Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
8. 12. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Toyota SUV crossover

Četrtek, 8. 12. 2016, 10.30

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev novega modela:

Toyota C-HR – drzen križanec nove dobe za prek 300 Slovencev letno #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Toyota C-HR - domača predstavitev novega modela | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na naše ceste je zapeljal Toyotin nov, a hkrati že najpomembnejši model, drzno oblikovani križanec C-HR. Pri uvozniku trdijo, da je tako poseben, drugačen in unikaten, da dejansko v slovenskih salonih trenutno ne vidijo konkurenta, ki bi mu pariral. Samozavestna izjava temelji na tem, kar C-HR ponuja, in ponuja veliko: zelo dobre vozne lastnosti, samosvojo obliko in najnovejšo hibridno tehnologijo, ekološkega pionirja priusa.

Predsednik in glavni inženir zaljubljena v vožnjo vzgojila njegov karakter

Ta avtomobil  je osebni projekt predsednika Akia Tojode in glavnega inženirja Hirojukija Kobe, ki je po duši dirkač. V ospredje postavlja vozniška čustva in dizajn, ki naj bi sprožil željo po tem avtomobilu. | Foto: Ta avtomobil je osebni projekt predsednika Akia Tojode in glavnega inženirja Hirojukija Kobe, ki je po duši dirkač. V ospredje postavlja vozniška čustva in dizajn, ki naj bi sprožil željo po tem avtomobilu. Tega najnovejšega križanca, katerega črkovno ime coupe high-rider izhaja iz opisa njegove drzno oziroma precej pogumno oblikovane karoserije, ki združuje na videz nezdružljivo telo kupeja s športnim terencem, smo že podrobno predstavili.

Dejstvo je, da gre za enega najpomembnejših Toyotinih modelov vseh časov, ki ga je kot osebni projekt vzel pod svoje okrilje predsednik tega največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu Akia Tojoda.

Pri tem ni pozabil na vrednote japonske tradicije, a je hkrati sprejel trende in inženirjem zadal nalogo, da mora biti C-HR avtomobil, ki se bo kosal z visoko postavljenimi standardi in vrednotami avtomobilske Evrope, ter predvsem avtomobil, v katerega se bodo najprej zagledala voznikova čustva. V skladu z japonsko tradicijo so izjemno skrbno izbrali tudi glavnega inženirja.

Toyota C-HR je osmi Toyotin model, ki ga proizvajajo v Evropi, in najnovejši član Toyotine družine hibridov. | Foto: Jure Gregorčič Toyota C-HR je osmi Toyotin model, ki ga proizvajajo v Evropi, in najnovejši član Toyotine družine hibridov. Foto: Jure Gregorčič Nalogo so zaupali Hirojukiju Kobi, ki je tudi sam strasten voznik in dirkač. Ta ni nič želel prepusti naključju in se zato popolnoma posvetil zasnovi in razvoju šasije, tankočutni nastavitvi podvozja toyote C-HR. Od začetka projekta je prepotoval na tisoče kilometrov po evropskih cestah, da bi bolje razumel zahteve cestnega omrežja in evropski način vožnje.

Razvoj tega avtomobila, ki temelji na Toyotini novi globalna arhitekturi (TNGA), na čvrstih in varnih temeljih 4. generacije Toyotine eko ikone priusa je Koba pripeljal povsem na meje mogočega, kar zajema tudi na stotine kilometrov v znamenitem "zelenem peklu", stezi vseh stez Nordschleife na dirkališču Nürburgring.


Je to toyota za slovenske supermame? #intervju

Kako je razvojni inženir avtomobil prilagodil voznemu slogu Evropejcev? #zgodba

Prva vožnja: Toyota C-HR: bo na cesti res boljša kot audi Q3?

Motorji, vaše mnenje, cene in video


Toyota C-HR po merah in podobi močno sledi konceptu, ki smo ga leta 2014 videli v Parizu. Serijski avtomobil je dolg 4360 mm, širok 1795 mm široko in 1555 mm visok.  Med osema je 2,64 metra prostora.  | Foto: Jure Gregorčič Toyota C-HR po merah in podobi močno sledi konceptu, ki smo ga leta 2014 videli v Parizu. Serijski avtomobil je dolg 4360 mm, širok 1795 mm široko in 1555 mm visok. Med osema je 2,64 metra prostora. Foto: Jure Gregorčič

Je med ovinki res sposoben dihati za vrat golfu, meganu, focusu …?

