Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
2. 6. 2017,
12.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

3

Natisni članek

Varna vožnja SUV Volvo

Petek, 2. 6. 2017, 12.50

6 let, 6 mesecev

Barcelona, Španija: prva vožnja nove generacije modela

Volvo XC60 – samozavest serijsko #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

3

Volvo XC60 - prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Že ob prvem stiku v Ženevi je bilo jasno, da Švedi z novim volvom XC60 želijo ostati povsem v vrhu srednje velikega premium SUV-segmenta. Prvi kilometri v njem so nam potrdili, da je to ta hip eden najboljših športnih terencev na svetu. V ospredje stopa z varnostjo, udobjem in tehniko.

Poudarki:

Volvo XC60 - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Tehnični podatki | Video: testi naletov in prevračanja | Vaše mnenje

Zelo udobna vožnja (zračno vzmetenje) in bolj dinamična vozniška izkušnja kot v večjem XC90.

Markantna podoba izstopa z elegantnim oblikovanjem.

Nadgrajen nabor najnaprednejših aktivnih varnostnih sistemov: med 50 in 100 kilometri na uro vozniku pomaga s krmilno asistenco obvoziti oviro in preprečiti nalet, v hitrostnem območju med 60 in 140 kilometri na uro zna preprečiti tudi čelno trčenje.

Opcijski sistem polsamodejne vožnje Pilotassist je do hitrosti 130 kilometrov na uro prilagojen za vožnjo po avtocesti.

Povprečen osnovni prtljažnik ima 505 litrov prostornine. | Foto: Jure Gregorčič Povprečen osnovni prtljažnik ima 505 litrov prostornine. Foto: Jure Gregorčič Vse različice so serijsko opremljen z elektronsko nadzorovanim štirikolesnim pogonom (AWD) in osemstopenjskim samodejni menjalnikom.

Vlečne zmogljivosti do 2,4 tone.

Motorna paleta: samo štirivaljni prisilno polnjeni motorji z razponom moči od 140 do 235 kilovatov. Vrh ponudbe bo predstavljal priključni hibrid T8 Twin Engine s 407 "konji" sistemske moči in 640 njutonmetri navora ter 45 kilometri električnega dometa.

Cene v Sloveniji: od 50.665 (volvo XC60 MOMENTUM D4 AWD) do 72.264 evrov (volvo XC60 T8 twin engine INSCRIPTION, priključni hibrid).

Prvi vtisi: privlačni šved, ki se ne zaleti

XC60 prihaja iz dežele štirikolesnega pogona. Njegov pogon AWD deluje povsem samodejno, ko je treba navor glede na dogajanje pod kolesi poslati tudi na zadnjo os. V težkih pogojih zavorni sistem ABS in sistem za nadzor zdrsa koles prevzameta vlogo elektronske diferencialne zapore in z blokiranjem kolesa, ki se vrti v prazno, navor usmerita na kolo, ki ima več oprijema. | Foto: Jure Gregorčič XC60 prihaja iz dežele štirikolesnega pogona. Njegov pogon AWD deluje povsem samodejno, ko je treba navor glede na dogajanje pod kolesi poslati tudi na zadnjo os. V težkih pogojih zavorni sistem ABS in sistem za nadzor zdrsa koles prevzameta vlogo elektronske diferencialne zapore in z blokiranjem kolesa, ki se vrti v prazno, navor usmerita na kolo, ki ima več oprijema. Foto: Jure Gregorčič

Cilj je jasen: želi ostati na vrhu

Volvo XC60 - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Volvo XC60 je eden najpomembnejših avtomobilov te švedske zanamke. Z vsem, kar ponuja, je jasno, da so pričakovanja velika. Že do zdaj je ta srednje velik SUV predstavljal 30 odstotkov celotne prodaje Volva in bil hkrati tudi najbolj prodajan avtomobil svojega segmenta. V novi generaciji želi predvsem na krilih varnosti, udobja in tehnične dovršenosti švedsko krono še utrditi na vrhu premium SUV-konkurence. To je avtomobil, ki brez težav in z veliko samozavesti konkurira sveti nemški trojici (Audi, BMW in Mercedes-Benz).

