Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
8. 3. 2016,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto

Torek, 8. 3. 2016, 13.49

8 let

Toyota C-HR – je to avtomobil, ki bo vplival na vse toyote prihodnosti?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
C-HR, ki v segment kompaktnih križancev prihaja z zamudo, se bo po trditvah Toyote peljal bolje od vseh tekmecev. Je C-HR najbolj čustvena toyota do zdaj?

Zvezdniški potencial?

Na prste ene roke smo prešteli prave zvezde ženevskega avtomobilskega salona in med njimi je zagotovo tudi avtomobil, ki utegne začeti spreminjati način, kako avtomobilska javnost dojema in razume Toyoto kot znamko.

C-HR so predvsem zvesti kupci težko pričakovali kot križanca, ki je bil še pred uradno predstavitvijo razumljen kot tekmec vozilom podobne zasnove segmenta B (udaril naj bi se z nissanom jukom, oplom mokko, renaultom capturjem in podobnimi). V trenutku, ko je Toyota z njega potegnila svileno tančico, pa je bilo jasno, da gre za večji avtomobil, ki kupce išče širše.

S štirimi metri in 35 centimetri je za slabo konfekcijsko številko večji od omenjenih konkurentov in le dobra dva centimetra krajši od nissana qashqaia. Z videzom napoveduje zgodbo, ki je Toyota zunaj sveta športnih vozil še ni pisala. V živo deluje mišičasto, padajoča streha je izrazito kupejevska in na prvi pogled je videti, da gre za avtomobil s tremi vrati. Zadnja vrata s kljukami, integriranimi visoko pri stebričku C, so razmeroma majhna (uporabnost daje prednost estetiki in športnosti), zadek z razgibanostjo konkurira sprednjemu delu, zaradi očitno klinastih potez pa se vsaj sprva ne bo mogel izogniti primerjavam z zelo opaznimi in vizualno vpadljivimi Lexusovimi SUV-ji.

Toyota se je odločila igrati na čustva.

Na asfaltu prepričljivejši od svojega vzornika s štirimi krogi na nosu?

Toyota zamudo ob prihodu na razprodano zabavo križancev dveh segmentov opravičuje s čakanjem na hibridni pogonski sklop nove generacije in modularno platformo TNGA (Toyota new global architecture), katerih prednosti je najprej izkoristila nova generacija priusa.

TNGA naj bi C-HR zagotovili zelo nizko težišče, spremljale pa naj bi ga, tako obljublja inženir Koba, najboljše vozne lastnosti segmenta: "Voznik C-HR se bo peljal samozavestno. Kot glavni inženir sem se zavzemal za dejstvo, da bi avtomobil zares natančno sledil voznikovim željam, zato smo velik del naše pozornosti usmerili ravno v izpopolnjevanje voznih lastnosti. Voznikove vnose spremlja linearna odzivnost, ki nam jo je uspelo prenesti na krmiljenje, pospeševanje in zaviranje."

Ob tem je v pogovoru na površje, bolj po naključju kot ne, znova prilezlo dejstvo, da tudi tehnična popolnost in natančnost japonskih inženirjev iščeta idole v evropski avtomobilski industriji. Toyotina ekipa je pri razvoju C-HR za vozniški vzor namreč vzela Audijevega Q3 in s tem ne nazadnje ovrgla pogoste obtožbe, da tudi (Siolovi) novinarji ob trditvah, da gre za zelo dobro vodljive in vozniško uravnotežene avtomobile, močno favoriziramo nemška vozila. "In prepričani smo, da se C-HR pelje še bolje," za konec izpostavlja Koba.

Brez hibrida pri Toyoti ne gre več, varnost na visokem nivoju

Kupci bodo lahko doplačali tudi štirikolesni pogon, a le v povezavi z bencinskim motorjem. Toyota zatrjuje, da C-HR veliko tekmecev pravzaprav ne bo imel.

Med hibridnimi lahko izpostavimo prav tako v Ženevi prestavljeno Kiino niro, poleg qashqaia pa lahko prištejemo še omenjene crossoverje, kot so Oplova mokka, Renaultov captur, Nissanov juke, pa Minijev crountryman, Mazdina CX-3 …

Toyotin safety sense sklop elektronskih varoval bo v C-HR med drugim vključeval tudi veliko serijskih sistemov. Na primer sistem samodejnega vzdrževanja varnostne razdalje, opozorilnik pred nenamerno zapustitvijo voznega pasu, sistem samodejnega nadzora dolgega snopa žarometov, sistem prepoznavanja prometnih znakov in sistem samodejnega zaviranja tudi v primeru nevarnosti trka s pešci.

Ne spreglejte