Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 6. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

2

Natisni članek

Prva vožnja Mercedes-Benz razred C Mercedes-Benz

Sobota, 23. 6. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Prva vožnja: Mercedes-benz razred C

Najbolje prodajani mercedes: To je njegov tehnološki preporod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

2

Mercedes-Benz je s prenovo svoj najbolje prodajani model tehnološko približal razredu S. Vizualno je zelo podoben predhodniku, a pod zunanjo obliko, nad katero je bdel Robert Lešnik, so storili marsikaj. Poleg nove generacije štirivaljnih bencinskih motorjev s tehnologijo blagega hibrida se na cesti rad pobaha z dolgim naborom asistenčnih sistemov, celoten paket pa zaokrožijo številne karoserijske različice in pogoni.

mercedes razred A
Avtomoto Mercedes-benz razred A: virtualna revolucija na štirih kolesih
Poudarki:

Gre za globalno najbolje prodajani Mercedesov model, v Sloveniji pa po prodajnih številkah v zadek gleda le družinskemu razredu B.

V družini C, ki šteje kar pet članov, je pri nas najbolje prodajana oblika limuzina.

Gre za najbolj obsežno prenovo razreda C v petdesetletni zgodovini modela. Izboljšali ali zamenjali so več kot 6.500 sestavnih delov, kar je več kot polovica vseh sestavnih delov avtomobila.

Motorno paleto sestavlja pet bencinarjev in trije dizli. Največja novost je C 200 s štirivaljnim bencinskim agregatom in tehnologijo blagega hibrida. Na dizelski strani sta nova 1,6-litrska C 180 d in C 200 d.

Sedemstopenjski samodejni menjalnik je zamenjal najnovejši devetstopenjski 9G-Tronic. Ročni menjalnik je na voljo le še pri C 200 d.

Ker je vseh kombinacij kar 35, tokrat le nekatere vstopne cene za določene modele. Cene v Sloveniji se začnejo pri 33 tisoč evrih za C 160 in C 180 d. Doplačilo za karavanski model T znaša dva tisočaka, za športnega kupeja prav tako, za užitke z vetrom v laseh bo treba odšteti dodatnih osem tisočakov. Očeta bo njegov najljubši konjiček, AMG C43 4Matic, stal vsaj 70 tisoč evrov. Naročila pri uvozniku začnejo pobirati 7. julija.

Do konca leta želijo prodati vsaj 140 razredov C.

Mercedes z razredom C nadaljuje tehnološki preporod svojih modelov. Na videz je zelo podoben predhodniku, a pod kovino je zgodba povsem drugačna. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes z razredom C nadaljuje tehnološki preporod svojih modelov. Na videz je zelo podoben predhodniku, a pod kovino je zgodba povsem drugačna. Foto: Mercedes-Benz

Družina je velika in raznolika, a klasika je še vedno zakon

Razred C, globalni prodajni steber znamke, je po obsežni prenovi pripravljen, da z vsemi štirimi kolesi zapelje v tehnološko prihodnost. Nadpovprečno velika avtomobilska družina šteje kar pet članov oziroma ima štiri različne karoserijske oblike. V segmentu, ki je praktično napisal pravila za vse prihodnje generacije limuzin in velja za enega najbolj klasičnih razredov v Evropi, je glava družine seveda limuzina. Tudi pri nas, kjer smo v večini primerov bistveno bolj naklonjeni karavanom, se večina kupcev odloči za limuzino. Pričakovano je najmanj povpraševanja po športnem kupeju in uživaškem kabrioletu, večina pa si globoko v sebi želi v svojo garažo zapeljati športni AMG C43.

Mercedes-benz razred G
Avtomoto Za Slovence pet kultnih mercedesov, ki so letos že razprodani #video
Avtomoto Mercedesov gospod, ki se ne ustraši niti terena #foto

Največja prenova v zgodovini modela

V Nemčiji, tik ob meji z Luksemburgom in v slikoviti pokrajini Moselle, smo sedli za volan vseh petih različic. Z letališča smo se najprej zapeljali z za slovenske kupce manj priljubljeno izbiro - C 400 coupe. Gre za avtomobil, ki kot balzam piha na dušo pravega avtomobilskega romantika. Z zapeljivimi čutnimi linijami, ki ponazarjajo športnost, ter spremenjenima odbijačema, novimi žarometi in spremenjeno masko hladilnika sledi oblikovnim zapovedim, ki sta jih napovedala že novi S in CLS. V nosu se vrti trilitrski šestvaljnik, a njegov temperament ima več stopenj. Lahko je miren, presenetljivo varčen in povsem gosposki, a po drugi strani mu z izbiro voznih profilov hitro spremenimo karakter. V programih sport in sport+ se prelevi v grgrajočega tigra, štirikolesni pogon 4Matic pa poskrbi, da pri preganjaju po čudovitih cestah, polnih zavojev, prej popusti voznik kot tehnika.