Toyota C-HR - domača predstavitev novega modela | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Prav vozne lastnosti, o katerih smo že zapisali, da C-HR prepriča z nadpovprečno natančnim krmiljenjem in tenkočutno nastavljenim podvozjem, so nas na cestah od Rovinja do Pulja znova prepričale predvsem s stabilnostjo, natančnostjo in odzivnostjo. Ta avto se res pelje nadpovprečno dobro in upamo si trditi, da je z vidika izpolnjenih vozniških želja C-HR nekakšna zlata ribica med kompaktni crossoverji svojega razreda.

Čeprav stoji na velikih kolesih, da je od tal oddaljen, kot se za športnega terenca spodobi, da se vanj sede zelo preprosto, je obdržal nizko nastavljeno težišče, podobno kot prius.

Toyota C-HR - domača predstavitev novega modela | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Prav zanimivo vozniško izkušnjo ponuja, ki kar kliče, da bi ga med stožce s štoparico v rokah zapodili v konkurenci 5-vratnih kombilimuzin ''golfovega'' razreda. Ob tem pa samo spomnimo, da je na voljo še štirikolesni pogon, ki ga tokrat sicer nismo preizkusili. A z njim zna biti C-HR še bolj uren okrog ovinkov, tudi v mokrem.

Inženir Koba pravi, da se pelje kot kombilimuzina, da so ga poslali v žar borbe na stezi in je bil konkurenčen. Prepričani smo tudi, da bi njegov celoten paket bil na velikem testu kompaktnih križancev, ki silovito osvajajo slovenski avtomobilski trg, izjemno konkurenčen. V enem dopoldnevu, ga sicer ne moremo postaviti za prvaka razreda, a dejstvo je, da bo konkurentom naredil veliko neprespanih noči, marsikateremu se zaradi njega že tresejo ventili, tudi tisti dizelski. 

Glede podobe velja Toyoti čestitati za pogum. Linije so precej drzne, Toyota je tukaj odšla še dlje kot nissan pri juku in ne moremo trditi, da bo ta, na videz precej poseben avtomobil, všeč prav vsakomur, a v njem je nekaj tiste skrivnostne privlačnosti. Obrača glave, stare in mlade, ljudje dvigajo telefone in pritiskajo na fotogumb. To je znak, da drznost ima potencial. V slogu koncepta »Sensual Speed-Cross« v ospredje stopa karoserija z diamantno arhitekturno tematiko in izbočenimi kolesnimi oboki. | Foto: Jure Gregorčič Glede podobe velja Toyoti čestitati za pogum. Linije so precej drzne, Toyota je tukaj odšla še dlje kot nissan pri juku in ne moremo trditi, da bo ta, na videz precej poseben avtomobil, všeč prav vsakomur, a v njem je nekaj tiste skrivnostne privlačnosti. Obrača glave, stare in mlade, ljudje dvigajo telefone in pritiskajo na fotogumb. To je znak, da drznost ima potencial. V slogu koncepta »Sensual Speed-Cross« v ospredje stopa karoserija z diamantno arhitekturno tematiko in izbočenimi kolesnimi oboki. Foto: Jure Gregorčič

Samozavesten brez dizla, pa čeprav je motorna klop kratka

C-HR je poln zanimivih detajlov, med katerimi nedvomno denimo izstopa kljuka zadnjih bočnih vrat. Postavljena je visoko in poravnana s površino. Inženir Koba zaradi te kljuke ni hotel zapustiti razvojnega sestanka s finančniki, dokler mu niso odobrili vgradnje te dražje različice.  | Foto: Jure Gregorčič C-HR je poln zanimivih detajlov, med katerimi nedvomno denimo izstopa kljuka zadnjih bočnih vrat. Postavljena je visoko in poravnana s površino. Inženir Koba zaradi te kljuke ni hotel zapustiti razvojnega sestanka s finančniki, dokler mu niso odobrili vgradnje te dražje različice. Foto: Jure Gregorčič Da, dizelski in to je še ena posebnost novega C-HR, da na evropske ceste prihaja samozavesten brez dizelskega navora in tudi brez tiste značilne jutranje robatosti, ki je še vedno izrazita, zlasti, ko pade prva slana,  če smo povsem iskreni o uglajenosti sodobnih dizlov. Kakorkoli, C-HR teče mirno in tiho, tudi zjutraj. Tokrat smo peljali hibrida z 90 kilovati sistemske moči in novim planetnim oziroma brezstopenjskim CVT menjalnikom, ki nas je s precej bolj uglajenim delovanjem kot nekoč prepričal že v novem priusu.

