Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
2. 8. 2017,
13.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Natisni članek

oblikovanje Škoda

Sreda, 2. 8. 2017, 13.54

6 let, 6 mesecev

Oliver Stefani bo novi Škodin glavni oblikovalec

Volkswagnov šef zunanjega oblikovanja prevzema mesto prvega oblikovalca Škode

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Škoda oblikovanje dizjan | Foto Škoda

Foto: Škoda

Jozefa Kabana, ki je poskrbel za dizajnerski preporod Škode, bo 1. septembra zamenjal dozdajšnji vodja zunanjega oblikovanja pri znamki Volkswagen, 53-letni oblikovalec Oliver Stefani. Pri Škodi obljubljajo bolj čustveno podobno novih modelov.

Kdo je Oliver Stefani?

Gre za 53-letnega uveljavljenega oblikovalca, ki na mesto prvega Škodinega oblikovalca prihaja kot dozdajšnji vodja zunanjega oblikovanja pri znamki Volkswagen. Oblikovanje je študiral v Braunschweigu v Nemčiji in Pasadeni v ameriški zvezni državi Kalifornija. Pri največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu je bil zaposlen od leta 2002, poleg tega je tri leta delal v središču Design Center Europe v Sitgesu v Španiji.

Njegov podpis nosijo številni Volkswagnovi modeli zadnjega desetletja in tudi številni konceptni modeli. Sodeloval je pri oblikovanju modelov up!, polo, jetta, tiguan in pri aktualnem golfu sedme generacije. Njegov ustvarjalni potencial pa je morda najdrznejšo stran pokazal pri razvoju električne družine konceptnih modelov ID.

Oliver Stefani bo tudi novi šef slovenskega oblikovalca v Škodinem dizajnerskem centru Marka Jevtiča.

Oblikovna napoved: Škoda mission E | Foto: Škoda Oblikovna napoved: Škoda mission E Foto: Škoda

Stefani na mesto človeka, ki je opravil izjemno delo

Oliver Stefani bo od 1. septembra 2017 v družbi Škoda Auto odgovoren za oblikovanje. Na Češko prihaja iz Wolfsburga kot dozdajšnji vodja zunanjega oblikovanja pri znamki Volkswagen.  | Foto: Škoda Oliver Stefani bo od 1. septembra 2017 v družbi Škoda Auto odgovoren za oblikovanje. Na Češko prihaja iz Wolfsburga kot dozdajšnji vodja zunanjega oblikovanja pri znamki Volkswagen. Foto: Škoda Škodina zgodba o uspehu nedvomno temelji tudi na vzponu lastne podobe in vizualne identitete znamke. Za uspešno oblikovno zgodbo, ki spominja na preobrazbo iz grdega račka v laboda, je poskrbel izkušeni Jozef Kaban, ki bo zdaj oblikoval BMW-je.

Škoda je pod njegovim oblikovnim vodstvom začela v svoje modele vključevati številne precej praktične in domiselne rešitve ter značilen oblikovni jezik z ekspresivnimi, kristalastimi oblikovalskimi prvinami. 

Kaban - med drugim je podpisan pod podobo bugattija veyrona - je začrtal tudi novo podobo družine Škodinih SUV-modelov. Velik pomen Škodinega novega dizajna je lani na svetovni premieri kodiaqa za Siol.net komentiral tudi direktor znamke Škoda v Sloveniji Petr Podlipny:

"Pomen tega novega dizajna še kako dobro razumemo vsi , ki smo povezani s Škodo, očiten napredek v oblikovanju pa opazite tudi vi kot strokovna javnost in kupci. Lahko rečem, da je dizajn, ki ga je s svojo ekipo prinesel Jozef Kaban, res vreden aplavza. Kot nekdo, ki že vrsto let živi s Škodo, pravzaprav sem celotno profesionalno kariero ustvaril pod njenim okriljem, lahko njemu in njegovi ekipi rečem le hvala za to, kar so naredili oziroma kar delajo."

Pri mož Škode: Oliver Stefani ima velik ustvarjalni potencial

Veliko ugibanj je bilo, kaj se bo zgodilo z oblikovanjem Škode po odhodu priljubljenega in karizmatičnega oblikovalca. Predsednik uprave Škode Bernhard Maier pravi, da ni strahu in da je Oliver Stefani človek z veliko ustvarjalnega potenciala. Z njegovim prihodom obljublja še bolj čustveno podobo znamke:

"Dizajn znamke Škoda se je v preteklih letih razvijal zelo dobro. Nazadnje smo novi ekspresivni oblikovalski slog prenesli tudi na naše modele športnih terencev. Zdaj bomo z Oliverjem Stefanijem dali zagon naslednji stopnji razvoja. Naše avtomobile bo oblikoval še bolj čustveno in jih popeljal v obdobje digitalizacije in elektrifikacije avtomobilizma. Oliver Stefani ima velik ustvarjalni potencial. Veselim se sodelovanja z njim," je novo ime na čelu oblikovanja Škode komentiral prvi mož Bernhard Maier.

Škoda je v zadnjem desetletju naredila velik oblikovni preskok, ki je nedvomno pripomogel k odličnim prodajnim rezultatom znamke. | Foto: Škoda Škoda je v zadnjem desetletju naredila velik oblikovni preskok, ki je nedvomno pripomogel k odličnim prodajnim rezultatom znamke. Foto: Škoda

Da bo novi šef oblikovanja Oliver Stefani podobo Škode sistematično nadgradil in uspešno povzdignil na naslednjo stopnjo, je prepričan tudi direktor razvoja Christian Strube.

"S svojimi kompetencami bo s prihodnjimi modeli navduševal kupce Škodinih vozil. Stefani se ujema z znamko Škoda," je prepričan Strube.

Ne spreglejte