Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 2. 2017,
4.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

4

Natisni članek

Smart električni avtomobili

Torek, 28. 2. 2017, 4.30

6 let, 6 mesecev

En avto, dva motorja: Bo električni smart res cenejši (in boljši) od bencinskega?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

4

Smart forfour test | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Kdor se dnevno ne vozi dlje kot 130 kilometrov in živi v stanovanjski hiši, pri izbiri bencinskega ali električnega štirisedežnega smarta ne bo dolgo razmišljal. Električni bo že z državno subvencijo lahko cenejši od bencinskega, za približno sedem evrov bo cenejših tudi vsakih 100 prevoženih kilometrov in za nameček bo vožnja bistveno prijetnejša. Je avto iz Revoza prvi primer, ki podira tabuje električnih vozil tudi z vidika ekonomske upravičenosti nakupa?

Navzven se obe različici smarta bistveno ne razlikujeta. Oba sta simpatična mestna avtomobila, ki jima je ne glede na pogon urbano okolje pisano na kožo. | Foto: Ciril Komotar Navzven se obe različici smarta bistveno ne razlikujeta. Oba sta simpatična mestna avtomobila, ki jima je ne glede na pogon urbano okolje pisano na kožo. Foto: Ciril Komotar Oba smarta sta primer skoraj enakih avtomobilov, ki ju je danes mogoče kupiti s pogonom na bencinski ali električni motor. Štirisedežna smarta forfour, ki ju izdelujejo v novomeškem Revozu, sta že po svoji namembnosti avtomobila za mestna in primestna središča. Ne glede na pogon sta torej doma v urbanem okolju, zato je električna različica takega avtomobila kljub na prvi pogled majhnemu dosegu tudi tako konkurenčna.

(Pri)mestni avtomobil kot naročen za električni pogon

Čeprav sta tega tudi sposobna, bencinski in električni smart forfour nista avtomobila, ki bi ju namensko uporabljali za prave "road tripe" ali potepe po slovenskih avtocestah. Avtomobila sta zanimiva predvsem zaradi zelo konkurenčno postavljene cenovne politike v korist električnega pogona, ki v praksi – izjema je le domet – tehtnico iz vozniškega zornega kota občutno postavita na stran električnega smarta.

Vsi električni avtomobili so v povprečju bolje opremljeni od avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje, to velja tudi za primer obeh smartov. Električni ima na primer že samodejni menjalnik (brezstopenjski), za katerega je treba pri bencinskem (dvosklopčni šeststopenjski) doplačati 1.200 evrov, prav tako je vključen tudi že podobno drag paket cool&audio. Uradna cena za električnega smarta v Sloveniji še ni znana, a sodeč po ceni v Nemčiji in upoštevanju višjega slovenskega DDV bi bil lahko električni smart forfour od bencinskega v Sloveniji poleti (brez subvencij) dražji le od štiri do pet tisoč evrov.

Če upoštevamo subvencijo eko sklada, se bodo cene električnega smarta forfour v Sloveniji začele pri okrog 16 tisoč evrih. Tudi če temu znesku dodamo tisočaka za nekaj malenkosti s seznama dodatne opreme, je to še vedno vsaj na ravni primerljivo opremljene bencinske različice. | Foto: Smart Če upoštevamo subvencijo eko sklada, se bodo cene električnega smarta forfour v Sloveniji začele pri okrog 16 tisoč evrih. Tudi če temu znesku dodamo tisočaka za nekaj malenkosti s seznama dodatne opreme, je to še vedno vsaj na ravni primerljivo opremljene bencinske različice. Foto: Smart

S subvencijo se cena zniža na okrog 16 tisočakov, nato pa je financiranje bistveno ugodnejše, "gorivo" nekajkrat cenejše …

V praksi to pomeni, da bi že samo z zdajšnjo subvencijo eko sklada, ta znaša 7.500 evrov, kupec štirisedežnega smarta dobil za okrog 16 tisočakov. Kdor avta ne bi kupil z gotovino, temveč bi se odločil za posojilo, bi lahko računal tudi na precej bolj ugodne pogoje financiranja.

Obrestna mera pri eko skladu znaša 1,3 odstotka, pri bankah pa vsaj od štiri do pet odstotkov. Pri kreditu na pet let bi za testnega bencinskega smarta (cena 18.300 evrov) vsak mesec odplačevali 338 evrov (primer kredita z efektivno obrestno mero 5,3 %), pri električnem (okvirna cena z upoštevano subvencijo 17.500 evrov) pa bi morali zanj vsak mesec odšteti 284 evrov. Kdor bi avto kupil brez pologa bi tako za električnega dejansko plačal 17.040 evrov, za bencinskega pa 20.280 evrov. Financiranje je na podoben način trenutno ugodno tudi za ostale električne avtomobile.