V C-HR je ta menjalnik še nekoliko krajše nastavljen zavoljo boljše odzivnosti, v prid varčevanja pa omogoča jadranje.

Toyota C-HR - domača predstavitev novega modela | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Mestoma smo se peljali precej dinamično, obdelali ulice Rovinja in Pulja ter se brez dizla s pomočjo elektrike z lahkoto peljali z dizelsko porabo 5,2 litra na 100 kilometrov. Varčni bodo v njem zlahka prišli pod 5 litrov.

Res pa je, da C-HR za tekmeci zaostaja z vidika motorne raznolikosti. Ob hibridu je v nosu na voljo le še 1,2-litrski turbo bencinar, znan že iz aurisa. Ta motor je živahen in uglajen, a …  Manj je več sicer velja tudi v tem primeru, a ne moremo pozabiti na užitke, ki nam jih je denimo ponudil strupeni juke nismo.

Pa tudi glede ne dejstvo, da bo C-HR morda pri kakšnemu vozniku v kombinaciji s štirikolesnim pogonom morda dobil kljuko in prikolico (do 1,3 tone zmore vleči) ter zagrizel v kakšen bolj resen klanec, se ne moremo znebiti občutka, da bi prav prišel še kakšen ''konjiček'' več, sploh na to, kar zmoreta ponuditi podvozje in volan.

Kabina je moderna in oblikovno zaznamovana z diamantnimi mnogokotniki. Armatura je v skladu z dinamičnim karakterjem avtomobila orientirana proti vozniku. Vozniški položaj je dober, presenetljivo udobni pa so sedeži, ki odlično držijo telo voznika in sovoznika.  | Foto: Jure Gregorčič Kabina je moderna in oblikovno zaznamovana z diamantnimi mnogokotniki. Armatura je v skladu z dinamičnim karakterjem avtomobila orientirana proti vozniku. Vozniški položaj je dober, presenetljivo udobni pa so sedeži, ki odlično držijo telo voznika in sovoznika. Foto: Jure Gregorčič

Menimo, da ima neposredne konkurente, vsaj dva nissana

Toyota C-HR - domača predstavitev novega modela | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Seveda ni nič narobe, da uvoznik samozavestno stoji za tem, kar je pripeljal na slovenske ceste in avtomobil je zanimiv, kakovostno narejen in tehnično napreden. A kljub vsemu ne, delimo mnenja s slovenskim predstavništvom Toyote, da je brez konkurence.

Po merah, prostoru in po drznosti oblike se bo moral za začetek udariti vsaj z dvema uspešnima rojakoma. Nissan qashqai je od njega daljši samo 6 centimetrov, juke pa mu vendarle parira z drznostjo podobe in tudi z že prej omenjeno razburljivostjo ter varčnim dizlom. Ne gre pa pozabiti, da C-HR s širokim naborom opreme, med katerimi je denimo lahko tudi posebej zanj razvit avdiosistem JBL, ki vključuje 8-kanalni 576-vatni stereo ojačevalnik in devet zvočnikov, pogleduje tudi proti premium konkurenci, kjer pa je ravnokar na sceno stopil audijev Q2. Pod črto je torej jasno, da konkurenco ima in z njo se bo moral boriti, je pa dobro oborožen.