Kot so nam razložili na treh različnih delavnicah, kjer smo do podrobnosti spoznali vse novosti, ki jih je prinesla prenova, ima razred C približno 12 tisoč sestavnih delov. Ker pri Mercedesu niso hoteli ničesar prepustiti naključju in želeli svoj najbolje prodajani model pripraviti na vse večje zahteve kupcev, so v največji prenovi modela izboljšali ali zamenjali več kot polovico sestavnih delov. Številka se namreč ustavi pri 6.500 delih.

Elektrificiranje pogonov se nadaljuje. Preizkusili smo povsem novi 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor s 135 kilovati s tehnologijo blagega hibrida in 48-voltnim električnim sistemom. | Foto: Gašper Pirman Elektrificiranje pogonov se nadaljuje. Preizkusili smo povsem novi 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor s 135 kilovati s tehnologijo blagega hibrida in 48-voltnim električnim sistemom. Foto: Gašper Pirman

Opcijsko so na voljo digitalni merilniki, ki imajo tri različne videze in se jih lahko prilagodi povsem po željah voznika. | Foto: Mercedes-Benz Opcijsko so na voljo digitalni merilniki, ki imajo tri različne videze in se jih lahko prilagodi povsem po željah voznika. Foto: Mercedes-Benz

Žarometi niso le drugačnega videza - na voljo so tri različne vrste žarometov, najboljši pa imajo funkcijo osvetljevanja ceste do 650 metrov. | Foto: Gašper Pirman Žarometi niso le drugačnega videza - na voljo so tri različne vrste žarometov, najboljši pa imajo funkcijo osvetljevanja ceste do 650 metrov. Foto: Gašper Pirman

Vizualno večjih razlik ni, a šteje tisto skrito očem

Ekipa Roberta Lešnika tokrat ni imela veliko dela. Zunanji obliki so vdihnili nekaj svežine, z vsakim paketom pa razred C dobi nekoliko drugačen nos. Veliko več dela so imeli inženirji, saj so morali pošteno zavihati rokave in pljuniti v roke, da je novi C pripravljen na spopad s konkurenco.

Glavni protagonist te prenove je nova generacija štirivaljnih bencinskih agregatov M264, natančneje 1,5-litrski agregat, ki je opremljen s tehnologijo blagega hibrida z 48-voltno električno napeljavo. Gre za naslednji korak v elektrifikaciji motorne palete, kot glavno prednost motorja pa pri Mercedesu navajajo nižjo porabo goriva, manjše izpuste emisij, nezaznaven zagon motorja in izkoristek jadranja. V roke nam je uspelo dobiti tudi limuzinski C 200, a smo z najnovejšim tehnološkim izdelkom nemške znamke prevozili le nekaj deset kilometrov. Sodbe o povprečni porabi ne moremo dati, saj bi zaradi majhnega števila kilometrov zavajali, lahko pa le prikimamo odličnosti blagega hibrida. Zaradi jermensko gnanega alternatorja in zaganjalnika je vžig avtomobila ob uporabi sistema start&stop praktično neslišen.

Mercedes-benz razred A
Avtomoto Najmanjši mercedes za 100 Slovencev letno #foto

Zaradi 48-volne električne arhitekture so lahko premeteni inženirji v avtomobil vgradili še pomožni elektromotor z močjo deset kilovatov, ki twin-scroll turbini pomaga pri nižjih vrtljajih, kjer izpušni plini še nimajo takšne potisne moči. Rezultat je odlična odzivnost motorja vse od vrtljajev prostega teka. Prijetno smo bili presenečeni nad zveznostjo pospeška, še bolj pa nad funkcijo jadranja. Ker ima električni sistem svojo baterijo, je jadranje zdaj daljše in še bolj učinkovito. Če v enačbo vržemo še aerodinamično obliko, gre predvsem za učinkovit avtomobil, ki je v vožnji nenaporen in bo umirjenega voznika nagradil s svojo tehnološko naprednostjo.

Lahko bi zašli v tehnične podrobnosti, kot je sistem spodaj razširjene komore, ki zmanjša trenje bata in zaradi boljših mazalnih lastnosti za odtenek še povprečno porabo goriva, ali pa do potankosti opisali znotraj votle glave ventilov, vendar bi potem o tej inženirski mojstrovini lahko napisali še na desetine odstavkov.

