Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
24. 2. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Natisni članek

Revoz Smart

Petek, 24. 2. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja: električni smart s štirimi sedeži in slovenskim poreklom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Smart fortwo forfour | Foto Smart

Foto: Smart

Električni smart forfour je avtomobil, ki ga izdelujejo slovenske roke in kot edini električni avtomobil nastaja v Sloveniji, kupcu pa zanj država nemudoma ponuja 7.500 evrov popusta. Oba smarta s subvencijo staneta manj kot 20 tisoč evrov, namenjena pa sta predvsem urbanemu okolju in nudita več vozniškega zadovoljstva kot njuni bencinski različici.

Lastništvo avta v prihodnosti: Bo namesto vas obrok kredita plačal sosed?


Z obema smartoma se je mogoče v urbanem okolju voziti vsaj od 100 do 130 kilometrov. To bi bilo lahko dovolj tudi za Slovenijo, še bolj pa to velja za velika evropska mesta, kjer povprečni uporabnik z avtom vsak dan prevozi le 35 kilometrov.  | Foto: Smart Z obema smartoma se je mogoče v urbanem okolju voziti vsaj od 100 do 130 kilometrov. To bi bilo lahko dovolj tudi za Slovenijo, še bolj pa to velja za velika evropska mesta, kjer povprečni uporabnik z avtom vsak dan prevozi le 35 kilometrov. Foto: Smart Smart zvest konceptu, ki skrbi tudi za službe v Sloveniji

Smart ostaja nišna znamka v Daimlerjevem koncernu, ki je usmerjena predvsem v zagotavljanje mobilnosti za urbana središča. Obenem so njihovi avtomobili najbolj priljubljeni tudi v sistemih souporabe vozil, ki se še posebej hitro razvijajo v tujini. Smarti torej prinašajo drugačen pogled na prihodnost lastništva avtomobila.

Nemška premium znamka mestnih malčkov zdaj oba svoja modela for two in forfour ponuja tudi v električni različici, ki je po uporabnosti, prijetnosti za vožnjo in presenetljivo tudi ceni zelo konkurenčna bencinskim smartom.

Električni forfour je obenem neposredno povezan tudi s slovenskim gospodarstvom, saj tako električno kot tudi bencinsko različico izdelujejo v novomeškem Revozu. To je torej prvi električni avtomobil, ki ga bodo izdelovali v Sloveniji in bo samodejno prinašal vsaj 7.500 evrov popusta oziroma ekološke subvencije.

Dvosedežni smart je od štirisedežnega krajši za 80 centimetrov. Ima še precej bolj izrazito majhen obračalni krog in celo večjo osnovno prostorrnino prtljažnika. | Foto: Smart Dvosedežni smart je od štirisedežnega krajši za 80 centimetrov. Ima še precej bolj izrazito majhen obračalni krog in celo večjo osnovno prostorrnino prtljažnika. Foto: Smart

Doseg na ravni tistega, kar v urbanem okolju potrebujemo

Električna smarta sta ostala zvesta svojemu temeljnemu konceptu. Namenjena sta urbanemu okolju, zato jima tudi niso namenili večje baterije in s tem povezanega dosega. Večjega paketa baterij v majhnega smarta tudi ne bi bilo mogoče namestiti, obenem bi to negativno vplivalo na maso, vozne lastnosti in tudi ceno avtomobila.

Z obema smartoma se je mogoče v urbanem okolju voziti vsaj od 100 do 130 kilometrov. To bi bilo lahko dovolj tudi za Slovenijo, še bolj pa to velja za velika evropska mesta, kjer povprečni uporabnik z avtom vsak dan prevozi le 35 kilometrov.

Kdor na primer do službe nima dlje kot 50 kilometrov in lahko avtomobil polni v domači hiši, bi lahko pot tja in nazaj zlahka opravil z enim polnjenjem. Se spomnite naše reportaže, ko smo primerjali pogostost polnjenja električnega smarta in pametnega telefona?

Notranjost je za tak avtomobil prostorna in dovolj kakovostna. Pri dvosedežnem smartu je bil vozniški sedež celo nastavljiv po višini. Preglednost je iz obeh avtomobilov zelo dobra, zaradi motorja v zadku pa sta oba v mestu tudi zelo okretna. | Foto: Smart Notranjost je za tak avtomobil prostorna in dovolj kakovostna. Pri dvosedežnem smartu je bil vozniški sedež celo nastavljiv po višini. Preglednost je iz obeh avtomobilov zelo dobra, zaradi motorja v zadku pa sta oba v mestu tudi zelo okretna. Foto: Smart

Če sta dva sedeža dovolj, je dvosedežni boljša izbira

Dvosedežni smart je zaradi kompaktnosti in okretnosti odličen za sisteme souporabe vozil in posameznike, ki ne potrebujejo več prostora ali pa si ga privoščijo za drugi družinski avtomobil. Zanimivo, da ima dvosedežni smart celo večji prtljažnik kot štirisedežni, kjer pa lahko odlagalne površine najdemo na zadnji klopi s preklopljivima sedežema. Če ne potrebujete več sedežev, je dvosedežni smart z vidika dosega, zmogljivosti in oblikovalske simpatičnosti boljša izbira. V primerjavi s štirisedežnim smartom ima dvosedežni tudi nekoliko večji doseg in pričakovano večjo poskočnost.