Toyota C-HR - domača predstavitev novega modela | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Slovenski trg križancev B in C segmenta je precej dobro založen:

Segment: Model: Dolžina: Medosna razdalja: Cena:
C-SUV Hyundai tucson 4475 mm 2670 mm od 20.190 EUR
C-SUV Nissan qashqai 4377 mm 2646 mm od 20.950 EUR
C-SUV Toyota C-HR 4360 mm 2640 mm od 19.250 EUR
C-SUV Honda HR-V 4294 mm 2610 mm od 21.990 EUR
B-SUV Opel mokka 4278 mm 2555 mm od 18.600 EUR
B-SUV Mazda CX-3 4275 mm 2570 mm od 15.590 EUR
B-SUV Jeep renegade 4255 mm 2570 mm od 19.990 EUR
B-SUV Peugeot 2008 4159 mm 2538 mm od 14.109 EUR
B-SUV Nissan juke 4135 mm 2530 mm od 15.380 EUR
B-SUV Renault captur 4122 mm 2606 mm od 14.290 EUR

Voznikov prostor ravno tako vključuje zanimive detajle in daje tisti high-tech občutek s tehnologijo. Vsi gumbi in stikala ter 8-palčni zaslon na dotik avdiosistema s prenovljenim in izboljšanim vmesnikom HMI (Human Machine Interface) s Toyotino večpredstavnostno navigacijsko platformo in izboljšanimi povezanimi storitvami so obrnjeni proti kapetanu posadke, vozniku. Tudi ročica samodejnega menjalnika ni tista majhna vesoljska kot v priusu, ampak športna. | Foto: Jure Gregorčič Voznikov prostor ravno tako vključuje zanimive detajle in daje tisti high-tech občutek s tehnologijo. Vsi gumbi in stikala ter 8-palčni zaslon na dotik avdiosistema s prenovljenim in izboljšanim vmesnikom HMI (Human Machine Interface) s Toyotino večpredstavnostno navigacijsko platformo in izboljšanimi povezanimi storitvami so obrnjeni proti kapetanu posadke, vozniku. Tudi ročica samodejnega menjalnika ni tista majhna vesoljska kot v priusu, ampak športna. Foto: Jure Gregorčič

Bo C-HR najbolj prodajana toyota v Sloveniji?

Tudi zadaj se sedi razmeroma udobno, prostora je več, kot bi pričakovali glede na kupejevsko nizko streho. Se pa bo zlasti kakšen mlajši in manjši potnik utegnil pritožiti nad vidljivostjo, saj je okno precej okrnjeno z visoko oblogo vrat. | Foto: Jure Gregorčič Tudi zadaj se sedi razmeroma udobno, prostora je več, kot bi pričakovali glede na kupejevsko nizko streho. Se pa bo zlasti kakšen mlajši in manjši potnik utegnil pritožiti nad vidljivostjo, saj je okno precej okrnjeno z visoko oblogo vrat. Foto: Jure Gregorčič Pri uvozniku imajo s tem avtomobilom precej smele načrte in odkrito povedo, da je to njihov najpomembnejši avtomobil ta hip. Še preden so v salone dobili prve avtomobile, so že sklenili 30 pogodb na podlagi slik in opisa, kar je za ta cenovni razred avtomobila nedvomno dober znak, da obeta veliko. Letni prodajni načrt Toyote Slovenija predvideva, da bodo na ceste poslali 320 C-HR-ov. Obetajo si tudi, da se bodo slovenski kupci kar v  70 odstotkih odločili za hibridni pogon. Toyota v Sloveniji z modelom C-HR vstopa v popolnoma nov segment kupcev, kar pomeni, da bo moral kar 70 odstotkov svojih kupcev C-HR vzeti preostalim zanamkam. Napoved je samozavestna, a nikakor ne neuresničljiva. 

