Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
5. 7. 2017,
15.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

Smart smart fortwo električni avtomobili Električni avtomobili elektrika

Sreda, 5. 7. 2017, 15.48

6 let, 6 mesecev

Ženeva, Švica: Prva vožnja nove različice električnega avtomobila

Smart fortwo cabrio ED – urbani gimnastik brez izpuhov in odprto streho #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Smart fortwo cabrio electric drive | Foto Smart

Foto: Smart

Na ulicah Ženeve smo zbirali prve vtise z malim, dvosedežnim električnim kabrioletom, ki slovi kot urbani gimnastik, saj se polkrožno obrne na manj kot sedmih metrih. Je izrazito moden in za električni avtomobil prav prijetno poskočen. Ni pa poceni. Z upoštevanjem slovenske državne subvencije za električne avtomobile stane slabih 19 tisočakov.

Eden redkih dvosedežnih električnih kabrioletov na trgu. | Foto: Jure Gregorčič Eden redkih dvosedežnih električnih kabrioletov na trgu. Foto: Jure Gregorčič Poudarki:

Vaše mnenje | Zanimivo | Tehnični podatki

Platnena "tritop" pomična streha: odpiranje ali zapiranje strehe v manj kot 20 sekundah ne glede na hitrost.

Med 110 in 120 kilometri realnega dosega v mestnem prometu.

Daljinski nadzor klimatizacije prek aplikacije Smart APP na pametnem telefonu.

Inženirji so nam razložili, da baterija zmore več kot tisoč polnjenj na hišni vtičnici brez vsakršnega padca zmogljivosti. Pravijo, da so celice dovolj kakovostne za vsaj deset let vsakdanje uporabe. | Foto: Jure Gregorčič Inženirji so nam razložili, da baterija zmore več kot tisoč polnjenj na hišni vtičnici brez vsakršnega padca zmogljivosti. Pravijo, da so celice dovolj kakovostne za vsaj deset let vsakdanje uporabe. Foto: Jure Gregorčič Vozni program Eco, kjer radar nadzira prometni tok in prilagaja delovanje petstopenjske rekuperacije energije iz zavor (kinetična v električno) za čim učinkovitejše polnjenje baterije med vožnjo.

Polnjenje: na domači vtičnici (do 230 V) se 80 odstotkov baterije napolni v šestih urah, na polnilnici Smart wallbox in na večini javnih polnilnic pa v treh urah.

Sinhroni elektromotor s 60 kilovati in 160 njutonmetri navora, litij-ionska baterija s kapaciteto 17,6 kilovatne ure.

Cena v Sloveniji: 26.345 evrov, z državno subvencijo (7.500 evrov) za nakup električnih vozil pa 18.845 EUR

82 naelektrenih "konjev" in predvsem hipno dostavljenih 160 njutonmetrov navora na kolesa malega smarta v mestu naredi skorajda malce sprintersko poskočnega. Od semaforja do semaforja švigne kot strela, do 60 kilometrov na uro pospeši prej kot v petih sekundah (v 4,9 sekunde) in tudi kakšnega nabritega GTI spravi malce v zadrego ali pa ga vsaj preseneti. | Foto: Smart 82 naelektrenih "konjev" in predvsem hipno dostavljenih 160 njutonmetrov navora na kolesa malega smarta v mestu naredi skorajda malce sprintersko poskočnega. Od semaforja do semaforja švigne kot strela, do 60 kilometrov na uro pospeši prej kot v petih sekundah (v 4,9 sekunde) in tudi kakšnega nabritega GTI spravi malce v zadrego ali pa ga vsaj preseneti. Foto: Smart

Samo v "carsharingu" so električni smarti prevozili že več kot 35 milijonov kilometrov

Smart fortwo cabrio electric drive - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri Smartu so zdaj elektrificirali celotno modelsko ponudbo, saj je dvo- in štirisedežni model – ta je tudi prvi slovenski električni avtomobil, saj ga izdelujejo v Novem mestu – dobil še različico kabriolet.

