Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto Nissan

Petek, 26. 2. 2016, 9.18

8 let

Nissan qashqai 1.6 DIG-T – križanec po meri vozniških veseljakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Qashqai z 1,6-litrskim turbomotorjem predstavlja nadaljevanje Nissanove bencinske invazije. Če je 1.2 DIG-T boljši od dizla pri majhni kilometraži, je 1.6 DIG-T prava izbira za vozniške veseljake.

Turboinvazija za krepitev bencinske ponudbe

Nissanova zgodba o zamenjavi atmosferskega 1,6-litrskega motorja z 1,2-litrskim turbobencinarjem (o tem smo poročali na prvi vožnji) se pri qashqaiu nadaljuje tudi na višji prostorninski ravni. Novi 1.6 DIG-T je poslal v pokoj atmosferskega dvolitraša.

Krepitev bencinske turboponudbe je rezultat strategije Nissana, ki želi izenačiti prodajno razmerje med svojimi dizelsko in bencinsko gnanimi crossoverji.

Prednosti nakupa manjšega turbobencinskega motorja namesto dizla smo že predstavili, danes pa pišemo o vozni dinamiki qashqaia z večjim in zmogljivejšim motorjem.

120-kilovatni 1.6 DIG-T je cenejši od 96-kilovatnega dizla

Tisoč petsto evrov znaša cenovna razlika med enako opremljenima dvokolesno gnanima modeloma qashqai 1.6 DIG-T in 1.6 dCi. Bencinska različica pri tem razvija celih 33 "konjev" več, v obeh primerih pa gre za ročne šeststopenjske menjalnike.

Cenovno je kupec bencinskega motorja na boljšem tudi, če letno prevozi 20 tisoč kilometrov, kljub višji ceni goriva in znesku za obvezno zavarovanje vozila. Je pa res, da mora pri tej kilometraži opraviti redni servis (za dizle velja na 30 tisoč kilometrov), na poti pa se mora večkrat ustavljati zaradi točenja goriva.

Pri 55-litrskem rezervoarju so po 600 kilometrih grla 163-glave "konjenice" že pošteno suha, medtem ko dizelski "konji" mnogo počasneje srebajo svojo juhico.

Zdaj pa "pokaš kaj" znaš!

Med vozili z dizelskimi motorji, ki jih v zadnjem času večinoma preizkušamo, se je znašel qashqai 1.6 DIG-T kot prijetna popestritev. Ne po standardih oblikovani avtomobil, ki se je med številnimi uporabniki očitno dobro prijel, je dobil najmočnejši motor.

Je prava dodana vrednost za pristaše bencinskih hlapov. Motor nič ne trese, ne drdra, vseeno pa je enako kot dizel poln navora, takoj ko se po zagonu malo zavrti. Turbina mu požene "konje", ki lahko prej kot v devetih sekundah dosežejo stotico. To je opazno hitreje od manjšega, 1,2-litrskega motorja. In zakaj bi sploh zbrali dražjega in manj zmogljivega "130-konjskega" dizla?

Kar zadeva nas v uredništvu, vidimo edini smisel dizelske izbire v primeru vleke ene od vrst priklopnih vozil. Takrat bi razmišljali tudi o štirikolesnem pogonu, ki pri bencinskih različicah ne pride v poštev.

Kadar vozi, pač rad popije

Seveda, saj za avtomobile ne veljajo vozniške zapovedi. Vendar lahko trdimo, da je qashqai 1.6 DIG-T pri tem zmeren, saj je največja poraba med testom znašala 10,3 litra na sto kilometrov, rekorde v nasprotnem smislu pa se da postavljati na meji petih litrov.

Če bi bile avtoceste povsem brez naklonov (in v brezvetrju), bi testni qashqai pri izmerjeni hitrosti 130 kilometrov na uro (135 po števcu) porabil le osem litrov na sto kilometrov. Z enako porabo smo se vozili tudi po mestnih ulicah, povprečje testnega kroga 8,5 pa smo dosegli predvsem zaradi vpliva vožnje na športnih odsekih in neenakomerne vožnje po avtocesti.

Zanimivo je spremljanje potovalnega računalnika. Fuel Economy 2 se samodejno ponastavi po vsaki prekinitvi vožnje, pri tem pa se izpiše vrednost privarčevanih izpustov CO2 (lahko med dvema zagonoma ali pa v izbranem daljšem obdobju).

Voznik lahko tudi spremlja merilni trak trenutne porabe, ki med raztezanjem prehiteva ali ostaja pod pregledno označeno povprečno vrednostjo, in temu prilagaja svojo vožnjo. Voznik, ki želi izboljšati svoj stil vožnje v prid varčnosti, si na zaslon lahko prikliče Eco drive report, kakršnega Nissan že dlje vgrajuje v svoja vozila.

Seznam opreme je dolg

1.6 DIG-T ja najboljši qashqai za voznika

Nissanovega volanskega obroča z značilno polepšanima prečkama se ne da zgrešiti, tudi če ne bi bilo napisa v sredini. Notranjost je na pravih mestih mehko oblazinjena, na primer spredaj na stiku kolen z vmesno konzolo. Znova lahko pohvalimo odlična, sprednja sedeža in kamere, ki spremljajo vozilo vsenaokrog.

Električne parkirne zavore sicer ne maramo, lahko pa ji vsaj štejemo v plus, da se aktivira samodejno hkrati z ugasnjenim motorjem in brez sunka popusti pri speljevanju.

Delovanje vzvratne kamere je boljše od večine v drugih vozilih, ki prikazujejo sliko za vozilom še 20 ali 30 metrov po tem, ko se vozilo že premika naprej. Glede našega že tretjega testnega qashqaia zadnje generacije z najmočnejšim turbobencinskim motorjem upravičeno ugotavljamo, da je ta najbolj od vseh pisan na kožo vozniku.

Ne spreglejte