Vaš električni program je navzven povsem drugačen od tradicionalnih modelov

Na začetku je bila ideja o elektromobilnosti znotraj skupine pogosto slabo sprejeta. Mnogi so menili, da ti avti ne bodo zabavni, da ne bodo čustveni in da celo ne bodo premium. Z avtomobiloma i3 in i8 smo dokazali, da so ti avtomobili res povsem drugačni, a da so drugi zabavni in da si jih bodo vozniki želeli. Znamki i smo dodelili vlogo inovacij. Novo tehnologijo oziroma oblikovalske rešitve vedno najprej ponudimo znamki i, šele pozneje pa postopno v preostale modele. To vlogo bo znamka i obdržala tudi v prihodnje.

"Ves čas iščemo nove ideje," pravi vodja oblikovanja pri BMW Group. Tak nov koncept je bila tudi serija 2 active tourer, ki se je do zdaj izkazala z odlično prodajo. | Foto: Klemen Korenjak "Ves čas iščemo nove ideje," pravi vodja oblikovanja pri BMW Group. Tak nov koncept je bila tudi serija 2 active tourer, ki se je do zdaj izkazala z odlično prodajo. Foto: Klemen Korenjak

Kaj pa področje novih karoserijskih rešitev, koliko je tu še rezerve? BMW je s serijo 2 active tourer presenetil z odličnimi prodajnimi rezultati. Ta avto je bil nekaj novega, pripravljate še kakšno presenečenje?

BMW je vedno znal poiskati nove niše. Mnogo tekmecev je menilo, da te niše sploh ne obstajajo oziroma da nimajo potenciala. Tak primer je bil naš model X6. Rekli so, da takega avta ne bo želel nihče. Toda naša pot je bila očitno prava in mnogi so nam na njej sledili. Vedno iščemo nove tipe vozil. Če gremo v nov segment, želimo tam ponuditi najbolj dinamične in športne avtomobile. Ko se odločimo za novo tehnologijo, kakršni so na primer električni avtomobili, je mogoče tudi iz vidika oblikovanja storiti še veliko več.

Ali menite, da morajo biti avtomobili ene znamke navzven enaki ali se lahko medsebojno tudi bolj očitno razlikujejo?

Med modeli mora biti razlika, zato jo želimo povečati tudi med našimi modeli. Pri seriji 5 smo na boku naredili posebno linijo. Ta je povsem nova za znamko BMW in jo bomo izkoristili le za serijo 5. Drugačna je kot pri seriji 7. Vsi avtomobili sicer morajo dati vtis, da prihajajo iz iste družine, a vsak med njimi mora imeti tudi svoj značaj.

Ne spreglejte