Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
6. 7. 2017,
7.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

nesreča nesreča Varna vožnja EuroNCAP

Četrtek, 6. 7. 2017, 7.41

6 let, 7 mesecev

V Bruslju tokrat razbili šest novih avtomobilov …

Testi Euro NCAP: ford mustang z bledo predstavo na popravnem izpitu iz varnosti #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Preizkusna trčenja Euro NCAP: honda civic, ford mustang, volkswagen arteon, hyundai i30, alfa romeo stelvio, seat ibiza | Foto EuroNCAP

Foto: EuroNCAP

Evropska agencija Euro NCAP, ki opravlja preizkusna trčenja in ocenjuje varnost novih avtomobilov, je razkrila, da je tokrat pod drobnogled vzela šest novih avtomobilov. Po izjemno slabi varnostni oceni (samo dve zvezdici) na testih izpred petih mesecev je priložnost za popravni izpit dobil tudi prenovljeni Fordov mišičnjak mustang. Predstava je bila za to ikono znova zelo bleda in mustangov varnostni napredek je bil dovolj zgolj za tri osvojene zvezdice.

Rezultati varnostni testov:

Avtomobil Varnostna oprema Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
Alfa romeo stelvio  standard - serijska 5 zvezdic 97 % 84 % 71 % 60 %
Ford mustang standard - serijska 3 zvezdice 72 % 32 % 78 % 61 %
Honda civic standard - seijska 4 zvezdice 92 % 67 % 75 % 88 %
Hyundai i30 standard - serijska 5 zvezdic 88 % 84 % 64 % 68 %
Opel insignia standard - serijska 5 zvezdic 93 % 85 % 78 % 69 %
Seat ibiza standard - serijska 5 zvezdic 95 % 77 % 76 % 60 %
Volkswagen arteon standard - seijska 5 zvezdic 96 % 85 % 85 % 82 %
Spomnimo, pred petimi meseci je Euro NCAP razkril: Ford je v Evropo poslal varnostno spornega mustanga #video

Video: prenovljeni ford mustang - 3 zvezdice

Znova je bil najslabše ocenjen avtomobil na tokratnih testih. Na drugi strani so blesteli majhni seat ibiza, pa hyundai i30 in Volkswagnov pametni arteon, Oplova insignia in prvi Alfin SUV, stelvio.

Arteon je uradno postal avtomobil, ki v tem trenutku najbolj učinkovito varuje pešce. | Foto: EuroNCAP Arteon je uradno postal avtomobil, ki v tem trenutku najbolj učinkovito varuje pešce. Foto: EuroNCAP

Volkswagen arteon je trenutno najboljši v zaščiti pešcev, stelvio pri čelnem trku ob bok najvarnejšega avtomobila na svetu

Alfa romeo stelvio - čelni trk | Foto: EuroNCAP Alfa romeo stelvio - čelni trk Foto: EuroNCAP Euro NCAP med varnostnimi odličnjaki s petimi zvezdicami tokrat opozarja na z aktivno in pasivno varnostno opremo izdatno založen Volkswagnov model, pametni GT-potovalnik arteon. Ta je uradno postal avtomobil, ki v tem trenutku najbolj učinkovito varuje pešce, saj je v tej postavki osvojil 85 odstotkov razpoložljivih točk.

Pri čelnem trku se je s skorajda popolno zaščito potnikov izkazal tudi prvi športni terenec Alfe Romeo. Stelvio je na tem pomembnem testu dobil kar 97 odstotkov mogočih točk in se s tem rezultatom postavil ob bok najvarnejšemu avtomobilu volvu XC90, ki je identično stopnjo zaščite oziroma osvojenih točk pri čelnem trku dobil leta 2015.

Video: Alfa romeo stelvio - 5 zvezdic

Seat ibiza: veliko varnosti v kompaktnem "ljudskem" razredu

Preizkusna trčenja Euro NCAP: honda civic, ford mustang, volkswagen arteon, hyundai i30, alfa romeo stelvio, seat ibiza | Foto: EuroNCAP Foto: EuroNCAP Na testih je blestela tudi nova seat ibiza. Ta v razred kompaktnih avtomobilov, dosegljivih širokemu krogu ljudi, prinaša odlično delujoč sistem proti naletu, ki je del njene serijske opreme. Pri Euro NCAP poudarjajo, da sistem s funkcijo samodejnega zaviranja v tem razredu postaja dela serijske opreme, ibiza pa gre še korak naprej z zelo učinkovitim prepoznavanjem pešcev.

Generalni sekretar Euro NCAP, Michiel van Ratingen, je Seat pohvalil in dejal: "Več kot bo tovrstne dobro delujoče opreme v avtomobilih, hitrejši bo napredek varnosti na cestah v korist vseh udeležencev. Seat je v segment majhnega dostopnega avtomobila kot del serijske opreme ponudil zelo dobro delujoč sistem za preprečevanje naleta, kar si zasluži pohvalo."

