Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Torek,
23. 6. 2015,
23.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda

Torek, 23. 6. 2015, 23.36

6 let, 6 mesecev

Kako je Slovenec postal oblikovalec Škode, kaj svetuje in koliko zasluži?

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Stereotipov se še vedno zavedamo, ampak dinamičen in atraktiven dizajn nam bo pomagal privabiti nove kupce in nam pomagal uničiti predsodke, napoveduje oblikovalec škode superba Marko Jevtič.

Septembra lani ste napovedali, da bodo Škodini avti bolj stilski in da bo večji poudarek na oblikovanju. Kakšne pa so vrednote, ki jih sporočajo stilski Škodini avtomobili? Je to še vedno zanesljivost, cenovna dostopnost?

Zagotovo! Škoda je znamka, kjer nam je zelo jasno, kam cenovno spadamo. Kot zunanjemu oblikovalcu mi je pomen cene zelo jasen, saj se vsaka naša oblikovalska rešitev preračuna v cente.

Kaj to pomeni?

Za vsak model se določena rešitev preračuna v cente, ne le v evre, za vsako rešitev vemo, koliko podraži ali poceni ceno avta. Odločitev za rešitev pri pokrovu novega superba je osebno darilo dr. Piecha, našega pomembnega lastnika v Volkswagnovem koncernu.

Oblikovalci moramo sprejemati odločitve, kam bomo vložili denar, v katere tehnične oziroma oblikovne rešitve, ki so nam na voljo. Ali bomo dali 30 evrov za zunanji dizajn, notranji dizajn, skratka, vedno se vprašamo, kje bo kupec imel največ od dodatnih 30 evrov, ki jih bo plačal za avto.

Kar zadeva zanesljivost in kakovost avtomobilov, pa je Škoda na izjemno dobrem glasu, k temu ni treba kaj dodati.

Če je bil nakup avta škoda prej predvsem pragmatična odločitev, je to še vedno, uporabnost notranjega prostora in prtljažnika je tudi temeljna sestavina naše filozofije. Vendar imajo od zdaj avti še dodano vrednost, to je čustven in dinamičen dizajn.

Če je bil nakup avta škoda prej predvsem pragmatična odločitev, je to še vedno, uporabnost notranjega prostora in prtljažnika je tudi temeljna sestavina naše filozofije. Vendar imajo od zdaj avti še dodano vrednost, to je čustven in dinamičen dizajn. | Foto: Če je bil nakup avta škoda prej predvsem pragmatična odločitev, je to še vedno, uporabnost notranjega prostora in prtljažnika je tudi temeljna sestavina naše filozofije. Vendar imajo od zdaj avti še dodano vrednost, to je čustven in dinamičen dizajn.

S kom se vi kot zunanji oblikovalec več prepirate, z inženirji, z notranjimi oblikovalci ali s programom excel, ki pove, katere rešitve so sploh ekonomsko vzdržne?

Z inženirji in excelom se prepiramo enako strastno, ampak z inženirji se prepiramo pogosteje kot z excelom. Vsak se bojuje za svojo stvar, na koncu pa se vendarle objamemo in smo ponosni na svoje delo.

Na katere kupce pa ciljate z novo škodo superb? Tu govorimo s tržniki zelo podoben jezik. Želimo zadržati svoje tradicionalne kupce, obenem pa pritegniti mlajše kupce, ki so nekoliko bolj dinamični in občutljivi na obliko. Mislim, da nam tradicionalni kupci ne bodo zamerili bolj dinamičnega dizajna. Superb ima celo izboljšano funkcionalnost. V svojem razredu postavlja standarde.

Če primerjate države v regiji, kakšne so razlike pri kupcih avtomobilov glede dojemanja znamke Škoda? Tako na zahodnih kot vzhodnih trgih je imela Škoda precej dolgo sloves, da je to socialistična avtomobilska znamka. Mislim, da je to pri Avstrijcih, Slovencih, Čehih in Slovakih že preteklost. Enako pri Nemcih, kjer smo največji tuji uvoznik avtomobilov, pred Italijani, Francozi, Korejci in Japonci.

V Sloveniji smo med avtomobilskimi znamkami številka tri, kar pomeni, da stereotipi o Škodi padajo. Da ne bo pomote, stereotipov se še vedno zavedamo, ampak dinamičen in atraktiven dizajn nam bo pomagal privabiti nove kupce in uničiti predsodke.

Šef oblikovanja pri škodi je Slovak Jozef Kaban, oblikovalec s kariero pri Audiju, Volkswagnu, ustvarjal je tudi bugattija veyrona. Kakšen je prvi oblikovalski sestanek, ko Jozef Kaban na mizo prinese nov projekt? Kaj se zgodi najprej?

