Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
24. 2. 2017,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

Natisni članek

car sharing Renault Smart

Petek, 24. 2. 2017, 10.02

6 let, 6 mesecev

Lastništvo avtomobila v prihodnosti: Bo namesto vas obrok posojila plačal sosed?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

Bi bili pripravljeni svoj avtomobil oddajati družinskim članom, sosedom in prijateljem? Takrat, ko bi bili v službi, bi ga vozili drugi in vam za to plačevali določen znesek denarja. Tak avtomobil ne bi večino časa sameval na parkirišču, temveč bi se vložek vanj hitreje povrnil ali pa lastniku prinesel celo zaslužek.

Avtomobilski proizvajalci želijo spodbuditi lastnike avtomobilov k začetku souporabe vozil. S tem poskušajo dobiti odgovor na vprašanje, kako vložek v avtomobil bolje izkoristiti oziroma kako poskrbeti, da avtomobil ne bo večino dneva parkiran pred hišo ali na službenem prostoru.  | Foto: Smart Avtomobilski proizvajalci želijo spodbuditi lastnike avtomobilov k začetku souporabe vozil. S tem poskušajo dobiti odgovor na vprašanje, kako vložek v avtomobil bolje izkoristiti oziroma kako poskrbeti, da avtomobil ne bo večino dneva parkiran pred hišo ali na službenem prostoru. Foto: Smart

Prva vožnja – preberite vtise s prve vožnje električnega smarta fortwo in forfour


Bi bili pripravljeni svoj avtomobil deliti s sosedi in prijatelji? | Foto: Ciril Komotar Bi bili pripravljeni svoj avtomobil deliti s sosedi in prijatelji? Foto: Ciril Komotar Na trg prihajajo avtomobili, ki so namenjeni tudi delitvi

Novi električni smart forfour iz novomeškega Revoza je eden izmed novih avtomobilov, pri katerih so proizvajalci predvideli vlogo mestnega avtomobila prihodnosti. O podobnih rešitvah razmišljajo tudi pri Renaultu, Nissanu in še nekaterih drugih proizvajalcih. Lastnik smarta lahko bistveno poveča izkoristek svojega vozila ter ga posoja oziroma oddaja znancem in prijateljem.

Smo v družbi, kjer je avtomobil že desetletja eden pomembnejših statusnih simbolov, sploh pripravljeni na tako spremembo v načinu razmišljanja? Bodo lastniki avtomobilov pripravljeni svoj avtomobil prepustiti drugim?

Avtomobilski proizvajalci želijo spodbuditi lastnike vozil k samostojnemu začetku lastnega mikrosistema souporabe avtomobila. S tem poskušajo dobiti odgovor na vprašanje, kako vložek v avtomobil bolje izkoristiti oziroma kako poskrbeti, da avtomobil ne bo večino dneva parkiran pred hišo ali na službenem prostoru.

Lastniški avtomobil glede na vse raziskave večinoma stoji na parkirišču. Lastnik ga takrat ne uporablja.  | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Lastniški avtomobil glede na vse raziskave večinoma stoji na parkirišču. Lastnik ga takrat ne uporablja. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Lastnik povabi člane mreže, določi območje uporabe, nastavi podrobnosti plačila …

Novi smarti lahko z dodatno vgrajeno napravo postanejo del širše množice. Lastnik v svojo mrežo sam povabi družinske člane, prijatelje in sosede, ki lahko prek telefonske aplikacije dostopajo do njegovega avtomobila in ga uporabljajo.

Lastnik določi tudi območje okrog svojega doma, v katerem je mogoče avtomobil prevzeti in ga pustiti, prek koledarja v aplikaciji tudi določi, katere dneve bo avtomobil potreboval sam in kateri izmed članov mreže mora za najem avtomobila plačati. Družinski član se bo najbrž vozil zastonj, sosed pa bo moral za uporabo plačati določen znesek.

Bi v zameno za plačilo posojali svoj avto sosedom in prijateljem?