Nekoliko dražje je zavarovanje (osnova za izračun je maloprodajna cena vozila, torej brez upoštevane subvencije), a vsaj za tretjino je pri električnem avtomobilu cenejše vzdrževanje, plačevati ni treba nadomestila za uporabo cest, veliko manj pa trenutno porabimo tudi za pogonsko energijo. Nezanemarljiv prihranek so lahko tudi brezplačna parkirišča s polnilnimi postaji, kjer je postanek v Ljubljani zdaj sicer omejen na tri ure polnjenja.

Tehnična primerjava - bencinski in električni smart forfour:

 

bencinski

električni

Mere:

dolžina: 3495 mm; širina: 1665 mm; višina: 1554 mm; medosna razdalja: 2494 mm; prtljažnik: od 190 do 975 l; obračalni krog: 8,65 m

Motor:

Bencinski, trivaljni; prostornina: 898 cm3

Elektromotor, sihroni

Moč:

66 kW pri 5.500 vrt./min.

60 kW

Navor:

135 Nm

160 Nm

Kapaciteta baterije:

/

17,6 kWh

Pospešek do 100 km/h:

11,9 s

12,7 s

Najvišja hitrost:

165 km/h

130 km/h

Posoda za gorivo:

35 l

/

Masa vozila:

1.025 kg

1.200 kg

Nosilnost:

425 kg

360 kg

Bencinski smart lahko sprejme 35 litrov goriva in v posodi za gorivo je tako precej več energije kot v litij-ionski bateriji električne različice. Če bi v baterijo lahko spravili enako količino energije kot v posodo goriva, bi bil doseg električnega smarta bistveno večji od dosega bencinskega. Izkoristek elektromotorja je bistveno boljši kot izkoristek motorja z notranjim izgorevanjem. | Foto: Ciril Komotar Bencinski smart lahko sprejme 35 litrov goriva in v posodi za gorivo je tako precej več energije kot v litij-ionski bateriji električne različice. Če bi v baterijo lahko spravili enako količino energije kot v posodo goriva, bi bil doseg električnega smarta bistveno večji od dosega bencinskega. Izkoristek elektromotorja je bistveno boljši kot izkoristek motorja z notranjim izgorevanjem. Foto: Ciril Komotar

Strošek prevoženih 100 kilometrov: z bencinskim smartom 8,5 evra, z električnim le dober evro

Strošek prevoženih 100 kilometrov z bencinskim smartom, ki je imel na testu porabo 7,1 goriva na sto kilometrov, po zdajšnjem ceniku znaša 8,5 evra. Kdor bi električnega smarta lahko polnil doma in ponoči izkoristil nižjo tarifo elektrike, bi za sto prevoženih kilometrov v povprečju plačal le okrog 1,3 evra. Pri 15 tisoč prevoženih kilometrih na leto je lastnik v primerjavi  z lastnikom smarta z bencinskim motorjem privarčeval dobrih tisoč evrov, v petih letih že več kot pet tisočakov.

Pri električni različici je resda treba upoštevati življenjsko dobo litij-ionske baterije, ki ima jamstvo osem let oziroma 100 tisoč prevoženih kilometrov. Do takrat bo po zagotovilu Smarta imela vsaj 70 odstotkov začetne zmogljivosti. Prihodnjo ceno nadomestnih baterij je danes težko napovedati, a v zadnjih letih so se večinoma hitro cenile.

 Kdor bi električnega smarta lahko polnil doma in ponoči izkoristil nižjo tarifo elektrike, bi za sto prevoženih kilometrov v povprečju plačal le okrog 1,3 evra.  | Foto: Smart Kdor bi električnega smarta lahko polnil doma in ponoči izkoristil nižjo tarifo elektrike, bi za sto prevoženih kilometrov v povprečju plačal le okrog 1,3 evra. Foto: Smart

Koliko stane domače polnjenje električnega avtomobila?

Cena električne energije je danes za lastnike električnih avtomobilov še zelo ugodna. Ker ima tudi v tej ceni država prek trošarin in preostalih dajatev veliko vlogo, je dolgoročno težko pričakovati tako ugodne cene. Enako velja tudi za fosilna goriva in danes je težko napovedati ceno bencinskega ali dizelskega goriva čez 10 let.