Prednost pred Q5, X3 in GLC bi lahko povečal tudi zaradi svoje drugačne elegance, ki jo je dobil z zadnjimi modnimi smernicami skandinavskega dizajna. Je plečat, možat, a hkrati oblikovno izpiljen do zadnjega milimetra. Samozavest res kar sije iz njega.

Video: Poglejte kako se pelje ...

So krvnemu davku na cestah res šteti dnevi?

To je bilo naše prvo vprašanje, zelo pomembno in aktualno tudi na slovenskih cestah. Še preden smo sedli za volan XC60, smo ga postavili strokovnjaku za razvoj varnostih sistemov Thomasu Brobergu. Pravi, da Volvo s svojo vizijo, po kateri do leta 2020 nihče v nobenem novem volvu ne bo umrl ali se huje poškodoval, misli povsem resno. Tudi pri razvoju XC60, ki z aktivno varnostjo še nadgrajuje po testih Euro NCAP uradno najvarnejši avtomobil na svetu volvo XC90, so sledili temu cilju.

Vemo, da je podoba stvar osebnega okusa, a hkrati lahko zapišemo, da je Volvov dizajn ta hip zagotovo eden tistih, ki narekujejo avtomobilsko modo. XC60 je eden najelegantnejših športnih terencev. Samozavest izžareva tudi s svojimi svetlobnimi LED-kanali, oblikovanimi v silhueti Thorovega kladiva. Skandinavska mitologija je močna in ta avto izžareva moč in samozavest, kar je treba priznati.  | Foto: Volvo Vemo, da je podoba stvar osebnega okusa, a hkrati lahko zapišemo, da je Volvov dizajn ta hip zagotovo eden tistih, ki narekujejo avtomobilsko modo. XC60 je eden najelegantnejših športnih terencev. Samozavest izžareva tudi s svojimi svetlobnimi LED-kanali, oblikovanimi v silhueti Thorovega kladiva. Skandinavska mitologija je močna in ta avto izžareva moč in samozavest, kar je treba priznati. Foto: Volvo

Volvo XC60 - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič "V varnost vlagamo zelo veliko znanj in razvoja, ki temelji na natančni analizi tega, zakaj in kako se prometna nesreča sploh zgodi. V Volvu že od leta 1970 natančno analiziramo nesreče, v katerih so udeleženi naši avtomobili. V tem času smo preučili več kot 43 tisoč nesreč, v katerih je bilo udeleženih več kot 72 tisoč voznikov oziroma potnikov. Preučimo tudi zadnje podrobnosti, da ugotovimo, zakaj se je nesreča sploh zgodila. Ceste brez žrtev so mogoče in naš cilj je, da bi naši avtomobili naredili vse za preprečitev nesreče. Če se ta vendarle zgodi, pa morajo zagotoviti visoko stopnjo zaščite. V zadnjih desetih letih smo za polovico zmanjšali število hudo poškodovanih v naših avtomobilih. Varnostni inženirji sodelujemo tudi z znanstveniki s področja psihologije. Preučujemo različne vozniške reakcije in naše avtomobile učimo 'razmišljati', kako bo reagiral posamezni voznik, da mu bo sistem umetne inteligence znal pomagati preprečiti nesrečo. To je ključno, da bo avtomobil sposoben predvideti reakcijo. Veliko se ukvarjamo s tem, zato tudi preučujemo trenutke, preden se nesreča sploh zgodi," nam je razložil Thomas Broberg, ki je novega volva XC60 učil "razmišljati" po človeško.