Pri majhnih avtomobilih pa opozarjajo tudi na zelo solidno predstavo znamke Hyundai. Njihov "ljudski" i30 je dobro varnost prikazal v vseh postavkah in se zasluženo, s standardno opremo, uvrstil v družbo najboljših s petimi zvezdicami.

Video: Seat ibiza - 5 zvezdic

Hondin spodrsljaj pri zaščiti otrok

V svojem komentarju rezultatov so strokovnjaki, ki analizirajo teste, zapisali, da so več zaščite pri postavki otroških potnikov (67-odstotni rezultat) pričakovali od nove honde civic. Ta je zato izgubila eno zvezdico, a s štirimi osvojenimi ostaja zelo varen in čvrst avtomobil, pravijo pri Euro NCAP.

Video: Honda civic - 4 zvezdice

Opel ima dober aktivni pokrov za zaščito pešcev

opel insignia | Foto: Opel Foto: Opel Pri novi Oplovi insignii so pri Euro NCAP omenili dva prepričljivo delujoča varnostna elementa, aktivni pokrov motorja za zaščito pešcev in sistem proti naletu s samodejnim zaviranjem v sili.

Aktivni pokrov se v primeru trčenja v nekaj milisekundah dvigne, kar zagotavlja izboljšano zaščito pešcev, in je v največjem oplu prikazal brezhibno delovanje ob najrazličnejših položajih pešcev in v širokem razponu hitrosti.

Video: Opel insignia - 5 zvezdic

Fordov "neukrotljivi" mišičnjak na popravnem izpitu z dvojke na trojko

Preizkusna trčenja Euro NCAP: honda civic, ford mustang, volkswagen arteon, hyundai i30, alfa romeo stelvio, seat ibiza | Foto: EuroNCAP Foto: EuroNCAP Pri Fordu jim očitno tudi s prenovo ni uspelo odpraviti vseh varnostnih pomanjkljivosti, ki so jih pokazala prva preizkusna trčenja z mustangom, ko je za svojo varnost prejel zelo skromni dve zvezdici. Kljub temu, da avto ohrani stabilno kabino pri čelnem trku, pa se je znova zgodila tako imenovana "potopitev" potnika na zadnji klopi. Telo je zdrsnilo pod varnostni pas, kar je zelo nevarno za poškodbe kolen, stegnenice in medenice. Analize so pokazale tudi slabo delovanje zadnjih varnostnih pasov, ki so brez omejevalnikov zatezne sile, zato so obremenitve na telo večje. Znova niso najbolje delovale niti zračne blazine spredaj. Brez točk je mustang ostal še pri zaščiti vratu in hrbtenice (whiplash) pri naletu od zadaj, kjer morajo sicer pomembno vlogo pri zaščiti odigrati sedeži oziroma njihova geometrija. Veliko bolje kot pri čelnem trku se je mustang izkazal pri zaščiti potnikov ob stranskem naletu in bočnem naletu v vertikalno oviro. Pri taki nesreči ponuja dobro zaščito vseh delov telesa.

Preizkusna trčenja Euro NCAP: honda civic, ford mustang, volkswagen arteon, hyundai i30, alfa romeo stelvio, seat ibiza | Foto: EuroNCAP Foto: EuroNCAP Težave pa ima mustang tudi pri zaščiti otrok, kjer je dobil samo 32 odstotkov razpoložljivih točk. Zaradi omejenega prostora na zadnjih sedežih so morali test varnosti 10-letnega otroka narediti ločeno. Pri čelnem trku so pokazale težave s pasom, ki je pri otroški lutki zdrsnil med ključnico in nadlaktjo. Pri bočnem naletu so analize pokazale, da se je glava 10-letnega otroka kljub sproženju stranske varnostne zavese dotaknila oblog C-stebrička, kar so pri Euro NCAP upravičeno kaznovali z odvzemom točk.

Pri Euro NCAP sicer kljub vsemu pravijo, da je po velikem razočaranju na prvem testu mustang prikazal napredek predvsem pri asistenčnih sistemih za preprečevanje naleta in aktivne pomoči pri vzdrževanju smeri znotraj pasu ter nekoliko izboljšal delovanje sprednjih zračnih blazin, čeprav se je še vedno zgodil dotik volana in armaturne plošče. Michiel van Ratingen pravi, da je Ford vendarle dokazal, da mu ni vseeno za ugled in varnost kupcev ter da so opozorila odgovorni v družbi vzeli resno.

Video: Volkswagen arteon - 5 zvezdic

Video: Hyundai i30 - 5 zvezdic

Ne spreglejte