Mercedes-benz C 200 Tehnični podatki
število valjev/ventilov na valj 4/4
prostornina (ccm) 1.497
vrtina × gib (mm) 80.4 x 73.7
moč kw/KM 135 (184) pri 5.800-6.100
navor Nm 280 pri 3.000-6.100
kompresija 10.5: 1

Na seznamu motorne ponudbe še stari znanec

Kljub očitnemu poudarku na bencinskih agregatih Mercedes ni pozabil na dizelske motorje. Dvolitrski štirivaljni agregat OM 654 smo že spoznali v razredu E, kjer se je dokazal z varčnostjo, malce manj z uglajenostjo. V razredu C bo na voljo še šibkejši 1,6-litrski motor s turbino z variabilno geometrijo lopatic.

Srce športnika in duša multipraktika

Nikakor nismo hoteli zapustiti Nemčije, ne da bi sedli za volan rakete iz športnega oddelka AMG. Ker smo prej sedeli za volanom Mercedes-benz razred C | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman kavalirskega C400, smo bili očarani nad karakterjem vstopnega AMG C 43. Da je vrag vzel šalo, postane vozniku kristalno jasno že, ko sede v nizko postavljene školjkaste sedeže. Pravi športni sedež z dovolj bočnega oprijema pri stegnih in hrbtu je po nekaj desetih kilometrih presenetljivo udoben, le privaditi se je treba na to, da sediš nekaj centimetrov bližje asfaltu, kot smo navajeni.

Potne roke primejo v alkantaro ovit, nekoliko oglat volanski obroč in zabava se začne. Ob pritisku na stikalo start se iz štirih okroglih zaključkov izpušne cevi zasliši grom. Balzam za ušesa in glasba po našem okusu.

Na vsestranskost in dodatno vrednost tega športnika vpliva raznolikost družine C – na voljo je kot limuzina, karavan, kupe in kabriolet. Mi smo se preganjali v karavanu in po nekaj kilometrih se nam je v glavi že pojavljal naslov Popoln avtomobil za dinamičnega očeta. Čeprav ta razred ne podira prostorninskih rekordov, saj sta v tem cenovnem razponu pomembnejša videz in imidž, model T, kot ga uradno imenujejo pri Mercedesu, ponuja skoraj popolno zmes športnosti, vsakodnevne uporabnosti in prostornosti.

Če je pri karoserijskih različicah ponudba pisana, je toliko manjša pri motorju. AMG C 43 je namreč najšibkejši član te športne družine, na voljo bosta še dve močnejši različici. Tukaj se 520 njutonmetrov navora na cesta prenaša izključno prek devetstopenjskega samodejnega menjalnika in štirikolesnega pogona 4Matic. Trilitrski vrstni šestvaljnik z dvema turbinama se do stotice izstreli v 4,8 sekunde, z 287 kilovati pa predstavlja še vsakodnevno uporabno moč, saj je v načinu normal AMG C 43 povsem uporaben in predvsem nenaporen športnik. Pa naj bo to kot karavan, kupe ali kabriolet.

Počutje za volanom je odlično. Volan, delno ovit v alkantaro, na sredini in dnu pa raven ter odlični školjkasti sedeži so prava popotnica za športno doživetje. | Foto: Mercedes-Benz Počutje za volanom je odlično. Volan, delno ovit v alkantaro, na sredini in dnu pa raven ter odlični školjkasti sedeži so prava popotnica za športno doživetje. Foto: Mercedes-Benz

Trilitrski šestvaljnik je združen z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom in izključno štirikolesnim pogonom. | Foto: Mercedes-Benz Trilitrski šestvaljnik je združen z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom in izključno štirikolesnim pogonom. Foto: Mercedes-Benz

Avtomoto Skrivnost nastanka slavne Mercedesove zvezde

Za vzor si je vzel razred S

Morda je nekoliko nepravično, da smo povsem na dnu članka zapisali eno najpomembnejših novosti, ki jih prinaša prenova. Kot so razložili pri Mercedesu, so zamenjali 80 odstotkov električne arhitekture. Le tako so lahko v avtomobil vgradili vse potrebne senzorje, kamere, tipala in računalnike, da avtomobil po avtocesti določen čas vozi sam. Tehnologijo smo pravzaprav spoznali že v razredu S, tukaj pa smo jo spet preizkusili. Hvalimo velik, pregleden in barven projicirni zaslon. Tipk na volanskem obroču je veliko, zato je potrebnega nekaj več časa, da se nanje privadimo. Želeli bi si tudi za odtenek hitrejšo večopravilno enoto, Mercedes pa bi lahko opustil na dotik občutljivo ploščico na osrednji konzoli. Ob vrtljivem gumbu in upravljanju enote prek volanskega obroča v veliki meri izloči smiselno uporabo tega dodatka.

Za varnost skrbi veliko senzorjev in radar, ki skenira okolico do 250 metrov naprej, 40 metrov vstran in 80 metrov vzvratno. Kamera vidi pred seboj objekte, oddaljene tudi do 500 metrov, od tega svet v prvih 90 metrih vidi tridimenzionalno.

Ne spreglejte