Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
2. 9. 2015,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volvo Toyota Audi Volkswagen Renault Ford

Sreda, 2. 9. 2015, 17.35

8 let

Volvo XC90 – varnostni testi potrdili, da so sanje o cestah brez žrtev uresničljive

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volvo XC90 je na varnostnih testih agencije Euro NCAP dokazal, da je trenutno najvarnejši avtomobil na svetu. Je prvi, ki je v kategoriji vozniške asistence dosegel 100-odstoni rezultat.

Varnostni obračun dveh velikanov: oba vzorna, a Volvo pokazal, da bodo ceste nekoč res brez krvi in bolečin

Evropski konzorcij, ki opravlja varnostne teste oziroma preizkusna trčenja, je pred salonom v Frankfurtu ocenil devet novih oziroma prenovljenih modelov, od katerih jih je kar sedem dobilo vseh pet varnostnih zvezdic. Glavna zvezdnika tokratnih testiranja pa sta bila velika športna terenca novi audi Q7 in volvo XC 90. Oba sta v vseh točkovnih kategorijah dosegla zelo dobre rezultate in jasno osvojila vseh pet zvezdic. Pa vendar je volvo dokazal, da je prvi izmed novih modelov, ki so si jih zamisli Švedi, ki imajo skupni cilj, zagotoviti, da v njih leta 2020 ne bo več nihče umrl v prometni nesreči. S stoodstotnim izkupičkom točk v kategoriji varnostnih asistenčnih sistemov in 97-odstotnim rezultatom v kategoriji zaščite odraslih potnikov je jasno, da je ta avtomobil v tem trenutku zmožen narediti kar največ, da vozniku pomaga preprečiti nesrečo oziroma trk ali nalet, če pa se ta že zgodi, s svojo strukturo ponuja izjemno dobro zaščito pred silami trka.

Tudi audi Q7 je prepričljiv varnostni odličnjak, ki je v postavki zaščite otrok volva prehitel za eno odstotno točko, oba pa je v tej postavki za seboj pustil strokovnjak družinske mobilnosti, novi volkswgen touran, ki je pri zaščiti otrok dosegel 89 odstotkov vseh razpoložljivih točk.

Z vsemi petimi zvezdicami znova tudi renault, pa toyota in ford

Renault se z varnostjo vrača na pota stre slave, v zadnjem obdobju je to dokazal espace, zdaj pa še novi križanec kadjar.

Varnostna osvežitev z novimi asistenčnimi sistemi se je obrestovala tudi Toyoti, ki je pet zvezdic dobila za avensisa, dobra novica za vse družine pa je poleg dosežka tourana še Fordov dvojni izplen.

Velika enoprostorca galaxy in S-max sta ravno tako osvojila vsak po pet zvezdic, pri njima pa konzorcij Euro NCAP opozarja na vsaj dva serijska sedežna položaja zadaj za namestitev otroškega sedeža po standardu i-Size.

Pešcem tokrat najbolj prijazna mazda CX-3, med varnejše pickupe pa po novem tudi mitsubishi L200

Tudi oba avtomobila, ki tokrat nista posegla po vseh petih zvezdicah, sta pokazala, da ponujata ustrezno, pravzaprav dobro zaščito pri odraslih potnikih, otrocih in pešcih. V teh postavkah sta mazda CX-3 in mitsubishi L200 dosegla kriterije, ki veljajo za pet zvezdic. Oba sta peto zvezdico izgubila v postavki asistenčnih sistemov.

Mazdi očitajo, da je sistem proti naletu na voljo le kot možnost, ki bo premalo pogosto v avtomobilu, čeprav pa je na drugi strani treba povedati, da je ta kompaktni Mazdin SUV v tokratni konkurenci dosegel najboljšo oceno pri zaščiti pešcev.

Ne spreglejte