Nekatere postavke na računu za elektriko gospodinjstvo plača ne glede na polnjenje električnega avtomobila, pri drugih pa količina porabljenih kilovatnih ur vpliva na končni znesek računa. Prav zato je natančen izračun težko narediti, saj ga lažje pripravi vsak posameznik zase. Nekateri ponudniki električne energije imajo tudi pakete, ki imajo zelo poceni majhno tarifo, a zato na drugi strani veliko več računajo za porabo ob veliki tarifi. Avto sicer porabi bistveno več energije kot v povprečju gospodinjstvo, zato so lastniki električnih avtomobilov pripravljeni na ta kompromis. Ponoči lahko kilovatno uro dobijo tudi zgolj za samo en cent (čista energija, brez dajatev) in jih 100 prevoženih kilometrov stane manj kot en evro.

V povprečju bi bilo treba za domače polnjenje smartove baterije z zmogljivostjo 17 kilovatnih ur odšteti okrog 1,5 evra. Prevoženih 100 kilometrov v primeru smarta forfour tako stane okrog 1,3 evra.

Šeststopenjski samodejni dvosklopčni menjalniki v bencinskem smartu stane 1.200 evrov, pri električnem pa je brezstopenjski samodejni menjalnik že del serijske opreme. | Foto: Ciril Komotar Šeststopenjski samodejni dvosklopčni menjalniki v bencinskem smartu stane 1.200 evrov, pri električnem pa je brezstopenjski samodejni menjalnik že del serijske opreme. Foto: Ciril Komotar

Prednost električnih avtomobilov je tudi lažja povezljivost s pametnimi telefoni. Z dokupom ustreznega paketa je mogoče pozimi ogrevanje električnega smarta vklopiti na daljavo oziroma ga časovno nastaviti. | Foto: Smart Prednost električnih avtomobilov je tudi lažja povezljivost s pametnimi telefoni. Z dokupom ustreznega paketa je mogoče pozimi ogrevanje električnega smarta vklopiti na daljavo oziroma ga časovno nastaviti. Foto: Smart Polna posoda bencina pelje trikrat dlje od polne baterije

Ključna prednost bencinskega smarta je domet, ki pa pri avtomobilu tega razreda vendarle ni najpomembnejši. Avtomobil ima 35-litrsko posodo za gorivo, ki torej zadostuje za okrog 450 kilometrov. To je torej približno trikrat dlje, kot se je mogoče peljati z enim polnjenjem električnega avtomobila. Točenje bencina traja od pet do 10 minut, polnjenje na mestni polnilnici z 22-kilovatno močjo do 80-odstotne napolnjenosti baterije pa 45 minut. Toda ker bo povprečni lastnik električnega smarta polnjenje opravil ponoči med spanjem, ta čas niti ni pomemben. To je tako, kot bi imeli doma v garaži lastno bencinsko črpalko.

Iz vidika prostorske uporabnosti avtomobila med obema bistvenih razlik ni. Smart forfour je pravzaprav podaljšana različica Smartovega originala z dvema sedežema. Namenjen je tistim, ki pač preprosto potrebujejo dodatni prostor ali za prevoz več potnikov ali pa večje količine prtljage. Osnovni prtljažnik je v smartu forfour sicer majhen, a ga je mogoče povečati do 975 litrov prostornine.

Bistvo električnega smarta ni le cena energije, temveč predvsem udobje vožnje

Največje razlike se pojavijo takrat, ko se s smartom odpeljete in resnično izkoristite potencial električnega vozila. Ta se odraža predvsem v voznih lastnostih, udobju vožnje, ta vidik pa celo presega zgoraj omenjeno finančno ugodnost električnega avtomobila. Elektromotor ponuja bistveno večjo prožnost, hitrejše pospeške z mesta (do 100 km/ je že hitrejši bencinski) in bistveno bolj mirno vožnjo. V električnem smartu lahko pozabimo na vibracije in glasnost trivaljnega motorja, ki v tem avtu nikakor niso zanemarljive. Enostopenjski samodejni menjalnik prav tako deluje bolje kot dvosklopčni šeststopenjski samodejni v bencinskem smartu.

Cena - smart forfour 66 kW twinmatic

Cena testnega modela: 18.335 EUR

Cena osnovnega tesnega modela: 12.190 EUR

Dodatna oprema:  6.145 EUR
Kovinska barva, oblazinjenje ICL passion, pomoč pri parkiranju zadaj, menjalnik twinamic, maska hladilnika v črno-rumeni barvi, prekrivalo prtljažnega prostora, posoda za gorivo (35 l), držalo za pametni telefon, manipulativni stroški, paket luči LED in senzorjev, paket cool&audio, komfortni paket, paket za odlagalne površine, dodatni inštrument z uro in merilnikom vrtljajev ...
Ne spreglejte