Elektrifikacija znamke se je začela že leta 2007, ko je na londonske ulice zapeljala testna flota stotih vozil. Dve leti kasneje so pripravili drugo generacijo, junija 2012 pa je na ceste zapeljala že tretja generacija elektrificiranega smarta. Znamka je bila leto dni kasneje tudi prva evropska znamka, ki je z elektriko vstopila na Kitajsko. Precej veliko zgodbo o elektrifikaciji cest so pri Smartu naredili še, ko so postali partner flote avtomobilov za "carsharing" car2go. V njej se po treh evropskih mestih vozi nič manj kot 1.400 električnih smartov, ki so od začetka do danes v vsakdanji uporabi skupaj prevozili že več kot 35 milijonov kilometrov.

Električni smart fortwo cabrio electric drive hoče v mestu izstopati ne zgolj s svojo eko zgodbo z ničelnim oziroma izjemno nizkim ogljičnim odtisom. Želi si pozornosti, želi biti modna ikona, zato so pri Smartu zelo drzno stopili na sceno z barvami in dodatki. Pravijo, da lahko kupec v salon pride s kakršnokoli bravo in jo bo dobil. Za piko na i ponujajo še športni dres Brabus ali izdatno DJ glasbeno okrepljeno izdajo. | Foto: Jure Gregorčič Električni smart fortwo cabrio electric drive hoče v mestu izstopati ne zgolj s svojo eko zgodbo z ničelnim oziroma izjemno nizkim ogljičnim odtisom. Želi si pozornosti, želi biti modna ikona, zato so pri Smartu zelo drzno stopili na sceno z barvami in dodatki. Pravijo, da lahko kupec v salon pride s kakršnokoli bravo in jo bo dobil. Za piko na i ponujajo še športni dres Brabus ali izdatno DJ glasbeno okrepljeno izdajo. Foto: Jure Gregorčič

Ključne postavke elektromobilnosti: cena, doseg in polnilni časi

Električni smart fortwo cabrio electric drive hoče v mestu izstopati ne zgolj s svojo eko zgodbo z ničelnim oziroma izjemno nizkim ogljičnim odtisom. | Foto: Jure Gregorčič Električni smart fortwo cabrio electric drive hoče v mestu izstopati ne zgolj s svojo eko zgodbo z ničelnim oziroma izjemno nizkim ogljičnim odtisom. Foto: Jure Gregorčič Strategi te znamke pravijo, da je električna mobilnost v osnovi zelo preprosta, saj štejejo le tri ključne postavke: cena, doseg in čas polnjenja baterije. Da, bo držalo, a mali kabriolet po tej formuli ne bo ravno vnaprej zagotovljen prodajni hit.

Najprej k ceni. Razlika med bencinskim in električnim smartom fortwo, pokritim s platneno streho, znaša kar 12.375 evrov v korist fosilnega energenta.

Da bi ta avtomobil kupili zaradi prihranka na račun goriva, se vsekakor ne izide, ker bi se morali z njim po Ljubljani ali Mariboru noč in dan voziti kar nekaj časa, da bi z razliko v ceni energije upravičili ta znesek. Če k temu prištejemo še 7.500 evrov državne subvencije, kar je vsekakor plus za vse, ki razmišljate o električnem avtomobilu, in nižje stroške vzdrževanja, bo razlika med bencinskim in smartom ED še vedno 4.875 evrov.