Vedno se začne s skico. Na sestanku za zunanji dizajn nas je deset. Vsak projekt se začne s skico v 2D-fazi. Sodelavci v trženju in tudi Kaban nam dajo splošne smernice, ne nadenejo pa nam lisic, kako moramo narisati avto. Avto je zelo kompleksna stvar, oblika je samo en del avta, ki pa je zelo pomemben.

Načrtujete digitalno ali imate model?

Po predstavitvi skic, ko nam Kaban pove, kaj si predstavlja, se kristalizira ideja, vedno jasneje postaja, kam nas bo vodila pot. Predvsem delamo na modelu, ne na računalniku. Človeško oko je superiorno računalniku. Računalnik uporabljamo, ampak oblikujemo tudi fizično, pred našimi očmi se dogaja rojstvo novega avta. Fizično in 3D-modeliranje imata vsako svoje prednosti, zato ju kombiniramo. Treba pa je biti pameten, katero orodje kdaj uporabljati.

 | Foto:

Včeraj zvečer ste v Ljubljani premierno predstavili škodo superb. Kaj boste počeli danes? Naspal se bom, srečal se bom z nekaj prijatelji, nato z morja pride mama in me pelje na letališče.

Nisem mislil zasebno, temveč službeno: kaj sledi po superbu? Že delam na novem serijskem avtomobilu, ampak o njem ne smem povedati ničesar več.

Oblikovanje avtomobilov so sanje mnogih mladih oblikovalcev. Kakšen je vaš nasvet za njih? Kako naj razvijajo svoj talent?

Naj čim več rišejo, naj rišejo avte in naj pri tem uživajo čim dlje.

Kako pa naj potrkajo na vrata velikega avtomobilskega proizvajalca?

Najprej naj rišejo, rišejo in rišejo. Jaz sem kot otrok ves čas risal avte. Ampak takoj povem: če želite postati milijonar, to ni pravi poklic. Ko bo konec risanja, svetujem fakulteto, moje srce bije za nemško šolo v Pforzheimu, ki je gotovo ena od najboljših in obenem poceni šol. Njej ob boku sta še Royal College v Veliki Britaniji in Pasadena v ZDA. Dobra novica za mladega oblikovalca je, da je dobrih šol danes še več, in sicer Umeå na Švedskem, Strate College v Franciji in Coventry v Angliji.

Torej: veliko je treba risati, končati srednjo šolo, nato zbirko skic poslati na eno od zgoraj omenjenih priznanih šol, treba je iti na njihove sprejemne izpite in jih uspešno opraviti, nato še naprej risati in se učiti ter biti zelo delaven. Moja študentska leta so bila zelo delavna, zabave je bilo zelo malo, v tujini skoraj nič, moj študij je bil trdo garanje. Ne pretiravam, ampak najdlje sem delal 48 ur brez spanja!

Na študiju sem bil ves čas soočen s konkurenco med študenti, obenem pa sem pridobival stike z avtomobilskimi podjetji.

Veliko je treba risati, končati srednjo šolo, nato zbirko skic poslati na eno od zgoraj omenjenih priznanih šol, treba je iti na njihove sprejemne izpite in jih uspešno opraviti, nato še naprej risati in se učiti ter biti zelo delaven. Moja študentska leta so bila zelo delavna, zabave je bilo zelo malo, v tujini skoraj nič, moj študij je bil trdo garanje. Ne pretiravam, ampak najdlje sem delal 48 ur brez spanja! | Foto: Veliko je treba risati, končati srednjo šolo, nato zbirko skic poslati na eno od zgoraj omenjenih priznanih šol, treba je iti na njihove sprejemne izpite in jih uspešno opraviti, nato še naprej risati in se učiti ter biti zelo delaven. Moja študentska leta so bila zelo delavna, zabave je bilo zelo malo, v tujini skoraj nič, moj študij je bil trdo garanje. Ne pretiravam, ampak najdlje sem delal 48 ur brez spanja!

Kaj pa počnejo vaši starši, so vas podpirali pri vaših ambicijah?

Vedno! Po poklicu sta zdravnika.

Kakšna pa je plača oblikovalca avtomobilov? Svoje vam ne bom povedal, vsekakor ne zaslužim deset tisoč evrov na mesec. Začetniška plača na zahodu je od 1.500 do dva tisočaka, nato pa "good luck"!

Kako dolgo boste še pri Škodi? Imam zasebno življenje, imam dekle, na začetku svoje kariere sem vse žrtvoval za kariero. Zdaj še vedno ljubim to, kar delam. Ampak kakšen dan je pa v mojem delu tudi že rutina, kar ni nujno slabo. Zato že lahko govorim o kompromisu, ki ga v trženju poimenujejo work life balance. Dokler to pri Škodi deluje, mi zadostuje. Imamo pa svoboden trg, vsakdo lahko dela tam, kjer želi. Svoboden trg živi od zdrave konkurence.

Ne spreglejte