Prtljažnik v osnovi ponuja 377 litrov. Ni največji in ni najmanjši, z malce iznajdljivosti je prostora dovolj tudi, če bo C-HR dobil vlogo edinega avtomobila mlade družine. Za par ne glede na leta pa je litrov dovolj. | Foto: Jure Gregorčič Prtljažnik v osnovi ponuja 377 litrov. Ni največji in ni najmanjši, z malce iznajdljivosti je prostora dovolj tudi, če bo C-HR dobil vlogo edinega avtomobila mlade družine. Za par ne glede na leta pa je litrov dovolj. Foto: Jure Gregorčič Na voljo so štiri nivoji opreme C-ITY, C-ENTER, C-ULT, C-HIC, pri čemer velja omeniti, da je že v osnovnem nivoju opreme zajet celotni Toyotin varnostno-asistenčni paket za pomoč vozniku. Ta obsega aktivni radarski tempomat, sistem proti naletu s samodejno delujočim zavornim pomočnikom in zmožnostjo prepoznavanja pešcev, pa sistem opozarjanja ob nenamerni menjavi voznega pasu, s samodejno pomočjo pri usmerjanju vozila, samodejno krmiljen svetlobni snop luči, pa LED dnevne luči. V osnovnem paketu je seveda klimatska naprava s protiprašnim filtrom in električni pomik vseh stekel. Cenik se začne pri 19.250 evrih za model C-ITY z 1,2 turbo motorjem. Hibridni pogon C-HR, v kombinaciji z nivojem opreme C-ENTER, ponuja od 24.450 evrov naprej. Štirikolesni pogon AWD (All Wheel Drive) je na voljo le v kombinaciji z multidrive S samodejnim menjalnikom in 1,2 turbo motorjem za dodatnih 2.200 evrov. Kdor pa si bo zaželel samodejni menjalnik, pa bo moral pripraviti zmernih 1.400 evrov.

 

  1,2 turbo 1,2 turbo M/DS 1,2 turbo AWD M/DS 1,8 hibrid e-CVT
Motor: 1,2-litrski (1197 cm³) 16 ventilov DOHC, verižni pogon s tehnologijo VVT-i 1,2-litrski (1197 cm³) 16 ventilov DOHC, verižni pogon s tehnologijo VVT-i 1,2-litrski (1197 cm³) 16 ventilov DOHC, verižni pogon s tehnologijo VVT-i 1,8-litrski (1798 cm³) 16 ventilov DOHC, verižni pogon s tehnologijo VVT-i
Elektromotor in baterija: brez brez brez sinhroni 53-kilovatni elektromotor s trajnim magnetom (izmenični tok, 600 V), nikelj-metal-hidridna baterija, 6,5 Ah
Moč: 85 kW (116 KM) pri 5600 vrt./min. 85 kW (116 KM) pri 5600 vrt./min. 85 kW (116 KM) pri 5600 vrt./min. Skupne sistemska moč: 90 kW (122 KM)
Navor: 185 Nm od 1500 do 4000 vrt./min. 185 Nm od 1500 do 4000 vrt./min. 185 Nm od 1500 do 4000 vrt./min. bencinski motor: 142 Nm, elektromotor: 163 Nm
Menjalnik: ročni 6-stopenjski multidrive S brezstopenjski menjalnik multidrive S brezstopenjski menjalnik e-CVT, elektronsko nadzorovan brezstopenjski menjalnik
Pogon: spredaj spredaj stalni štirikolesni AWD spredaj
Najvišja hitrost: 190 km/h 185 km/h 180 km/h 170 km/h
Pospešek: 10,9 s od 0 do 100 km/h 11,1 s od 0 do 100 km/h 11,4 s od 0 do 100 km/h 11,0 s od 0 do 100 km/h
Poraba: od 5,9 do 6,0 l / 100 km in od 135 do 136 g CO2 5,9 l / 100 km in od 134 do 135 g CO2 6,3 l / 100 km in od 143 do 144 g CO2 od 3,8 do 3,9 l / 100 km in od 86 do 87 g CO2
Teža: 1395 kg 1465 kg 1535 kg 1455 kg
Prostornina prtljažnika: 377 litrov 377 litrov 377 litrov 377 litrov
Cena: od 19.250 EUR od 22.850 EUR od 23.650 EUR  od 24.450 EUR

Kaj vas pri novem Toyotinem križancu C-HR najbolj prepriča?

  • podoba oziroma drzen dizajn
    53,16 %
    160 glasov
  • hibridni pogon in pogum vstopiti na trg brez dizla
    26,91 %
    81 glasov
  • varnostna oprema
    2,66 %
    8 glasov
  • razmeroma dostopna cena
    4,32 %
    13 glasov
  • vozne lastnosti
    2,33 %
    7 glasov
  • me ne prepriča nič od naštetega, zame je oblika preveč drzna
    10,63 %
    32 glasov
Oddanih 301 glasov

Video: Toyota C-HR igra na čustva ...


Ne spreglejte