Želi si pozornosti, želi biti modna ikona, zato so pri Smartu zelo drzno stopili na sceno z barvami in dodatki. Pravijo, da lahko kupec v salon pride s kakršnokoli bravo in jo bo dobil. Za piko na i ponujajo še športni dres Brabus ali izdatno DJ glasbeno okrepljeno izdajo. | Foto: Jure Gregorčič Želi si pozornosti, želi biti modna ikona, zato so pri Smartu zelo drzno stopili na sceno z barvami in dodatki. Pravijo, da lahko kupec v salon pride s kakršnokoli bravo in jo bo dobil. Za piko na i ponujajo še športni dres Brabus ali izdatno DJ glasbeno okrepljeno izdajo. Foto: Jure Gregorčič To je avtomobil, ki ga morate gledati najprej skozi oči imidža in čustev. Je opazen in za njim stoji močna eko zgodba o ulicah brez hrupa in smoga. Tak predstavlja tudi dobro marketinško orodje za številne dejavnosti. Samo poglejte ga, v živo zeleni ali rožnati barvi. V Ženevi, kjer je denarja in izbire veliko, ni obračal čisto nič manj glav kot mat sivi harley ali pa črni lamborghini aventador, ki je na ulici zdrvel mimo nas. Je zelo dober avto za oglaševanje številnih dejavnosti – to si upamo trditi –, zato je seveda zanimiv za zelo širok krog najrazličnejših kupcev.

Res pa je, da je kljub vsemu še vedno 2.675 evrov dražji od električnega forfour iz Revoza in več kot 3.500 evrov dražji od električnega fortwo coupeja s klasično streho. Oba cenejša pa po imidžu trendovskega modnega ekologa ne zaostajata bistveno za kabriom. Ob tem ne pozabite, da se v dolenjskem električarju te znamke lahko dlje peljejo štirje naenkrat.

Avtomobilček je v mestu res odlično gibljiv. Res je, da gibljivosti skuterja še vedno ne doseže, po drugi strani pa je vožnja v njem vseeno varnejša kot pa na dveh kolesih. Stik z okolico je kljub temu podobno pristen, le da na glavi ni treba imeti čelade. V 20 sekundah, tudi med vožnjo, se reši iz zagate v primeru plohe ali pretirane pripeke. Ja, je pravi šik urbani kabrioletek, ki se ga da parkirati tudi ob stopnice, pod napušč ali ob cvetlična korita. | Foto: Smart Avtomobilček je v mestu res odlično gibljiv. Res je, da gibljivosti skuterja še vedno ne doseže, po drugi strani pa je vožnja v njem vseeno varnejša kot pa na dveh kolesih. Stik z okolico je kljub temu podobno pristen, le da na glavi ni treba imeti čelade. V 20 sekundah, tudi med vožnjo, se reši iz zagate v primeru plohe ali pretirane pripeke. Ja, je pravi šik urbani kabrioletek, ki se ga da parkirati tudi ob stopnice, pod napušč ali ob cvetlična korita. Foto: Smart

Zmore približno trikrat dlje, kot na dan prevozi povprečni evromeščan

Glede dosega je električni fortwo s 155 kilometri uradno merjenega dosega najmanj prepričljiv v električni Smartovi družini. Platnena streha je prinesla za dodatnih 35 kilogramov karoserijskih ojačitev in bolj potratno aerodinamiko, ko je kabrio v funkciji uživanja.

Realni doseg tega avtomobilčka je torej med 110 in 120 kilometri. Pri Smartu pravijo, da povprečni meščan v velikem evropskem mestu na dan prevozi okoli 35 kilometrov, kar pomeni, da svoj telefon pogosteje pripne na kabel kot pa bi smarta, ki bi ga moral teoretično, glede na povprečno mestno kilometrino, k vtičnici pripeljati le vsak drug ali tretji dan. Na našem testu predhodnika smo iPhone res pogosteje polnili kot malega EV smarta. No, vendarle je doseg pri kabriu omejen zgolj na mesto in primestne vožnje.