XC60 ponuja eno najlepših ter najbolj okusno in natančno narejenih potniških kabin ta hip. Gre še za malce nadgrajeno različico tiste iz XC90. Nekoliko so poenostavili tudi širok nabor menijev centralne devetpalčne tablice. Povezljivost je v skladu s trendi in podpira vse sisteme pametne telefonije. Avtomobil je dosegljiv (lokacija parkiranja, klimatizacija, stanje …) na daljavo prek aplikacije na pametnem telefonu ali uri.  | Foto: Jure Gregorčič XC60 ponuja eno najlepših ter najbolj okusno in natančno narejenih potniških kabin ta hip. Gre še za malce nadgrajeno različico tiste iz XC90. Nekoliko so poenostavili tudi širok nabor menijev centralne devetpalčne tablice. Povezljivost je v skladu s trendi in podpira vse sisteme pametne telefonije. Avtomobil je dosegljiv (lokacija parkiranja, klimatizacija, stanje …) na daljavo prek aplikacije na pametnem telefonu ali uri. Foto: Jure Gregorčič

Izpostavil je tudi sodelovanje radarja in kamere. Radar je zelo pomemben element, ki dovolj zgodaj in natančno določi položaj ovire, ne loči pa, ali gre za avtomobil ali za pešca, zato je kot tretje oko v avtomobilu nujna tudi kamera. Poudarja, da morajo biti zaradi osredotočenosti voznika roke še vedno na volanu, čeprav XC60 do hitrosti 130 kilometrov na uro sam obvladuje smer v večini avtocestnih zavojev. Res pa je, da je tak delni avtopilot v XC60 na seznamu doplačil, pri večjem XC90 pa je del serijske opreme.

Video: Na domačem dvorišču je moral XC60 dokazati, da je pripravljen na vsa tveganja odprte ceste

Da, najvarnejši

Vožnja ponudi tudi akustično preprečljivo udobje, saj je kabina precej dobro zvočno zatesnjena. Šved zračne mase reže s količnikom upora 0,32.  | Foto: Volvo Vožnja ponudi tudi akustično preprečljivo udobje, saj je kabina precej dobro zvočno zatesnjena. Šved zračne mase reže s količnikom upora 0,32. Foto: Volvo Na prvi vožnji smo malce preizkusili budnost varnostnih sistemov XC60. Hitro opozori in odločno ukrepa, vidi pešce, računa razdaljo do vozila in na vsako kočljivo situacijo pravočasno opozori na vseh mogočih zaslonih, tudi na vetrobranskem steklu. Upamo si trditi, da osredotočen, zbran in odgovoren voznik ob podpori umetne inteligence tega avtomobila verjetno nikoli ne bo povzročitelj prometne nesreče.

Varnostni sistemi volva XC60 še nadgrajujejo nabor in učinkovitost tistih, s katerimi je večji brat XC90 osvojil vse točke v postavki asteničnih sistemov za pomoč vozniku na testih evropske agencije Euro NCAP, ki izvaja preizkusna varnostna trčenja. Tudi zato smo si že drznili napisati, da smo sedli za volan najvarnejšega na svetu.

V dinamičnem voznem programu se zna XC60 v precej visokem tempu pognati skozi ovinke. Dinamična vožnja je zaradi kompaktnejših mer in manj kilogramov bolj suverena kot pri njegovem večjem bratu XC90. Nagibanja je kljub višje postavljenemu težišču malo, res pa je, da XC 60 v ospredje postavlja udobje. Pelje se zelo dobro, na meji oprijema pa se mu malce poznajo kilogrami, saj najlažji tehta 1,8 tone (1.814 kilogramov).  | Foto: Jure Gregorčič V dinamičnem voznem programu se zna XC60 v precej visokem tempu pognati skozi ovinke. Dinamična vožnja je zaradi kompaktnejših mer in manj kilogramov bolj suverena kot pri njegovem večjem bratu XC90. Nagibanja je kljub višje postavljenemu težišču malo, res pa je, da XC 60 v ospredje postavlja udobje. Pelje se zelo dobro, na meji oprijema pa se mu malce poznajo kilogrami, saj najlažji tehta 1,8 tone (1.814 kilogramov). Foto: Jure Gregorčič