Dvosedežnega smarta bodo izdelovali v nemškem Halbachu. Čeprav bi lahko obstoječo proizvodnjo linijo v Revozu prilagodili tudi manjšemu izmed obeh, takih načrtov za zdaj v Daimlerjevem koncernu ni.

Dodatni merilnik, ki v električnem smartu kaže tudi preostanek energije v bateriji. Elektrike je v bateriji s kapaciteto dobrih 17 kilovatnih ur dovolj za okrog 130 kilometrov mestne vožnje. | Foto: Smart Dodatni merilnik, ki v električnem smartu kaže tudi preostanek energije v bateriji. Elektrike je v bateriji s kapaciteto dobrih 17 kilovatnih ur dovolj za okrog 130 kilometrov mestne vožnje. Foto: Smart

Kako naj avtomobil postane kar najbolj prijazen do uporabnikov?

Na cesti oba avtomobila prepričata z lahkotnostjo, okretnostjo in tudi zato z zabavno vožnjo. Ta je zelo mirna, tekoča in precej bolj enakomerna kot v različicah s trivaljnim bencinskim motorjem. Dvosedežni smart je resnično igriv in tudi zelo poskočen mestni malček. Elektromotor s 60 kilovati in 120 njutonmetri navora je za tako majhen avtomobil več kot zadovoljiv.

Pri Smartu se namensko niso odločili za prilagajanje stopnje regeneracije kinetične energije ob zaviranju. Za večino voznikov je taka možnost preveč zapletena oziroma je do zdaj niso dovolj dobro razumeli. Motor, ki ga sicer izdelujejo v Renaultovi tovarni, je nameščen v zadku avtomobila in je povezan z enostopenjskim samodejnim menjalnikom. Ves paket je usmerjen v preprostost vsakdanje uporabe vozila in na tem področju je Smartov malček zagotovo odličen primer urbanega avtomobila prihodnosti.

Še naprej navdušujoče majhen obračalni krog

V prid mu še naprej štejemo zelo majhen obračalni krog. V Toulousu smo se lahko prepričali, da bi bil tak avtomobil zelo primeren za tamkajšnje ozke ulice in natrpana parkirišča ob straneh cest. Tam domačini parkirajo dobesedno na milimetre in enako je tudi v številnih drugih večjih mestih v Evropi. V Sloveniji je kompaktnost smartov sicer manj pomembna lastnost kot v tujini, kar je tudi razvidno iz splošne prodaje teh najmanjših avtomobilov na trgu.

Hitrost polnjenja sodi med glavne vrline obeh smartov in na tem področju sta konkurenčna tudi renault zoeju. | Foto: Gregor Pavšič Hitrost polnjenja sodi med glavne vrline obeh smartov in na tem področju sta konkurenčna tudi renault zoeju. Foto: Gregor Pavšič Hvalimo hitro polnjenje v mestu

Pri obeh avtomobilih je realni doseg v urbanem okolju zlahka čez 100 kilometrov. Med vožnjo skozi mesto in po podeželju smo dosegli porabo okrog 15 kilovatnih ur na 100 prevoženih kilometrov. V litij-ionski bateriji, ki leži na dnu vozila in zato v primerjavi z bencinskimi smarti tudi niža težišče ter izboljša vozne lastnosti, je sicer dobrih 17 kilovatnih ur električne energije.

Osnovni 7,5-kilovatni vgrajeni polnilec je mogoče nadgraditi na 22-kilovatnega, kar je v primerjavi z večino preostalih električnih avtomobilov njegova pomembna konkurenčna prednost. Baterija smarta se na mestni 22-kilovatni električni polnilnici do 80 odstotkov napolni le v 45 minutah. Enako zmogljivost bi lahko ob trifaznem toku in Smartovi domači polnilni postaji dosegli tudi v domači hiši.

V Sloveniji bo njuna realna cena pod 20 tisoč evri

V Sloveniji so smarti še najbolj priljubljeni v priobalnem delu države. Smart namerava letos v Sloveniji prodati okrog 55 vozil, od tega okrog 10 električnih. Cene obeh avtomobilov za Slovenijo sicer še niso znane, v Nemčiji pa je ob 19-odstotnem DDV predvidena cena 21.940 oziroma okrog 22.600 evrov. Če pri tej ceni upoštevamo še subvencije, sta oba električna smarta na voljo krepko pod mejo 20 tisoč evrov. V Sloveniji bo mogoče oba električna smarta kupiti od junija.

Tehnični podatki – električna smart fortwo in smart forfour

 

Smart fortwo

Smart forfour

Dolžina:

2.695 mm

3.495 mm

Širina:

1.663 mm

1.665 mm

Višina:

1.555 mm

1.554 mm

Medosna razdalja:

1.873 mm

2.494 mm

Polmer obračalnega kroga:

6,95 m

8,65 m

Moč in navor motorja:

60 kW/120 Nm

60 kW/120 Nm

Zmogljivost baterije:

17,6 kWh

17,6 kWh

Doseg (NEDC):

160 km

155 km

Pospešek do 100 km/h:

11,5 s

12,7 s

Najvišja hitrost:

130 km/h

130 km/h

Prtljažnik:

260-350 l

185-975 l

Gume:

165/65 R15 (spredaj), 185/60 R15 (zadaj)

165/65 R15 (spredaj), 185/60 R15 (zadaj)

Masa:

1.085 kg

1.200 kg

 

 

 

 

Ne spreglejte