Platnena "tritop" pomična streha malega smarta ne naredi ravno čisto pravega kabrioleta, ampak bolj izvedbo "targa", kar pomeni, da B-stebriček ostane na svojem mestu. Platnena streha se sicer spusti povsem na zadek, strukturno povezavo strešne linije nad vrati pa je mogoče odstraniti ročno in pospraviti v za prav ta dva dela namenjen prostor v prtljažniku. | Foto: Smart Platnena "tritop" pomična streha malega smarta ne naredi ravno čisto pravega kabrioleta, ampak bolj izvedbo "targa", kar pomeni, da B-stebriček ostane na svojem mestu. Platnena streha se sicer spusti povsem na zadek, strukturno povezavo strešne linije nad vrati pa je mogoče odstraniti ročno in pospraviti v za prav ta dva dela namenjen prostor v prtljažniku. Foto: Smart

Osem ur na domači vtičnici

Smart fortwo cabrio electric drive - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Če se dotaknemo še tretje ključne postavke, polnjenja, pa je najprej treba povedati, da je v blokovskih naseljih pri nas z električnim avtomobilom še vedno križ. To pomeni, da bo treba ob povprečno zmogljivem polnilniku, vgrajenem v tega kabrioleta, avtomobil za vsaj tri ure pustiti "malicati" elektriko na javni polnilni postaji, da bo se bo v baterijo vrnilo okoli 80 odstotkov porabljene elektrike, na običajni domači vtičnici pa za enako količino energije vsaj še tri ure več.

Prihodnje leto bodo ponudili tudi zmogljivejši, 22-kilovatni polnilnik, ki bo na treh fazah zmogel baterijo do 80 odstotkov napolniti v treh četrtinah ure. A tega še ni.

Polnjenje: na domači vtičnici (do 230 V) se 80 odstotkov baterije napolni v šestih urah, na polnilnici Smart wallbox in na večini javnih polnilnic pa v treh urah.  | Foto: Jure Gregorčič Polnjenje: na domači vtičnici (do 230 V) se 80 odstotkov baterije napolni v šestih urah, na polnilnici Smart wallbox in na večini javnih polnilnic pa v treh urah. Foto: Jure Gregorčič Po štirih varneje, a počasneje, po dveh hitreje in ceneje

Toliko o rešitvah Smartove elektroformule. Neznank ni. Če je rešitev ustrezna glede na želje in zmožnosti, boste imeli zelo zanimiv, precej poseben in čist avtomobil. Adijo, črpalka in plastične rokavice.

Res pa je, da je v dvoje na precej cenejšem maksi skuterju brez težav v enem zamahu mogoče hitreje zapustiti mestno gnečo in urbano zabavo povezati s kopanjem na morju.

Na odprtih cestah ta urbani manekenček izgubi vozno konkurenčnost. Največja hitrost je omejena na zmogljivosti, primerljive z 250- ali 300-kubičnim skuterjem. Elektronika mu ne dovoli preseči 130 kilometrov na uro, ključni razlog za to odločitev pa pri Smartu navajajo skrb za doseg. S hitrostjo in uporom seveda naraste poraba energije, dimenzije in kratko medosje pa niso namenjeni ovinkom v visokem tempu. Živi v mestu in teče na kratke razdalje. | Foto: Smart Na odprtih cestah ta urbani manekenček izgubi vozno konkurenčnost. Največja hitrost je omejena na zmogljivosti, primerljive z 250- ali 300-kubičnim skuterjem. Elektronika mu ne dovoli preseči 130 kilometrov na uro, ključni razlog za to odločitev pa pri Smartu navajajo skrb za doseg. S hitrostjo in uporom seveda naraste poraba energije, dimenzije in kratko medosje pa niso namenjeni ovinkom v visokem tempu. Živi v mestu in teče na kratke razdalje. Foto: Smart

Eko zabava za deset Slovencev letno

Smart fortwo cabrio electric drive - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Kdor si kot drugi avto lahko privošči eko modno zgodbo z vetrom v laseh in 7.500 evrov državnih evrov v žepu, pa se bo vozil precej nasmejan. Pri slovenskem zastopniku računajo, da naj bi takega kabrioleta na baterije iz salona na leto odpeljalo okoli deset slovenskih kupcev.