V praksi to pomeni, da zna XC60 po novem z aktivnim krmiljenjem in razporejanjem zavorne sile vozniku v hitrostnem območju od 60 do 140 kilometrov na uro pomagati preprečiti čelno trčenje, nadzor mrtvih kotov pa je podprt s krmilno asistenco, ki prepreči, da bi vozilu v mrtvem kotu zaprli pot in povzročili nesrečo. Nadgradili so tudi sistem za preprečevanje naleta pri nižjih hitrostih (City safety). Med 50 in 100 kilometri na uro zna nalet preprečiti s sočasno zavorno in krmilno asistenco. Ta vozniku s pomikom volana pomaga v kočljivi situaciji tudi takrat, ko senzorji spoznajo, da ima avtomobil glede na hitrost premalo prostora, da bi zgolj z zaviranjem preprečil nalet. S kamero ta sistem prepoznava tudi pešce, kolesarje in večje živali.

Video: Tako deluje sistem za preprečevanje čelnega trka

Boljši atlet kot njegov večji brat

Na tokratni predstavitvi so bili vsi testni avtomobili postavljeni na zračno vzmetenje, ki je dodatno okrepilo udobje ter nadzorovalo blaženje in gibanje karoserije, ko smo se v zavoje pognali v dinamičnem voznem programu. XC60 ponuja štiri prednastavljene vozne programe – varčnega (ECO), udobnega (comfort), dinamičnega (dynamic) in terenskega (off-road), ki je namenjen vožnji po slabših cestah oziroma podlagi. Voznik si lahko nastavi tudi lastni vozni program glede na svoje želje.

Glede na izbrani način vožnje se prilagodijo vsi ključni parametri avtomobila, od delovanja vozniških sistemov (radarski tempomat, nadzor stabilnosti, sistem proti zdrsu ...) do odziva pogona AWD, volana, občutka na zavorah, odzivnosti stopalke za plin ... | Foto: Jure Gregorčič Glede na izbrani način vožnje se prilagodijo vsi ključni parametri avtomobila, od delovanja vozniških sistemov (radarski tempomat, nadzor stabilnosti, sistem proti zdrsu ...) do odziva pogona AWD, volana, občutka na zavorah, odzivnosti stopalke za plin ... Foto: Jure Gregorčič

Avto zlasti pri dinamičnem programu očitno izostri čutila in zračno vzmetenje avtomobil nekoliko bolj približa asfaltu. Nagibanja karoserije je manj kot pri XC90 in tudi nos bolj odločno drži smer proti vrhu zavoja. Lega je zelo zanesljiva in v nekaj hitrih zavojih ni bilo opaziti kakšne težnje po zdrsu prek sprednjih koles. Vožnja je povsem primerljiva s kakšno limuzino in po spominu nič kaj dosti drugačna od volva S ali V90. Ne nazadnje so tudi XC60 do potankosti izpilili v svojem naprednem simulatorju. Podobnega imajo samo še v Maranellu in Stuttgartu. Avto se pelje zelo solidno, se nam je pa vseeno zdel malce manj oster kot na primer audi Q5 ali BMW X3. Treba se je zavedati, da je v najlažji obliki težak več kot 1,8 tone, česar se ne da skriti. Blesti z blaženjem in pri vožnji v običajnem tempu. Po udobju spada čisto v vrh. Volvo XC60 brez težav zapelje tudi na slabšo podlago, saj je od tal oddaljen spodobnih 21,6 centimetra. | Foto: Jure Gregorčič Volvo XC60 brez težav zapelje tudi na slabšo podlago, saj je od tal oddaljen spodobnih 21,6 centimetra. Foto: Jure Gregorčič