  • Da, na tak način bi se avto bolje izkoristil in mi hitreje povrnil vložek vanj.
    36,67 %
    77 glasov
  • Ne, svoj avto bom vozil le sam, nihče drug.
    46,67 %
    98 glasov
  • Odvisno od pogojev države in dolgoročne cene vzdrževanja.
    16,67 %
    35 glasov
Oddanih 210 glasov

Predpriprava za "car sharing" v renaultu zoe stane 300 evrov. | Foto: Gregor Pavšič Predpriprava za "car sharing" v renaultu zoe stane 300 evrov. Foto: Gregor Pavšič "Naloga oblasti bo zmanjšati število vozil v mestu"

"Smart zagotovi dodatno strojno opremo, lastniku pa omogočimo tudi spletne plačilne storitve. Za zdaj še zbiramo informacije, saj gre za pilotni projekt. Izbrali smo voznike v velikih nemških mestih, ki nam bodo pomagali ustvariti sliko o možnostih take uporabe v prihodnje. Glavni namen je boljši izkoristek avtomobila, obenem pa bi se v mestih zmanjšalo število vozil. Naloga mestnih oblasti v prihodnje ne bo čim več bencinskih ali dizelskih vozil zamenjati z električnimi, temveč zmanjšati celotno število vozil," nam je v Toulousu povedal Rouven Remp, produktni vodja pri Smartu.

Nemški sistem souporabe vozil Car2Go že vključuje na stotine smartov, zdaj pa so jim dodali mercedesa GLA in CLA. Število uporabnikov takih sistemov se bo po predvidevanjih analitikov z današnjih osmih milijonov do leta 2025 predvidoma povečalo na kar 37 milijonov voznikov. Sisteme souporabe sicer delimo na tiste največje, kakršen je Car2Go, na sisteme za manjša mesta (primer je slovenski Avant2Go), najmanjši potencialni sistemi pa so vezani na lastnika vozila in njegovo bližnjo soseščino.

Na zakon o ekonomiji delitve pred vstopom v Slovenijo čaka tudi Uber, ameriška platforma za zagotavljanje prevozov oziroma najem voznika prek mobilnega telefona. | Foto: Reuters Na zakon o ekonomiji delitve pred vstopom v Slovenijo čaka tudi Uber, ameriška platforma za zagotavljanje prevozov oziroma najem voznika prek mobilnega telefona. Foto: Reuters

Izziv državi: Tak lastniški sistem bo potreboval zakon o ekonomiji delitve

Tak način lastništva avtomobila oziroma njegove souporabe odpira tudi pravna, zakonodajna in davčna vprašanja. Lastnik, ki bi s posojanjem avtomobila sosedom zaslužil, bi se znašel v sivem območju ekonomije, prav tako kot na primer ponudniki stanovanj v sistemu Air'n'B.

Pri Smartu odgovarjajo, da je ekonomija delitve očiten trend prihodnosti in da se ji bodo morale države s svojo zakonodajo ustrezno prilagoditi. V Sloveniji je vlada tak zakon, na katerega čaka tudi Uber, že napovedala.

Kdor bi dnevno s svojim avtomobilom zaslužil deset evrov, bi zlahka odplačal mesečni obrok posojila

Za take sisteme so električni avtomobili zanimivi tudi zaradi precej manjše obrabe vitalnih delov in bistveno nižjih stroškov vzdrževanja. Če bi za smarta (brez začetnega pologa in s posojilom eko sklada) mesečno plačevali 200 evrov oziroma slabih sedem evrov na dan, bi z oddajo vozila v roke sosedom in prijateljem morda lahko mesečno zaslužili celo več od obroka za posojilo.

Odprto ostaja vprašanje cene nadomestnih baterij. Pri Smartu za svoja oba avtomobila zagotavljajo jamstvo za osem let oziroma sto tisoč prevoženih kilometrov.

Ne spreglejte