Avtomobilček je poskočen, nezahteven za vožnjo in uporabo. Kratka medosna razdalja ponuja občutek, kot da smo v gokartu, čvrsto vzmetenje pa se ujema z dinamično odpeljano mestno etapo. Na trenutke je podvozje celo preveč čvrsto in kakšen ležeči policist ali v Ženevi tirnica tramvaja lahko neprijetno presenetijo hrbet. Živahnosti mu na kratkih šprintih od križišča do križišča ne gre očitati. Menjalnik je enostopenjski in ko ročico prestavite v vozni položaj D, se vse odvija zelo gladko, hipno kot na maksi skuterju. Super.

Dobra stran malega kabrioleta je, da lahko s pomično streho "tritop" oziroma njenim položajem voznik in sopotnik precej natančno določata stopnjo vetra v laseh. Da se peljati zelo mirno ali pa s toliko prepiha kot na skuterju z dobro vetrno zaščito. | Foto: Smart Dobra stran malega kabrioleta je, da lahko s pomično streho "tritop" oziroma njenim položajem voznik in sopotnik precej natančno določata stopnjo vetra v laseh. Da se peljati zelo mirno ali pa s toliko prepiha kot na skuterju z dobro vetrno zaščito. Foto: Smart

Med drugim ne gre pozabiti, da je to še vedno električni avtomobil z najmanjšim obračalnim krogom, ki mu za 180-stopinjski, polkrožni obrat zadostuje slabih sedem metrov prostora. Kar nasmeji se človeku, ko ima občutek, da ga lahko obrne skoraj okoli vsake ulične svetilke.

Da ne govorimo o parkiranju. Ob kolesarski nadstrešnici skoraj ne bo štrlel ven, saj je dolg malce več kot 2,5 metra. V mestu ga je dejansko mogoče stisniti v tako luknjo, ki je voznik "pajka" ne bo dosegel. Ne nagovarjamo vas k napačnemu parkiranju, nikakor ne, ampak ko se mudi in ni prostora, boste s tem avtomobilom veliko lažje našli rešitev, ne da bi pešcem in kolesarjem zaprli pot ali pa koga zaparkirali in si nakopali jezo voznika ter posledično praske na odbijačih ali kakšne druge sledi jeze.

Avtomobilček je v mestu res odlično gibljiv. Res je, da gibljivosti skuterja še vedno ne doseže, po drugi strani pa je vožnja v njem vseeno varnejša kot pa na dveh kolesih. Stik z okolico je kljub temu podobno pristen, le da na glavi ni treba imeti čelade. V 20 sekundah, tudi med vožnjo, se reši iz zagate v primeru plohe ali pretirane pripeke. Ja, je pravi šik urbani kabrioletek, ki se ga da parkirati tudi ob stopnice, pod napušč ali ob cvetlična korita. | Foto: Jure Gregorčič Avtomobilček je v mestu res odlično gibljiv. Res je, da gibljivosti skuterja še vedno ne doseže, po drugi strani pa je vožnja v njem vseeno varnejša kot pa na dveh kolesih. Stik z okolico je kljub temu podobno pristen, le da na glavi ni treba imeti čelade. V 20 sekundah, tudi med vožnjo, se reši iz zagate v primeru plohe ali pretirane pripeke. Ja, je pravi šik urbani kabrioletek, ki se ga da parkirati tudi ob stopnice, pod napušč ali ob cvetlična korita. Foto: Jure Gregorčič