Pod motornim pokrovom znana konjenica

Volvo XC60 - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Novosti v nosu ni. Volvovi inženirji stavijo na štiri valje, večjo učinkovitost in manjšo težo nosu. Vozili smo dvolitrski bencinski turbo T6 s 320 "konji" ter dizelski D5 z 235 "konji" in tehnologijo PowerPulse. Ta v spodnjem delovnem območju vrtljajev s pomočjo kompresorja skrbi za ustrezno polnjenje, komprimiran zrak pa shranjuje v dvolitrski tlačni posodi, kar pomni, da je zrak za v valje vseskozi na voljo pod ustreznim tlakom. To tehnologijo smo podrobno opisali v prvi vožnji volva S90. Moči in prožnosti ne prvemu ne drugemu stroju ne moramo očitati. Pospeševanje je zvezno in avtomobil v noben trenutku na kaže, da bi mu manjkalo sape. Bencinar stotico doseže v vsega 5,9 sekunde, kar spada že v kategorijo ljudskih šprinterjev GTI, ne avtomobila, ki je dobrih 21 centimetrov nad asfaltom. Palec gor!

Res pa je, da takrat, ko ga voznik spodbode, kljub vsemu ni toliko "zvočnega" veselja, kot če bi bil spredaj šestvaljnik. Pa tudi pri veliki prikolici – do 2,4 tone lahko pripne XC60 – je vse skupaj dokazano drugače, če je kakšen valj in liter prostornine več. Vrh pogonske ponudbe bo predstavljal priključni hibrid T8 twin engine s strojem T6 in dodatnimi 117 električnimi "konji", skupaj jih bo torej nič manj kot 407.

T6 je na dobrih sto kilometrih v zaledju Barcelone pokazal zanimiv rezultat 8,7 litra, res pa je, da smo se večji del časa vozili v zmernem tempu. Dizla smo na izhodišče po testnem krogu pripeljali s 7,1 litra povprečne porabe. | Foto: Jure Gregorčič T6 je na dobrih sto kilometrih v zaledju Barcelone pokazal zanimiv rezultat 8,7 litra, res pa je, da smo se večji del časa vozili v zmernem tempu. Dizla smo na izhodišče po testnem krogu pripeljali s 7,1 litra povprečne porabe. Foto: Jure Gregorčič

Pogonu dobro, pravzaprav zelo dobro streže tudi osemstopenjski samodejni menjalnik. V osnovi je nastavljen na udobje, a se dobro znajde tudi takrat, ko se izpod koles zasliši značilno ječanje gume. Ne zamuja. Zanimivo je, da na volanskem obroču ni lopatic za ročno pretikanje. Tudi to nekaj pove o značaju tega volva. Da, želi biti zelo kultiviran, vljuden, a hkrati odločen gospod na vrhuncu svoje moči. Izobražen in načitan, tak, ki dopoldne podpisuje milijonske pogodbe, dan pa konča na desetkilometrskem teku čez drn in strn.

Po merah je zelo blizu novemu audiju Q5, ki je ta hip eden njegovih glavnih ter po tehniki in voznih lastnostih tudi eden najbolj svežih premium tekmecev. XC60 v dolžino meri malce manj kot 4,7 metra (4,688 metra), med osema pa je 2,86-metrska razdalja. Na zadnjih sedežih se sedi precej udobno. | Foto: Jure Gregorčič Po merah je zelo blizu novemu audiju Q5, ki je ta hip eden njegovih glavnih ter po tehniki in voznih lastnostih tudi eden najbolj svežih premium tekmecev. XC60 v dolžino meri malce manj kot 4,7 metra (4,688 metra), med osema pa je 2,86-metrska razdalja. Na zadnjih sedežih se sedi precej udobno. Foto: Jure Gregorčič

Tehnični podatki:

Postavljen je na osnovo večjega brata, volva XC 90. V sredinski konzoli se nahajajo baterije hibridnega modela. | Foto: Volvo Postavljen je na osnovo večjega brata, volva XC 90. V sredinski konzoli se nahajajo baterije hibridnega modela. Foto: Volvo T5 AWD: bencinski turbo 4-valjnik z direktnim brizgom, 1969 cm3, 187 kW pri 5500 vrt./min., 350 Nm od 1500 do 4800 vrt./min, zmogljivosti: 220 km/h in 6,8 s do 100 km/h, pogon: štirikolesni AWD pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik, povprečna poraba in izpusti: 7,3 l /100 km in 167 g CO2/km, cena v Sloveniji: od 53.655 EUR

T6 AWD: bencinski turbo 4-valjnik z direktnim brizgom, 1969 cm3, 235 kW pri 5700 vrt./min., 400 Nm od 2200 do 5400 vrt./min, zmogljivosti: 230 km/h in 5,9 s do 100 km/h, pogon: štirikolesni AWD pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik, povprečna poraba in izpusti: 7,7 l /100 km in 176 g CO2/km, cena v Sloveniji: od 59.389 EUR

Hibridni skelet karoserije: aluminij in jekla različnih trdot, tudi tista ultratrdna, sestavljajo varnostno celico za potnike.  | Foto: Volvo Hibridni skelet karoserije: aluminij in jekla različnih trdot, tudi tista ultratrdna, sestavljajo varnostno celico za potnike. Foto: Volvo T8 twin engine AWD pulg in hybrid: bencinski turbo 4-valjnik z direktnim brizgom, 1969 cm3, 235 kW pri 5700 vrt./min., 400 Nm od 2200 do 5400 vrt./min, elektromotor: 65 kW, 240 Nm, litij-ionska baterija: 10,4 kWh, skupna sistemska moč in navor: 320 kW in 640 Nm, zmogljivosti: 230 km/h in 5,3 s do 100 km/h ter 45 km električnega dosega, pogon: štirikolesni AWD pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik, povprečna poraba in izpusti: 2,1 l /100 km in 49 g CO2/km, cena v Sloveniji: od 68.133 EUR

D4 AWD: turbodizelski 4-valjnik skupni vod, 1969 cm3, 140 kW pri 4250 vrt./min., 400 Nm od 1750 do 2500 vrt./min, zmogljivosti: 205 km/h in 8,4 s do 100 km/h, pogon: štirikolesni AWD pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik, povprečna poraba in izpusti: 5,2 l /100 km in 136 g CO2/km, cena v Sloveniji: od 50.665 EUR

D5 AWD: turbodizelski 4-valjnik skupni vod, 1969 cm3, 173 kW pri 4000 vrt./min., 480 Nm od 1750 do 2250 vrt./min, zmogljivosti: 220 km/h in 7,2 s do 100 km/h, pogon: štirikolesni AWD pogon, 8-stopenjski samodejni menjalnik, povprečna poraba in izpusti: 5,5 l /100 km in 144 g CO2/km, cena v Sloveniji: od 55.329 EUR

Mere in mase: dolžina: 4688 mm, širina: 1902 mm, višina: 1658 mm, medosna razdalja: 2865 mm, oddaljenost od tal: 216 mm, prtljažnik: 505 l, krog obračanja: 11,4 m, masa: od 1814 do 2115 kg, rezervoar: 50 ali 71 ali 60 l, dovoljena obremenitev strehe: 100 kg, teža prikolice: do 2400 kg (2100 kg hibrid)

Katerega premium športnega terenca srednje velikosti bi najraje videli v svoji garaži?

  • Volvo XC60
    62,94 %
    479 glasov
  • Audi Q5
    5,12 %
    39 glasov
  • BMW X3
    4,07 %
    31 glasov
  • Lexus NX
    4,86 %
    37 glasov
  • Mercedes-benz GLC
    13,93 %
    106 glasov
  • Raje bi imel udobnega karavana kot je volvo V90 ali križanca V90 crosscountry
    9,07 %
    69 glasov
Oddanih 761 glasov
Ne spreglejte