Zanimivo: vedno prava temperatura in radar za več ujete energije

Pri našem dinamičnem izletu po ulicah Ženeve se je poraba povzpela  na 15 kWh na 100 km. Smo pa uživali v sunkih električnega navora. | Foto: Jure Gregorčič Pri našem dinamičnem izletu po ulicah Ženeve se je poraba povzpela na 15 kWh na 100 km. Smo pa uživali v sunkih električnega navora. Foto: Jure Gregorčič Klimatizacija električnega avtomobila je ena od postavk, ki vpliva na doseg avtomobila. Smart je zato za vse bodoče lastnike svojih električnih modelov pripravil aplikacijo za daljinski nadzor avtomobila. Gre predvsem za pregled zaloge energije, polnilnih časov in aktivacijo klime. Ne glede na letni čas bo tak smart voznika počakal s kabino, ohlajeno ali segreto na 22 stopinj Celzija. Ustrezna prednastavljena temperatura pomeni manj energijske potrate ne poti zaradi odprtih oken in maksimalnega hlajena ali ogrevanja.

Smart fortwo electric drive cabrio je serijsko opremljen tudi z radarskim nadzorom rekuperacije. Radar, ki ima tudi funkcijo tretjega očesa za preprečevanje naleta, spremlja hitrost prometnega toka in stopnjo rekuperacije energije prilagaja hitrosti vožnje. Tako na pametni način v danih voznih razmerah polovi najbolj optimalno količino razpoložljive kinetične energije, ki bi sicer bila izgubljena. Poleg tega s pomočjo radarja ob vklopljenem voznem programu eko avto pametneje ravna z energijo, saj vidi dlje in ob prosti poti prej vklopi funkcijo jadranja oziroma vožnje na račun inercije avtomobila.

Merilniki ponujajo izdaten pregled porabe in zaloge energije. Količina energije v bateriji se v osnovi prikazuje v odstotkih. Tak prikaz daje več zaupanja kot doseg in je bolj po meri generacije X, ki s 15 odstotki baterije v pametnem telefonu lahko opravi še čuda stvari.  | Foto: Jure Gregorčič Merilniki ponujajo izdaten pregled porabe in zaloge energije. Količina energije v bateriji se v osnovi prikazuje v odstotkih. Tak prikaz daje več zaupanja kot doseg in je bolj po meri generacije X, ki s 15 odstotki baterije v pametnem telefonu lahko opravi še čuda stvari. Foto: Jure Gregorčič

Tehnični podatki: Smart fortwo cabrio electric drive

različica: Motor: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in baterija: Cena v Sloveniji:
fortwo cabrio ED električni, trofazni, sinhronski 60 kW (82 KM) in 160 Nm enostopenjski samodejni, pogon zadaj 130 km/h (elektronsko omejena) in 11.8 s od 0 do 100 km/h 13 kW/h na 100 km, litij-ionska baterija 17,6 kWh od 26.345 EUR, z državno subvencijo: 18.845 EUR
Mere in mase: dolžina: 2695 mm, širina: 1663 mm ,višina: 1553 mm , medosna razdalja: 1873 mm ,prtljažnik: od 260 do 340 litrov, masa: 1115 kg, nosilnost: 205 kg, obračalni krog: 6,95 m, gume: 165/65 R 15 T (spredaj) in 185/60 R 15 T

Kaj vam je pri električnem avtomobilu najbolj všeč?

  • Hipni pospeški.
    15,76 %
    26 glasov
  • Izjemno nizka raven hrupa in vožnja brez motornih tresljajev.
    6,67 %
    11 glasov
  • Razmerje med ceno energije na prevoženi kilometer (polnjenje na domači vtičnici).
    14,55 %
    24 glasov
  • Eko doprinos (brez izpustov) za boljši jutri in vožnja na obnovljive vire.
    4,85 %
    8 glasov
  • "High-tech" imidž in slovo od nafte.
    4,85 %
    8 glasov
  • Zame je elektrika na cesti še vedno premalo preprečljiva v smislu oskrbe z energijo in dometom.
    53,33 %
    88 glasov
Oddanih 165 glasov
Ne spreglejte